Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Island.
Advertisements

Island (Severní Evropa)
Island Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Island (Islandská republika)
Island Adriana Štaudová.
FINSKO ISLAND.
ISLAND.
Severní Evropa II Mgr. Petr Králík.
Island.
Oceány Materiál byl vytvořen v rámci projektu
AMERIKA Poloha světadílu III2-Z7-I-01
obrázek je licencován za podmínek public domain
Nový Zéland.
Zeměpisná síť III. Jan Dušek.
Island Země gejzírů, překrásné ale drsné přírody, země neustálé zimy, která je neprávem trochu opomíjená… vstup.
ISLAND.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Island – země ohně a ledu
Island Marie Vůjtková
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_18_Jihovýchodní.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_11_Irsko Téma: Zeměpis.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_14_Nizozemsko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_20_Rumunsko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_19_Maďarsko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Název : VY_32_INOVACE_08_Francie Téma: Evropa – Francie 7.ročník Číslo.
Severní Evropa Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
VY_32_INOVACE_FI_II_18 NÁZEV SEVERNÍ EVROPA NÁZEV PROJEKTU: OP VK REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/1.4.00/ OP VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_16_Dánsko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_12_Belgie Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_11_Finsko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_03_Slovensko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_09_Norsko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_03_Španělsko Téma:
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/16_Severní Evropa Téma: Státy severní Evropy.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_04_Itálie Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název VY_32_INOVACE_12C_14_Litva Téma: Zeměpis.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_10_Švédsko Téma:
VY_32_INOVACE_Z7.09- Evropa Autor: Mgr.Marcela Daníčková Datum vytvoření: květen 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_09_Velká Británie.
Island - přes obyvatel - nejřidčeji zalidněný evropský stát - hl. a největším městem je Reykjavík - státní zřízení: republika - správní členění:
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Island Jakub Jenšovský.
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Určeno pro: žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_29_VLASTIVĚDA
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Severní Evropa - přehled
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Island,země „ohně a ledu“
VY_32_INOVACE_
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název : VY_32_INOVACE_01_13B_09_Sopečná činnost
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_05_Island
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Název : VY_32_INOVACE_01_13B_14_Činnost ledovce
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_12_Island Téma: Zeměpis 7.ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1431

Anotace Materiál lze využít jako prezentaci nového učiva, k procvičování nebo opakování již probraného učiva pro žáky 7. tříd s pomocí interaktivní tabule.

Island

Island Země ohně a ledu Ólafur Ragnar Grímsson Rozloha 103 125 km² Počet obyvatel 317 630 Hlavní město Reykjavík Hlava státu Ólafur Ragnar Grímsson Měna islandská koruna Jazyk islandština

Island Island je ostrov ležící na severu v Atlantském oceánu, těsně pod polárním kruhem. Island v místním jazyce znamená ledová země, neboť velká část ostrova je pokryta pevninskými ledovci. Island je zároveň ostrovem ohně. Tvoří ho sopky, horké prameny a gejzíry. Island osídlili před více než 1 000 lety Vikingové. Dodnes se zde mluví jejich jazykem.

Sopka Hekla

Horké gejzíry

Ledovec Vatnajökull

Island Islanďané sílu sopek využívají. Vrtají do země díry a prohánějí jimi vodu. Žhavá hornina vodu ohřívá. Horkou vodou se pak vytápí skleníky, domácnosti. Voda, která projde tímto systémem se vrací do jednoho Místa nazvaného Modrá laguna. Jsou to geotermální minerální lázně. Mineralizovaná voda je teplá 39 stupňů a je vhodná pro lidi trpící kožními chorobami.

Modrá laguna

Víte, že ? V roce 930 byl na Islandu vytvořen nejstarší parlament na světě / s výjimkou krátkého období 1800-1843 / působí dodnes. Elfové – skřítci jsou vedle trollů – obrů nejvýznamnějšími nadpřirozenými bytostmi žijícími na Islandu. Na Islandu žijí polodivocí islandští koně. Byli přivezeni Vikingy z Mongolska. Patří do kategorie poníků. Jsou velmi temperamentní. V zajetí jsou krmeni senem a také rybami. Kromě proslulých islandských koní, žijí na Islandu ptáci, kteří vypadají jako klauni. Jmenují se papuchalkové a žijí na skalnatých útesech, kde hloubí ve skalách až metr dlouhé chodbičky.

Papuchalk Elf Islandští koně

Doplň věty Správnou odpověď ověř kliknutím pera na tabuli ohně ledu Islandu se říká, že je to země……………….a……………. To proto, že se na Islandu vyskytují činné…………………. a povrch je pokrytý………………. Island leží na severu, blízko………………………………………………… Je to ostrov v ……………………………….. oceánu. Teplo z nitra země využívají Islanďané k ………………………… budov a…………………. Takto využitá voda se vrací do nádrže pojmenované jako …………………………………………. Na Islandu žijí bájní…………...,polodivocí…………..a barevní ptáci……………………… sopky ledovcem severního polárního kruhu Atlantském vytápění skleníků Modrá laguna Elfové koně papuchalkové

Zdroje INTERNET. www.google.cz [online]. [cit. 14.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.adventura.cz/images/zeme/island-znak.png INTERNET. www.google.cz [online]. [cit. 14.1.2013]. Dostupný na WWW: http://vlajky- statu.luksoft.cz/nahled-velky/vlajka_islandu.jpg INTERNET. www.google.cz [online]. [cit. 14.1.2013]. Dostupný na WWW: http://sarahpalintruthsquad.files.wordpress.com/2008/10/olafur-ragnar-grimsson.jpg INTERNET. www.google.cz [online]. [cit. 14.1.2013]. Dostupný na WWW: http://accel6.mettre-put-idata.over-blog.com/1/46/20/46/volcans-perso/Hekla.jpg INTERNET. www.google.cz [online]. [cit. 14.1.2013]. Dostupný na WWW: http://nd01.jxs.cz/211/746/0624501153_37064220_o2.jpg INTERNET. www.google.cz [online]. [cit. 14.1.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8f/Vatnaj%C3%B6kull.jpeg/2 20px-Vatnaj%C3%B6kull.jpeg INTERNET. www.google.cz [online]. [cit. 14.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.bio- info.cz/uploads/images/Kosmetika/Blue_Lagoon_Iceland/Blue_Lagoon_Spa.jpg INTERNET. www.google.cz [online]. [cit. 14.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.ceratopia.co.uk/media/img/blog_images/Party-Too-Knitting-Elf.jpg INTERNET. www.google.cz [online]. [cit. 14.1.2013]. Dostupný na WWW: http://psycholog-brno.pellican.cz/obr/papuchalk.png INTERNET. www.google.cz [online]. [cit. 14.1.2013]. Dostupný na WWW: http://nd04.jxs.cz/602/131/f4e602d372_74731093_o2.jpg