Alkoholické nápoje - víno

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Advertisements

Název školy Střední odborná škola Luhačovice
ALKOHOLICKÉ NÁPOJE. jsou produktem kvasného průmyslu využívají kvasinky k přeměně roztoku cukru na alkohol a oxid uhličitý obsahují etanol (ethylalkohol)
Ing.Lenka bombera piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_EKO40 Název školy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_MAR35 Název školy.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV35 Název školy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_6_INOVACE_MAT49 Název školy SPŠ a.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
„DESATERO “ ZÁSAD BEZPEČNÉ PRÁCE V POTRAVINÁŘSTVÍ II.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Náležitosti nápojových lístků
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Vedlejší jatečné produkty
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Prodáváme obuv I. PIKTOGRAMY.
Základní zásady pro vedení evidence
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební materiál projektu CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ing.Lenka Bombera Piskačová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
WORD Číslování stránek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ing.Lenka Bombera Piskačová
Maso – zrání, vady, kontrola, skladování
Ovoce našich zahrádek VY_32_INOVACE_04_03
Ošetřování textilních výrobků
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zpracovala: Mgr. Jana Krejčová
WORD Tabulky - ohraničení
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Vinohradnictví a vinařství v ČR
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Drogerie – Osobní hygiena III.
Neživá příroda - vzduch
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
IKT Nebezpečí na internetu
Transkript prezentace:

Alkoholické nápoje - víno Ing. Lenka Bombera Piskačová Alkoholické nápoje - víno

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV58 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět Odborný výcvik Tematická oblast Nauka o zboží II. Téma Nápoje – alkoholické, víno Ročník 2. Jméno autora Ing. Lenka Bombera Piskačová Datum tvorby 6.8.2012 Anotace Žáci se seznámí se s výrobou a tržními druhy vína

Alkoholické nápoje - víno = alkoholický nápoj vzniklý alkoholickým kvašením moštu nebo rmutu plodů hroznového vína nebo ovoce. = všechna vína musí být označena podle platných zákonů a předpisů

Alkoholické nápoje - víno Kvalita vína závisí na odrůdě vína, druhu vinné révy, přírodních podmínkách – půda, podnebí, sluneční svit ….

Alkoholické nápoje - víno Rozdělení vína podle barvy: Bílé víno – nesmí obsahovat přírodní červené přírodní barvivo, které je obsaženo ve slupkách. Červené víno – z modrých hroznů, barvu poskytují slupky z vinných bobulí Růžové víno – z bílých nebo červených hroznů bez nakvašení

Alkoholické nápoje - víno Rozdělení vína podle obsahu cukru: Suché víno – 4-9 g zbytkového cukru v 1litru Polosuché – 12 – 18 g Polosladké – 45 g Sladké – min. 45 g

Alkoholické nápoje - víno Rozdělení vína podle způsobu zpracování: Stolní víno Jakostní víno Víno s přívlastkem Šumivé víno Perlivé víno Aromatizované víno

Alkoholické nápoje - víno Stolní víno – smí být vyráběno jen z hroznů stolních a moštových odrůd vinné révy, sklizených na území České republiky. Jakostní víno – vyrobeno z hroznů registrovaných moštových odrůd, které byly sklizeny v České republice. Cukernatost je nejméně 15 stupňů.

Alkoholické nápoje - víno Víno s přívlastkem – slámové, kabinet, pozdní sběr, ledové, výběr s hroznů. Vyrobeno pouze z jedné odrůdy hroznů vinné révy, musí dosáhnout nejméně 19 – 27 stupňů cukernatosti.

Alkoholické nápoje - víno Šumivé víno – obsahuje oxid uhličitý, který z vína po nalití do pohárů vytváří pěnu a za šumění pozvolna uniká. Dle obsahu cukru: brut natur, brut, extra dry, sec, demi sec, doux „Šampaňské“ – pouze z francouzského regionu Champagne

Alkoholické nápoje - víno Aromatizované víno – vyrábí se hroznového nebo nakvašeného moštu, z vína nebo směsi s přídavkem vody nejvýše 15% a ochucuje se přírodními aromaty – extrakty, bylinkami, kořením. Martini, Cinzano

Alkoholické nápoje - víno Vady vína: - druhotné kvašení - křísovatění - vinný kámen - změny barvy - změny chuti

Alkoholické nápoje - víno Skladování vína: Sudová vína – ve vinných sklepích při vhodně udržované teplotě. Lahvová vína – podle druhu +5°- +15°C, lahve s korkem na ležato.

Kontrolní otázky 1.) Jak rozlišujeme víno ? 2.) Jaké druhy vína znáš ? 3.) Jaké jsou vady vína ?