Technika obsluhy – moderní trendy, molekulární mixologie Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablony III/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu TeO.1213.2F Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Bary Vzdělávací obor Technika obsluhy Vzdělávací okruh Moderní trendy, molekulární mixologie Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky s trendy v přípravě míchaných nápojů a molekulární mixologii. Vysvětlení pojmů a definic. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Molekulární mixologie Datum Datum vytvoření – 1 3. 2013
Moderní trendy Molekulární mixologie
Trendy při přípravě míchaných nápojů Při servise míchaného nápoje je sklenice plněna po okraj Ozdoby nemusí být vždy zavěšeny nebo vloženy do sklenice. Barman může využít i prostor v blízkosti nápoje např. využije malinké talířky, skleničky
Sklenice je součástí nápoje a její design podtrhuje vzhled míchaného nápoje. Používání nových surovin Pro přípravu míchaných nápojů v mixéru používat čerstvé ovoce Mandlování – rozdrcení ingredience např. příprava Mojita
Molekulární mixologie Zakladatelem molekulární gastronomie je Hervé This, který říká: „ Molekulární mixologie je aplikací teoretických závěrů molekulární gastronomie v barovém prostředí.“ Byla představena v Paříži v roce 2006 v restaurantu Pierra Gagnaira.
Molekulární gastronomie vychází ze tří principů: Transferu technologií Transformace – mění se vzhled nebo struktura. Příprava míchaných nápojů pomocí tekutého dusíku, který promění koktejl do pevného skupenství. Vývoje chutí - navrhuje kontrastní nebo komplementární kombinace chutí. Využití překvapivé kombinace chutí - jahody doplněné drceným pepřem
Úkoly Ozdoby nemusí být vždy zavěšeny nebo vloženy do sklenice. Barman může využít i …….. v blízkosti ………. např. využije ……… ……… a ………… Mandlování – …………. ingredience např. příprava Mojita Při molekulární gastronomii se mění se ………. nebo …………. Jaké znáš ještě trendy v přípravě nápojů?
Zdroje Mikšovic, A., Bar. Praha: CONSOFF,S.R.O.,2009. ISBN 978-80-254-3983-8