Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Studijní obor: Sociální činnost
STOPA z.s. Pacientské setkání – Právní nároky pacientů
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Výše příspěvku pro osoby do 18 let věku činí za kalendářní měsíc: Kč, jde-li o stupeň I (lehká závislost), Kč, jde-li o stupeň II (středně.
Sociálně právní otázky
Organizace sociální správy
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Klíčová otázka č. 4 Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry Mgr. Patrik Burda 26. – 27. listopadu.
Konference v posudkovém lékařství, Brno,
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Příprava projektu v praxi Shrnutí Ing. Jan Škurek, PhDr. Michaela Kubištová Seminář PPP projekty v praxi, Brno 2009.
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Ošetřovatelský proces
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Příspěvek na péči je nezbytné valorizovat.
ŽIVOTNÍ A EXISTENČNÍ MINIMUM
Řízení ve věcech důchodového a nemocenského pojištění
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Lékařská posudková služba očima neslyšících osob s kombinovaným postižením Mgr. Věra Strnadová Česká unie neslyšících.
ředitel odboru posudkové služby
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
Lékařská posudková služba ČSSZ
Péče o těžce zdravotně postižené Právní úprava zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením prováděcí vyhláška.
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Správní řád -vybrané instituty
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
37. schůze VSP PS PČR Informace o aktuálním stavu řešení Lékařské posudkové služby resortu MPSV 3. února 2016 JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
1 ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Roztroušená skleróza z hlediska lékařské posudkové služby ČSSZ MUDr. Vlastislav Kaplan Vrchní ředitel úseku lékařské.
Seminář v Poslanecké sněmovně „Zdravotně postižení – příspěvek na péči. Jak dál?“ Praha 17. dubna 2015.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Proč by měl dát zaměstnavatel šanci pracovat člověku po ukončení léčby aneb legislativou dané motivační nástroje Hana Potměšilová 23. října 2015, PRAHA.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
1 Mgr. David Pospíšil Mgr. David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb MPSV seminář „Zdravotně postižení – příspěvek na péči - jak dál?” Poslanecká.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
Odborné sociální poradenství. Konzultační telefonické hodiny: po – st; 9 – 12 hodin. Osobní schůzky musí být předem dohodnuty vzhledem k hygienicko-epidemiologickému.
KOORDINOVANÁ REHABILITACE Z POHLEDU ERGOTERAPIE Mgr. Kateřina Svěcená Ergoterapeut Klinika rehabilitačního lékařství 1. LF UK a VFN v Praze.
SWOT analýza a koncepční záměry LPS ČSSZ
Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu ? Konference PS PČR Koncepce posuzování zdravotního stavu fyzických osob MUDr. Alena.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Podpora pečujících osob
Sekce sociálně pojistných systémů
Organizace a řízení v sociálním zabezpečení
1. Současný legislativní stav
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Domov pro osoby se zdravotním postižením
Okruhy činnosti sestry v ordinaci praktického lékaře pro dospělé
Právo sociálního zabezpečení
„Stárnutí populace – analýza nákladů zdravotního a sociálního systému“
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Budoucnost domácí péče
V. VÝROČNÍ KONGRES POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB
Transkript prezentace:

Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu? Konference pod záštitou paní poslankyně Ing. Radky Maxové – místopředsedkyně VSP Poslanecká sněmovna 18. 11. 2015

LPS pohledem zdravotně postižených Zásadní problém LPS č. 1.!!! Příliš mnoho kompetencí Posuzování nároků na ID, průkaz OZP, příspěvek na péči a podporu při dlouhodobé pracovní neschopnosti Každý z instrumentů hodnotí jiné schopnosti ID – míra poklesu pracovních schopností Průkaz OZP – potíže mobility a orientace Příspěvek na péči – míra závislosti na pomoci Pracovní neschopnost – zdravotní stav – prodloužení PN

LPS pohledem zdravotně postižených Zásadní problém LPS č. 2!!! Nedostatečná personální a materiální základna. Počet lékařů PS nelze z veřejných zdrojů zjistit + - je mezi 400 až 450 (poslední údaje z roku 2010) Průměrný věk LPS překročil 60 let Počet posudků na jednoho lékaře překročil 1100 ročně Materiální vybavení je mnohdy tristní, a to jak prostorové, tak i finanční ohodnocení.

LPS pohledem zdravotně postižených Zásadní problém LPS č. 3!!! LPS pracují samostatně, bez týmu, chybí zpětná vazba Ze stížností klientů je zřejmé, že často trpí syndromem vyhoření Přezkum jejich činnosti je velmi problematický Dle R. Čevely a dalších nerozhoduje o výplatě dávek, pouze posuzuje zdravotní stav. To je pouze teorie, opak je pravdou.

LPS pohledem zdravotně postižených Zásadní problém LPS č. 4!!! Přetíženost systému LPS I když přesné údaje z posledních let chybí – ročně je vydáváno více než 400 000 posudků To vede prakticky pouze mechanickému posouzení dokumentace LPS jen výjimečně skutečně klienta vyšetří Je vysoké procento překročení lhůt posouzení Výrazně stoupá odvolací a námitkové řízení

LPS pohledem zdravotně postižených LPS potřebuje systémové změny - Důvodem je přetíženost systému - Dle mého názoru nemožnost správně posuzovat zcela rozdílné kategorie Neustále vzrůstající počet odvolacích řízení a prodlužování doby vydání rozhodnutí (není ovlivněno pouze LPS) Vzrůstajícím trendem syndromu vyhoření LPS Neatraktivností profese LPS

LPS pohledem zdravotně postižených Jaké reformy? 1) Úprava současného systému Změnit současný stav, kdy „o všem“ rozhoduje LPS Obnovit posudkové komise, doplnit LPS o odborníky – ergoterapeuta, spolupráce s ergodiagnostickými centry – současné posuzování pouze invalidizuje V oblasti dávek pro OZP posílit úlohu sociálních pracovníků a fyzioterapeutů Zvážit, zda u stupně závislosti je nutné posouzení LPS – stanoví se na základě základních životních potřeb

LPS pohledem zdravotně postižených 2) Zrušení současného systému LPS Posuzující orgán bude mít trvale smlouvy s odborníky z různých lékařských oborů Současně budou spolupracovat s ergo a fyzioterapeuty Považuji za nezbytné změnit současný systém posuzování míry invalidity – možnost navýšení pouze o 10 % bodů při souběhu dvou závažných diagnóz je špatný. Více lékařů by mohlo lépe posoudit celkový vliv na ztrátu prac. schopností

LPS pohledem zdravotně postižených K prosazení jakékoliv reformy bude nezbytné mít politickou odvahu, ale také schopnost nalezení společenského konsenzu Je zřejmé, že v tomto volebním období již nelze počítat se žádnými hlubšími zásahy do systému Je třeba si však uvědomit, že asi 400 LPS rozhoduje o výdajích státu, které činí více než 100 mld. ročně a rozhodují o kvalitě života statisíců lidí LPS nemají důvěru občanů v solidnosti jejich rozhodování.

Děkuji Vám za pozornost. Mgr. Václav Krása v.krasa@nrzp.cz