Pilot rapid rehousing ve městě Brně Adam Fialík

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Pomůcka – bydlení s doprovodným sociálním programem (nejedná se o popis projektu, ale o vysvětlení schématu třístupňového systému bydlení) • NNO Centrom,
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Podpora trvalého řešení situace nezletilých žadatelů o azyl v ČR TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Eva Brožová Alexandra Bečvářová
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Evaluační strategie a evaluační plán Prabir Ganguly EURO SERVICE GROUP, s.r.o. Seminář “Sebehodnocení projektu v rámci CIP EQUAL“, 27.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Cílová skupina Děti, dospívající a mladí dospělý, kteří se připravují na svůj odchod do samostatného života. Mladí lidé, kteří již opustili náhradní péči.
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
SOS dětské vesničky.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Zkušenosti ze spolupráce státního a neziskového sektoru při realizaci projektů financovaných z ESF Ing. Vladimír Kváča, Ph.D. Ministerstvo práce a sociálních.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Teorie Case managementu Mgr. Pavel Říčan, MUDr. Jan Stuchlík
Ukončování bezdomovectví rodin a pilot rapid rehousing ve městě Brně Dr.phil Štěpán Ripka, Ph.D. Platforma pro sociální bydlení.
BRNO 2016 – 2018 První tři roky na cestě k ukončení bezdomovectví Vize: „V roce 2025 se v Brně lidé budou jen výjimečně dostávat do situace bytové nouze,
13. jednání PS bydlení Brno Téma: Novinky v oblasti bydlení a výhled na nadcházející období 24. května 2016.
Zkušenosti a dobrá praxe MěÚSS Jirkov. Pracovní poměr Veřejně prospěšné práce Dobrovolnická činnost.
VZDĚLÁVÁNÍ VE FINANČNÍ GRAMOTNOSTI Lenka M. Maléřová.
Náčrt řešení problematiky ubytoven: inspirace ze zahraničí Štěpán Ripka, Ph. D. Platforma pro sociální bydlení
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
Kritéria sociálních služeb komunitního charakteru a kritéria transformace a deinstitucionalizace Seminář pro žadatele k 49. výzvě v IROP, Praha
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Rozsah, podoby a řešení bytové nouze v ČR Štěpán Ripka Platforma pro sociální bydlení.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Podpora dětí a mladých dospělých v Dětském domově Radost a jejich příprava na vstup do samostatného života Daniel Walbröl mezinárodní konferencE v rámci.
„Pilotní ověřování systému sociálního bydlení na lokální úrovni v obci Pardubice“ Realizátor – Magistrát města Pardubic – Oddělení sociálních služeb a.
Představení systému dostupného bydlení v Pardubicích
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Brně
Vybrané trendy v řešení bytové nouze v zahraničí
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
MAP – Místní akční plán ORP RK
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Jaký problém projekt řeší
Jste nájemníci? Pak jsme tu pro vás.
POTRAVINOVÉ A MATERIÁLNÍ POMOCI
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro osoby se zdravotním postižením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu sociálních.
Regionální seminář na téma Sociální bydlení
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Rapid Re-Housing Brno IQ Roma servis.
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ – workshop MPSV
Transkript prezentace:

Pilot rapid rehousing ve městě Brně Adam Fialík

Rychlé nastěhování (Rapid Re-housing) Cílová skupina: Domácnosti, které aspoň někdy žily samostatně v bytě a nepotřebují stálou podporu pro to, aby si bydlení udržely. Lidé postupují přímo z bezdomovectví do bydlení. Nejsou zde žádné mezistupně, které by opožďovaly jejich přesun do bydlení. Klíčem k úspěšnému nastěhování je porozumění individuálních bariér pro získání a udržení bydlení a nalézání cest pro překonání či vyrovnání těchto bariér. Domácnosti jsou zplnomocňovány pro to, aby činily vlastní rozhodnutí a nesly odpovědnost za následky. Asistence je zaměřena na bydlení. Problémy domácností, které s bydlením nesouvisejí, se řeší pouze, pokud je to přáním klienta.

Pilot rapid rehousing v Brně Pilotní projekt výzvy ESF sociální inovace Koordinován MMB, městské byty Partneři: služba IQ Roma servis, výzkum Ostravská univerzita, HVO Querido Randomizovaný kontrolní experiment – klinická studie: 50 intervenčních rodin, 100 kontrolních rodin Měření dopadů po 6 a 12 měsících

Kritéria pro vstup do projektu Rodiny s dětmi bez domova (ETHOS) žijící na území města Brna– Definice bytové nouze následně přizpůsobena: Bez bydlení (AD, ubytovna) Bez nájemní smlouvy (ve fázi vyklizení) V nekvalitním bydlení V neadekvátně malém bytě

Fáze studie 1. Sběr základních dat o populaci – registry week. VI-SPDAT + další data 2. Nábor 150 rodin do RCT 3. Náhodné přiřazení 50 bytů (losování) + 100 rodin v kontrolní skupině 4. Postupné nastěhování (8-10 rodin měsíčně) 5. Dotazování při nastěhování, po 6 a 12 měsících 6. Vyhodnocení data a příppadné rozšíření

