MEZINÁRODNÍ PROGRAM EKOŠKOLA PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
Advertisements

Evaluace v mateřské škole
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Vlastní hodnocení školy
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
„Veterinární ekokodex“ Minimalizace a třídění odpadů, úspory energie, vody a zlepšení životního prostředí školy. Registrační číslo projektu: PF03-09/031.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Národní institut dětí a mládeže MŠMT Centrum ekologické výchovy DŘÍPATKA pracoviště pro školní i mimoškolní environmentální výchovu, vzdělávání a osvětu,
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Strategické plánování v obcích (Víme, kam jdeme) Zlín
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Základní škola a mateřská škola Třebíč, Na Kopcích 342
Zdravá škola.
MŠ DUHA Soběslav na cestě ke kvalitě ve vzdělávání Mgr. Krejčová Alena.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Proč s aplikací pracovat?. Aplikace Stopy mé Ekoškoly má jednoduché ovládání a snadno prezentovatelné výstupy. Zábavnější práci s analýzou Kvalitní a.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
1. setkání nového EKOtýmu Jubilejní Masarykovy ZŠ Sedliště
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně Aktuální informace k realizaci projektu MAP 9. březen 2016.
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro ORP Veselí nad Moravou Ustavující setkání Řídícího výboru MAP,
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
ZA JEDEN PROVAZ Vzdělávací centrum Turnov, o.p.s.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
Základní škola Heřmanův Městec
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
11. Portfolio dítěte Portfolio je uspořádaný soubor prací dítěte shromážděný za určité období, které poskytuje informaci o výsledcích dítěte, průběhu učení.
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
ŠKOLNÍ AKČNÍ PLÁN/PLÁN AKTIVIT
3 ROKY ZKUŠENOSTÍ NA ŠKOLÁCH
Ekoškolka Program Ekoškola nabízí vytvořit
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Ustavující setkání Řídícího výboru MAP,
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Š A B L O N Y II.
Centrum kolegiální podpory CKP
Vzorový projekt pro ZŠ.
Dobré příklady z praxe aneb Jak to chodí u nás
Model intenzivní podpory
Vítejte na třetí místní konferenci Strategické řízení a plánování
Základní škola a mateřská škola ANGEL V Praze 12
Vzorový projekt pro ZŠ.
Transkript prezentace:

MEZINÁRODNÍ PROGRAM EKOŠKOLA PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY

vytvářeli ze školky demokratičtější a přírodě bližší místo k životu. Cílem programu Ekoškola je, aby děti, učitelé, rodiče a další dospělí společně vytvářeli ze školky demokratičtější a přírodě bližší místo k životu.

Mezinárodní program, probíhá v 58 zemích světa, v ČR zapojeno 380 škol; Provází jej unikátní metodika 7 kroků; Umožňuje aktivní participaci dětí ve školce; Klade se důraz na proces práce skrze děti a dospělé než samotné eko-výsledky; Úspěšné školy mohou získat mezinárodní titul Ekoškola.

PROGRAM EKOŠKOLA …

… je určen pro všechny typy MŠ bez ohledu na jejich umístění a velikost … je dlouhodobý a může se stát významnou profilací (nasměrováním, zaměřením) školy … vede k ekologizaci provozu školy prostřednictvím všech zúčastněných (dětí, pedagogů, rodičů, provozních zaměstnanců, zřizovatele)

… pracuje ve čtyřech tématech, v kterých zlepšuje svůj ekoprovoz (jídlo, odpady, voda, prostředí školy) … učí principům smysluplného plánování, realizace a vyhodnocování plnění plánu … učí děti zkoumat své prostředí a hledat řešení nalezených problémů

… je mezinárodní, oslovuje školy z celého světa a má dvacetiletou tradici … může vést k získání mezinárodního titulu Ekoškola a zelené vlajky … je uznáván na úrovni nejvyšších mezinárodních odborných organizací a obdržel doporučení OSN (UNEP)

… je založen na mezinárodní metodice, jejíž naplnění určuje i kvalitu programu … má metodiku 7 kroků, které mají přesně určený sled … nikdy nekončí, pouze se opakují cykly

