E-projekt: Chemie/Biologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

Teplo jako fyzikální veličina
OPAKOVÁNÍ 2 Prvouka 3.třída. OPAKOVÁNÍ 2 Prvouka 3.třída.
Slunce.
Látková výměna (metabolismus)
Spalování paliv mění se chemicky vázaná energie v palivu na energii tepelnou pracovními látkami spalovacího procesu jsou: palivo vzduch (okysličovadlo)
Topení biomasou Vypracoval: Pavel Bárta
TERMIKA Nauka o teple James P. Joule (1818 – 1889)
Teplota Termodynamická (absolutní) teplota, T
Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce
Přednášející: Ing. Miroslav JANÍČEK
Vyučující: Ing. Petra Jeřábková
Tematická oblast: Vytápění – 1. ročník Instalatér
Výživa a potraviny Příjem a výdej energie
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemické děje Předmět: Chemie.
FS kombinované Chemické reakce
VY_32_INOVACE_05-13 Termochemie
Chemické reakce Chemická reakce je děj, při kterém se výchozí látky mění na jiné látky zánikem původních a vznikem nových vazeb Každá změna ve vazebných.
IX. Chemická THERMODYNAMIKA Jen stručně a zjednodušeně. Podrobnosti – učebnice obecné, příp. fyzikální chemie.
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
zpracovaný v rámci projektu
- jsou obsaženy v atmosféře
Chemická termodynamika (učebnice str. 86 – 96)
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Voda a vzduch.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_431.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Elektrické teplo - základy Teplo 1 Elektrické teplo - základy.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Energie Sportovec posnídal pět 50g makových buchet. Vypočítejte kolikrát musí vzepřít činku o hmotnosti 20 kg, aby spálil veškerou přijatou energii. Délka.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Lidské tělo II. ( soustava trávicí, vylučovací, kožní, nervová )
Atmosféra.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Termodynamika (kapitola 6.1.) Rozhoduje pouze počáteční a konečný stav Nezávisí na mechanismu změny Předpověď směru, samovolnosti a rozsahu reakcí Nepočítá.
Energetická bilance.
Měrná tepelná kapacita © Petr Špína 2011 foto
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
Abiotické faktory Výukový materiál EK
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Výpočet denního energetického výdeje
METABOLICKÁ CHARAKTERISTIKA VÝKONU METABOLICKÉ KRYTÍ PODÍL AEROBNÍHO a ANAEROBNÍHO KRYTÍ.
Energetická bilance.
Energetická bilance.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Název vzdělávacího materiálu: Termochemie Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/13 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název sady.
 Hoření - chemický děj - vzniká teplo, světlo a látky odlišných vlastností, než má hořící látka - zpravidla se projevuje plamenem (sloupec hořících,
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Projevy života  ROČNÍK: 6. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Vnitřní orgány.
Úlohy ke shrnutí učiva č.2
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49
Co všechno už víte o fotosyntéze?
PESTROST STRAVY.
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Úlohy ke shrnutí učiva č.2
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Vytápění Teplo.
VY_32_INOVACE_C9-003 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Mineralogie.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_20_Výpočty z rovnic.
Vzduch.
Transkript prezentace:

E-projekt: Chemie/Biologie Energie potravin E-projekt: Chemie/Biologie Třída: 3.a Žáci: Pavel Měrka, Erik Dvořák, Jan Vrána, Jakub Dlouhý, Ondřej Papežík, Patrik Bajer

Na většině potravin můžeme kromě složení také najít „energetickou hodnotu“. Energetická hodnota bývá udávána buď v kilokaloriích (kcal), nebo v kilojoulech (kJ). Jedna kilokalorie je množství energie potřebné k ohřátí jednoho kilogramu vody o jeden stupeň celsia.

Na obalu tatranek je uvedena energetická hodnota 1025 kJ na 100g Na obalu tatranek je uvedena energetická hodnota 1025 kJ na 100g. Energie uvolněná při explozi vojenské trhaviny TNT je 4 220 kJ/kg.

Přepočítáme li kalorickou hodnotu tatranek rovněž na jeden kilogram, zjistíme, že energie uvolněná metabolickými procesy z tatranek je asi 2,5krát větší než energie uvolněná při explozi stejného množství TNT.

Energie potravin se určuje pomoci kalorimetrie Energie potravin se určuje pomoci kalorimetrie. Potravina se spálí v atmosféře čistého kyslíku za vysokého tlaku. Teplo uvolněné touto reakcí je přibližně stejné jako energie, která se uvolní při zpracování jídla v našem těle. Metabolismem se zpracovává potravina na oxid uhličitý a vodu. Při hoření dochází rovněž k přeměně reaktantu na oxid uhličitý a vodu.

Hessův zákon tvrdí, že teplo uvolněné při reakci závisí jen na počátečním a koncovém stavu. Proto energie uvolněná při hoření potraviny je stejná jako energie uvolněná při „spálení“ potraviny v lidském těle.

Jak prudce reagují potraviny bohaté na kalorie s čistým kyslíkem, je zjevné z tohoto videa: http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=iNxb7jczcec#t=3s Kousek koblihy je nejdříve zapálen kahanem a potom vhozen do tekutého kyslíku.