Vedoucí oddělení strategie a doktrín CBVSS UO Brno

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Systém hospodářských opatření pro krizové stavy
Advertisements

KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Sekce logistiky MO Zásadní změny v pravidlech pro nošení vojenského stejnokroje, vybraných součástek vojenské výstroje a drobných stejnokrojových doplňků.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
10 let v NATO/20 let transformace ozbrojených sil ČR.
OBRANA STÁTU Mgr. Michal Oblouk.
kpt. Ing. Veronika Krausová kpt. Ing. Martina Štěpánková
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
Pro OS ČR/AČR ? Fabian BAXA CBVSS Univerzity obrany Brno.
Nasazení sil a prostředků AČR v zahraničních a pozorovatelských misích v roce 2006.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Veletrh IDET 2007 Motto prezentace: „Armáda České republiky - profesionální, moderní, připravená“ Obsahová náplň prezentace: a) Vycvičenost, odbornost,
Organizační členění ÚO
Předmět: Řízení podniku 1
RNDr.Pavel Štalmach, MBA
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Resort obrany Ideální prostředí pro outsourcing. Objektivní podmínky Profesionalizace armády –Specializace příslušníků ozbrojených sil –Zvýšené nároky.
Armáda České republiky Vypracovala: Lucie Adamčíková Lenka Maléřová.
Bezpečnostní politika České republiky JPM264
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
MINISTERSTVO OBRANY INSPEKCE MINISTRA OBRANY
Bezpečnostní politika a strategie ČR
Organizace zdravotnické služby v armádě
náčelník Generálního štábu generálporučík Ing. Vlastimil PICEK
1 Vyhodnocení splnění hlavních úkolů Armádou České republiky v roce 2007 Generální štáb Armády České republiky.
MILNÍKY ČESKÉ BEZPEČNOSTNÍ POLITIKY V LETECH 1990 – 2009
Druhý dech českého zbrojního průmyslu
Tisková konference ministra obrany
Místo a úloha AZ ve struktuře AČR ( možná varianta) Seminář k aktivním zálohám – brigádní generál Ing. Miroslav Žižka.
Stav akvizičního systému resortu obrany Závěry z interní prověrky akvizic MO ČR Alexandr Vondra
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
1 Školení starostů obcí Královéhradeckého kraje Krajské vojenské velitelství Hradec Králové.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Hospodaření s majetkem státu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky.
Krizová krevní politika ČR. V České republice je problematika zajištění dodávek transfuzních přípravků řešena ve spolupráci resortů zdravotnictví a obrany.
T 11 Ústavní základy zajišťování bezpečnosti České republiky Mgr. Tomáš Zbořil Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ ) Doprovodná prezentace.
Rudolf Urban Univerzita obrany, Brno. n podsystém „LIBUŠE“ - „Plán lidských zdrojů“ n linka na výrobu vojenských průkazů n centrální archiv n podsystém.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Letecká technika pro záchranné práce v IZS CZ.1.06/3.4.00/ Projekt je spolufinancován z Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj v.
Narušení bezpečnosti. OBSAH: Vymezení základních pojmů vážících se k narušení bezpečnosti Řízení bezpečnosti území Nástroje veřejné správy využitelné.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
MINISTERSTVO OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY NOVÉ HODNOSTI A HODNOSTNÍ SBORY AČR N MO – P Ing. Michael HRBATA NGŠ AČR armádní generál Vlastimil PICEK V Praze 19.
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
Seminář „Investiční a exportní příležitosti v Litvě, Lotyšsku a Estonsku“ MZV ČR
MINISTERSTVO OBRANY ČR CENTRÁLNÍ ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V REZORTU MO SSM MO – OSMAP MINISTERSTVO OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY.
MINISTERSTVO OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY CENTRALIZOVANÉ ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK Ing. Jiří KLÍCHA, Odbor správy majetku a akviziční politiky SSM MO   973.
Odbor komunikace.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Třídimenzionální radary Základní takticko-technické údaje radarů:
Je kybernetická bezpečnost dostačující?
Kybernetická obrana české republiky
MINISTERSTVO OBRANY INSPEKCE MINISTRA OBRANY
Organizace a řízení logistiky
Relevantní legislativa a dokumenty – viz dále
Pěší rota aktivních záloh při KVV
MINISTERSTVO OBRANY SLOVENSKEJ REPUBLIKY Sekcia modernizácie a podpory
Pěší rota aktivních záloh při KVV
STĚŽEJNÍ TÉMATA POKOS Obrana státu
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
Trendy rozpočtu Ministerstva obrany
SEKCE OBRANNÉ POLITIKY A STRATEGIE MINISTERSTVA OBRANY
Hlavní směry rozvoje logistiky a KIS
Hlavní směry rozvoje logistiky a KIS
Bezpečnostní systém ČR
Příprava občanů k obraně státu …
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Úkoly k zajišťování obrany státu
Transkript prezentace:

