Slovo života Duben 2017.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovo života Prosinec 2009 „Tak ať vaše světlo svítí lidem, aby viděli vaše dobré skutky a velebili vašeho Otce v nebesích.“ (Mt 5,16)
Advertisements

To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Slovoživota Leden 2010 Ve dnech 18. až 25. ledna se v mnohých částech světa slaví týden modliteb za jednotu křesťanů, jinde slavený o Letnicích. Chiara.
Slovo života Říjen 2009.
Slovo života prosinec 2012 „Všem, kdo ho přijali, dal moc stát se Božími dětmi.“ (Jan 1,12)
Slovo života Březen 2011 „Jsem služebnice Páně: ať se mi stane podle tvého slova!“ (Lk 1,38)
červenec 2013 Slovo života „Celý Zákon totiž ve své plnosti je obsažen v jediné větě: ´Miluj svého bližního jako sebe´.“ (Gal 5,14)
červen 2013 Slovo života „Když děláte dobře, a přesto musíte trpět, je to milé Bohu.“ (1 Petr 2,20)
září 2013 Slovo života „Nemilujme jen slovem a jazykem, ale činem, doopravdy!“ (1. Jan 3,18)
Slovoživota Únor 2010 „Já jsem dveře. Kdo vejde skrze mě, bude zachráněn; bude moci vcházet i vycházet a najde pastvu.“ (Jan 10,9)
LITURGICKÁ ZNAMENÍ postoje a gesta
Definice zapomínání: 1. Zánik vzpomínky. 2. Zánik nežné náklonnosti.
Dosáhni cíle!.
Nedostatek času pro nás už neexistuje. Každý člověk má jenom tolik minut, hodin a dní kolik jich využije.
Ve společenství s Matkou Boží
Slovo života Slovo života květen 2012 květen 2012.
Slovo života Duben 2011 „Avšak ne co já chci, ale co ty chceš.“ (Mk 14,36)
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Slovo života životaSlovo Listopad 2009 „Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království.“ (Mt 19,24)
Katechetické centrum Olomouc, 2014
Slovo života Slovo života leden 2012 leden 2012 Každoročně se od 18. do 25. ledna slaví v mnoha částech světa Týden modliteb za jednotu křesťanů, jehož.
Ježíšova velekněžská modlitba I
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
On Cítil jsi někdy touhu, udělat něco příjemného pro někoho, koho máš rád?
B Ů H
Kéž je radost a láska zmrtvýchvstalého Ježíše stále s vámi, ve vás a mezi vámi, abychom se všichni stali pravými svědky lásky jeho Otce ke světu. „Neboť.
1. Přemohl Ježíš smrti noc, | z hrobu vstal na úsvitu. | Jeho je sláva čest i moc | a on nám kráčí na pomoc, | na pomoc svému lidu.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Slovo života Březen 2014 „Zachováte-li moje přikázání, zůstanete v mé lásce, jako jsem já zachovával přikázání svého Otce a zůstávám v jeho lásce.“ (Jan.
Slovo života srpen 2011 „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9) „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9).
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
1. Ježíš žije, s ním i já: | Smrti, kde tvé strachování? | Ježíš žije, | on mi dá svojí silou zmrtvýchvstání. | On mi světlem přispěje, | v tom je moje.
Slovo života Srpen 2011 „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9) „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9)
1. Dva chodci z města jdou, do Emauz kráčejí  kříž, hrob je vyděsil, zbavil všech nadějí. V takovém zklamání, kdo může potěšit? Snad ten, kdo přidal se,
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
1. Jak dobré je žít, Pane, z tvého slova, | jež mezi námi tvoří pouta nová | a ve všech vztazích je nám pomocí | i ve zdraví i v každé nemoci. | Dej, Otče.
Rysy Ježíšovy modlitby Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
1. Buď počátkem to Slovo nám, | jímž učiněn svět! | Nic bez něho | je život v něm, | jas do zemských běd. | A to světlo svítí | do všech temnot žití, |
Květen 2013 Slovoživota „Dávejte, a dostanete: míru dobrou, natlačenou, natřesenou a vrchovatou vám dají do klína.“ (Lk 6,38)
Slečna katechetka Petra vstupuje do kláštera klarisek Je sobota a několik mladých lidí z různých míst Moravy se sjíždí do Brna –Soběšic. A ptáte.
Září 2013 Slovoživota „Nemilujme jen slovem a jazykem, ale činem, doopravdy!“ (1Jan 3,18)
Slovo života Slovo života Prosinec 2011 Prosinec 2011.
Slovo života Březen 2013 „Kdo z vás je bez hříchu, ať po ní hodí kamenem první!“ (Jan 8,7)
SlovoživotaSlovoživota Leden 2014 V mnoha částech světa, včetně České republiky, se od 18. do 25. ledna každoročně slaví Týden modliteb za jednotu křesťanů,
1.
To k tobě promlová Bůh … prostřednictvím Ducha Svatého.
Lukáš 23,50-24,12 Josef z Arimatie Ježíšova smrt a vzkříšení 50 Členem židovské rady byl muž jménem Josef, člověk dobrý a spravedlivý, 51 který nesouhlasil.
Slovo života Prosinec 2010 „Vždyť u Boha není nic nemožného.“ (Lk 1,37).
“Co­ko­li jste udě­la­li pro jed­no­ho z těch­to mých nej­po­sled­něj­ších brat­ří, pro mne jste udě­la­li.“ (Mt 25,40) Slovo života Duben 2016.
Slovo života „Kristova láska nás nutí“ (srov. 2 Kor 5,14-20)
Slovo života Říjen 2012.
Slovo života Duben 2013.
Ježíš.
Slovo života Listopad 2012.
Slovo života Květen 2012.
Slovo života Červen 2013.
SLOVO ŽIVOTA „Od­pusť své­mu bliž­ní­mu, po­kud ti ukřiv­dil; až ty bu­deš jed­nou pro­sit, budou i tobě hří­chy odpuš­tě­ny“ (Sirach 28,2) Říjen 2016.
Slovo života Prosinec 2012.
SLOVO ŽIVOTA „Blahoslavení tvůrci pokoje, neboť oni budou nazváni Božími syny“(Mt 5,9) Červen 2018.
Děti jsou DAR... jak je MILOVAT ?!?
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
Člověk a jeho svět, 2 Název školy, adresa:
SLOVO ŽIVOTA Duben 2019.
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
On.
Naše zkuše- nosti: #12 Co je tajemstvím pravé radosti? Větší
Naše zkuše nosti: #2 Pokoj především KDE A JAK NALÉZT POKOJ? POKOJE
Transkript prezentace:

