Mgr. Hrtúsová Tereza Grigoriadisová Karin Schreiberová Radka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Etická hlediska péče o staré občany
Zákon o sociálních službách
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
Alžběta Brožová Barbora Šimková Lenka Krejcárková.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Rodina.
Sociální služby poskytované ohroženým rodinám (na příkladu Slezské diakonie)
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Konflikt sociálních rolí
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Domácí násilí v praktické rovině
Náhradní rodinná péče.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Sociálně patologické jevy
Rizikového chování v dospívání
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
Judita Vedlová. Definováno v trestním zákoně §199.
Mladší dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
Evoluce ženské menopauzy aneb k čemu všemu jsou nám užitečné babičky
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Sociální patologie SCPT SCPA
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Chování kupujících  Chování kupujících je složitý proces, který ovlivňuje řada vnitřních i vnějších činitelů a marketingový odborníci mohou znalost.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Krize v rodině U3V Mgr. Michaela Vaško.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Rodina se závislým partnerem Vypracovala: Barbora Šindelková Kamila Vébrová.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Škodlivé faktory v těhotenství III.část Anotace: Prezentace je závěrečnou částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Poukazuje na fyzikální a psychosociální.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Rodina a typologie rodin
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
ÚSKALÍ SPOLUPRÁCE S RODINOU KLIENTA ,JIRKOV PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Terénní programy.
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Vztahy a pravidla soužití - rodina
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Školská sociální práce
Dobrovolnické programy
Rodičovství biologické a pěstounské
Domácí násilí.
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Mgr. Hrtúsová Tereza Grigoriadisová Karin Schreiberová Radka PNMO Bílá Voda

„Abstinence není samoúčelný cíl, ale prostředek ke šťastnému životu.“ (Jaroslav Skála)

Závislost na alkoholu má dopad: na celou rodinu - neničí jen závislého, ale i jeho partnera a především pak děti. Tyto děti se pak uzavírají do sebe nebo utíkají z domova, aby nemusely být svědky nesnesitelných scén.

Za spoluzávislého literatura označuje člověka, který snáší následky závislosti svého partnera či rodiče. Spoluzávislý se přizpůsobuje nesnadné situaci, kterou zavinil druhý, ale on sám ji není schopen ovlivnit. Zatímco alkoholik má závislost na alkoholu → rodina se stává závislou na problémech způsobených jeho alkoholismem.

Soužití se závislou osobu vnáší do systému rodiny a jeho funkcí řadu nežádoucích jevů. Jednání pod vlivem alkoholu znemožňuje závislému přirozenou komunikaci, tvůrčí rozhodování a řešení problémů.

Jackson rozděluje průběh závislosti v rodině do 7 fází: Rodina se pokouší odstranit závislost popíráním. Dochází tak k její sociální izolaci. Uvnitř se pokouší zvládnout závislost pomocí kontroly. Pokusy kontrolovat závislost jsou vzdávány. Nastává přesun rolí na ostatní členy rodiny.

Následuje většinou odloučení. V době odloučení může dojít k reorganizaci rodiny, ale rovněž i závislý se nyní může změnit. V poslední fázi dojde buď k přijetí závislého zpět do rodiny, nebo se vývoj rodiny ubírá jiným směrem.

Ze statistik vyplývá, že muži pijí daleko více než ženy Ze statistik vyplývá, že muži pijí daleko více než ženy. Mají tedy i více problémů ve spojitosti se závislostí. Převládá u nich pití v hospodách ve společnosti kamarádů, kde tráví převážnou většinu volného času, o který okrádají vlastní rodinu, hlavně děti. Pokud péče o rodinu, v době hospitalizace ženy zůstane na muži, dostává se mu zpravidla od rodiny více pomoci a opory.

V současnosti se pití ženy často považuje za významný problém spojený s rozvodem. Závislost ženy představuje daleko větší ohrožení rodiny a jejich funkcí, protože muž není schopen vytvořit potřebnou koalici s dětmi. Muži ženám závislost dlouho tolerují, jelikož pijí převážně samy doma a snaží se svou závislost utajit. Ovšem jakmile se „ostuda“ zveřejní v blízkém okolí, dochází většinou k rozvodu.

Ženy zůstávají ve vztahu se závislým partnerem desetkrát častěji, než muži. Je překvapujícím zjištěním, že při rozvodu jsou děti desetkrát častěji svěřeny do péče závislé ženy.

Žít v jedné domácnosti společně se závislým je náročné Žít v jedné domácnosti společně se závislým je náročné. Většina povinností přechází často na partnera, děti a další členy rodiny. Rozvod samotný v některých případech problémy v soužití nevyřeší, protože bytová otázka a ekonomická situace členů rodiny neumožní úplné odloučení. Agresivita intoxikovaného jedince - představuje pro rodinu největší nebezpečí.

Dr. Jellinek zjistil: Děti rodičů závislých na alkoholu mají několikanásobně vyšší pravděpodobnost, že se samy stanou závislými. Důležitou roli při vzniku závislosti hrají i další faktory, např. psychologické a sociální. (Ze statistik vyplývá, že mimořádně ohroženou skupinou jsou mladí muži, jejichž otec je závislý. Genetická zátěž se týká přibližně 64% mužských potomků).

se častěji stávají pacienty dětské psychiatrie, více využívají psychologických služeb, častěji přicházejí do kojeneckých ústavů a dětských domovů. Trpí úzkostmi a přebírají na sebe odpovědnost za selhávajícího rodiče. Mají „dospělé starosti“ a tak ztrácí možnost prožívat dětské radosti.

mívají horší školní prospěch, méně zálib, volného času, více stonají, hůře se uplatňují v pracovním i společenském životě. Oslabení rodinných vztahů a posun sociálních rodičovských rolí vede u těchto dětí k narušení pozitivního přijetí rodičovských vztahů.

Častěji se stávají obětmi sexuálního zneužívání a/nebo fyzického týrání. Následkem toho se u nich zvyšuje riziko ve vztahu k návykovým látkám a trestné činnosti. Závislost rodičů na alkoholu může u dětí zvyšovat riziko sebevraždy.

Rodiny dříve zůstávaly v rámci terapie nepovšimnuty. Z nejnovějších studií vyplývá, že pokud se rodina zapojí do terapeutického procesu, ovlivňuje to pozitivně průběh léčby závislého.