Vedoucí oddělení strategie a doktrín CBVSS UO Brno U N I V E R Z I T A O B R A N Y Centrum bezpečnostních a vojensko-strategických studií Silné a slabé stránky reforem a transformací, východiska pro schopnosti OS ČR 2025 Ing. Jaroslav KOLKUS Vedoucí oddělení strategie a doktrín CBVSS UO Brno Praha, 18. června 2014

Cíl prezentace: Identifikovat silná a slabá místa dnešního stavu na pozadí reforem a transformací OS ČR jako východisko pro další diskusi.

Body prezentace: Úvod Reformní a transformační procesy v letech 2003 - 2014 Struktury velení a řízení na strategické a operační úrovni velení Silné a slabé stránky OS ČR jako důsledek transformačních procesů Náměty k diskusi

1. Reformní a transformační procesy v letech 2003 - 2014 Principy výstavby ozbrojených sil České republiky efektivita sil účelnost sil modularita sil Jeden soubor sil pro plnění jak vojenských úkolů, tak i pro podporu civilních orgánů v krizových situacích nevojenského charakteru Ozbrojený konflikt podle čl. 5 WS, kdy je ohrožena svrchovanost a územní celistvost ČR Operace kolektivní obrany podle čl. 5 WS, kdy nebude ohrožena svrchovanost a územní celistvost ČR Operace mimo čl. 5 WS, ke zvládání krizí NATINEAMDS, HNS, plnění asistenčních, záchranných a humanitárních úkolů v ČR Podíl na vytvoření DÚU, vyhlášení plné mobilizace. Všechny síly a prostředky OS ČR včetně využití všeobecné branné povinnosti BÚU po dobu 6 m bez rotace PrÚU PozS/VzS po dobu 6 m s rotací. Velitelství MBÚU 1 rok, PrÚU NRF (EU BG) RÚU PozS a VzS po dobu 6 m s rotací PozS a VzS jejíž základ tvoří BÚU na bázi mb, bez rotace, včetně částečné mobilizace Operace mimo čl. 5 WS, ke zvládání krizí Pravděpodobnost operace Stupeň ohrožení 2003 REFORMA 2006 2007 TRANSFORMACE 2010-2012 2012 STRUKTURA A POČTY 2013-2015 Počáteční operační schopnosti Cílové operační schopnosti Společné síly Síly podpory a výcviku Vojenská policie Vojenské zpravodajství Specialisté, odborníci, expertní týmy pro výcvik a poradenství nasaditelnost sil interoperabilita sil specializace sil 4

„Reforma’’ z roku 2003 Dosažení počátečních operačních schopností – vybudování a dosažení požadované připravenosti u BÚU na bázi mb s prvky bojové podpory a bojového zabezpečení a tím zabezpečení naplnění minimální požadované úrovně politicko – vojenských ambicí 31. 12. 2006. Přechod na plně profesionální OS ČR 1. 1. 2005. Rozvoj infrastruktury – základny letectva, pozemních sil, logistiky, páteřních radarů. Rozvoj výzbroje a techniky – Mi 171, Mi 35, radiolokátor Arthur, RBS 70, T-72M CZ. Likvidace nepotřebné munice, výzbroje a majetku. Počty 26 200 vojáků v činné službě, 1800 přípravný sbor. Mobilizace – 1,2 násobek, zpracované válečné tabulky počtů, připravené spící projekty, periodická aktualizace požadavků na doplnění osobami, věcnými prostředky a mobilizačními dodávkami. Zásoby výzbroje, techniky a materiálu s výjimkou omezeného množství dlouhodobě uložené techniky nebyly vytvářeny.

