ÚSTAV ROMÁNSKÝCH STUDIÍ Oddělení italianistiky urs.ff.cuni.cz

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Advertisements

PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Vítejte na Dni otevřených dveří Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity 18. ledna 2013.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
Fakulta managementu a ekonomiky Ústav regionálního rozvoje, veřejné správy a práva Motto: Smart governance.
„MEZIMO“ Podpora znevýhodněné mládeže k posílení pracovní integrace, dalšího vzdělávání či odborné přípravy prostřednictvím mezinárodní mobility Projekt.
{ Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
Praktická maturitní práce STRUČNÉ POKYNY PRO PSANÍ PMZ.
Literární v Ě DA MGR. MICHAL OBLOUK. -zkoumá krásnou literaturu, částečně i ústní lidovou slovesnost -jako soubor disciplín vznikla v 19. století, teoretické.
Přijímací řízení pro školní rok 2016/17 Osmileté studium.
2. cvičení z KIV/ZI Webnet. Náplň cvičení Univerzitní www stránky Portál a STAG Webmail Koleje, menzy a knihovna Diskový prostor.
Systém správy dokumentace akreditované zkušební laboratoře Bc. Jan Randl, 4912.
Elektronická přihláška Studenti z ČR a SR použijí tento formulář ! Studenti bez rodného čísla použijí tento formulář !
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
„Propojení teoretické a praktické přípravy budoucích pedagogických pracovníků na UP“ KULATÝ STŮL K PEDAGOGICKÝM PRAXÍM Přírodovědecká fakulta.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Základy veřejné politiky Kombinované studium Website kursu: Garant kursu a přednášející:
ŽIVOTOPIS Životopis či také Curriculum vitae je strukturovaný a přehledný popis získaných pracovních a akademických zkušenosti. Obsahuje základní osobní.
Přijímací řízení pro školní rok 2012/2013 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Radka Škulaviková ČísloVY_32_Inovace_3441 NázevZpráva a zpravodajství Téma hodinyZpráva a zpravodajství.
Setkání se studenty přijatými na FCHT Petr Zámostný proděkan pro pedagogickou činnost.
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP Vzdělávání ředitelů středních škol Kraje Vysočina Téma: Prezentuje: Ing. Josef Crha, ředitel SŠT Žďár nad.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
FULBRIGHTOVA STIPENDIA
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Střední rybářská škola a Vyšší odborná škola vodního hospodářství
Maturita 2017.
Úvod do studia němčiny I.
Čas, kdy si musím vybrat, co dál…
Obchodní akademie Náchod
Důležité informace pro rodiče vycházejících žáků
Ing. Kateřina Lichtenberková
Autor: Zuzana Dvořáková Vedoucí práce: Ing. Ludmila Opekarová, Ph.D.
Grafická úprava prezentace
PREZENTACE K VĚDECKÉMU KOLOKVIU I, II, III
Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Ústav románských studií
Elektronická přihláška
Doporučený vzor individuální prezentace
Podání přihlášky prostřednictvím elektronické aplikace
Návod na tvorbu prezentace diplomové / bakalářské práce
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Speciální metody fyziologie živočichů Bi 5611c
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Literatura českého jazyka
Pedagogická psychologie
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Univerzita Karlova v Praze Možnosti FREEMOVERS 13. října 2015
Programování (14PRG) 1. cvičení.
Maturita 2018.
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
Obor €UROSPRÁVA.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
Den otevřených dveří 13. ledna 2018
BASKETBAL DÍVKY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Nově akreditované programy od září 2019
Gymnázium Na Vítězné pláni, Praha 4
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
Úvodní přednáška pro 1. ročník
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ.
Prezentace Fakulty ekonomické ZČU v Plzni
Právo, Účetnictví, Webový design a grafika, Ekonomika a mezinárodní obchod, Reklamní a marketingová komunikace, Právo Evropské unie, Veřejné finance, Firemní.
Je kvantita zárukou kvality ? Vladimír Ort
Portál - role studenta v informačním systému STAG
Transkript prezentace:

ÚSTAV ROMÁNSKÝCH STUDIÍ Oddělení italianistiky urs.ff.cuni.cz Kliknutím a následným zápisem nebo zkopírováním vložte Název základní součásti Nadpis prezentace Podnadpis – např. jméno prezentujícího Nechcete-li použít název základní součásti, můžete nechat pole prázdné (nebude se zobrazovat při prezentování ani tisknout) na kartě Domů, ve skupině Snímky v nabídce tlačítka Rozložení vybrat rozložení Úvodní snímek pole smazat Den otevřených dveří 14. ledna 2017

KDO JSME Oddělení italianistiky – součástí Ústavu románských studií (ÚRS) Realizuje výuku stud. programu Filologie, obor ITALIANISTIKA (bc. a Nmgr.) Podílí se na realizaci Doktorského studijního programu Románské jazyky, Románské literatury Struktura oddělení: doc. Mgr. Pavel Štichauer, Ph.D. – vedoucí (lingvistika) doc. PhDr. Jiří Pelán, Ph.D. (literatura) PhDr. Alice Flemrová, Ph.D. (literatura) PhDr. Zora Obstová, Ph.D. (lingvistika) Dott.ssa Ave Bolletta (italská lektorka) Externí vyučující ThDr. Pavel Helan, Th.D. (dějiny Itálie)

CO NABÍZÍME Bakalářské studium (tříleté) jednooborové i dvouoborové (např. v kombinaci s druhým románským jazykem) Navazující magisterské studium (dvouleté)