Slovo života Duben 2017

„Zůstaň s námi, neboť se připozdívá a den se už nachýlil.“ (Lk 24,29)

Jde o pozvání adresované neznámému muži, kterého potkali na cestě z Jeruzaléma do vesnice Emauzy dva poutníci, kteří spolu „hovořili a uvažovali“ o tom, co se událo ve městě v posledních dnech.

a vyprávějí mu o „prorokovi mocném činem i slovem před Bohem Vypadalo to, že je jediný, kdo o tom nic neví, a proto ho tito dva poutníci přijímají mezi sebe a vyprávějí mu o „prorokovi mocném činem i slovem před Bohem i přede vším lidem,“ do něhož vkládali důvěru.

Byl vydán jejich velekněžími a předními židovskými muži Římanům, poté byl odsouzen k smrti a ukřižován.

Stala se nesmírná tragédie, jejíž smysl nedokážou pochopit.

v jejich srdcích naději. Během cesty začne neznámý rozebírat Písmo a pomáhá těmto poutníkům pochopit význam oněch událostí, čímž zažehne v jejich srdcích naději.

u stolu, neznámý požehná chléb a dělí se s nimi o něj. Když dorazí do Emauz, zvou ho na večeři: „Zůstaň s námi, neboť se připozdívá a den se už nachýlil.“ Když jsou společně u stolu, neznámý požehná chléb a dělí se s nimi o něj.

