Došlo v Rakousku k uzavření smlouvy?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
Advertisements

Zahraniční obchod Dodací podmínky.
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Obchodní právo IV. Blok (14:15-15:45) jednotlivé druhy smluv (smlouva o dílo, kupní smlouva, smlouva o prodeji a nájmu podniku) Česká zemědělská univerzita.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Povinnosti stran podle Vídeňské úmluvy INCOTERMS 2010
Spotřebitel a jeho práva
Kupní smlouva 2012.
Struktura obchodní smlouvy Vypracovali: Jana Polednová Ondřej Tvrdoň.
Vídeňská úmluva – odpovědnost za škodu
Miloš Borovička dTest, o.p.s.
KUPNÍ SMLOUVA S MEZ. PRVKEM
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Smlouvy Petr Machala.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.1.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Právní režim mezinárodních obchodních transakcí
POVINNOSTI STRAN SMLOUVY PRÁVO MEZINÁRODNÍHO OBCHODU.
Přijímání a vyřizování reklamací
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Odpovědnost za škodu podle CISG
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ
Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ PŘEDNÁŠKA Č. 6.
Struktura obchodní smlouvy
Obchodněprávní závazky
PŘEDNÁŠKA Č. 8 NÁROKY Z PORUŠENÍ SMLOUVY (MIMO NÁHRADU ŠKODY)
REKLAMAČNÍ ŘÍZENÍ V REŽIMU VÍDEŇSKÉ ÚMLUVY VADY FAKTICKÉ.
Reklamační režim podle VÚ, přehled nároků
INCOTERMS 2000 Tereza Kyselovská.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Následky porušení smlouvy, odpovědnost za škodu a otázky s tím související v režimu CISG BO402Z Mezinárodní právo obchodní I (jaro 2007) Zdeněk Kapitán.
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Vídeňská úmluva Podmínky aplikace Kupní smlouva, zboží
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
REKLAMACE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
PMO – 5. seminář Klára Svobodová. Příklad 1 Společnost Expas, Ltd. (sídlo Kanada) uzavřela se společností Imporet (sídlo a místo podnikání v Granadě,
S Rozsah odpovědnosti poddodavatele / pomocníka Brno, 14. dubna 2015 Richard Baček General Counsel Siemens Česká republika a Slovenská republika.
Koupě. Kupní smlouva Kupní smlouvou se: prodávající zavazuje, že: kupujícímu odevzdá věc, která je předmětem koupě, a umožní mu nabýt vlastnické právo.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Smlouvy podle obchodního zákoníku Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
E- SHOP WWW. FASHIONAVENUE. CZ Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Uzavírání smluv v zahraničním obchodě. Smlouvy v zahraničním obchodě základ každého obchodního styku, právní úprava: Obchodní zákoník, Občanský zákoník,
Zvláštní část MPS – závazky ze smluv Klára Svobodová.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP48 Název školy.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru Ekonomika a.
Zásobování prodejny a dokumenty s tím spojené Ing. Jan Weiser.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_13.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Právo mezinárodního obchodu – 6. seminář
Právo mezinárodního obchodu – 5. seminář
Právo mezinárodního obchodu – 6. seminář
PMO – 4. seminář Klára Svobodová.
Výklad o vybraných smluvních typech
Mezinárodní právo soukromé – 5.seminář
MEZERY VÚ Mezinárodní smlouvy (soubory přímých norem) zpravidla neupravují všechny otázky v předmětu úpravy. Otázky, které nejsou upraveny = mezery mezery.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Blok 5: Odpovědnostní režimy mezinárodních obchodů (osnova k praktickému nácviku) Zdeněk Kapitán MVV794K: Praxe MPSaO.
Obchodněprávní závazky
Mezinárodní právo soukromé – 4. seminář
Procesní prostředky regulace správního řízení
DODACÍ A PLATEBNÍ PODMÍNKA
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Transkript prezentace:

Došlo v Rakousku k uzavření smlouvy? Čl. 19 odst. 3 VÚ – procesní ujednání jsou považovány za podstatnou odchylku. K uzavření smlouvy v tomto okamžiku nedošlo

Právní režim smlouvy Lapacho – sídlo Portugalsko, relevantní místo podnikání v Paraguay. Luxus, s.r.o. – sídlo i místo podnikání v ČR Chyták – Paraguay sice podepsala VÚ v lednu 2006, ale účinná je až od února 2007. Dál postupujte, jako kdyby pro Paraguay byla VÚ již účinná.

Odstoupení od smlouvy Je to nárok z vad zboží, je-li smlouva porušena podstatně. Abychom se mohli bavit o odstupování : Jedná se o vadu, na kterou se vztahuje odpovědnost za vady? Proběhl správně reklamační proces? Je odstoupení přípustné? Nutné zjistit okamžik přechodu nebezpečí – čl. 67 odst. 2 (zboží nebylo odlišeno) ANO Kontrola i oznámení vad v pořádku Otázka druhého plnění – právo prodávajícího

Otázka 4 Není to možné – viz předcházející odpověď týkající se přechodu nebezpečí.

Otázka 5 Přechod nebezpečí na zboží, které se přepravuje. Řeší čl. 68. Okamžik uzavření smlouvy.

Kvalifikace všech závazků smíšená smlouva mezi E-Ge a Olaf kupní/distributorská mezi E-GE a O´Connell přepravní + mandátní smlouva mezi Olaf a McDouglas Kupní smlouva + další povinnosti. U kupní smlouvy nutné provést aplikační test. Na další povinnosti se VÚ nevztahuje Irsko není smluvní stát, na irské právo by odkazovala i ŘÚ (čl. 4/1 a 4/2) Na přepravní smlouvy se VÚ nepoužije

Obchodní podmínky + sudiště Není včleňovací doložka  obchodní podmínky se nestaly součástí smlouvy ani s ohledem na dlouhodobost spolupráce. Je možné uvažovat o vzniku praxe mezi stranami – čl. 9 odst. 1 VÚ Problematika rozhodčí doložky – může vzniknout na základě praxe mezi stranami? (posuzovat z pohledu ZRŘ) = nemůže. Brusel I (44/2001) – čl. 2 nebo čl. 5 odst. 1 (ten zde nepraktický)

Otázka 5 Kdy přešlo nebezpečí náhodné ztráty? EXW = v okamžiku dání zboží k dispozici, je-li toto oddělené od ostatního zboží. Pokud prokážu, že poškození nastalo v průběhu přepravy – problém kupujícího, hojí se na přepravci. Pokud poškozeno vlivem špatného obalu, nesplnil prodávající povinnost z čl. 35/1 resp. 35/2d – odpovídá za vady. Poté nastupuje otázka řádnosti reklamace – čl. 38 a 39. Vady ZJEVNÉ) Kontrola po 3 týdnech = pozdě. V souladu s čl. 39 odst. 1 nároky z vad zanikají.

Nároky bez ohledu na reklamaci Při podstatném porušení smlouvy : Odstoupení od smlouvy Dodání náhradního (nového) zboží Oprava Sleva z kupní ceny – výpočet rozdílu hodnoty v okamžiku dodání Při nepodstatném porušení smlouvy : Sleva z kupní ceny Odstoupení, není-li dodáno v přiměřené lhůtě

Přerušení spolupráce Jedná se o smlouvu na dílčí plnění = čl. 71 Je možné přerušit plnění, pokud vzniká odůvodněná obava z nesplnění povinnosti druhou stranou. Mohla v tomto případě obava vůbec vzniknout? I kdyby ano, neoznámil – rozpor s 71 odst. 3