Alkoholické nápoje - víno Ing. Lenka Bombera Piskačová Alkoholické nápoje - víno
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV58 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět Odborný výcvik Tematická oblast Nauka o zboží II. Téma Nápoje – alkoholické, víno Ročník 2. Jméno autora Ing. Lenka Bombera Piskačová Datum tvorby 6.8.2012 Anotace Žáci se seznámí se s výrobou a tržními druhy vína
Alkoholické nápoje - víno = alkoholický nápoj vzniklý alkoholickým kvašením moštu nebo rmutu plodů hroznového vína nebo ovoce. = všechna vína musí být označena podle platných zákonů a předpisů
Alkoholické nápoje - víno Kvalita vína závisí na odrůdě vína, druhu vinné révy, přírodních podmínkách – půda, podnebí, sluneční svit ….
Alkoholické nápoje - víno Rozdělení vína podle barvy: Bílé víno – nesmí obsahovat přírodní červené přírodní barvivo, které je obsaženo ve slupkách. Červené víno – z modrých hroznů, barvu poskytují slupky z vinných bobulí Růžové víno – z bílých nebo červených hroznů bez nakvašení
Alkoholické nápoje - víno Rozdělení vína podle obsahu cukru: Suché víno – 4-9 g zbytkového cukru v 1litru Polosuché – 12 – 18 g Polosladké – 45 g Sladké – min. 45 g
Alkoholické nápoje - víno Rozdělení vína podle způsobu zpracování: Stolní víno Jakostní víno Víno s přívlastkem Šumivé víno Perlivé víno Aromatizované víno
Alkoholické nápoje - víno Stolní víno – smí být vyráběno jen z hroznů stolních a moštových odrůd vinné révy, sklizených na území České republiky. Jakostní víno – vyrobeno z hroznů registrovaných moštových odrůd, které byly sklizeny v České republice. Cukernatost je nejméně 15 stupňů.
Alkoholické nápoje - víno Víno s přívlastkem – slámové, kabinet, pozdní sběr, ledové, výběr s hroznů. Vyrobeno pouze z jedné odrůdy hroznů vinné révy, musí dosáhnout nejméně 19 – 27 stupňů cukernatosti.
Alkoholické nápoje - víno Šumivé víno – obsahuje oxid uhličitý, který z vína po nalití do pohárů vytváří pěnu a za šumění pozvolna uniká. Dle obsahu cukru: brut natur, brut, extra dry, sec, demi sec, doux „Šampaňské“ – pouze z francouzského regionu Champagne
Alkoholické nápoje - víno Aromatizované víno – vyrábí se hroznového nebo nakvašeného moštu, z vína nebo směsi s přídavkem vody nejvýše 15% a ochucuje se přírodními aromaty – extrakty, bylinkami, kořením. Martini, Cinzano
Alkoholické nápoje - víno Vady vína: - druhotné kvašení - křísovatění - vinný kámen - změny barvy - změny chuti
Alkoholické nápoje - víno Skladování vína: Sudová vína – ve vinných sklepích při vhodně udržované teplotě. Lahvová vína – podle druhu +5°- +15°C, lahve s korkem na ležato.
Kontrolní otázky 1.) Jak rozlišujeme víno ? 2.) Jaké druhy vína znáš ? 3.) Jaké jsou vady vína ?