E-projekt: Chemie/Biologie Energie potravin E-projekt: Chemie/Biologie Třída: 3.a Žáci: Pavel Měrka, Erik Dvořák, Jan Vrána, Jakub Dlouhý, Ondřej Papežík, Patrik Bajer
Na většině potravin můžeme kromě složení také najít „energetickou hodnotu“. Energetická hodnota bývá udávána buď v kilokaloriích (kcal), nebo v kilojoulech (kJ). Jedna kilokalorie je množství energie potřebné k ohřátí jednoho kilogramu vody o jeden stupeň celsia.
Na obalu tatranek je uvedena energetická hodnota 1025 kJ na 100g Na obalu tatranek je uvedena energetická hodnota 1025 kJ na 100g. Energie uvolněná při explozi vojenské trhaviny TNT je 4 220 kJ/kg.
Přepočítáme li kalorickou hodnotu tatranek rovněž na jeden kilogram, zjistíme, že energie uvolněná metabolickými procesy z tatranek je asi 2,5krát větší než energie uvolněná při explozi stejného množství TNT.
Energie potravin se určuje pomoci kalorimetrie Energie potravin se určuje pomoci kalorimetrie. Potravina se spálí v atmosféře čistého kyslíku za vysokého tlaku. Teplo uvolněné touto reakcí je přibližně stejné jako energie, která se uvolní při zpracování jídla v našem těle. Metabolismem se zpracovává potravina na oxid uhličitý a vodu. Při hoření dochází rovněž k přeměně reaktantu na oxid uhličitý a vodu.
Hessův zákon tvrdí, že teplo uvolněné při reakci závisí jen na počátečním a koncovém stavu. Proto energie uvolněná při hoření potraviny je stejná jako energie uvolněná při „spálení“ potraviny v lidském těle.
Jak prudce reagují potraviny bohaté na kalorie s čistým kyslíkem, je zjevné z tohoto videa: http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=iNxb7jczcec#t=3s Kousek koblihy je nejdříve zapálen kahanem a potom vhozen do tekutého kyslíku.