VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Advertisements

Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Bílkoviny. Bílkoviny neboli proteiny patří mezi tzv. základní živiny, jsou nepostradatelnou složkou potravy člověka, jsou základem všech známých organismů,
Ch_059_Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
VY_32_INOVACE_19_1_7 Ing. Jan Voříšek  Téma: Práce s molekulovými modely  Pomůcky: Molekulové modely – stavebnice I výrobce – VD DISK Říčany  Zadání:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, p ř ísp ě vková organizace AUTOR: Silvie Šime č ková NÁZEV:VY_32_INOVACE_17_Chemie 9.ro č ník TÉMA: Proteiny-opakování Č.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: TÉMATICKÝ OKRUH: TÉMA: DOPORUČENO.
PROTEINY-BÍLKOVINY LUCIE VÁŇOVÁ. ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ JEDNOTKA.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Přírodopis – 6.ročník Rostlinná buňka VY_32_INOVACE_
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Enzymy 15. října 2013 VY_32_INOVACE_130311
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název:VY_32_INOVACE_3B_13_Krev Téma: Krev
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_04-16 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Autor: Mgr. Simona Komárková
VODÍK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_26.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a mateřská škola Damníkov
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Různé podmínky života na Zemi
Koloběh dusíku VY_32_INOVACE_23_449
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Závislost elektrického odporu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Podmínky života v přírodě
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_06
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace Jméno autora Mgr. Veronika Káňová Datum: 1. 9. 2011 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tematický okruh: Opakování základních pojmů Téma: Bílkoviny - proteiny Metodický list/Anotace Shrnutí základních údajů Zdroje: Obrázek: hhttp://cs.wikipedia.org/wiki/B%C3%Adlkoviny Obrázky: http://cs.wikipedia.org/wiki/Hr%C3%A1ch_set%C3%BD http://cs.wikipedia.org/wiki/Maso

Bílkoviny = proteiny

Bílkoviny Makromolekulární látky – vytvářejí obrovské molekuly Obsahují atomy C, H, O, N (S, P) Základní látky všech živých organismů Obrázek: hhttp://cs.wikipedia.org/wiki/B%C3%ADlkoviny

Aminokyseliny = základní stavební jednotky bílkovin Jednotlivé aminokyseliny jsou spojovány peptidovou vazbou

Vlastnosti: Vlastnosti bílkovin závisí na počtu, druhu a uspořádání aminokyselin v bílkovině Většina je rozpustná ve vodě Za zvýšené teploty nebo působením chemických látek (kyselin, hydroxidů, …) dochází k porušení struktury = DENATURACI (srážení bílkovin) Jsou nepostradatelnou složkou potravy

Zdroje bílkovin maso Rostlinné zdroje: - hlavně luštěniny Živočišné zdroje: maso vejce mléko a mléčné výrobky Obrázky: http://cs.wikipedia.org/wiki/Hr%C3%A1ch_set%C3%BD http://cs.wikipedia.org/wiki/Maso

Rozdělení bílkovin Strukturní proteiny = mají stavební funkci Kasein – součást mléka Hemoglobin – červené krevní barvivo Kolagen – součást kostí, chrupavek, vaziva Keratin – součást pokožky, vlasů, nehtů Regulační proteiny = biokatalyzátory = usměrňují a ovlivňují průběh chemických dějů v živém organismu Enzymy Hormony Vitaminy

Pokud souhlasíte zaškrtněte ANO, v opačné případě NE. Denaturace bílkovin = vysrážení. K H Bílkoviny tvoří malé molekuly. E O Základní stavební jednotka bílkovin = lipid. P L Bílkoviny jsou nepostradatelné v potravě. A Keratin je regulační protein. B G Strukturní proteiny mají stavební funkci. I Aminokyseliny se spojují peptidovou vazbou. N S Tajenka: