k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
VY_32_INOVACE_02_20_zdravá výživa. Co by měla obsahovat?
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Tuky neboli lipidy (z řeckého lipos = tučný) „Všechny látky jsou jedy, toliko dávka je příčinou, že látka být jedem přestává.“ Paracelsus.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.14_karboxylove_kyseliny_II Název: Karboxylové kyseliny.
UZENINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Trvanlivost potravin Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zmrzliny jsou speciální cukrářské výrobky připravené z:  Vody  Mléka  Smetany  Cukru  Vajec  Zahušťovadel  Emulgátorů  Stabilizátorů  Barviv.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
Energeticky bohatá poživatina,
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Alternativní výživové směry
Energetická hodnota potravin (EH)
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Nařízení EU o poskytování informací spotřebiteli na obalech potravin – upřesňující stanoviska Ing. Jindra Jirešová
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Potravinářské zbožíznalství
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.06_Zdravá_a_nezdravá_výživa.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Diferencované stravování
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Cukry (sacharidy).
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Energetická hodnota dětské výživy
Jak číst nápisy na potravinách
AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_33_ ZDRAVÁ VÝŽIVA
VY_32_INOVACE_10_GAS_576_Dos
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Diferencované stravování
Organická chemie v průmyslu
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních Vyhláška č. 282/2016 Sb., o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních „PAMLSKOVÁ VYHLÁŠKA“

Na co se vyhláška vztahuje Na školy a školská zařízení zapsaná do rejstříku škol do splnění povinné školní docházky příprava svačinek školní jídelnou ZŠ, protože se nejedná o součást školního stravování ve smyslu vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování

Na co se vyhláška nevztahuje Na školy a školská zařízení po splnění povinné školní docházky, do nichž nemají přístup děti nebo žáci do splnění povinné školní docházky Na školní jídelny a výdejny – podléhají vyhl. č. 107/2005 Sb. , o školním stravování ve znění pozdějších předpisů

Na co se vyhláška dále nevztahuje v souvislosti s praktickým vyučováním (žáci si v rámci výuky vyrobí výrobky a nabídnou je k prodeji) prodej, který se koná mimo dobu vyučování – př. škola pronajme své prostory k pořádání různých akcí mléko a mléčné výrobky podpořené v rámci projektu „Mléko do škol“, které ačkoliv nesplní požadavky vyhlášky, lze ve školách nabízet až do 31. 7. 2017

Obsah vyhlášky č. 282/2016 Sb. omezuje nabídku potravin se sladidly či kofeinem zakazuje energetické a povzbuzující nápoje a potraviny potraviny obsahující trans mastné kyseliny pocházející z částečně ztužených tuků reguluje potraviny a nápoje s ohledem na obsah soli cukru, resp. přidaného cukru tuku, resp. nasycených mastných kyselin trans mastné kyseliny, nasycené mastné kyseliny, sůl a přidané cukry- rizikové živiny které souvisí s rozvojem civilizačních onemocnění

Dále lze nabízet potraviny splňující přílohu vyhlášky

Metodický pokyn k aplikaci vyhlášky č. 282/2016 Sb. Pomocný materiál k příloze vyhlášky Cíl – usnadnění aplikace požadavků na doplňkový prodej potravin stanovený vyhláškou Jsou zde uvedeny přípustné tolerance při uvádění výživových hodnot a stanoví se hodnoty, do kterých ještě bude možné výživové hodnoty uvedené ve výživovém označení akceptovat Spíše upřednostňovat nabídku těch potravin, která se co nejvíce přibližuje hodnotám bez zohlednění přípustných tolerancí

Jak vybrat vhodné potraviny dle požadavků vyhl. č. 282/2016 Sb. Informace o výživových hodnotách Informace o složení

Výživové označení Povinnost uvádět výživové hodnoty na balených potravinách – od 13. 12. 2016 tabulka Povinné údaje: g na100 g/ g na100 ml výrobku -energetická hodnota -množství tuků z toho nasycených mastných kyselin - sacharidů, z toho cukry -bílkoviny -sůl do řádku

