Věta se skládá ze slov Název školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Blanka Kafková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_350_3TR_CJ Autor: Mgr. Lenka Nytrová.
Elektronická učebnice - I
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katka Nosková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.18 Název pro školu:
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor: Mgr. Dagmar Sachsová Název:VY_32_INOVACE_137_SLOVNÍ_DRUHY Téma: Shrnutí učiva o slovních.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_04 Tematická.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_02_10.
Citoslovce (interjekce).
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_452_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Dagmar Petřeková ROČNÍK, DATUM:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_008_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Mluvnice jazyka českého na 1. stupni ZŠ Poznáš věty? VY_32_INOVACE_05 Sada 22 Základní škola T. G.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_333_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
Za předpokladu použití psacích potřeb
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_496_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK, DATUM:
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ x NEOHEBNÉ
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_02_09.
CITOSLOVCE Vyjadřují city, nálady, výzvy nebo hlasy a zvuky lidí, zvířat a věcí. Označujeme je číslem 10.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Tvarosloví – slovní druhy
Každé slovo můžeme přiřadit k jednomu z deseti slovních druhů.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_52_INOVACE_06_rys TémaRys ostrovid.
S LOVNÍ DRUHY – 6. ROČ. Mgr. Jablečníková J. - ZŠ Horní Slavkov číslo šablony III/2 VY_32_INOVACE_83_SLOVNÍ DRUHY.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy Název sady: Český jazyk a literatura 3. ročník.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Bečváry, okres Kolín Autor: Mgr. Simona Zalabáková Datum tvorby: Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_ČESKÝ.
SPOJKY, ČÁSTICE, CITOSLOVCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_A_20_SPOJKY, ČÁSTICE,
Název školy: Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_08 Téma:Neohebné slovní druhy Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Věta se skládá ze slov Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_32_INOVACE_15_Slovní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Věta se skládá ze slov Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_32_INOVACE_18_Slovní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ NEOHEBNÉ 1. PODSTATNÁ JMÉNA 2. PŘÍDAVNÁ JMÉNA
Věta se skládá ze slov Název školy
Základní škola, Husova 276, Podbořany, okres Louny
Věta se skládá ze slov Název školy
VY_32_INOVACE_26_Slovni_druhy_uvod Jazyk a jazyková komunikace
Procvičování s číslicemi Slovní druhy Slovní druhy a jejich číslice ○ ○ Podstatná jména Přídavná jména Zájmena Číslovky.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Základní škola Bylany, okres Kolín
3.Prezentace 9.tř..
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Český jazyk - 3.ročník, Citoslovce.
Věta se skládá ze slov Název školy
Věta se skládá ze slov Název školy
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Věta se skládá ze slov Název školy
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Slovní druhy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné používání.
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
Metodický list: Slovní druhy – 3. část
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY VY_12_INOVACE_Rů_I_23
Metodický list: Slovní druhy 1. část
AUTOR: Lenka Malčíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_37_Předložky
Věta se skládá ze slov Název školy
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
AUTOR: Lenka Malčíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_32_Přídavná jména
Věta se skládá ze slov Název školy
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_09 _Slovní druhy II. část
AUTOR: Mgr. Marie Benabdelmalek NÁZEV: VY_32_INOVACE_2B_13
Transkript prezentace:

Věta se skládá ze slov Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod Autor Mgr. Marie Hanzlíková Datum 10.7.2012 Název VY_32_INOVACE_19_Slovní druhy Téma Slovní druhy – částice a citoslovce Ročník 3.,4. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0835 Věta se skládá ze slov

Anotace: Prezentace slouží jak ke společnému vyvození nové látky ve 3. a 4. ročníku, tak k pozdějšímu opakování . Žáci mohou pracovat pod vedením učitele s interaktivní tabulí nebo samostatně na osobním počítači. V první části prezentace je stručná charakteristika slovního druhu. Žáci s pomocí učitele vyvozují další částice a citoslovce (posun provádíme kliknutím). Následují cvičení ke společnému procvičování. V závěru prezentace je samostatné cvičení k ověření znalostí (vhodné písemně). Kontrolu provádějí žáci společně s učitelem. Poslední snímek obsahuje tabulku s hodnocením, které si mohou žáci provést sami v rámci sebehodnocení. Přechody mezi jednotlivými snímky provádíme kliknutím. Citace: V prezentaci byly použity obrázky volně dostupné v galerii Microsoft Office.

