Jsem katolík. Jak a čím se liším od ostatních?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V čase církve Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Advertisements

Téma: Středověká literatura
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
V současném světě – 2 názory na svět
Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté
Osvícenství.
Judaismus Petr Machala.
KŘESŤANSTVÍ V RANÉM STŘEDOVĚKU
Křesťanství.
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Centrum pro katechezi v Olomouci Křesťané přestávají být pronásledováni a křesťanství se naopak stává se privilegovaným náboženstvím. Křesťané přestávají.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Řád mše svaté.
Řád mše svaté P. Mariusz Roszewski
Světová náboženství.
KŘESŤANSTVÍ.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.6
VY_32_INOVACE_02_SVP_083_Bel
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVa Anotace: Seznámit žáky se středověkým filozofickým.
Náboženství - křesťanství
Vypracoval: Jakub Moravec
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - KŘESŤANSTVÍ
KŘESŤANSTVÍ.
Centrum pro katechezi v Olomouci o období hlubokého duchovního života; o liturgie součástí života křesťana; o důraz na osobní vztah k Bohu individualismus.
Náboženská mapa současného světa
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Bořivoj a Ludmila Přemyslovci. Bořivoj a Ludmila Přemyslovci.
KŘESŤANSTVÍ.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Náboženství autor VM:Ondřej Vojáček.
Náboženství - úvod Petr Machala.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Křesťanství autor VM:Ondřej Vojáček.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Opakování - náboženství
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
REFORMACE NĚMECKÁ REFORMACE 1.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Byzantská říše Důležité pojmy
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
KŘESŤANSKÉ NÁBOŽENSTVÍ Lucie Tvrdíková C4B. OBSAH: KŘESŤANSTVÍ KATOLICKÁ CÍRKEV PROTESTANTSKÁ CÍRKEV ROZDÍLY.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
Křesťanství – církevní dějiny
Jsem protestant, jak se liším od katolíků v ČR?
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_ Panovníci Velké Moravy
Něcisté, ateisté a agnostici: Čemu v Česku věříme?
Řád mše svaté.
Náboženská mapa současného světa
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Digitální učební materiál
Určeno pro:  žáky 3.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ. VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ.
BYZANTSKÁ ŘÍŠE.
Křesťanství Jedno z nejrozšířenějších světových náboženství Prorokem je Ježíš Kristus Abrahámovské náboženství Monoteistické náboženství Křesťanství vzniklo.
Presbytariánská církev
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Význam křesťanství ve středověku
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Jsem katolík. Jak a čím se liším od ostatních? Antropologie náboženství, PEF ČZU, Praha 2016 Kristýna Ševčíková, Marek Navrátil, Tereza Kreuselová

Obsah Cíl výzkumu Výzkumné pod/otázky Metodologie Křesťanství Ateismus Společné znaky Představení respondentů Zdroje

Cíl výzkumu Na základě kvantitativního a kvalitativního výzkumu zjistit, jaké jsou společné a naopak rozdílné rysy duchovní stránky života člena římskokatolické církve a představitele majoritní ateistické společnosti v České republice Duchovní stránka života např. oslava svátků, dodržování tradic, rodinný život, etika

Výzkumná otázka Jaké jsou společné a naopak rozdílné rysy duchovní stránky života člena římskokatolické církve a představitele majoritní ateistické společnosti v České republice?

Výzkumné podotázky Co pro člena římskokatolické církve znamená víra v každodenním životě? Jaké tradice a jak často v rámci církve/víry praktikuje římskokatolík? Jaké reakce na vaši víru vnímáte od představitelů majoritní společnosti? Jaké svátky slaví římskokatolík na rozdíl od představitele majoritní společnosti? Jak se římskokatolická víra promítá do rodinného života a jak ten se liší od rodinného života ateisty?

Metodologie Studium dokumentů – teoretická část Semistandardizované interview – praktická část

Prorok Jan Křtitel  mesiáš  Ježíš Nazaretský Historie křesťanství Prorok Jan Křtitel  mesiáš  Ježíš Nazaretský Apoštolské období – Petr, Palestina Rozšíření křesťanství X pronásledování Soubor knih - Bible – Starý a Nový zákon r. 313 uznáno za náboženství Konstantinem I.

Přelom 8. a 9. stol. Velká Morava – Mojmír I. Historie křesťanství Přelom 8. a 9. stol. Velká Morava – Mojmír I. „křest všech Moravanů“ 863 – Konstantin a Metoděj - hlaholice 2. pol. 9. stol. Nástup křesťanství Bořivoj – rotunda Sv. Klimenta (Levý Hradec)

1054 – I. schizma – rozdělení: Historie křesťanství 1054 – I. schizma – rozdělení: východní ortodoxní řecko-katolická církev západní římsko-katolická Boj o investituru – osvobození církve od světské moci Křížové výpravy Hnutí chudoby, inkvizice

Scholastika, univerzita Papežské schizma Historie křesťanství Scholastika, univerzita Papežské schizma 1515 - Martin Luther – protestantismus Reformace, čarodějnictví Toleranční patent – Josef II. Vatikánský koncil

Křesťanství Rozdělení: Západní katolictví Římskokatolická církev Řeckokatolická církev Protestantantismus Východní pravoslaví

Duchovní stránka Modlitba Mše svaté Desatero Slavení svátků Bohoslužba slova Čtení ze Starého a Nového zákona Kázání Bohoslužba oběti Eucharistie Desatero Slavení svátků

Římskokatolické svátky Vánoce https://www.youtube.com/watch?v=h9b2k6joTLA

Římskokatolické svátky Velikonoce

Římskokatolické svátky Boží tělo

Ateismus A-theismus „bez boha“ Absence víry v existenci bohů, v duchovní bytosti Vyvinul se v opozici vůči křesťanství Do povědomí vstupuje až během francouzského osvícenství Řada lidí „bez vyznání“ otázku boha vůbec neřeší Narůstající počet ateistů ve vyspělých zemích

Podoby ateismu Člověk „bez vyznání“ Ateista Pozitivní ateismus Negativní ateismus Agnosticismus Militantní ateismus

Ateismus v ČR

Vývoj do budoucna

Společné rysy Vánoce Velikonoce Historie Vzdělání Bible

Představení respondentů Jméno Katolík/ateista Věk Povolání Délka rozhovoru Jan Katolík 27 Ministerský rada – projektový administrátor MŠMT 25 Magdalena 53 Lékař 30 Hana Ateista Administrativní asistentka

zdroje HEJNA, Dalibor. Náboženství a společnost: věda o náboženství a její historické kořeny. Vyd. 1. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-2427-0. TOMKINS, Stephen. Stručné dějiny křesťanství: věda o náboženství a její historické kořeny. Vyd. 1. Praha: Volvox Globator, 2009. Diagramma. ISBN 978-80- 7207-703-8.

Děkujeme za pozornost 