Nepovinné údaje -mononenasycené mastné kyseliny (monoenové mastné kyseliny); -polynenasycené mastné kyseliny (polyenové mastné kyseliny); -polyalkoholy; -škrob; -vláknina, -veškeré vitaminy nebo minerální látky ve významných množstvích Výživové hodnoty uvedené na obalu potravin jsou průměrné hodnoty vycházející v jednotlivých případech z výsledků: •analýzy výrobce dané potraviny, •výpočtu s použitím známých nebo skutečných průměrných hodnot použitých složek, nebo •výpočtu s použitím obecně zjištěných a přijímaných údajů. Informace o výživové hodnotě potravin lze nalézt potravinových tabulkách databázích www.nutridatabaze.cz

Informace o složení Obsah trans- mastných kyselin – ve složení uvedena přítomnost částečně ztužených tuků nebo olejů Množství přidaného cukru – cukr přidaný během výroby- nejedná se o cukry přirozeně se vyskytující v potravině – neuvádí se ve výživovém označení Informace o přítomnosti sladidel

Zabalené a nebalené potraviny Označení výživovými hodnotami není povinné pro zabalené a nebalené potraviny(např. chléb, běžné pečivo, pomazánky připravované na místě…) Informace by měly být poskytnuty na požádání výrobci potravin, nebo je možné je zjistit výpočtem z databáze složení potravin

Aplikace vyhlášky v praxi Lze nabízet potraviny neobsahující sladidla Sladidla - jedná se o látky, které se „používají k tomu, aby se potravinám nebo stolním sladidlům dodala sladká chuť“ - snaha nezvykat na sladkou chuť (přílohy I bod 1 nařízení (ES) č. 1333/2008); jedná se o následující látky: E 420 Sorbitol E 421 Mannitol E 950 Acesulfam K E 951 Aspartam E 952 Kyselina cyklamová a její sodná a vápenatá sůl E 953 Isomalt E 954 Sacharin a jeho sodná, draselná a vápenatá sůl E 955 Sukralosa E 957 Thaumatin E 959 Neohesperidin DC E 960 Steviol-glykosidy E 961 Neotam E 962 Sůl aspartamu-acesulfamu E 964 Polyglycitolový sirup E 965 Maltitol E 966 Laktitol E 967 Xylitol E 968 Erythritol E 969 Advantam

Značení na obale: - Sladidlo a číslo označení E - Sladidlo a specifický název Výjimka- mimo žvýkaček bez cukru Nesplňuje vyhlášku --obsahuje sladidla

Lze nabízet potraviny neobsahující kofein Př. nápoje s obsahem kofeinu- káva, ledová káva, kolové nápoje

Lze nabízet potraviny neobsahující trans mastné kyseliny (TFA) z částečně ztužených tuků Výskyt TFA Přirozeně - hovězí a v jehněčí maso - mléko a mléčné výroby z těchto druhů mas Synteticky – vyrábějí se procesem zvaným hydrogenace (ztužování) -výchozí surovinou jsou nejčastěji levné rostlinné oleje (slunečnicový, sójový, řepkový) - výsledkem hydrogenace je tuhý a snadno roztíratelný výrobek Z běžných potravin je velmi často nalezneme v brambůrkách, krekrech sušenkách, polevách, náplních mražených výrobcích smažených výrobcích, tj. při zahřívání tuků na vysokou teplotu při smažení Vliv na lidský organismus - zvyšují hladinu cholesterolu LDL v krvi ( špatný cholesterol) - podílejí se na nádorových onemocněních

výrobci nejsou povinni na etiketách trans mastné kyseliny uvádět Značení na obale výrobci nejsou povinni na etiketách trans mastné kyseliny uvádět Označení se skrývá - transizomery - částečně ztužené tuky nebo oleje (i tak tento údaje není relevantní a výskyt trans mastných kyselin se musí prokázat analýzou Př. Nesplňuje vyhlášku – obsahuje částečně ztužený tuk a tím předpoklad trans mastných kyselin

Lze nabízet potraviny, které nejsou energetické a povzbuzující nebo určené pro sportovce nebo pro osoby při zvýšeném tělesném výkonu Přívod energie - RedBull, Semtex, Schock… Podpora svalstva Iontové nápoje Značení na obale „vhodné pro sportovce“ „vhodné při zvýšeném tělesném výkonu“ „obsahuje kofein“ „iontový nápoje“

