VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace Jméno autora Mgr. Veronika Káňová Datum: 1. 9. 2011 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tematický okruh: Opakování základních pojmů Téma: Bílkoviny - proteiny Metodický list/Anotace Shrnutí základních údajů Zdroje: Obrázek: hhttp://cs.wikipedia.org/wiki/B%C3%Adlkoviny Obrázky: http://cs.wikipedia.org/wiki/Hr%C3%A1ch_set%C3%BD http://cs.wikipedia.org/wiki/Maso
Bílkoviny = proteiny
Bílkoviny Makromolekulární látky – vytvářejí obrovské molekuly Obsahují atomy C, H, O, N (S, P) Základní látky všech živých organismů Obrázek: hhttp://cs.wikipedia.org/wiki/B%C3%ADlkoviny
Aminokyseliny = základní stavební jednotky bílkovin Jednotlivé aminokyseliny jsou spojovány peptidovou vazbou
Vlastnosti: Vlastnosti bílkovin závisí na počtu, druhu a uspořádání aminokyselin v bílkovině Většina je rozpustná ve vodě Za zvýšené teploty nebo působením chemických látek (kyselin, hydroxidů, …) dochází k porušení struktury = DENATURACI (srážení bílkovin) Jsou nepostradatelnou složkou potravy
Zdroje bílkovin maso Rostlinné zdroje: - hlavně luštěniny Živočišné zdroje: maso vejce mléko a mléčné výrobky Obrázky: http://cs.wikipedia.org/wiki/Hr%C3%A1ch_set%C3%BD http://cs.wikipedia.org/wiki/Maso
Rozdělení bílkovin Strukturní proteiny = mají stavební funkci Kasein – součást mléka Hemoglobin – červené krevní barvivo Kolagen – součást kostí, chrupavek, vaziva Keratin – součást pokožky, vlasů, nehtů Regulační proteiny = biokatalyzátory = usměrňují a ovlivňují průběh chemických dějů v živém organismu Enzymy Hormony Vitaminy
Pokud souhlasíte zaškrtněte ANO, v opačné případě NE. Denaturace bílkovin = vysrážení. K H Bílkoviny tvoří malé molekuly. E O Základní stavební jednotka bílkovin = lipid. P L Bílkoviny jsou nepostradatelné v potravě. A Keratin je regulační protein. B G Strukturní proteiny mají stavební funkci. I Aminokyseliny se spojují peptidovou vazbou. N S Tajenka: