Sportovní a rekondiční masáž

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_TMM20160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám   Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/   Název projektu:
Advertisements

Doškolovací seminář Laktační liga Věra Chvojková
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
OŠETŘOVÁNÍ DEKUBITŮ A OPRUZENIN
VY_32_INOVACE_TMM21760BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
Masáže Liberec Svlečená 12 Liberec Tel:
MESIT – 8. květen MASÁŽE Jakub Mrva. Proč masáž? - patří mezi nejvhodnější metody regenerace sil po práci - pomáhá při nežádoucích stavech jako.
Pleťové masky. Patnácti až dvaceti minutový relax „pod maskou“ udělá malý zázrak nejen s vaší pletí, která se krásně uvolní, ale uvolní se a zrelaxuje.
Alternativní masážní přístroje
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Bc. Andrea Havlíková Název materiálu: Reflexní masáže – zásady a provedení.
VY_32_INOVACE_TMM20160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_TMM23860BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_TMM BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
KOŽNÍ SYSTÉM.
Druhy obvazů – obinadlové obvazy
Korekce odchylek správného držení těla
Nemoci oběhové soustavy
VY_32_INOVACE_TMM BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_TMM24360ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Přírodní olej bohatý na antioxidanty
PROTAHOVACÍ A KOMPENZAČNÍ CVIČENÍ
VY_32_INOVACE_TMM25960BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
Každému posilování předchází rozcvičení.
Klasická a sportovní masáž II
VY_32_INOVACE_TMM24460BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
Pohybová soustava-svaly 1
VY_32_INOVACE_TMM23960BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
BELEX-08 EXCELLENS.
VY_32_INOVACE_TMM22160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
Masážní gel «Ortophyt» se zlepšenou recepturou
REKONDICE SPORTOVCE „BOARDOVÝCH“ AKTIVIT Marek Buřval II.TVS.
Bariérová ošetřovatelská péče
VY_32_INOVACE_TMM21160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_TMM21460BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_TMM22560BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_TMM23160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Fyziologické aspekty stárnutí
VY_32_INOVACE_TMM21660BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
VY_32_INOVACE_TMM25460BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Pomocné prostředky tréninku
VY_32_INOVACE_TMM22960BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_TMM23060BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_TMM25560BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Testování silových schopností © Tom Vespa.
VY_32_INOVACE_TMM25860BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_TMM23760BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
ÚVOD DO KLASICKÉ MASÁŽE
MIKROKLIMA TERMOREGULAČNÍ MECHANISMY. ZEVNÍ PODMÍNKY TEPLOTA VZDUCHU VLHKOST VZDUCHU PROUDĚNÍ VZDUCHU.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_SARKA_HAMPLOVA_KOSMETICKA_MASAZ_JINE_MASAZNI_TECHNIKY_ 16 Název školyStřední škola služeb,
Země původu: Švýcarsko. Léčivé účinky kolagenu jsou prokázané klinickými a vědeckými studiemi Měsíční kúra 30 x 3g čisté bílkoviny Nejlepší poměr cena/výkon.
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
Regenerace Školení trenérů Praha Pojem regenerace  Děje vedoucí k návratu tělesných a psychických sil zátěž – únava – zotavení (regenerace)  Fyziologické.
Znamená zvedání a přenášení věcí pomocí vašich rukou nebo fyzické námahy Je třeba se naučit správnému zvedání a přenášení věcí jako prevence úrazů a zranění.
Masáž ve sportu Doc. PhDr. Blanka Hošková, CSc. FTVS UK Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
Cévní systém lidského těla
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Vliv IKT na lidské zdraví 2013 O. Kánský
KRYOTERAPIE (celková kryoterapie) , Brno Bc. Dagmar Králová.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdraví PředmětZdravověda Tematický.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Identifikátor materiálu: ICT2-1-56
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název:VY_32_INOVACE_3B_20_Péče o kůži
PhDr. Vlasta Kursová, Ph.D.
Bolestivé stavy pohybového aparátu
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Sportovní a rekondiční masáž

Sportovní a regenerační masáž Účinky masáže: Mechanický účinek- spočívá v podpoře návratu krve a lymfy z periferních částí oběhu do centra Biomechanický účinek- způsobuje zčervenání v místě masáže vyvolané rozšířením cév a větším prokrvením místa- objevuje se hlavně v problematických místech (svalové křeče…) Reflexní účinek- pomocí masáže ovlivňujeme vzdálená místa na těle díky aktivizaci reflexního oblouku- u sportovní masáže není reflexní účinek záměrný, to je náplní spíše speciální reflexní masáže nebo zdravotních masáží

Sportovní a regenerační masáž Definice SRM: Je to uspořádaný soubor vhodných masérských hmatů, pomáhající sportovci zbavovat se únavy nebo připravit se na podání plného výkonu Je důležité, aby masér znal správné provádění hmatů a uměl je provádět ve správném pořadí- tedy uspořádaně Význam masáže: 1/ rychlejší odstranění únavy 2/zkvalitnění regenerace po výkonu 3/ působí jako prevence úrazů + zdravotních obtíží- např. bolesti svalů, šlach, kloubů… 4/ zpomaluje příznaky stárnutí- např. tvorbu vrásek, zhoršení stavu pokožky… 5/ pomáhá udržovat tělesnou a duševní kondici

Druhy sportovní masáže 1/ Masáž přípravná- - určená pro netrénované jedince s nedostatkem pohybové činnosti- málo pružná kůže, malý kloubní rozsah, ochablé, zkrácené svalstvo, nesprávné držení těla, nízká zdatnost… - zlepšení stavu dosáhneme zařazením fyzické aktivity kombinované s přípravnou masáží - pozor- nejedná se o masáž připravující na konkrétní sportovní výkon- k tomu je určena masáž pohotovostní - Přípravná masáž je tvrdší, hmaty jsou silové- aby probraly zanedbané svalstvo

Druhy sportovní masáže 2/ Masáž odstraňující únavu Hlavní úkol masérů ve sportovních klubech Délka trvání cca 60 min.- mělo by jít o masáž celkovou- tzn. Všech částí těla Běžně 2-3x týdně nebo po větším sportovním výkonu Při velmi těžké únavě provádíme až druhý den Masáž je lehká, zklidňující a následuje po ní sprcha a alespoň 30 minut relax vleže

Druhy sportovní masáže 3/Masáž pohotovostní Má připravit sportovce k podání maximálního výkonu Provádí se nedlouho před startem- ideálně po rozcvičení V tréninkových dnech se nepoužívá Většinou se provádí jako stimulační (pokud sportovec není vyloženě rapl)- tzn. rychlé, energické hmaty Není nutné dodržovat přesné pořadí hmatů Soustředíme se na nejvíce exponované části těla- u fotbalisty dolní končetiny… Každá partie cca 3 min. Tuto masáž je třeba individualizovat podle předstartovního stavu sportovce

Druhy sportovní masáže 4/ Masáž o přestávkách mezi výkony Provádí se u delších soutěží- jednodenní i vícedenní Je to zkrácená masáž odstraňující únavu, přecházející do masáže pohotovostní Vždy záleží na stupni únavy z předešlého výkonu a na tom kdy a jaký výkon následuje

Druhy sportovní masáže 5/ Léčebná sportovní masáž Vždy po dohodě s lékařem Vhodná po zraněních nebo při přetrvávajících zdravotních problémech Měla by navazovat na vyšetření u lékaře Masér nesmí mít pocit, že jeho masáž dokáže zázraky- hrozí chronické problémy- např. záněty při nedoléčených zraněních

Masážní prostředky Většinu masérských hmatů nelze provádět „nasucho“- proto se používají: 1/mýdla 2/ zásypy (pudry) 3/ lihová mazání 4/ tukové přípravky (oleje) 5/ embrokace (s podílem tuků) 6/léčivé krémy (např. Ibuprofen) 7/emulze

Masážní prostředky- porovnání Mýdla + Levná, dostupná - Proměnlivý skluz a přilnavost, voda se odpařuje a ochlazuje tělo- vyšší teplota místnosti- až 26° C (pro maséra špatné), mýdlo vysušuje kůži Zásypy např. Aviril + Dostupnost, po masáži stačí otřít, není nutná sprcha - Špatný skluz a přilnavost, špína v místnosti Lihová mazání (francovka Alpa, Sportovka, Sixtus) + Ochlazují, osvěžují, klient se pak nemusí se osprchovat - Vyšší teplota v místnosti, špatný skluz a přilnavost

