Lenka Herčíková, 13.6.2017.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt poradna pro integraci rodin cizinců a imigrantů.
Advertisements

Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
Podpora trvalého řešení situace nezletilých žadatelů o azyl v ČR TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ.
© Interface Wien GmbH Interface Wien GmbH Vítejte v Interface Wien!
Podpora Romů na trhu práce - CENTROM. Podpora Romů na trhu práce – CENTROM E.č. CZ.1.04/3.3.05/ Zahájení projektu Doba realizace projektu.
Finanční možností svépomocných skupin
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.6.
Plánovaný rozvoj služeb
Projekt „Provoz Center na podporu integrace cizinců VI.“ je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí.
ESF - rovné příležitosti pro všechny CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
ohroženým domácím násilím
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Pobytové středisko Zastávka
Proč mají zůstat stranou? Komplexní posílení a využití pracovního potenciálu žadatelů o azyl Listopad 2007.
Problematika integrace cizinců do společnosti
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Nabídka služeb kariérové poradny ZČU Pavla Hrabačková, 12. –
Interkulturní práce a slovník roku Mladý Jeroným, Jana Vlastníková.
Brno–město pro rodiny Projekt ANIMA PLUS CZ Inovativní opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Mgr. Lenka Zemanová.
Správa sociálního zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Prezentace ITP ÚP Ústeckého kraje pro konferenci ITP ve Velkých Karlovicích Úřad práce v Chomutově – metodiky realizace postupových kroků v oblasti poradenství.
Opatření českého státu v oblasti integrace cizinců do společnosti
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
11 ADAPTAČNĚ INTEGRAČNÍ KURZY „VÍTEJTE V ČESKÉ REPUBLICE“
Centrum celoživotního učení Projekt Knihovny Kroměřížska.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
Projekt Integra Tisková beseda 6. června 2007 Ostrava.
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010 červen 2010.
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V JIHOMORAVSKÉM KRAJI
Podpora začleňování cizích státních příslušníků na trh práce, reg. č
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
JIHOMORAVSKÉ REGIONÁLNÍ CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Informační zdroje české veřejné správy
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Název operačního programu:
JIHOMORAVSKÝ KRAJ A INTEGRACE CIZINCŮ
Integrační opatření MŠMT
Mabistrát hlavního města Prahy
Projekty META o.s. zaměřené na komunitní tlumočení
Žadatelé o udělení mezinárodní ochrany a nelegální práce
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

Lenka Herčíková, 13.6.2017

JIHOMORAVSKÉ REGIONÁLNÍ CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ Zahájení činnosti Centra: duben 2009 Název současného projektu: „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců II“ Nositel projektu: Jihomoravský kraj Partneři projektu: Statutární město Brno, Diecézní charita Brno, Organizace pro pomoc uprchlíkům, ZŠ a MŠ Brno, Staňkova 14, Lipka – školské zařízení pro environmentální vzdělávání Brno, p.o., Centrum vzdělávání všem, Komixxx projekt z.s. Doba realizace projektu: 1.7.2016 – 30.6.2019 Rozpočet projektu: 21 996 735,- Kč Zdroj finanční podpory projektu: Azylový, migrační a integrační fond (75%), Státní rozpočet ČR (15%), Jihomoravský kraj (10%) *změna metodiky pro výpočet indikátorů

JIHOMORAVSKÉ REGIONÁLNÍ CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ I Cílové skupiny: cizinci ze třetích zemí pobývající v České republice legálně v režimu zákona o pobytu cizinců 326/1999 Sb. osoby, kterým byla udělena mezinárodní ochrana * Údaje převzaty z evidenčního systému E-quip za období od 01.07.2016-31.05.2017

JIHOMORAVSKÉ REGIONÁLNÍ CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ Počet přímo dotčených cizinců 2009 – 2016 * změna metodiky pro výpočet indikátorů   2009 2010 2011 2012* 2013* 1.1.2014 – 30.6.2015 1.10.2015 – 30.6.2016 1.7.2016 – 31.12.2016 CELKEM Počet přímo dotčených cizinců 1 183 1 503 1 711 1 350 967 1 410 1 190 1 066 10 380

Klienti dle země původu* * Údaje převzaty z evidenčního systému E-quip za období od 01.07.2016-31.05.2017