„Transformace OS ČR’’ z roku 2007 Stanovení dosažení cílových operačních schopností na rok 2018. Zvýšení podílu nasaditelných sil vytvořením dvou lmopr a žpr na bázi zrušených a reorganizovaných záchranných praporů. Naplnění „Istanbulských kritérií’’. V oblasti rozvoje infrastruktury pokračovala výstavba leteckých a pozemních základen, základen logistiky, páteřních radarů a infrastruktury pro přijetí reakčních sil NATO. Modernizace výzbroje a techniky – přezbrojení NATS, KOT, LDR-130 Kajman, OTS VŘ, modernizace vrtulníkového letectva, LOV Dingo 2, obrněné vozidlo IVECO, transportní letouny, ruční zbraně. V roce 2009 snížení počtů OS ČR o 3010 vojáků z důvodu zabezpečení realizace plánovaných projektů vyzbrojování. Redukce nákladů spojených s udržováním mobilizačních schopností snížením administrativy, skladových zásob a velkého množství nepoužitelných záloh. Mechanizmus doplňování a posilování OS ČR měl být přepracován na nový systém spočívající pouze v koncepčních opatřeních.

„Struktury a počty OS ČR 2013 – 2015” z roku 2012 Kritický nedostatek zdrojů – řešení přechodného, dočasného období. Akceptace mírové nedoplněnosti útvarů a jednotek. Reorganizace řídících struktur MO a struktury velení a řízení: Vznik strategicko-operační úrovně reprezentované GŠ AČR. Zrušení operačních velitelství SpS a Sil podpory, jejich nahrazení taktickými velitelstvími PozS, VzS a agenturami logistiky, vojenského zdravotnictví a KIS. Reorganizace brigád druhů vojsk a služeb na plukovní strukturu.

Integrované MO ČR a GŠ AČR Vojenské zpravodajství Integrované MO ČR a GŠ AČR Přímo podřízené ÚZ MO Vojenská policie Velitelství pozemních sil Velitelství vzdušných sil Agentura logistiky Agentura voj. zdravot. Mechanizovaná brigáda Ženijní pluk Základna taktického let. 5x centrum 3x středisko 10x centrum 2x ústav 2x pol. nemocnice 2x rota ženijní pr. mpr (LT) 2. Základna vrtulník. let. 2. výsadkový mpr Pluk logistické podpory Základna dopravního let. Agentura KIS VeV-VA lehký mot. pr. zásobovací pr. Mechanizovaná brigáda 10x centrum 3x institut 2x centrum 1x odbor pr. oprav Protiletadlový raketového pluk mpr (TT) Pluk rchbo 2. Pluk velení říz. a průzkumu tankový pr. pr. rchbo 2. lehký mot. pr. cen. výstr. zbr. hrom. ničení Správa letiště Pardubice Dělostřelecký pluk Pluk pz a EB do pr. EB 2. pzpr Prapor CIMIC a PSYOPS 8

X 2. Struktury velení a řízení na strategické a operační úrovni velení GŠ AČR NGA Vláda ČR MO ČR UO VeVP VZ NGŠ AČR VePozS VeVzS VeV-VA PPÚZ SRPS MO OVPzEB ZNGŠ – Ř SOC MO SOC MO DNGA VePod ALog AKIS AVZdr Spod MO X VeSpS 9

3. Silné a slabé stránky OS ČR jako důsledek transformačních procesů Silné stránky: Ukončení VZS a přechod na plně profesionální OS ČR. Dosažení počátečních operačních schopností. Schopnost zabezpečení obrany vzdušného prostoru ČR a účast v NATINEAMDS. Udržení struktury sil a prostředků OS ČR navrženou v roce 2003 na taktické úrovni velení (prapory, oddíly, základny). Schopnost plnit úkoly v zahraničních operacích. Schopnost plnit úkoly nevojenského charakteru na území ČR. Podstatné zvýšení profesionality příslušníků ozbrojených sil. Dosažení základní interoperability a schopnosti společného působení u části sil a prostředků. Obměna bojové techniky, zbraňových systémů, systémů V a Ř.

Slabé stránky: Nedosažení plných operačních schopností. Vysoká mírová nedoplněnost. Využití odložené potřeby v mírových OS ČR. Dlouhá doba potřebná na přechod na válečnou strukturu může vést k budování „Postkonfliktních OS ČR“. Postupná ztráta schopnosti komplexně plánovat a efektivně řídit nasazení OS ČR vlivem častých změn struktury VaŘ na strategické a operační úrovni. Neukončený rozvoj systémů velení a řízení na taktické úrovni velení. Pouze částečná realizace rozvojových programů. Nevytváření dostatečných zásob materiálu, munice, náhradních dílů. Dlouhodobé neplnění závazků v rámci obranného plánování NATO

Jakým způsobem eliminovat slabé stránky? Náměty k diskusi: Jak vytvořit a udržet stabilní systém velení a řízení na strategické a operační úrovni velení? Jakým způsobem eliminovat slabé stránky?