Sociální podnikání v Praze

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Návrh komunitního plánu na rok
Název projektu: „Aby byl domov domovem I“ Registrační číslo projektu: CZ.1.15/3.3.00/ SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Aby byl domov domovem I“ realizovaném.
Programy na podporu zaměstnanosti podporované strukturálními fondy EU.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Zákon o sociálních službách
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
Podpora Romů na trhu práce - CENTROM. Podpora Romů na trhu práce – CENTROM E.č. CZ.1.04/3.3.05/ Zahájení projektu Doba realizace projektu.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Transformace v DDS Litvínov CZ.1.04/3.1.03/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
ESF - rovné příležitosti pro všechny CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Podpora sociálního podnikání ve stávajícím období a příprava na období 2014+
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Komplexní program podpory k posílení pracovní integrace sociálně vyloučených v Ústeckém kraji Registrační číslo projektu CZ.1.04/3.3.05/D
Podporované zaměstnávání -metoda boje proti nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením reg. číslo: CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Když potřebujete pomoc při hledání místa... Tento projekt je spolufinancován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
©Rytmus 2007 DVD Společenská odpovědnost firem Výstup CIP EQUAL projektu „Podporované zaměstnávání pro sociálně odpovědné firmy“ o.s. RYTMUS Projekt je.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Aktivizační a vzdělávací centrum Masarykova univerzita.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
SOCIÁLNÍ FIRMA. Od roku 1990 usiluje o integraci osob s postižením do běžného života Podporuje: –bezbariérovou individuální dopravu, –služby osobní asistence,
Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Rytmus Liberec, o.p.s. Agentura pro podporované zaměstnávání Antónia Dechťarová Monika Pietroszová září 2008.
Sociální podnikání jako nástroj integrace lidí s mentálním postižením nebo duševním onemocněním - zkušenosti z Plzeňského kraje Martin Fojtíček.
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V RÁMCI OPZ – VÝZVA Č. 03_15_015 Veronika Pokorná, MPSV Praha,
Představení provozu kavárny a cateringových služeb v PwC ČR Roman Anděl, Startujeme, o.p.s.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Zkušenosti s fungováním sociálního podniku 3B sociální firma s.r.o.
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 6. prosince 2011.
FOKUS Vysočina v průběhu 20 let. FOKUS začal poskytovat služby na Vysočině již začátkem devadesátých let jako součást celostátní organizace Fokus – Sdružení.
Projekt Integra Tisková beseda 6. června 2007 Ostrava.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
Název projektu: „Výstavba pavilonu E v MŠ Pod Hájem„ Registrační číslo projektu: CZ.1.15/3.2.00/ SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Výstavba pavilonu E v.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Lenka Herčíková,
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Programový rámec: Operační program Zaměstnanost
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Sociálně terapeutické dílny
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Výzva k předkládání žádostí
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Výzvy mas OP Zaměstnanost Mas boleslavsko, 5
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

Sociální podnikání v Praze Seminář v PSP ČR Praha, 18.5. 2017 2

Sociální podnikání v Praze Sociální podnikání v Praze je nyní na vzestupu a to i díky investičním a neinvestičním výzvám z Operačního programu Praha pól růstu (další výzva z tohoto programu zaměřená na sociální podnikání by měla být zveřejněna v září tohoto roku). Celkově je po sedmileté období (2014-2021) k dispozici v Praze pro oblast sociálního podnikání alokováno 65 milionů Kč pro investiční projekty a na podporu sociálního podnikání jsou určeny také finanční prostředky ve výši 610 milionů Kč pro neinvestiční projekty (z této částky jsou však podporovány také komunitní centra, prevence atd.). V této době jsou podepisovány smlouvy s realizátory projektů sociálního podnikání 3

