UNIX 6. Soubory a adresáře

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Téma: Využití Accessu pro tvorbu evidence našeho podnikání Vypracovala: Jana Wasserbauerová.
Advertisements

Školení MS Word 2007 pro začátečníky RNDr. Milan Zmátlo MěÚ Třebíč, říjen 2011 Vzdělávání v eGON centru Třebíč Tento.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Raichová. Materiál je publikován pod licencí Creative Commons. ze sady:3tematický.
Počítačové sítě 8. Využití sítí © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● sdílení v sítích.
POČÍTAČOVÉ VIRY A ANTIVIROVÉ PROGRAMY. Viry a antivirové programy VIR program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele. pro množení se vkládá do.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Spolupráce mezi výkresy bloky (s atributy) Design center externí reference.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Systém správy dokumentace akreditované zkušební laboratoře Bc. Jan Randl, 4912.
Formáty souborů (neboli typ souboru) obvykle určuje význam dat v elektronickém souboru. Existuje množství různých formátů, přizpůsobených pro ukládání.
Počítačové sítě 14. IPv4 © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● IP protokol, IP adresa,
IP adresace (IPv4) Velikost a určení IP adresy I. Epocha (dělení na třídy) II. Epocha (zavedení masky) Speciální adresy Příklady a řešení IP adres Souhrn.
UNIX 4. Soubory a proudy © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● soubor, přípona, speciální.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
UNIX Přístupová oprávnění © Milan Keršláger
Technologie počítačů 4. Sběrnice © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● ISA, EISA, VL-BUS,
Počítačové viry VY_32_INOVACE_10_10_Počítačové viry Šablona 32.
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_3_Vlastní a obecná jména Téma: 6A_ČJ7.roč.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část 5 – souborové systémy
Unix a Internet 6. DHCP a DNS
Databáze © Mgr. Petr Loskot
Microsoft Excel verze 2010 Mgr. Přemysl Kejzlar.
HTML a CSS Rostislav Miarka.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Počítačová bezpečnost Cvičení 2: Procesy a oprávnění
Základní pojmy pro práci s OS Windows
Internet.
Uspořádání dat na disku
Software počítače – opakování
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Inf Počítač a lidé s handicapem
Operační systémy Soubory a adresáře
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Inf Operační systémy a jejich funkce
Správa paměti - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
UNIX 6. Soubory a adresáře
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
OPERAČNÍ SYSTÉM WINDOWS
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
UNIX 6. Soubory a adresáře
Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
TÉMA: Počítačové systémy
Inf Ovládání operačního systému
Databáze MS ACCESS 2010.
Název: Word pokračování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_04
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice,
Název: Práce s tabulátory Autor: Hokr Jan
Operační systém GNU Linux
SÁRA ŠPAČKOVÁ MARKÉTA KOČÍBOVÁ MARCELA CHROMČÁKOVÁ LUKÁŠ BARTOŠ B3E1
Název: Pozvánka DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_17
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Instalace OS Linux Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
Typy Oken, Zobrazení a Konfigurace
Opakování učiva pro 9. ročník
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Remote login.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Nádherné prezentace navrhnete a předvedete snadno a s jistotou.
Fond malých projektů Školení pro Konečné uživatele Zlín
Hromadné dokumenty opakující se pro kolekci osob
Digitální učební materiál
Základní ovládání „Windows“
Opakování učiva pro 9. ročník
Transkript prezentace:

UNIX 6. Soubory a adresáře Obsah: soubor, přípona, speciální soubory adresář, cesta, pracovní adresář uchovávané časy (atime, mtime, ctime) standardní adresářová struktura unixových systémů pevný odkaz, symbolický odkaz © Milan Keršláger http://www.pslib.cz/ke/slajdy 9.3.2011 http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/

Soubor pojmenovaná posloupnost bitů obsah souboru bez struktury název jako identifikace pochází z roku 1952 (skupina děrných štítků) nese doplňující informace (metadata) abstraktní přístup k datům (API) program vytváří, otevírá, čte, zapisuje, maže, zavírá stejné API bez rozlišení na použitý hardware tj. soubor se stejnou API funkcí čte na HDD, CD, flash... v unixových systémech je téměř vše soubor

Konvence přípon jménosouboru.přípona unixové systémy příponu nerozlišují (tj. jádro OS) nicméně se přípona využívá při poklepání v GUI slouží pouze pro uživatele spustitelné soubory bez přípony konvence přípon .c → zdrojový kód v jazyce C .h → hlavičkový soubor pro jazyk C .txt → textový soubor (holý text) atd.