Očekávané výsledky Zlepšení školní docházky dětí Znovu-sjednocení rodin Vysoká míra udržení bydlení Vyšší zaměstnatelnost Předvídatelnější rodinný rozpočet Zlepšení kvality života Cost-benefit analýzy

Dosavadní zkušenosti s poskytováním doprovodné sociální služby 9 let provozu modelového sociálního bytu s doprovodným programem, 7 rodin s dětmi. 6 rodin úspěšně dokončilo program bez významných problémů (pravidelné placení nájmu, udržování sousedských vztahů, údržba bytu). Jedna rodina ukončila program po cca ¾ roce po vážnějších problémech. Výsledky: stabilizace domácností v mnoha praktických ohledech, velký zájem o program.

Co fungovalo Co nefungovalo Stabilizace domácnosti, Stabilizace rodinného rozpočtu, Celkové zlepšení vztahů v rodině Co nefungovalo Přes našetřené peníze se podařilo najít dlouhodobý pronájem pouze 2 rodinám Při odchodu z bytu se destabilizovala rodinná situace Není možnost využívat dávek SSP

Role v programu: Magistrát města Brna koordinuje projekt, jednotlivé aktéry podpory a poskytuje 50 bytů pro program rychlého zabydlení rodin s dětmi (klíčové odbory: bytový, správy majetku, sociální péče) IQ Roma servis: tým 5 case managerů pro přímou podporu zabydlených rodin HVO Querido Amsterdam poskytuje trénink pracovníků projektu v metodách Critical Time Intervention a Flexible Assertive Community Treatment Ostravská univerzita provádí randomizovaný kontrolní experiment: evaluace úspěšnosti intervencí (sledujeme zlepšení školní docházky, sjednocování rodin, lepší hospodaření s rodinným rozpočtem a lepší zaměstnatelnost členů zabydlených domácností.

Metody práce týmu Rapid Re-Housing 5 členný tým absolvoval školení metodologie Bydlení především (Housing First) poskytované partnerskou organizací HVO Querido – diskus Amsterdam Pracovníci jsou vybíráni na základě svých osobnostních charakteristik, tým je vystavěn na principu různých osobností s různými silnými stránkami (Rodič, Učitel, Pacifista, Policajt, Kreativec, Kamarád). Všichni pracovníci mají zkušenost s podporou klientů min. 3 roky. Podpora zabydlených rodin staví na metodologii silných stránek (streght based methodology) a tým má schopnost natáčet svoji podporu podle potřeb klienta.

Metody podpory zabydlených rodin Na principech case managementu angažovat co nejširší síť formální a neformální podpory, zajistit praktické i symbolické vazby k sousedství a dlouhodobě flexibilně podporovat zabydlené domácnosti podle aktuálních potřeb. CTI (Intervence v kritické době): Během prvních 9 měsíců od zabydlení se program soustředí na podporu rodiny při vytváření silných a podporujících vazeb k místu a sousedství. Podpora je cílená zajištění praktických sítí služeb v místě (školy, lékaři apod.). Tato síť je následně testována z hlediska funkčnosti a vyváženosti. ICM (Intenzivní case management) pro rodiny s běžnými potřebami po zabydlení je uzpůsoben model řízení případu a podpory návazných služeb. FACT (Flexibilní asertivní komunitní podpora): Následně podporujeme zabydlené rodiny podle potřeb a míry dovedností. Tato podpora je časově neomezená.

Principy podpory zabydlených rodin Základním principem je orientace na přání klienta, upevňování dosažených posunů při naplňování osobních cílů, využívání všech myslitelných zdrojů klienta. Klient rozhoduje o cílech a nese sdílenou zodpovědnost za jejich dosahování. Podpora klienta je nepodmíněná; klient si podporu nezasluhuje, ale je mu poskytována s cílem získat co největší důvěru a závazek při realizaci jeho osobních cílů. Podpora není časově omezená a je poskytována i když je program zabydlení ukončen.

Vstup do programu: Intake assesment: vstupní rozhovory Active matching: výběr pracovníka a výběr vhodného bytu Příprava podkladů pro samosprávu Zabydlení

Průběh: V rámci projektu proběhly vstupní rozhovory s 42 klienty. 2 klienti mají podepsánu nájemní smlouvu od 1. 9. a v bytě již bydlí. 8 klientům byla nájemní smlouva schválena od 1. 10. u bytu ve správě MMB a začnou byty od tohoto data obývat, 3 klienti mají smlouvu schválenou od 1. 10. MČ Brno střed. 10 klientů má schválenou nájemní smlouvy RMB, 3 klienti mají schválenou nájemní  smlouvy radou městské části Brno střed, 3 klienti čekají na schválení radou městské části Brno sever a 1 klientka na schválení městskou částí Vinohrady