Sociální podnikání v Praze Díky této finanční podpoře velká rozmanitost realizovaných projektů od projektů typu kaváren, až po projekty rozšiřující možnosti sociálního podnikání některých skupin lidí z řad sociálně vyloučených občanů nebo ohrožených sociálním vyloučením (zdravotně postižení, samoživitelé atd.) Některé vzorové projekty z minulého programovacího období financované z OPPA administrovaného hl.m. Prahou: Toulcův dvůr – projekt je zaměřený na vzniku a rozvoj sociálního podniku s cílem integrovat znevýhodněné osoby do pracovního procesu tím, že se podílí na zajišťování stravování pracovníků i návštěvníků Toulcova dvora. 4

Sociální podnikání v Praze Projekt se zaměřil na každodenní provoz stravovacího zařízení. Hlavními aktivitami projektu jsou: přípravná fáze projektu, rekonstrukce stávajících prostor a jejich dovybavení, otevření a běžný provoz stravovacího zařízení, proškolení 5 osob znevýhodněných na trhu práce, zaměstnání těchto osob s uzavřením pracovních smluv, posilování jejich kapacit pravidelnou týmovou supervizí, osobní asistencí, vzdělávacími aktivitami a uspořádání závěrečného semináře. Projekt Vesmírna – sociální firma: smyslem projektu je připravit pro cílovou skupinu pracovní kariéru a pomoci jim získat vhodnou praxi. Praxi a další pracovní zkušenosti bude cílová skupina získávat díky zaměstnání v cukrárně Vesmírna. 5

Sociální podnikání v Praze Cílovou skupinou projektu jsou lidé s lehkým (pásmo IQ 50 - 69) až středním (pásmo IQ 35 - 49) typem mentálního handicapu starší 18 let, s trvalým nebo dlouhodobým pobytem na území hl. m. Prahy. Projektem obecně prospěšná společnost Cukrárna Vesmírna zlepšila zaměstnatelnost cílové skupiny v regionu Prahy, a to zřízením 9 pracovních míst ve výrobně a prodejně cukrárny Vesmírna. Jejich prostřednictvím získala cílová skupina potřebné zkušenosti, které zvýší jejich možnosti při hledání uplatnění na otevřeném pracovním trhu. Výstupem je celkem 18 osob cílové skupiny, které získají pracovní místo v cukrárenském provozu v průběhu trvání projektu. Další typový projekt Barbory Vignerové Mazancové Obchod s hračkami jako sociální firma se zaměřil na rozvoj sociální firmy 6

Sociální podnikání v Praze prodávající hračky, která začleňuje osoby se zdravotním znevýhodněním: cílem projektu bylo vytvoření sociální firmy HRAČKOTÉKA, která zaměstnává osoby s tělesným, mentálním a kombinovaným postižením. Sociální firma vznikla z dobře zavedeného obchodu s hračkami, který má svou zákaznickou základnu. Dosud HRAČKOTÉKA fungovala pouze jako internetový obchod nabízející edukační a kreativní hračky z papíru a dřeva. V rámci projektu vznikla kamenná prodejna sklad, kde pracují lidé z cílové skupiny. První aktivita je zaměřena na trénink pracovních dovedností, kterým prošlo 21 osob s tělesným, mentálním a kombinovaným postižením. Trénink obsáhl nácvik konkrétních pracovních úkonů potřebných pro provoz obchodu a nácvik sociálních a komunikačních dovedností. 7

Sociální podnikání v Praze Po celou dobu pracovního tréninku klientům k dispozici pracovní konzultantka a pracovní asistent přiměřenou individuální podporu. Díky získaným dovednostem v prostředí reálné firmy budou tito lidé lépe připraveni na vstup na otevřený trh práce. Klientům, kteří prošli tréninkem pracovních dovedností buď nabídnuto pracovní místo v sociální firmě HRAČKOTÉKA nebo mu bude nabídnuta spolupráce v programu podporované zaměstnávání v občanském sdružení Asistence (partner projektu). V rámci druhé aktivity vznikla v sociální firmě HRAČKOTÉKA 4 pracovní místa pro lidi z cílové skupiny. 8

Mgr. Stanislav Skalický Kontakt Mgr. Stanislav Skalický stanislav.skalicky@obcanskeporadny.cz Sabinova 3 130 00 Praha 3 Tel: 774 529 960 www.obcanskeporadny.cz