Speciální soubory samy o sobě neobsahují data jádro při manipulaci doplňuje data odjinud ve výpisu odlišeny položkou „typ“ (ls -l) b → blokové zařízení (block) typicky pevný disk c → znakové zařízení (char) sériový port, terminál zařízení soustředěna do adresáře /dev speciální soubor ale může být kdekoliv v Linuxu dnes dynamicky vytvářeny (udev)

Další speciální soubory jádro k nim též přistupuje jinak p → pojmenovaná roura (named pipe) jednosměrná komunikace mez nepříbuznými procesy s → unix domain socket (IPC socket) umožňuje obousměrnou komunikaci mezi procesy obdoba síťové komunikace d → adresář soubor, který obsahuje seznam: jméno + číslo i-uzlu umožňuje vytvářet strom adresářů l → symbolický odkaz (symlink) obsahem souboru je cesta k jinému souboru

Speciální soubory – příklady /dev/sda1 první disk v pořadí („a“), první oddíl („1“) /dev/null „černá díra“ – co se do něj zapíše, zahodí se /dev/zero při čtení vydává neomezené množství samých nul /dev/tty1 představuje terminál, čtení dává znaky z klávesnice zápis znaků se objeví na obrazovce

Vlastnictví souboru po přejmenování vlastnictví souboru se nezmění po zkopírování kopie patří uživateli vytvářejícímu kopii po přesunu v rámci FS se vlastnictví nemění při kopírování na jiný FS → aktuální uživatel při editaci nemění vlastníka, pozor na editor (záložní kopie)

Adresář slouží k organizaci souborů vytváří stromovou strukturu poprvé OS Multics (Denis Ritchie) původně jen jeden kořenový adresář adresář × složka (v GUI) implementováno od počátku Unixu systém souborů (FS – filesystem) pouze jeden kořen (root filesystem) ostatní FS se připojují do existujících adresářů příkazy mount a umount, lze i ve Windows (nepoužívá se)

Označení adresářů tečka → . označuje aktuální adresář dvě tečky → .. označují nadřízený adresář lomítko → / označuje kořen stromové struktury adresářů v unixových systémech je vždy jen jeden DOS a Windows více kořenů aktuální adresář (resp. pracovní adresář) vlastnost běžícího procesu (v shellu příkaz pwd)

Cesta k souboru (path) adresáře odděleny znakem „/“ (lomítko) tento znak není přípustný ve jméně souboru absolutní cesta začíná vždy znakem lomítka (kořen) /etc/fstab /etc/passwd /home relativní cesta začíná jiným znakem, než lomítko fstab ./fstab ../etc/fstab vztahuje se k aktuálnímu pracovnímu adresáři

Pracovní adresář vlastnost běžícího procesu každý proces může mít jiný standardně adresář, ze kterého je program spuštěn zdědí ho od shellu (z příkazové řádky) program si může nastavit na jiný → chdir() slouží k doplnění relativní cesty použije-li se relativní cesta, doplní si ji systém sám program může adresovat soubory relativně používá se běžně při přesměrování (shell), otevírání souborů, ...

Uchovávané časy modify (mtime) – čas poslední změny obsahu u souboru čas posledního zápisu access (atime) – čas posledního přístupu evidence posledního čtení ze souboru každé čtení vyprovokuje zápis (aktualizaci) snižuje výkon souborového systému nižší rozlišení (např. 10 minut) úplný zákaz může ovlivnit některé další funkce (e-mail) change (ctime) – čas poslední změny metadat změna v i-node (délka, oprávnění, seznam bloků...)

Struktura adresářů unixové systémy zachovávají jistý řád ale i ten se časem vyvíjel, např: adresář /etc byl původně na vše možné, ale dnes jsou v něm výhradně konfigurační soubory nově přibyly /opt, /media, /selinux apod. každý systém má své „odchylky“ podobnost uspořádání v různých unixových OS usnadňuje orientaci správcům i uživatelům standard FHS (Filesystem Hierarchy Standard) pro Linux jako FSSTND (1994) jako FHS od roku 1996 zahrnuje BSD systémy

Struktura adresářů – 1. /bin – základní nástroje /dev – speciální soubory (zařízení) /etc – konfigurační soubory /home – domácí adresáře /lib – knihovny /root – domácí adresář správce počítače /sbin – nástroje pro správu počítače /tmp – sdílený dočasný adresář /usr – uživatelské programy (obsah podobný kořeni) /var – měnící se data (logy, databáze, ...)

