Mezinárodní den sester květen 2009

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Způsobilost k výkonu povolání
ECVET v Programu celoživotního učení
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Tisková konference Vzdělávací projekt „Zdravá nemocnice“
Projekty prohlubování vzdělávání lékařů a nelékařů Konference „Podpora vzdělávání zdravotnických pracovníků z fondů Evropské unie“ Hotel ILF
Koncepce péče o staré občany
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Financování celoživotního vzdělávání zdravotnických pracovníků
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků ve FN Ostrava
Systém vzdělávání v komunitní péči a zajištění kvality poskytované zdravotní péče Michaela Hofštetrová Knotková.
Komunitní péče.
Zákonné podmínky pro výkon povolání nelékařů
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Domácí péče Home care.
Koncepce ošetřovatelství
Legislativa.
Komunitní a otevřená škola
Fakulta zdravotnických studií
Daniel Jirkovský Ústav ošetřovatelství UK 2. LF a FN Motol
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Pracovní setkání Vzdělávání zdravotnických pracovníků prostřednictvím finančních prostředků z ESF.
Novinky ve specializačním vzdělávání
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Novinky v legislativě
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
● Kulatý stůl ke vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání Střední a vyšší odborné vzdělávání nelékařských povolání MZ ČR 8. prosince 2014.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Registry a celoživotní vzdělávání NLZP v zemích EU PhDr. Michaela Hofštetrová Knotková.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
MINISTERSTVO OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY. SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ PERSONÁLU REZORTU MINISTERSTVA OBRANY Praha, červen.
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
Vzdělávání sester Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK Mgr. Pavla Kordulová.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Porada hlavních sester Mgr. Vendula Pírková Odbor vědy a vzdělávání
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
Seminář „Jak dál v přípravě zákona pro nelékařská zdravotnická povolání“ Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Fakulta zdravotnických studií
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Zákon č. 96/2004 Sb. změny po X. novelizace v podobě
PORADA MANAGEMENTU NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (Porada hlavních sester) MZ ČR Praha.
Fakulta zdravotnických studií
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Zákon o ochraně veřejného zdraví před hlukem a řízení hluku v komunálním prostředí (Zákon o hluku) věcný záměr.
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Studijní program Ošetřovatelství
Národní ošetřovatelské standardy
Institucionální plán TUL pro rok 2017 Cíl 4: Relevance
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Transkript prezentace:

Mezinárodní den sester květen 2009 PhDr. Michaela Hofštetrová-Knotková

Poskytování kvalitní péče, služba komunitám: Rok 2008 - ohlédnutí Poskytování kvalitní péče, služba komunitám: Sestry v čele primární zdravotní péče

Naplňování závěrů Realizace záměrů na národní úrovni profesních sdružení: na tvorbě vzdělávacích programů pro sestry a porodní asistentky, na vydání souhlasného stanoviska se započítáním do kreditního systému při pořádání školicích akcí v rámci CŽV (konferencí, kongresů, sympozií …), na tvorbě právních předpisů v oblasti nelékařských zdravotnických povolání, na spolupráci s jinými nelékařskými profesemi a institucemi, které participují na péči o pacienty.

Výzkum v ošetřovatelství V oblasti komunitní péče je realizován zdravotnickými zařízeními, vysokými školami, vzdělávacími institucemi: Mezinárodní projekt ve vzdělávání komunitních sester a porodních asistentek: pilotní mezinárodní projekt: E-learning v komunitní péči

Realizace záměrů v oblasti celoživotního vzdělávání Možnosti výběru z typů vzdělávacích forem pro NLZP: specializační vzdělávání certifikovaný kurz vzdělávací akce, inovační kurz, konference vysokoškolské studium - bakalářské,nebo navazující - magisterské

Specializační vzdělávání v oboru komunitní ošetřovatelská péče specifická ošetřovatelská péče v domácí péči, specifická ošetřovatelská péče o rodinu, specifická ošetřovatelská péče o seniory, specifická ošetřovatelská péče v prevenci pracovních rizik.

Občanské a zájmové vzdělávání Na úrovni komunity realizují zdravotníci ve spolupráci s dalšími odborníky projekty ve vzdělávání v oblasti primární prevence, kurzy laické první pomoci a další.

Strategický dokument ICN pro rok 2009 Poskytování kvalitní péče, služba komunitám: Sestry v čele inovací v oblasti péče

Text balíčku je dostupný na: www.icn.ch www.mzcr.cz, www.nconzo.cz (v českém jazyce).

Obsah balíčku První kapitola – Co je to „inovace“? Druhá kapitola – Inovace napříč celým spektrem péče Třetí kapitola – Inovace v řízení, politice a vzdělávání Čtvrtá kapitola – Uskutečňování změn – od inovace k praxi Pátá kapitola – Sestry jako průkopnice: minulost a budoucnost Literatura Některé užitečné prameny a další doporučená bibliografie (odkazy)

Úvodem Tento strategický dokument k Mezinárodnímu dni sester zdůrazňuje úlohu ošetřovatelství v inovaci zdravotní péče. Mezinárodní rada sester má v úmyslu pomocí této a dalších iniciativ zajistit propagaci a sdílení inovačních projektů vedených sestrami a podporu sester v jejich úsilí poskytovat nová, netradiční řešení problémů a požadavků na poskytování zdravotní péče.

První kapitola Co je to „inovace“? Tvorba nových myšlenek a nápadů, nebo aplikace stávajících nápadů na novou situaci, což má za následek zlepšení služby, programu, struktury, produktu anebo systému. Inovace má pro udržování a zlepšování kvality péče zásadní význam.

Druhá kapitola Inovace napříč celým spektrem péče Inovace v podpoře zdraví a v prevenci chorob. Inovace v primární a komunitní zdravotní péči

Třetí kapitola Inovace v řízení, politice a vzdělávání Inovace pracovní síly – na mnohých z nich se podílejí sestry, ať již při jejich vytváření, nebo při jejich realizaci. Inovační přístupy ke vzdělávání a profesnímu rozvoji - přístupy ke vzdělání, od zaměření na přenos vědomostí a dovedností na přístup založený na kompetencích, s větším zaměřením na schopnosti převodu způsobilosti k jednání a rozhodování.

Čtvrtá kapitola Uskutečňování změn – od inovace k praxi Použití inovace, její diseminace a difuze. Faktory ovlivňující difuzi. Co způsobuje, že se inovace udrží?

Pátá kapitola Sestry jako průkopnice:minulost a budoucnost Sestry na celém světě provádějí inovační činnosti každý den. Výsledkem těchto mnohých iniciativ jsou významná zlepšení v oblasti zdraví pacientů, obyvatel i zdravotnických systémů.

Závěrem Sestry na celém světě se neustále pouštějí do své práce s odvahou, rozhodností a kreativitou, a tím nepřestávají hrát klíčovou úlohu při stále probíhající inovaci zdravotní péče.