PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jištění kvality technologických procesů
Advertisements

Spolupráce SŠAMP Krnov a strojírenské firmy ELFE s. r. o
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Organizační struktury
Řídící struktury.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
Historické etapy vývoje managementu
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
ŘÍZENÍ RETAILINGOVÉ FIRMY
2. téma 1MU305, 211 – Manažerské účetnictví I.
Předmět: Řízení podniku 1
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Organizační struktury, příklady
STUPŇOVITOST A METODY USPOŘÁDÁNÍ UČIVA V EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTECH
Časová koordinace ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim 2012
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
Nauka o podniku Seminář.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
Účetní systémy na PC (MPF_USPC) 1. TÝDEN (25. – )
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU Výsledky řešení: Ostrava doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc.
Organizace a organizování podniku
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
Dobré odpoledne.
ANALÝZA UČIVA V EKONOMICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Zavádění procesního řízení systému údržby do závodu 04 ve společnosti Preciosa, a. s. Turnov Eva Zikmundová.
Management - Organizování
Management - Organizování
ČLENĚNÍ ZAMĚSTNANCŮ.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Informační systémy v personálním řízení
Ekonomická a správní funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Přednáška č. 3 JUDr. Martin Landa
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
MPH_EKRP/MKH_EKRP 2009/2010 Úvodní informace k předmětu Ekonomika a řízení podniku 2009/2010 Seminář č. 1 JUDr. Martin Landa a kolektiv.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Naklady a jejich členění
Vysoká škola polytechnická Jihlava – veřejná vysoká škola (vznikla v červnu 2004 na základě zákona č. 375/2004 Sb.) – neuniverzitní vysoká škola (celosemestrální.
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
2009 STUDIJNÍ PROGRAM: Ekonomika a management STUDIJNÍ OBOR: PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ Ústav průmyslového inženýrství a informačních systémů doc. Ing. David.
Management - Organizování1 Ladislav Blažek Organizování PS 2015/16 Osnova: 1. Organizace a trh 2. Organizační struktura 3. Parametry organizační struktury.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
Management řízení organizací. složky řízení plánování plánování organizování organizování vedení lidí a motivace vedení lidí a motivace kontrola kontrola.
Podnikatelský záměr STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Prezentace fiktivní firmy Ing. Vladimíra Trnčáková
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Organizace a řízení logistiky
Facility management jako součást efektivní správy společnosti
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU ZÁKLADNÍ POŽADAVKY A DOPORUČENÍ
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU
ŘÍZENÍ PROCESU POČÍTAČEM
ČVUT v PRAZE Fakulta dopravní ÚSTAV LETECKÉ DOPRAVY PROFIL STUDENTA
Aplikovaná elektronika
Transkript prezentace:

PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2015/2016 METODIKA ZPRACOVÁNÍ Ladislav Blažek Úvod Systém řízení podniku Stupeň organizovanosti Procesní struktura Útvarová struktura Kodifikace organizační struktury Přístup ke zpracování projektu systému řízení Zadání Podnikové funkce Postup řešení

ÚVOD Zaměření studia - profil absolventa oboru Podniková ekonomika a management: Studium je zaměřeno na ekonomiku a řízení podniku jako celku i jeho jednotlivých funkcí: produkční, personální, vědecko-technické, obchodní a ekonomické. V rámci studia jde o pochopení věcné, ekonomické, organizační, informační a řídící stránky procesů, které v podniku probíhají a vzájemných souvislostí mezi nimi. Společně se získáváním teoretických znalostí, je studium zaměřeno též na rozvoj dovedností potřebných pro výkonnou i řídící činnost. Cíl předmětu: zopakování, rozšíření, prohloubení, doplnění a především integrace znalostí a dovedností, které jsou z hlediska oboru Podniková ekonomika a management podstatné. Důraz je kladen na hlubší pochopení jednotlivých poznatků, jejich vnímání ve vzájemných souvislostech a v neposlední řadě na rozvoj schopností teoreticky podložené aplikace. Metoda: ZPRACOVÁNÍ PROJEKTU SYSTÉMU ŘÍZENÍ NOVĚ BUDOVANÉHO FIKTIVNÍHO PODNIKU