… není souhrnem nejrůznějších aktivit a her k environmentální výchově na škole … nenaplňuje každá školka, která se aktivně zabývá ekologií skrze různé aktivity … není krátkodobý a zaměřený na výuku ekologie … nepomáhá pedagogům naplňovat všechny cíle z RVP PV

… není určený pro zřizovatele k zlepšení ekologických podmínek školy … nemá libovolná ekologická témata globálního rozměru … neslouží k získávání financí na ekologické aktivity

… nemusí nezbytně zapojit rodiče, všechny děti a celý pedagogický sbor … není pilířem environmentální výchovy ministerstva životního prostředí ČR … není projekt

… není skvělou soutěží mezi školami … nekončí získáním mezinárodního titulu a zelené vlajky … není projekt

… je náročný … je v pohodě

Dvě roviny programu Ekoškola Ekologická Zlepšování životního prostředí, snižování ekologického dopadu školy. Participativní Rozšiřování a podpora spolupráce na škole. Předávání zodpovědnosti a pěstování důvěry.

EMANCIPAČNÍ PŘÍSTUP K DĚTEM EKOŠKOLA PODPORUJE EMANCIPAČNÍ PŘÍSTUP K DĚTEM Pedagogové a děti jsou partnery v rozhodování a plánování. Výsledkem je efektivní osvojení si návyků šetrného chování, rozvoj a zaujetí dětí pro přírodu a posílení akčních kompetencí v její ochraně a souvisejícím environmentálním vědomí.

Metodika 7 kroků

ZALOŽENÍ EKOTÝMU Ekotým je tým dětí a dospělých, kteří realizují program Ekoškola. Jeho členy jsou děti z různých tříd a různého věku, učitelé, rodiče, provozní pracovníci mateřské školy, případně zástupci veřejnosti.

ANALÝZA ŠKOLY Do Analýzy se zapojují děti, rodiče i provozní zaměstnanci školy. Výstupem je seznam silných a slabých stránek, které slouží jako základní podklad pro realizaci třetího kroku – Plánu činností.

PLÁN ČINNOSTÍ Na základě stanovení silných a slabých stránek v Analýze sestaví dospělí z Ekotýmu cíle. Děti naplánují konkrétní úkoly, které povedou k dosažení cílů. Každý úkol má určenou zodpovědnou osobu a termín splnění.

SLEDOVÁNÍ A VYHODNOCOVÁNÍ PLÁNU Děti a dospělí průběžně sledují, jak jsou naplňovány jednotlivé cíle a úkoly. Děti se učí posuzovat výsledky své činnosti, pozorovat pokroky, hodnotit úspěchy a zjišťovat příčiny neúspěchů.

ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA VE VÝUCE Environmentální výchova ve výuce je určena všem dětem ve školce. Děti se seznámí s tématy (jídlo, odpady, voda, prostředí školy), kterými se pak dále budou zabývat v Analýze, Plánu činností a dalších krocích.

INFORMOVÁNÍ A SPOLUPRÁCE Ekotým neustále informuje o činnosti v programu Ekoškola uvnitř mateřské školy i navenek. Součástí spolupráce jsou akce s rodiči a širší veřejností, které podporují komunitního ducha mateřské školy.

VYTVOŘENÍ EKOKODEXU Ekokodex je společným souborem hodnot či pravidel a zároveň návodem pro celou mateřskou školu, jak se ohleduplně chovat k životnímu prostředí.

Metodika 7 kroků

Co získají mateřské školy v Ekoškole

Podporu učitelů

Co nabízí program učitelům? Příručka, Příklady dobré praxe a další tištěné a online materiály Semináře a intenzivní školení akreditované MŠMT Kontakt, sdílení zkušeností a podpora kolegů z ostatních škol Osobní, telefonické a e-mailové konzultace Audit školy a zpětná vazba pomocí předem známých krtiterií Ocenění jejich práce, protože oni jsou odborníci na jejich školu Podpora učitelů

Možnost získání financí na projekty

Mezinárodní titul a zelenou vlajku

Prestiž

Školu, děti a dospělé, kteří jsou šetrní k životnímu prostředí

Děkuji za pozornost www. ekoskola. cz jan. smrcka@terezanet. cz Pozn Děkuji za pozornost www.ekoskola.cz jan.smrcka@terezanet.cz Pozn.: Fotografie použité v prezentaci jsou z archivu programu Ekoškola Sdružení TEREZA.