Dále lze nabízet Nezpracované ovoce a nezpracovanou zeleninu, které neprošly žádnou úpravou se změnou původního stavu (může být omytá, oloupaná, nakrájená, balená)

Ovocné a zeleninové šťávy a nektary bez přidaného cukru Označení na obalu: „bez přídavku cukru“ „bez přidaného cukru“ Informace ze složení výrobku: Přidaný cukr – glukóza, fruktóza, glukózo-fruktózový sirup, cukr, med, slad, melasa Potravina vyhovující vyhlášce- neobsahuje ve složení žádný přidaný cukr

Dle lze nabízet (příloha vyhlášky) Kategorie potravin „Oleje a tuky“ Značení dle výživových hodnot z obalu Tuky z povinného značení – nasycené mastné kyseliny Vhodná jsou tradiční pomazánkové, směsné tuky (Rama, Flora, Alfa…) Nevyhovuje požadavkům přílohy vyhlášky v nejvyšší přípustné hodnotě nasycených mastných kyselin

vyhovuje požadavkům přílohy vyhlášky v nejvyšší přípustné hodnotě nasycených mastných kyselin i soli.

Kategorie potravin „Zpracované ovoce a zelenina“ lze nabízet s nejvyšší přípustnou hodnotou 0,5g soli na 100g/100 ml výrobku 1,0g přidaného cukru Př. zpracované ovoce: džemy rosoly povidla ovocný protlak sušené ovoce kompoty Př. zpracovaná zelenina: sterilovaná zelenina mléčná kvašená sušená zelenina

Kategorie potravin „Suché skořápkové plody a olejnatá semena nebo luštěniny a výrobky z nich“ Lze nabízet bez přidané soli a bez přidaného cukru Př. Skořápkové plody – vlašské ořechy - lískové ořechy - mandle - kešu Př. Olejnatá semena – mák - slunečnice - len Př. Luštěnin – hrách - čočka - sója - sojóvý nápoj - tofu

Kategorie potravin „ Výrobky z produktů rybolovu a akvakultury“ Kategorie potravin „Nesmažené a negrilované masné výrobky nebo výrobky z vajec“ Min. obsah 10 % čisté svalové bílkoviny př.standartní šunka 10%, výběrová 13% 50 g vajec ve 100g hotového výrobku z vajec př. vařené loupané vejce natvrdo, mražené vaječné obsahy Nejvyšší přípustné hodnoty 1,5 g soli 15,0 g tuků 3,0 g přidaný cukr Kategorie potravin „ Výrobky z produktů rybolovu a akvakultury“ za předpokladu min 50g masa ve 100g hotového výrobku Nejvyšší přípustné hodnoty 1,5 g soli 30g tuků

Kategorie potravin „Mléčné výrobky“ Jogurty, kysané výrobky, jogurtové nápoje s minimálním obsahem 50g mléčné složky na 100g výrobku s nejvyšší přípustnou hodnotou 0,5 g soli 5,0 g tuků 11,0 g cukrů Vyhovuje příloze vyhlášky ve všech výživových hodnotách Pozn. Není uvedeno množství mléčné složky

Tvarohy a výrobky z tvarohu s minimálním obsahem 50g obsahu tvarohu na 100g výrobku s nejvyšší přípustnou hodnotou 0,5 g soli 5,0 g tuků 11,0 g cukrů Správné množství 50% tvarohu Vyhovuje v hodnotě soli 0,1g a tuků 4,2g, nevyhovuje v cukru 15,5 g (ani po započítání tolerance)

Sýry s nejvyšší přípustnou hodnotou 2,0g soli 30g tuků Vyhovuje hodnotám přílohy vyhlášky

„Mlýnské obilné výrobky, pekařské výrobky“ Kategorie potravin „Mlýnské obilné výrobky, pekařské výrobky“ Chléb s nejvyšší přípustnou hodnotou 1,8g soli 5,0g tuků 5,0 g cukru Vyhovuje hodnotám dle přílohy vyhlášky

Běžné pečivo (rohlíky, housky) Jemné pečivo (vánočky, mazance, makovce, bábovky, koblihy) s nejvyšší přípustnou hodnotou 1,3 g soli 10,0g tuků 15,0 g cukrů Vyhovuje požadavkům přílohy vyhlášky. U hodnoty cukru byla započítána tolerance.