KONCEPTOR NOVÝ PODNIK Podnik nemá žádnou minulost!!!! Hyundai v Nošovicích Bosch Diesel v Jihlavě Toray v Prostějově KONCEPTOR PROJEKT TECHNICKÉHO SYSTÉMU PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ

Didaktická stránka zpracování projektu Jde o náročnou práci multidisciplinárního charakteru. Proto je realizován týmově. Jednotliví členové týmu (cca pět až osm osob) se budou specializovat Pozitivní didaktické efekty spočívají v tom, že práce: • vede studenty k hlubšímu pochopení vztahu mezi podnikem jako celkem a jeho jednotlivými částmi, • vyžaduje od nich, aby si osvojili podrobnější znalosti o procesech, které jsou pro funkceschopnost podniku potřebné, a o způsobu jejich realizace v jednotlivých útvarech podniku, • v neposlední řadě pak přispívá k rozvoji schopnosti týmové práce.

PROCESNÍ STRUKTURA ÚTVAROVÁ STRUKTURA SYSTÉM ŘÍZENÍ PODNIKU SYSTÉM ŘÍZENÍ struktura chování PROCESNÍ STRUKTURA ÚTVAROVÁ STRUKTURA Struktura funkčních či pracovních míst a mocenských, dále též informačních a hmotně-energetických vztahů mezi nimi. Struktura činností a sekvenčních, dále též hmotně-energetických vztahů mezi nimi STRUKTURA SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU = ORGANIZAČNÍ STRUKTURA

Stupeň organizovanosti = proporce mezi strukturou a chováním systému řízení Nedostatečná organizovanost Nadměrná Sopt Efekt organizova-nosti Stupeň Emax

PROCESNÍ STRUKTURA Znázornění procesu

ÚTVAROVÁ STRUKTURA – organizační schéma technika znázornění, názvosloví Generální ředitel Sekretariát Od. strategie Od. řízení jakosti PO a Od. BOZ OŽP Obchodní ředitel Finanční ředitel Výrobní ředitel Personální ředitel Technický ředitel Asistent Asistent Asistent Asistent asistent Od. marketingu Od. controllingu Od. vývoje Od. personální Od. správy majetku Od. prodeje Od. fin. účetnictví Od. přípravy výroby Od. mezd Od. oprav a údržby Od. nákupu Od. man. účetnictví Od. vzdělávání Od. inf. technologií Od. logistiky Vedoucí provozu A Vedoucí provozu B Sekretariát Sekretariát Dílna A 1 Dílna A 2 Dílna A 3 Dílna A 4 Dílna A 5 Dílna B 1 Dílna B 2 Dílna B 3 Dílna B 4 Dílna B 5

Generální ředitel Sekretariát Od. strategie Od. řízení jakosti PO a Od. BOZ OŽP Obchodní ředitel Finanční ředitel Výrobní ředitel Personální ředitel Technický ředitel Asistent Asistent Asistent Asistent asistent Od. marketingu Od. controllingu Od. vývoje Od. personální Od. správy majetku Od. prodeje Od. fin. účetnictví Od. přípravy výroby Od. mezd Od. oprav a údržby Od. nákupu Od. man. účetnictví Od. vzdělávání Od. inf. technologií Od. logistiky Vedoucí provozu A Vedoucí provozu B Sekretariát Sekretariát Dílna A 1 Dílna A 2 Dílna A 3 Dílna A 4 Dílna A 5 Dílna B 1 Dílna B 2 Dílna B 3 Dílna B 4 Dílna B 5

desagregace obchodního úseku Obchodní ředitel Asistent Vedoucí oddělení marketingu Vedoucí oddělení prodeje Vedoucí oddělení nákupu Vedoucí oddělení logistiky pracovník pracovník pracovník pracovník pracovník pracovník pracovník pracovník pracovník pracovník pracovník pracovník pracovník

