Chytrý Jihomoravský kraj ?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Trvale udržitelný rozvoj v dopravě
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
Integrovaný plán rozvoje území Jihlavské sídelní aglomerace „Seminář k představení Integrovaného regionálního operačního programu“ 4. března 2015 Jihlava.
© 2010 IBM Corporation Chytré řešení pro úspory při poskytování veřejných služeb Ivo Kramoliš – ředitel IBM Global Business Services Česká republika 03/12/2010.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ JIHLAVSKÉ SÍDELNÍ AGLOMERACE Mgr. Tereza Chloupková, oddělení strategického rozvoje města Jihlavy Mgr. Tomáš Koukal, vedoucí.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
15. prosince 2005Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje Regionální zdravotnický informační systém Martin Zeman.
Dotace na míru starostům příležitosti pro obce prosinec 2014 prosinec 2014.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
SUMP - Plány udržitelné městské mobility Ministerstvo dopravy , Žďár nad Sázavou.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Představení Czech Smart City Clusteru Radovan Polanský, výkonný ředitel.
Projekty ITI pro zlepšení společného IDS Prahy a Středočeského kraje Ing. Radim Vysloužil.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Regionální stálá konference pro území Jihomoravského kraje Pracovní skupina pro dopravní infrastrukturu Brno,
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Centrum energeticky efektivních budov.  CLB vzniklo jako sdílená infrastruktura, tedy seskupení firem a akademických pracovišť na vývoj systémů technologií,
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Integrovaný regionální operační program
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Informace o projektech v IDS JMK
„Váš kraj, Váš rozpočet“
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Michal Šperling - EUREDIS
Kategorizace organizací destinačního managementu
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Chytrý Jihomoravský kraj ? Seminář ke zpracování Programu rozvoje Jihomoravského kraje 2018-2021 Chytrý Jihomoravský kraj ? Brno, 21. června 2017

Chytrý (SMART) Region může být vnímán jako moderní metoda, přístupy a řešení, jehož základní vizí je dosáhnout propojení rozvinuté infrastruktury se zapojením spolupráce všech zainteresovaných subjektů s využitím IT na území kraje do jednoho maximálně funkčního a efektivního celku.

Chytrá řešení např. v oblasti energetiky, dopravy, bezpečnosti, životního prostředí, vzdělávání, zdravotnictví, sociální péči, vědy a výzkumu, spolupráce, řízení atd. jsou ta, která přináší synergický efekt (nejde o izolovaná řešená) a jejich cílem je optimalizace provozu, řízení a zejména zvyšování kvality života obyvatel v území kraje. Některá řešení jsou již realizována od subjektů v rámci kraje nebo krajem a ty je potřeba integrovat.

Možnosti využití Chytrý region je jedním z možných konceptů, jak ještě lépe uplatňovat principy udržitelného rozvoje v regionu. Chytré přístupy jsou důležité pro rozvoj regionu zejména z hlediska zaměstnanosti, atraktivnosti místa pro obyvatele, podnikatelské subjekty a udržení talentů, spolupráce a strategické řízení.

Příklady Ekologická doprava – využívání dopravních prostředků na alternativní pohon (nízkoemisní a bezemisní vozidla) – využívání solární energie, bioplynu a jiných ekologicky šetrných dopravních prostředků. Moderní dopravní prostředky MHD vybavené moderními technologiemi – možnost koupit jízdenku s bezkontaktní platební kartou přímo u řidiče, v dopravních prostředcích k dispozici nabíječka na telefon a wi-fi připojení na internet. Dopravní telematika – informační a telekomunikační technologie využívané pro systém řízení dopravních a přepravních procesů za účelem zvýšení přepravních výkonů a efektivity dopravy, bezpečnosti dopravy, komfortu přepravy atd. Rozvoj cyklodopravy a sladění provozu silniční automobilové dopravy

Příklady Integrovaný dopravní systém Snižování spotřeby energie – energeticky efektivní budovy, zelené domy, umístění fotovoltaických panelů - zajištění částečné soběstačnosti budov díky obnovitelným zdrojům energie Dobíjecí stanice pro elektromobily, elektrobusy, elektrokola Poskytování informací o wifi připojení, o bezbariérových veřejných objektech, euroklíč, Inteligentní zdravotní péče – jedná se o aplikace ICT technologií s celým spektrem funkcí ovlivňujících naše zdraví. Zahrnuje nástroje, systémy a služby komplexní zdravotnické péče jak pro pacienty, tak pro zdravé občany. a mnoho dalších.

Spolupráce s klíčovými partnery na krajské, regionální a lokální úrovni organizace zřizované krajem municipality – obce a města (statutární město Brno) Mikroregiony, MAS vzdělávací instituce neziskový sektor profesní sdružení podnikatelé další regionální partneři např. bankovní sektor, …. JIC, AV ČR

Další možný postup na práci na tvorbě Chytrého regionu Chuť přemýšlet a posouvat Partnerství a spolupráce Návrhy chytrých řešení Příprava projektů Poradenství a prezentace Realizace chytrých řešení Hodnocení přínosů pro cílovou skupinu a dopadů do území

Má Jihomoravský kraj předpoklady být Chytrým regionem? Pokud ano, jaká chytrá řešení by se mohla být realizována.

Pojďme dělat věci lépe