Chemické složení živých organismů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOCHEMIE.
Advertisements

Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Látkové složení lidského těla- prvky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Chemické složení organismů
Složení živých soustav
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Základy přírodních věd
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Chemická stavba buněk Září 2009.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Přírodní látky - systematizace a opakování
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Sloučeniny v organismech
Lidské zdraví a potrava
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Další přírodní látky.
Úvod od biochemie biochemii lze rozdělit na popisnou a dynamickou
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
BÍLKOVINY.
BÍLKOVINY Proteiny.
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
INTEGROVANÝ VĚDNÍ ZÁKLAD 2
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
INTEGROVANÝ VĚDNÍ ZÁKLAD 2
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemie, složení živých organismů.
12.1 Organické sloučeniny Organické (ústrojné) látky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_376.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Halogenidy a jejich chemické vlastnosti
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Podmínky života na Zemi Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Chemické složení rostlinného těla Název sady:Rostliny Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Potrava
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_321_Buňka a chemické složení buňky Název školy Masarykova střední škola zemědělská a.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_112_List
Buňka  organismy Látkové složení.
Oběhová soustava Složení krevní plazmy.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Název prezentace (DUMu): Chemické složení rostlinného těla
Rozdělení prvků Různé pohledy Podle obsahu v organismu
Bílkoviny (proteiny).
vodní režim příjem, vedení a výdej množství vody v těle funkce
Základní škola, Hradec Králové
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Transkript prezentace:

Chemické složení živých organismů

Vysvětlete pojem anorganické látky: Anorganické (neústrojné) látky jsou takové, které tvoří podstatu neživé přírody (např. horniny, minerály). Vysvětlete pojem organické látky: Organické (ústrojné) látky jsou takové, které vznikají v tělech živých organismů a plní zde funkci stavební, zásobní a funkci živin. Uveďte alespoň 3 příklady látek anorganických a organických: Příklady anorganických látek: H2O, CO2, O2, NaCl, NH3… Příklady organických látek: cukry, tuky, bílkoviny, alkany, alkeny…

Vyjádřete graficky, složení živých organismů z hlediska typu a druhu obsažených látek: ŽIVÝ ORGANISMUS ORGANICKÉ (ústrojné) LÁTKY ANORGANICKÉ (neústrojné) LÁTKY cukry (sacharidy) voda ostatní anorganické látky (minerály, stopové prvky…) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny

Vysvětlete význam vody jako složky těl živých organismů a jako podmínky života na Zemi: Ve vodě vznikl život a první živé organismy. Voda v těle živých organismů udržuje stálé vnitřní prostředí  tzv. homeostázu, která je nezbytná pro udržení života organismu. Voda v živém organismu slouží jako rozpouštědlo a transportní prostředí většiny pro život důležitých látek (živiny, vitaminy, minerály…). Voda v buňkách představuje prostředí, které umožňuje průběh všech chemických reakcí, zajišťujících životní děje. Voda umožňuje organismům vylučovat rozpuštěné odpadní látky a teplokrevným živočichům udržovat stálou tělesnou teplotu.

Vysvětlete význam pojmu biogenní prvky: Biogenní prvky jsou prvky obsažené ve sloučeninách, které tvoří těla živých organismů. ? Co jsou to tzv. makroprvky (makrobiogenní prvky) ? Jako makroprvky označujeme ty biogenní prvky, které se v organismu vyskytují ve velkém množství (tvoří až 99 % hmotnosti organismu) Vyjmenujte pět základních biogenních makroprvků a vysvětlete jejich význam pro život organismů: C, H, N, O, P  jsou to prvky, které tvoří strukturu molekul nejdůležitějších organických látek v organismu, nezbytných pro život.

? Co jsou to tzv. mikroprvky (mikrobiogenní prvky) ? Mikroprvky jsou takové biogenní prvky, které se v organismu vyskytují v nepatrném množství  říkáme jim také „stopové prvky“ . Organismy je musí přijímat v potravě, neboť jsou nepostradatelné pro správný průběh chemických reakcí, řídících životní děje. Vyjmenujte několik zástupců mikroprvků a vysvětlete jejich význam pro život organismů: Fe, Cu, Co, Mn, V, Zn, I…  nezbytné pro tvorbu krevních buněk, umožňují řídicí činnost hormonů, vitaminů a dalších biomolekul. !!! Pozor, při příjmu potravou ve větších množstvích než stopových, je většina mikroprvků pro organismus toxická !!!