Generální ředitel Sekretariát Od. strategie Od. řízení jakosti PO a Od. BOZ OŽP Obchodní ředitel Finanční ředitel Výrobní ředitel Personální ředitel Technický ředitel Asistent Asistent Asistent Asistent asistent Od. marketingu Od. controllingu Od. vývoje Od. personální Od. správy majetku Od. prodeje Od. fin. účetnictví Od. přípravy výroby Od. mezd Od. oprav a údržby Od. nákupu Od. man. účetnictví Od. vzdělávání Od. inf. technologií Od. logistiky Vedoucí provozu A Vedoucí provozu B Sekretariát Sekretariát Dílna A 1 Dílna A 2 Dílna A 3 Dílna A 4 Dílna A 5 Dílna B 1 Dílna B 2 Dílna B 3 Dílna B 4 Dílna B 5

Úsek generálního ředitele agregace na úroveň úseků Generální ředitel Úsek generálního ředitele Obchodní úsek Finanční úsek Výrobní úsek Personální úsek Technický úsek

KODIFIKACE ORGANIZAČNÍ STRUKTURY orgware - software ORGANIZAČNÍ ŘÁD - útvar A - činnost 01 - činnost 02 - útvar B ………… PROCESNÍ NORMA (SMĚRNICE) popis procesu

KONCEPTOR PŘÍSTUP KE ZPRACOVÁNÍ PROJEKTU SYSTÉMU ŘÍZENÍ NOVÝ PODNIK Podnik nemá žádnou minulost!!!! Hyundai v Nošovicích Bosch Diesel v Jihlavě Toray v Prostějově KONCEPTOR PROJEKT TECHNICKÉHO SYSTÉMU PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ

ZADÁNÍ Základní údaje …… (název, právní forma, sídlo, rok založení) Předmět činnosti, výrobní program …… (CZ-NACE, sortiment) 3. Kapacitní charakteristiky - naturální vyjádření …. pracovníci (osoby) - peněžní vyjádření ….. dlouhodobý hmotný majetek (Kč) 4. Výkonové charakteristiky - naturální vyjádření …. objem výroby (ks, m, t atd.) - peněžní vyjádření ….. tržby z prodeje vlastních výrobků (Kč) 5. Technika a technologie - technicko-technologické parametry představitele výrob. programu - technologické parametry výroby Zdroje: Odborná literatura ekonomického a technického zaměření Statistiky oborových ukazatelů Analýza reálného podniku (vzoru)

ZADÁNÍ - příklad Základní údaje 2. Předmět činnosti, výrobní program Název podniku Nábytek, a. s. Právní forma akciová společnost Sídlo Brno Rok založení 2015 2. Předmět činnosti, výrobní program Předmět činnosti: Výroba dřevěného a čalouněného nábytku Klasifikace podle CZ-NACE: Sekce C Zpracovatelský průmysl Oddíl 31 – Výroba nábytku Skupina 31.01 – Výroba kancelářského nábytku a zařízení obchodů Skupina 31.03 – Výroba matrací Skupina 31.09 – Výroba ostatního nábytku Výrobní program Kancelářský nábytek .............2 500 ks................................. 70 mil. Kč Obývací systémy ...................3 000 ks............................... 150 mil. Kč Ložnicový nábytek .................5 000 ks.................................170 mil. Kč Čalouněný nábytek ................7 000 ks ................................140 mil. Kč

3. Kapacitní charakteristiky - počet pracovníků celkem …………………………………… 350 - dlouhodobý hmotný majetek ………………………………170,7 mil. Kč 4. Výkonové charakteristiky - objem výroby …………………………………………………17500 ks - tržby z prodeje vlastních výrobků ………………………….530 mil. Kč 5. Technika a technologie

Základní schéma hmotných toků

PODNIKOVÉ FUNKCE V rámci projektu systému řízení podniku je třeba vyřešit - procesní strukturu - útvarovou strukturu Primární je procesní struktura Od procesů k útvarům Při realizaci projektu je aplikován přístup opírající se o tzv. podnikové funkce. Volbou různých účelových úhlů nazírání na podnik v rámci systému řízení definujeme: Výrobní (provozní) systém --- výrobní funkce Obchodní systém --- obchodní funkce (odbytová a zásobovací funkce) Ekonomický systém --- ekonomická funkce Sociální systém --- personální funkce Technický systém --- technická funkce Systém správy --- správní funkce

POSTUP ŘEŠENÍ PROCESNÍ STRUKTURA FUNKCE výrobní odbytová ekonomická zásobovací personální technická správní ÚTVAROVÁ STRUKTURA ZADÁNÍ