TĚŽKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spoje potrubí-pájené spoje1 VY_32_INOVACE_456.
Advertisements

Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Kovy alkalických zemin. Jsou to prvky II.A skupiny PSP Patří k nim: Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra (doplň názvy)
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 1. ročník oboru Strojírenství a.
PLASTY. DEFINICE Plasty jsou uměle (synteticky) vyrobené makromolekulární látky, které lze za určitých podmínek tvarovat. Mají vlastnost zvanou PLASTICITA.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Kovy hliník železo měď olovo Al Fe rtuť Pb Cu Přiřaď značky prvků k názvům.
Kovy. Většina prvků Mají tzv. kovový vzhled Vedou teplo a el.proud Mají vysokou teplotu tání.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Uničov, Moravské nám. 681 Ročník1. ročník strojírenských oborů Typ šablonyIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Klenotnické zboží a bižuterie Zbožíznalství 3. ročník.
Technické materiály - test. Technické materiály Akovy, přírodní materiály, syntetické materiály, provozní a pomocné látky B oceli, nekovy, vrstvené materiály,
SPALOVACÝ MOTORY – DIESELOVÉ. OBSAH Úvod Vynález dieselového motoru
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Pájené a lepené spoje Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/ Zahájení projektu:
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Bc. Martina Chlumová Název:VY_32_INOVACE_ 01_HLINÍK Téma: Kovy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Prášková metalurgie Prášková metalurgie = nauka o výrobě kovů z prášků Technologie výroby polotovarů a součástí z prášků Podle zpracovávaných prášků dělíme.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Výroba oceli Většina surového železa se dále zpracovává na OCEL. Ocel se vyrábí ve specializovaném hutním provozu, který se nazývá ocelárna. Výroba oceli.
Mechanické vlastnosti dřeva - úvod VY_32_INOVACE_28_565 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo.
TECHNOLOGIE SPOJOVÁNÍ Svařování, pájení. Svařování Svařování slouží k vytvoření trvalého, nerozebíratelného spoje pomocí tepla při teplotě tavení obou.
CHEMICKÉ PRVKY vlastnosti kovů. ZASTOUPENÍ PRVKŮ V PŘÍRODĚ  v současné době asi 115 známých prvků  asi 90 prvků se vyskytuje v přírodě, zbytek je uměle.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceVýznam.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Výroba ocelí Ocel se vyrábí zkujňováním.
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
LEHKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
MAGNETICKÉ MATERIÁLY (MM) MAGNETICKY MĚKKÉ MATERIÁLY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Válce – úprava pracovní plochy Tematická oblast: Motory – pevné části
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Ocel VY_32_INOVACE_25_502 Projekt.
Svařování plamenem 1 VY_32_INOVACE_22_434
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
MĚKKÉ PÁJENÍ (s praktickou ukázkou)
Vlastnosti technických materiálů-rozdělení
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
OCELI K TVÁŘENÍ vypracovala: Ing
Vlastnosti technických materiálů test
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Chemicko-tepelné zpracování - test
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
POUŽITÍ, SLITINY, SLOUČENINY A ELOXOVÁNÍ
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Plazma ve strojírenství
Rozdelenie kovov Kovy delíme na: železné, neželezné (ľahké a ťažké),
Neželezné kovy a jejich slitiny
Kompozity Kompozity tvoří materiálový systém, složený ze dvou nebo více fází, s makroskopicky rozeznatelným rozhraním mezi fázemi, dosahující.
VY_52_INOVACE_I–03–03 Název a adresa školy:
Pájení Je nerozebiratelné metalurgické spojení kovových součástí roztavenou pájkou, přičemž pájené plochy nejsou nataveny, ale smáčeny roztavenou pájkou,
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Poznávačka minerály.
Výroba oceli Většina surového železa se dále zpracovává na OCEL. Ocel se vyrábí ve specializovaném hutním provozu, který se nazývá ocelárna. Výroba oceli.
VÝSKYT ryzí - meteority ( s niklem)
Transkript prezentace:

TĚŽKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY Měď a její slitiny, olovo, nikl, cín, zinek, kobalt, wolfram, molybden, chrom V čistém stavu: dobrá tepelná i elektrická vodivost odolnost proti oxidaci – korozi ale převážně měkké nízká pevnost v tahu Větší uplatnění mají slitiny - mají obvykle lepší vlastnosti.

Měď a slitiny mědi teplota tavení mědi je 1083°C hustota 8,96kg/dm3 měď je měkká, ale houževnatá obrobitelnost je špatná, protože se měď maže dá se svařovat i pájet, na tvrdo i na měkko dobrá odolnost proti korozi odolná proti slané vodě i slabším kyselinám vynikající vodivost elektrická i tepelná 6 x vyšší než ocel Měď se vyrábí obvykle redukcí rud.