BAKALÁŘSKÉ STUDIUM Kombinovatelnost: jednooborové i dvouoborové studium, kombinovatelnost se všemi dvouoborovými obory bakalářského studia Forma studia: prezenční Návrh počtu přijatých uchazečů (MPP): 25 Profil absolventa: Absolvent má kvalitní znalost základů lingvistiky italského jazyka, dějin italské literatury, kultury a dějin Itálie. Ovládá italštinu na úrovni C1. Absolvent má předpoklady k navazujícímu magisterskému studiu. Širší rozhled v humanitních disciplínách vytváří podmínky pro profesní flexibilitu absolventa. Může se uplatnit v širokém spektru profesí, například jako redaktor, překladatel, jazykový asistent v médiích, asistent v obchodních firmách, v neziskových organizacích, v kongresových agenturách, v cestovním ruchu, ve strukturách ministerstva zahraničí a Evropské unie

SOUHRN STUDIJNÍHO PROGRAMU BC. Studijní plány jsou k dispozici na plany.ff.cuni.cz Předměty lingvistické, literární, obecně kulturní lingvistické (základní jazykové semináře, teoretické předměty – fonetika, morfologie, syntax, slovotvorba) literární (panoramatický přehled dějin italské literatury od počátků po 20. stol.) obecně kulturní (dějiny Itálie, reálie – umění, geografie, politický systém apod.)

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY DO BC. Obecné informace na webu ff.cuni.cz (termíny, přihlášky apod.) Přijímací zkouška: jednokolová (ústní) Předměty přijímací zkoušky: 1) italská literatura (dvě otázky na základě předloženého seznamu četby; uchazeč prokazuje schopnost začlenit autory a  jejich díla do širšího literárně-historického kontextu) (40 bodů) 2) italská gramatika (teoretická otázka vycházející z předepsaného rozsahu 16 lekcí učebnice Italština (Bahníková, Benešová, Ehrenbergerová: Italština. Praha: Leda 2001) (20 bodů) 3) obecnělingvistická otázka týkající se základních kategorií tvarosloví a skladby (např. klasifikace slovních druhů, typy vedlejších vět, významové vztahy apod.) (20 bodů) 4) konverzace v italštině (zájmy, cestování, studium, rodina apod.) (20 bodů)

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY DO BC. S sebou ke zkoušce: K odevzdání - seznam četby obsahující minimálně 10 děl italské literatury (v překladu či v originále; seznam knih by měl být vyvážený, neměl by např. převažovat jeden jediný autor). K náhledu - stručný přehled dosavadního studia (střední škola, jazykové kurzy), popř. odborné činnosti (praxe).

NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ STUDIUM Kombinovatelnost: jedno i dvouoborové studium; kombinovatelnost se všemi dvouoborovými obory navazujícího magisterského studia Forma studia: prezenční Návrh počtu přijatých uchazečů (MPP): 20 Profil absolventa: výborná znalost běžné italštiny (úroveň C2) a odborné italštiny humanitních oborů; znalosti lingvistických disciplín aplikovaných na italský jazyk, literární teorie a literárních a kulturních dějin Itálie i vhled do evropských kulturních souvislostí; předpoklady k doktorskému studiu a k vědecké práci v oboru. Uplatnění: překladatel, nakladatelský redaktor, pracovník ve sdělovacích prostředcích, diplomatických službách, státní správě, mezinárodních institucích, podnikatelské sféře či v humanitárních organizacích.

SOUHRN STUDIJNÍHO PROGRAMU NMGR. Studijní plány jsou k dispozici na plany.ff.cuni.cz Předměty lingvistické, literární, obecně-kulturní, odborné (umělecký překlad) Lingvistické – teorie (vývoj italštiny, lexikologie, stylistika, moderní lingvistika) Literární – hlubší vhled do italské literatury, starší i moderní (předpokladem je solidní historický přehled získaný během bc. studia) Obecně-kulturní – filosofie, italské umění, politické dějiny, divadlo, dějiny filmu, umělecký překlad, konsekutivní tlumočení

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY DO NMGR. Obecné informace na webu ff.cuni.cz (termíny, přihlášky apod.) Přijímací zkouška: jednokolová (ústní) Předměty přijímací zkoušky:   1) Praktická znalost italského jazyka: rozhovor na obecné téma z italských dějin, italského umění či italských reálií (30 bodů) 2) Teoretická znalost italského jazyka (fonologie, morfologie a syntax současné italštiny v rozsahu požadavků k bakalářské zkoušce na oboru italianistika) (35 bodů) 3) Italská literatura (znalost dějin italské literatury v rozsahu požadavků k bakalářské zkoušce na oboru) (35 bodů)

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY DO NMGR. S sebou ke zkoušce: K odevzdání seznam 50 děl z italské krásné literatury (alespoň 20 děl přečtených v originále) K náhledu - výtisk bakalářské práce nebo její reprezentativní části výpis absolvovaných předmětů předchozího či aktuálního studia či diplom získaný v předchozím studiu strukturovaný odborný životopis

STUDIUM V ZAHRANIČÍ – PROGRAM ERASMUS+ Università degli studi di Udine Università degli studi di Padova Università degli studi di Verona Università degli studi di Milano Università degli studi di Chieti-Pescara Università degli studi di Roma Tor Vergata Università degli studi di Roma Sapienza Università degli studi di Napoli L’Orientale Università degli studi di Napoli Federico II Università della Calabria (Cosenza) Università degli studi di Catania Université Paris Ouest Nanterre La Défense Uniwersytet Warszawski

Stručné info o portugalštině (dr. Šárka Grauová) NA ZÁVĚR Stručné info o portugalštině (dr. Šárka Grauová) DĚKUJEME ZA POZORNOST DOTAZY VÍTÁNY  Pavel Štichauer – vedoucí oddělení pavel.stichauer@ff.cuni.cz Zora Obstová – garant přijímacího řízení zora.obstova@ff.cuni.cz