Masážní prostředky- porovnání Tukové přípravky (olivový olej, vazelína, lanolin,krémy) Používá hodně masérů- sami si je míchají + Dobrý skluz a přilnavost - Špatná skladovatelnost- některé oxidují (žluknou) a tím dráždí pokožku, špatná smývatelnost Embrokace- přípravky s tukovou složkou (pův. k masáži dostihových koní) + Dobrý skluz a přilnavost, neodpařují se- nižší teplota místnosti (22° C) - Kupují se v lékárnách- horší dostupnost, velmi špatná smývatelnost

Masážní prostředky- porovnání Léčivé krémy (např. Ibuprofen, Ibalgin, Fastum gel, Nurofen…) + Mají protizánětlivý a analgetický (proti bolesti) účinek- nehodí se na běžnou masáž, ale na masáž léčebnou Vždy vycházet z příbalového letáku (dávkování, kontraindikace…) - Při masáži se chovají jako lihová mazadla- ztrácí skluz

Masážní prostředky- porovnání Emulze (např. Emspoma, Salvus…) Je to směs vody a oleje, které jsou smíchané pomocí emulgátoru- tzv. typ „olej ve vodě“ + výborný skluz a přilnavost, dobrá omyvatelnost, lze koupit emulze s přídavkem levandule (uklidňující), rozmarýnu (povzbuzující), kafru (prokrvuje), skořice (prokrvuje a zahřívá), kakaa (zvláční a uvolní pokožku…) hřejivka proti bolesti chladivka

Masážní přístroje a mechanické pomůcky Výhoda: Nezávislost na masérovi Neunavitelnost Libovolná délka masáže Nevýhoda: Umožní jen chvění a vibrace- neumí ostatní masérské hmaty Některé části těla neumí masírovat Patří sem: Mechanické vibrátory, koule, válečky, paličky, masážní pásy, masážní podložky

Kontraindikace sportovní a rekondiční masáže Úplná kontraindikace aneb kdy se nesmí vůbec masírovat: Po vydatném jídle-ideální před jídlem Po nadměrné námaze- např. po těžkém tréninku Pokud je klient nemocný- platí především pro infekční choroby Při výskytu nádorového onemocnění

Kontraindikace sportovní a rekondiční masáže Částečná kontraindikace aneb co se nesmí masírovat: Obličej a krk zepředu Třísla Jamky podpažní, podloketní a podkolenní Hrany nebo trny kostí- např. holenní kost, kyčelní lopata Pohlavní orgány U mužů bradavky, u žen celá prsa Břicho při bolestech Břicho při menstruaci, graviditě, šestinedělí Problematická místa kůže- vředy, plísně, záněty Poraněná kůže Místa po bodnutí hmyzem Následky sportovních úrazů- výrony… Křečové žíly

Hygiena masáže Hygiena masérny: Čistá, vymalovaná teplými tóny, větratelná, vzdušná Min. 7m² plochy na 1 stůl Teplota alespoň 25°C Výměna vzduchu 4x/hodinu Na stěnách ideálně bílý omyvatelný nátěr do 180 cm Umyvadlo s tekoucí vodou Lékárnička Hladká, omyvatelná podlaha Čekárna a šatna pro klienty Masérský stůl pevný, s polohovatelnou podpěrkou hlavy, omyvatelný potah, stavitelná výška (70- 75 cm)

Hygiena masírovaného Hygiena maséra Sprcha před masáží prokrví kůži- lepší odezva na masáž Masírujeme obnažené části těla Po masáži setřít zbytky emulze+ teplá sprcha+ studená sprcha na závěr Na masáž přicházíme čistí !!! Můžeme potřít francovkou+ suchá místa ošetřit hydratačním krémem Masér musí být zcela zdráv!!! Musí dodržovat přísnou čistotu- mytí rukou… Masíruje v lehkém bílém oděvu (barva není nutná ale působí to dobře) Kvůli prevenci AIDS dávat pozor na oděrky u masírovaného, ideální použít latexové rukavice Při dlouhodobé celkové masáži by neměl masér mluvit- narušuje se tím jeho dýchání