Trvanlivé pečivo (sušenky, oplatky, suchary, extrudované výrobky) s nejvyšší přípustnou hodnotou 1,0 g soli 5,0g nenasycených mastných kyselin 5,0 g 10,0 g přidaného cukru Obiloviny pro přímou spotřebu s obsahem vlákniny nejméně 6g na 100g (corn flakes, cereálie, popcorn, müsli..) 1,0g soli 5,0 g nenasycených mastných kyselin 10,0 g přidaného cukru

Kategorie potravin „Obložené pekařské výrobky bez obsahu majonézy, dresinků, hořčice a kečupu“ Obložené pečivo musí obsahovat min 20% libovolné dvojkombinace z celkové hmotnosti výrobku př. Celková hmotnost bagety je 220 g 20%, tj. 44 g musí např. kombinace šunka + vejce šunka + rajče sýr + paprika pomazánka + rajče Přípustné nejvyšší hodnoty 1,0 g soli 20,0 g tuků 10,0 g cukru

Kategorie potravin „Nealkoholické nápoje“ Ovocný nebo zeleninový nápoj Limonáda Minerální voda ochucená Pitná voda ochucená Pramenitá voda ochucená Sodová voda Nejvyšší přípustná hodnota 4 g cukru na 100 ml Vyhovuje požadavkům přílohy vyhlášky po započtení tolerance u hodnoty cukru. Nápoje nesmí dále obsahovat sladidla, kofein, trans mastné kyseliny nebo být s energetickými či povzbuzujícími vlastnostmi.

Kategorie „Ostatní potraviny“ Potraviny nezařazené do výše uvedených kategorií Př. Obilné kaše připravované na místě müsli jogurtem připravené na místě Nejvyšší přípustné hodnoty 1,0 g soli 5,0 g nasycených mastných kyselin 10,0 g přidaného cukru

Automaty ve školách a jejich regulace ve vybraných zemích Francie – úplný zákaz automatů na základních a středních školách Belgie – částečná regulace na úrovní měst Itálie – obsah automatů kontrolován vedením škol a dle přání rodičů - výrobci kolových nápojů neumisťují automaty tam, kde jsou děti Velká Británie – regulace obsahu na sladkosti slazené nápoje a fast foodové pokrmy - zákaz fast foodových provozoven v blízkosti škol - zvýšená daň o 20 % na sladké nápoje - iniciativa lékařů – rady a konzultace při úpravě výživy děti USA – rozdíly v regulaci na úrovni jednotlivých států - př.NewYork – zákaz automatů s obsahem nezdravých pokrmů nápojů na všech školách - zákaz prodeje velkých balení slazených nápojů v restauracích, fast foodech, kinech, stadionech

Německo - automaty nejsou regulovány, jsou zdrojem rychlého občerstvení z důvodu, že školní stravování není běžné - pokud jsou regulovány, tak pouze vedením školy či dle rodičů Finsko – nejsou regulovány zákonem, jelikož jsou málo populární a málo využívány - je zde bezplatné školní stravování, včetně nápojů postavené na domácí produkci a národních výživových zvyklostech - Společnost Pepci, Coco-cola nenabízejí nápoje tam, kde mají přístup děti do 12 let Litva – automaty nejsou zakázány, ale jejich obsah musí odpovídat přísným výživovým normám

„Zdravá školní svačina aneb uzdravme svůj školní automat i bufet“ Odkazy na další vhodné potraviny uvádí publikace „Zdravá školní svačina aneb uzdravme svůj školní automat i bufet“ zpracována a vydána Státním zdravotním ústavem v roce 2014. www.szu.cz

Další zdroje informací www.mzcr.cz www.khslbc.cz www.szu.cz

ZÁVĚREM bude společným postupem obou rezortů v následujících měsících dodržování předpisů vyhlášky kontrolováno, nebudou udělovány sankce vůči provozovatelům zařízení, bude jim naopak poskytována metodická pomoc. To znamená, že kontroloři budou na místě vysvětlovat pracovníkům prodejen, bufetů a dalších zařízení, které potraviny a z jakého důvodu jsou zakázané a budou navrhovat případná jiná alternativní řešení. Děkuji za pozornost