Bronzy Slitiny mědi s různými neželeznými kovy, kromě zinku Bronzy cínové – jsou legovány nejvíce cínem – až 20% Sn. Trubky a plechy, kola čerpadel, tělesa armatur… Bronzy červené – tělesa armatur pro horkou tlakovou vodu a páru, kluzná ložiska a součásti pro tepelně namáhaná čerpadla. Obsah Sn bývá do 10%. Bronzy olověné – Pb až 33% - kluzná ložiska Bronzy niklové - odpory v elektrotechnice Bronzy hliníkové - ventily spalovacích motorů, armatury do parních potrubí

Mosazi Slitiny mědi se zinkem a dalšími kovy. Mosazi s obsahem přes 80% Cu se nazývají tombaky. Výrobky: trubkování chladičů, nábojnice, lopatky parních turbín. Slévatelné - nejlépe při 60% Cu, tažné - nejvíce při 70% Cu. Mosazi se označují značkami Ms 70 – kde číslo vyjadřuje Cu v %. Mosazi automatové - mosazi s přísadou olova Výrobky: zápustkové kování Mosazi slévárenské

Olovo a jeho slitiny Získává se z rud jako je leštěnec olověný nebo galenit. hustota olova je 11,34 kg/dm3 teplota tavení 327°C velmi měkké dobře slévatelné a obrobitelné, kromě pilování (zanášení pilníků) velmi dobrá odolnost proti korozi a proti chemikáliím na vzduchu reaguje s kyslíkem- souvislá a nepropustná vrstva oxidů

Nikl a jeho slitiny hustota niklu je 8,9 kg/dm3 teplota tavení 1453°C elektrická vodivost - 4x nižší než Cu, ale lepší než ocel dobrá slévatelnost, pájitelnost i svařitelnost velmi dobrá odolnost proti korozi feromagnetický žárupevnost niklu stoupne po přidání Cr z 800°C na 1300°C legující prvek při výrobě různých druhů ocelí, zvláště třídy 17 Výrobky: alkalické akumulátory, v průmyslu potr.a chem., k výrobě chirurgických nástrojů a k ochraně kovů před korozí

Zinek a jeho slitiny hustota zinku je 7,13 kg/dm3 teplota tavení 419°C elektrická vodivost je o málo větší než u Ni dobrá slévatelnost i pájitelnost mechanické vlastnosti se mění s teplotou – při normální teplotě- křehký, při teplotě 100°C - 150°C je kovatelný – tvárný, při zvýš. teploty na 200°C ztrácí tvárnost - opět křehký odolnost proti korozi je různá proti chemikáliím je odolný málo. Využití: ochrana kovů před korozí (pozinkování) ,výroba mosazi a výroba pájek

Cín a jeho slitiny hustota cínu je 7,3 kg/dm3 teplota tavení je 232°C elektrická vodivost je poměrně nízká odolnost proti korozi je velmi dobrá 2 modifikace: modifikace β - zvaná bílý cín. Tato modifikace je stálá nad teplotou 13°C. Pod touto teplotou je stálá modifikace α - zvaná šedý cín, což je šedý prášek Využití: k pocínování ostatních materiálů, jako ochranný povlak proti korozi, k výrobě pájek a ložiskových kovů

Kobalt hustota kobaltu je 8,9 kg/dm3 teplota tavení je 1495°C Využití: jako přísadový kov do ocelí- zvyšuje žáruvzdornost a žárupevnost ocelí. Tyto se pak užívají na výrobu leteckých tryskových a raketových motorů. Je legujícím prvkem u rychlořezných ocelí, kde zvyšuje jejich tvrdost.

Wolfram hustota wolframu je 19,3 kg/dm3 teplota tavení je velmi vysoká - 3380°C. elektrická vodivost je poměrně dobrá (cca dvojnásobná jako u oceli) pevnost v tahu a tvrdost je velká Výrobky: součásti, které pracují při vysokých teplotách - součásti spalovacích a tryskových motorů, vlákna žárovek; legující prvek do žáruvzdorných a žárupevných ocelí, přidává se také do ocelí nástrojových Nevýhoda - vysoká cena

Molybden hustota molybdenu je 10,2 kg/dm3 teplota tavení 2630°C elektrická vodivost je o něco málo menší jako u W pevnost je poměrně vysoká a tvrdost je nižší než u W cenově levnější než W Využití: do žárupevných a žáruvzdorných slitin, legující prvek při výrobě ocelí pracujících při vysokých teplotách, ocelí nástrojových

Chrom hustota chromu je 7,14 kg/dm3 teplota tavení je 1910°C velmi odolný proti korozi i proti silným chemikáliím žárupevný a žáruvzdorný křehký, proto se čistého Cr neužívá pro výrobu součástí Využití: legující prvek při výrobě konstrukčních, korozivzdorných i nástrojových ocelí - chirurgické nástroje, zařízení jaderných elektráren, stroje a vybavení pro chemický a potravinářský průmysl; galvanické povlaky chromem; dekorační lesklé povrchy součástí aut