Struktura adresářů – 2. /boot – zavaděč systému + jádro OS soubory vmlinuz a initrd.img (jádro + ovladače) podadresář /boot/grub → zavaděč (GRUB) protože celý zavaděč se do MBR (512B) nevejde /lost+found – ztracené (a nalezené) soubory pokud je smazáno jméno v adresáři, ale data zůstanou na disku alokována, dá je sem fsck fsck je obdoba chkdsk.exe ve Windows /opt – uživatelské programy (např. mimo distribuci)

Struktura adresářů – 3. /mnt – přípojné místo pro dočasné FS dříve používáno pro CD/DVD apod. /media – přípojné místo pro hot-plug média novinka, zde se připojují USB flash, CD/DVD apod. vytváří se automaticky podadresáře podle jmenovky /proc – virtuální FS zde jádro zveřejňuje své interní datové struktury vše je v podobě souborů a adresářů /proc/cpuinfo, /proc/partitions, atd.

Struktura adresářů – 4. /sys – obdoba /proc pro zařízení hierarchická struktura kopíruje jejich HW obdobu umožňuje číst (i měnit) nastavení zařízení /selinux – data SELinuxu též virtuální FS, jako je /proc /usr/local – obdoba kořenového adresáře místně specifické programy, data atd. typicky pro věci, které si uživatel doplnil sám podadresáře: bin, etc, games, include, lib, sbin...

Pevný odkaz pevná linka, anglicky hardlink další název pro soubor (nelze pro adresář) na jedny data může ukazovat více jmen souborů linky mají stejné číslo i-nodu nepřekročí hranici systému souborů nelze odlišit „původní název“ zvýší počet odkazů na soubor → +1 při smazání data uvolněna, až počet odkazů = 0 vzniká příkazem ln ln cesta [názevlinky]

Použití pevného odkazu výhody nezabere žádné místo pro data je to jen další položka v adresáři adresář se alokuje po alokačních jednotkách (např. 4kiB) nevýhody nepřekročí hranici souborového systému na každém FS se i-nody počítají vždy znovu od 0 (nuly) podpora pevných odkazů též ve Windows NT původně kvůli kompatibilitě se standardem POSIX

Příklady použití oprávnění zůstávají nezměněna název linky odkazuje na původní metadata potíže při vyhledávání ve výpisu je počet odkazů na soubor > 1 tj. tento název není jediný, který na data odkazuje vyhledat ostatní znamená projít celý FS (oddíl) nejprve zjistíme číslo i-uzlu: ls -li pak prohledat celý příslušný souborový systém df (zjistím, na jakém FS je soubor a kde je jeho kořen) find kořenFS -inum číslo_i-uzlu

Symbolický odkaz symbolická linka, anglicky symlink, softlink další název pro soubor nebo adresář ve skutečnosti malý soubor obsahuje cestu k cílovému souboru cesta může být absolutní i relativní (lepší) vyhodnocení oprávnění podle cílového souboru smazání linky neovlivní cílový soubor smazáním cíle „trčí do prázdna“ vzniká příkazem ln ln -s cesta [názevlinky]

Použití symbolického odkazu výhody není omezeno na FS (též do síťového FS) nevýhody každá zabere místo pro 1 malý soubor používají se velmi často pokud je relativní, je funkční i po připojení do jiného adresáře – to však dnešní distribuce často ignorují používá se na systém alternativ (man alternatives) /etc/alternatives/java -> /usr/lib/jvm/jre-1.6.0-openjdk.x86_64/bin/java

Příklady použití zkrácení cesty do oblíbeného adresáře uživatel provede ve svém domácím adresáři: ln -s /var/www/html web symlinky ve Windows vlastnost NTFS od Windows Vista český název Hudba je symlink do adresáře Music český název Dokumenty je symlink do Documents při smazání symbolického odkazu: smaže se jen symlink, cíl zůstane nezměněn oprávnění určují oprávnění cíle symlinky