NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRAVĚKÉ UMĚNÍ.
Advertisements

Umění starověku – předřecké civilizace
Pravěké umění Mezolit a neolit.
Klasické kultury Předřecké kultury v Egejské oblasti Antické Řecko
Mytologie a její odraz v řeckém umění
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
III/2 XV A
VY_32_INOVACE_3D.6.09 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
Gotická kultura.
Raný středověk 5. – 11. století
Charakteristika umělecké památky
Antický Řím Etruskové.
Antické Řecko Sochařství 2. část.
Antické Řecko Sochařství 1. část.
VY _12_INOVACE_D.6.19 KELTOVÉ – 6. ROČNÍK Autor: Mgr. Renata Koprová Datum: 14. října Ročník: 6. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost.
Všeználek dnes bude vypravovat o prvních obyvatelích naší země.
Doba železná Petr Machala.
Předřecké kultury - kultura egejské oblasti
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Středověká kultura Románský sloh
Základní rysy západoevropské, byzantské a islámské kultury
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Název Mykénské Řecko Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Kultura Říma Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
6. ročník Pravěk.
Přednášející: PhDr. Petra Kačírková, Ph.D.
Další nálezy na keltském sídlišti
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ŘECKÉ DĚJINY ŘECKÉ DĚJINY. Pojem ANTIKA označuje kulturu starověkého ŘECKA a ŘÍMA rok 0 – zlom letopočtu 14. stol. př.n.l.476 n.l. období rozkvětu mykénské.
Dějepis pro 6. ročník.  Název: Dějepis 6.ročníku – Úvod do pravěku  Šablona: III/2  Číslo: 63  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_11A_20_Renesance a humanismus Téma:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 14 TEMA: Dějiny sochařství 8 – Umění.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV: VY_32_INOVACE_ S16 TEMA : Stručné dějiny výtvarného.
Počátky umění na našem území
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Opakování č. 1 Vlastivěda 4. ročník
Anotace: Prezentace pro 6. ročník. K výkladu UČEBNÍ LÁTKY DLE ŠVP
Gotika Bolfíková Nikola.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
PRAVĚK Starší paeolit Střední paeolit
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Řecké antické sochařství – archaické období
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Zpracovatelé kovů Uč. str
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_15_Keltové a Germáni na našem území
KELTOVÉ na našem území.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Neolit Neolit nebo také mladší doba kamenná je pravěké období, ve kterém se namísto dosavadního lovu a sběru stává hlavním zdrojem obživy zemědělství.
SOCHAŘSTVÍ KLASICKÉ OBDOBÍ 5. st. př. n. l.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Anotace: Seznámení se s životem v pravěku.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
STŘEDNÍ EVROPA V DOBĚ ŽELEZNÉ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Umění starověkého Říma
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_19
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV: VY_32_INOVACE_3.2.3.3.S 11 TEMA: Dějiny sochařství 5 – Keltové a Germáni ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2976

Cíl prezentace: Prezentace Keltové a Germáni seznámí žáky s počátky výtvarného umění na území střední a západní Evropy z období před naším letopočtem. Žáci mohou identifikovat jednotlivé ukázky děl z hlediska námětu, volby materiálu a řemeslného zpracování v porovnání s vývojem výtvarného umění jižní a jihovýchodní Evropy ve stejném období. Prezentace může být doplňujícím materiálem pro výuku Dějepisu.

Keltové a Germáni V karolinském a románském období se setkáváme s uměleckými formami, které pocházejí od Keltů a Germánů. Půjdeme-li po stopách těchto kultur, dostaneme se až do 14. stol. př.n.l. Keltští řemeslníci byli mistry v lití bronzu a výrobě zlatých šperků. V germánském kulturním prostoru byly oblíbeny kamenné stély zdobené reliéfy válečníků.

Sluneční vůz z Trundholmu (14. st. př. n. l Sluneční vůz z Trundholmu (14.st.př.n.l.) – bronzová soška koně vezoucího zlatem zdobený sluneční kotouč. Pro obyvatele severní Evropy bylo Slunce životně důležité. Soška koně táhnoucího vůz se Sluncem znázorňuje pohyb Slunce po obloze. V antické mytologii existuje také příběh o bohu Héliovi zosobňujícího Slunce a jeho pouti s koňským čtyřspřežím po obloze.

Sluneční vůz z Trundholmu, 14. st.př.n.l.

Kultovní vozík ze Strettvegu, 7.st.př.n.l.

Keltský lesní bůh Cernunnos je zpodobněn na stříbrné nádobě ve společnosti zvířat. Keltové ctili přírodu, chápali ji jako tajemné prostředí, ze kterého hrozilo nebezpečí, ale také poskytovalo obživu.

Keltský bůh Cernunnos, 1. st.př.n.l.

Keltští řemeslníci pracovali často s bronzem, který využívali k odlévání ozdob a kultovních předmětů. Pokud porovnáme keltské artefakty s díly řeckého a římského období, je na keltských pracích patrná specifická stylizace v zobrazení lidí i zvířat. Podobnou stylizaci zaznamenáme i dílech germánských řemeslníků. Kultura západoevropská se vyvíjela souběžně s kulturami jižní Evropy a byla ovlivněna jen částečně. To se týkalo architektury, odívání i písma.

Klanění tří králů z Ratchisova oltáře, 745 n.l.

Pamětní kámen z Jellinge dal r Pamětní kámen z Jellinge dal r. 980 vztyčit dánský král Harald na památku svých rodičů. Na kameni jsou vedle zobrazení Krista také runové nápisy, které jsou typickou ukázkou písma germánských národů v severní a severozápadní Evropě od 3. stol.n.l. Písmo bylo zřejmě odvozeno od písma středomořských národů a píše se zprava doleva.

Pamětní kámen z Jellinge, runový nápis - 980 n.l.

Keltové a Germáni byli zruční zlatníci a šperkaři. Tzv Keltové a Germáni byli zruční zlatníci a šperkaři. Tzv. „železná longobardská koruna“, která zdobila hlavy longobardských králů byla údajně vykována z hřebu použitého při ukřižování Krista a byla pokrytá zlatým plechem zdobeným drahokamy.

Langobardská koruna, 9. st.n.l.

Použitá literatura: STADLER, Wolfgang. Dějiny sochařství. 1.vydání. Praha: Rebo, 1996. ISBN 80-85815-67-2. PIJOAN, José. Dějiny umění 5. 1. vydání. Praha: Knižní klub a Balois, 1998. ISBN 80-242-0024-4. PIJOAN, José. Dějiny umění 2. 1. vydání. Praha: Knižní klub a Balois, 1998. ISBN 80-7176-839-1. BURKE, Peter. Italská renesance: Kultura a společnost v Itálii. 1. vydání. Praha: Mladá fronta, 1996. ISBN 80-204-0589-5. WINCKELMANN, Johan Joachim. Dějiny umění starověku: Stati. 1. vydání. Praha: Odeon, nakladatelství krásné literatury a umění, 1986. ISBN 1717-1768.