AKTIVITY PROJEKTU Kurzy českého jazyka pro dospělé Jazykové kurzy zaměřené na rozvoj základních komunikačních kompetencí (75 hodin /71 kurzů, úrovně A1.1. – B1.2.) Kurzy v Brně, Břeclavi, Hodoníně, Bosonohách Konverzační kurzy se zaměřením na společnost a kulturu (36 hodin / 24 kurzů, úrovně A1.2. – B1.2.) Nízkoprahový kurz (36 hodin / 4 kurzy, úrovně A0 – C1) Distanční e-learningové kurzy psaní (36 hodin / 18 kurzů, úrovně A1 – B1) Modelové zkoušky na občanství a trvalý pobyt (5 hodin / 6 kurzů) Kurzy českého jazyka pro děti Kurzy českého jazyka pro děti v rámci přípravy na školní docházku (30 hodin / 8 kurzy) Český jazyk pro cizince (ZŠ Staňkova, celkem 1 800 hodin)

AKTIVITY PROJEKTU Právní poradenství právní předpisy pro pobyt cizinců, oblast vzdělávacího, zdravotního, sociálního a důchodového systému; dluhové poradenství sepisování písemných žádostí, odvolání, komunikace s orgány státní správy a samosprávy ve prospěch klientů apod. Sociální poradenství sociální zabezpečení (příspěvek na bydlení, rodičovský příspěvek, důchody apod.), vyplňování formulářů, hledáním bydlení, asistence při uznávání zahraničního vzdělání, vyhledávání vhodných lékařů, škol, DOPROVODY k lékařům, na úřady, školy Kariérové poradenství jak a kde hledat práci, průběh výběrového řízení, pomoc s profesní orientací, možnosti dalšího vzdělávání a zvyšování kvalifikace, výběr rekvalifikace sepsání životopisu a motivačního dopisu, nácvik pracovního pohovoru,

AKTIVITY PROJEKTU Adaptačně integrační kurzy pro nově příchozí osoby ze třetích zemí ( 8 hodin / 6 kurzů, tlumočení do angličtiny, vietnamštiny, ruštiny, …) Kurzy sociokulturní orientace (26 kurzů – 2-6ti hodinové tematické přednášky – zaměstnávání cizinců, nostrifikace, rekvalifikace, zkouška z občanství, dlouhodobý a trvalý pobyt, …) PC kurzy (3 hodiny / 42 kurzů – PC kurzy se zaměřením na zvýšení ekonomické a sociální soběstačnosti) Aktivity komunitního typu Multikulturní místnost pro realizaci aktivit klientů (jóga, setkávání maminek s dětmi, angličtina pro děti,… ) Multikulturní a integrační aktivity Vánoční a velikonoční tvoření, příměstský tábor, kuchařský seminář, tvořivé večery, …

Využití služeb Centra v %

KONTAKT Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců Mezírka 1, 602 00 Brno Tel. +420 533 433 540 cizincijmk@kr-jihomoravsky.cz www.cizincijmk.cz

Podpora občanů EU v území JMK Nová aktivita Jihomoravského kraje Realizace: květen 2017 – prosinec 2017 Cílová skupina: občané EU a EHP, vlastníci pobytového oprávnění v EU a EHP. U všech grafů byla použita data za období 1.5. – 9.6. 2017

Podpora občanů EU v území JMK Kurzy českého jazyka pro dospělé Jazykové kurzy zaměřené na rozvoj základních komunikačních kompetencí (75 hodin / 18 kurzů, úrovně A1.1. – B1.2.) V současné době 7 kurzů Konverzační kurzy se zaměřením na společnost a kulturu (36 hodin / 6 kurzů, úrovně A1.2. – B1.2.) Distanční e-learningové kurzy psaní (36 hodin / 4 kurzy, úrovně A1 – B1)

Podpora občanů EU v území JMK Individuální konzultace - osobní, emailové, telefonické konzultace - doprovody na úřady, školy a další instituce - konzultace v oblasti kontaktu s úřady, bydlení, dávek státní sociální podpory, vzdělávání, přístupu ke zdravotní péči, vyhledávání zaměstnání, podnikání, dalších obtížných životních situací

Kontakt www.cizinci-jmk.cz Lenka Herčíková tel.: +420 739 324 053 e-mail: hercikova.lenka@kr-jihomoravsky.cz Kurzy českého jazyka Radka Nováková tel.: + 420 725 073 470 e-mail: novakova.r@kr-jihomoravsky.cz Individuální konzultace Lucie Kulhavá tel.: +420 727 942 355 e-mail: kulhava.lucie@kr-jihomoravsky.cz