SLOVNÍ DRUHY ČÁSTICE A CITOSLOVCE

zpravidla uvozují věty Částice jsou slova neohebná zpravidla uvozují věty Kéž by už byly prázdniny. Ať žije naše babička! Zdalipak už jsi zdráv? Nechť se nám dílo podaří.

Vyhledej částice : Zdalipak víte, jaký je dnes slavný den? Naše babička má narozeniny. Co jen jí přineseme za dárek? Což o to, v obchodech prodávají spoustu krásných věcí. My jsme chtěli ale něco jiného. Janička namalovala obrázek koně, prý je má babička moc ráda. Já jsem jí natrhal na zahradě kytici růží, ať jí krásně provoní pokoj. Popřáli jsme jí veselou básničkou: „Ať žije naše babička!“ Kéž by tu s námi byla ještě mnoho let.

Správné řešení : Zdalipak víte, jaký je dnes slavný den? Naše babička má narozeniny. Co jen jí přineseme za dárek? Což o to, v obchodech prodávají spoustu krásných věcí. My jsme chtěli ale něco jiného. Janička namalovala obrázek koně, prý je má babička moc ráda. Já jsem jí natrhal na zahradě kytici růží, ať jí krásně provoní pokoj. Popřáli jsme jí veselou básničkou: „Ať žije naše babička!“ Kéž by tu s námi byla ještě mnoho let. DOBRÁ PRÁCE !

Citoslovce jsou slova neohebná. Vyjadřují: nálady a city upozornění zvuky a hlasy au haf mňam vrrr jé haló bum hej brr bác hop

Doplň citoslovce : Míč skáče po schodech _____. Kráva dělá _____ a koza dělá _____. „_____ , to bolí!“ naříká Zuzanka. „_____ , to je krásný pejsek!“ volá Pepík. Zvony zvoní _____ , _____ . „_____ , to je ale zima!“ „_____ , přistihl jsem tě“! zvolal tatínek.

Správné řešení : Míč skáče po schodech hop . Kráva dělá bú a koza dělá mé . „ Au , to bolí!“ naříká Zuzanka. „ Jé , to je krásný pejsek!“ volá Pepík. Zvony zvoní bim , bam . „ Brr , to je ale zima!“ „ Ha , přistihl jsem tě“! zvolal tatínek.

Hra na Popelku : Slova rozděl do misek, co se nehodí, vyhoď do koše: krásná prásk nechť my píp mňam prr ať chodíme cožpak pes kéž Výborně, Popelko ! ČÁSTICE CITOSLOVCE

Zopakujme si: Nad částice napiš číslici 9, nad citoslovce 10. Ostatní slova nech bez označení. Kočka mňouká mňau, pes štěká haf. Au, to bolí! Kéž by už byly prázdniny! Hyjé, jeď koníčku! Bác, to byla rána. Ať žije Pepík! Prý jsi tam byl. Cožpak to nevíte? Brrr, je mi zima.

Řešení : Kočka mňouká mňau, pes štěká haf. Au, to bolí! 10 10 10 Kočka mňouká mňau, pes štěká haf. Au, to bolí! 9 10 Kéž by už byly prázdniny! Hyjé, jeď koníčku! 10 9 9 Bác, to byla rána. Ať žije Pepík! Prý jsi tam byl. 9 10 Cožpak to nevíte? Brrr, je mi zima.

Hodnocení : 9 bodů Výborně, chválím, citoslovce a částice už poznáš. Chválím, ale sem tam ti ještě něco unikne, procvičuj! 6 - 5 body Ještě to ujde, musíš ale hodně procvičovat! 4 – 3 body Citoslovce a částice ještě moc nepoznáš, hodně se uč! 2 – 0 bodů Tohle opravdu nestačí, máš před sebou hodně práce!