Díky tomuto gestu ho poznávají: Ukřižovaný zemřel a nyní vstal z mrtvých!

Poutníci ihned mění svůj program – vracejí se do Jeruzaléma, aby hledali ostatní učedníky a oznámili jim tuto velikou novinu.

I my můžeme být zklamaní, rozhořčení, sklíčení z tragického pocitu bezmoci tváří v tvář nespravedlnosti, která postihuje nevinné a bezbranné lidi.

I v našem životě je bolest, nejistota, temnota...

A jak bychom si přáli proměnit je v pokoj, naději, světlo – pro nás i pro druhé.

Chceme potkat Někoho, kdo nás zcela pochopí a kdo nám osvítí životní cestu?

Ježíš, Bohočlověk, aby byl s každým z nás v hloubi naší situace, svobodně přijal to, že jako my zakusí temnotu bolesti.

Fyzickou, ale i vnitřní bolest: počínaje zradou částí svých přátel a konče pocitem, že je opuštěný tím Bohem, kterého vždy nazýval Otcem.

Díky své nezdolné důvěře v Boží lásku překonal tuto nesmírnou bolest a odevzdal se Bohu, od něhož dostal nový život.

I nás lidi přivedl na tuto cestu a chce nás doprovázet: „On je přítomný ve všem, co má příchuť bolesti. (...)

Pokusme se tedy rozpoznávat Ježíše ve všech úzkostech, v úskalích života, v každé temnotě, v tom, co tragického potkalo nás nebo druhé, v každém utrpení, které je ve světě.

Vždyť on si je přivlastnil, proto je v nich přítomen. (...) Stačí pak udělat něco konkrétního, abychom tak ulehčili „jeho“ utrpení v chudých (...) abychom nacházeli nový a plný život.“

Jedna sedmiletá holčička vypráví: „Hodně jsem trpěla, když mého tatínka zavřeli do vězení. Milovala jsem v něm Ježíše. Proto jsem před ním neplakala, když jsme ho šli navštívit.“

Mladá vdaná žena vypráví: „Doprovázela jsem svého manžela Roberta v posledních měsících jeho života, poté, co mu diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc. Ani na okamžik jsem se od něj nevzdálila. Když jsem viděla jeho, viděla jsem Ježíše... Robert byl na kříži, opravdu na kříži.“

Jejich vzájemná láska se stala světlem pro jejich přátele, kteří byli vtaženi do nekončící soutěže solidarity, která se rozšířila i na další lidi, takže nakonec vzniklo sociální sdružení „Planetární objetí“.

na skutečné cestě za Bohem. Často se ptáme, jaký smysl „Zkušenost, kterou jsme prožili s Robertem,“ říká jeden jejich přítel, „nás přiměla k tomu, abychom ho následovali na skutečné cestě za Bohem. Často se ptáme, jaký smysl má utrpení, nemoc, smrt.

Věřím, že všichni ti, kteří dostali dar jít část cesty po boku Roberta, mají nyní jasno v tom, jaká je odpověď.“

V tomto měsíci slaví všichni křesťané tajemství Ježíšovy smrti a zmrtvýchvstání.

i pro nás zdrojem světla a pokoje. Je to příležitost, abychom obnovili naši víru v Boží lásku, která nám umožňuje proměňovat bolest v lásku. Každé rozdělení, konflikt, selhání i sama smrt se může stát i pro nás zdrojem světla a pokoje.

S jistotou Boží blízkostí ke každému z nás v jakékoli situaci s důvěrou opakujme modlitbu učedníků z Emauz: „Zůstaň s námi, neboť se připozdívá a den se už nachýlil.“

Text od Letizie Magri Grafika Anna Lollo ve spolupráci s P. Placido D’Omina (Sicilia, Italia) * * * Komentáře Slova života jsou překládány každý měsíc do 96 jazyků a dialektů a přichází k milionům lidí na celém světě prostřednictvím tisku, rádia, TV a cestou internetu. Pro informaci www.focolare.org * Toto PPS v různých jazycích, je zveřejněno na www.santuariosancalogero.org