ODVRÁCENÍ SOUDNÍCH SPORŮ S EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regulace v oblasti léčiv
Advertisements

Doporučení pro přípravu žádosti;
Racionální preskripce - MINULOST
zdravotnickÉ ProstředkY Aktualní témata Pohled VZP ČR
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
LÉKOVÁ POLITIKA Marcela Segeťová.
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Nový zákon o zdravotnických prostředcích Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění 22. března 2013, Praha.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ PhDr. Lucie Bryndová Seminář odboru 37 Ministerstva financí
REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ MUDr. Markéta Hellerová, MUDr. Pavel Hroboň Jihlava,
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Konference Farmaceutický trh – čo ovplyvňuje spotrebu liekov. Bratislava, hotel Marrol´s 9. október 2007, Symsite Research.
Generická preskripce a pozitivní listy
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
V ZÁCNÁ ONEMOCNĚNÍ Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Česká republika a Slovensko dvě země, dvě reformy Dialogem ke změně – slovenská zkušenost CERGE-EI, Praha, PhDr. Lucie Antošová Ministerstvo.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Mimosoudní řešení spotřebitelských sporů Martin Říman, ministr průmyslu a obchodu © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Nesplněné legislativní závazky Ministerstva zdravotnictví s ohledem na členství České republiky v Evropské unii.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
[ 1 ] © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v novém systému regulace.
Jak prosadit protikrizová opatření ve zdravotnictví? 16. června 2009.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Léková politika v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Stanovení maximálních cen a stanovení výše a podmínek úhrad léčivých přípravků - změny od.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v.
VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP SÚKL.
Biologická léčba Hradec Králové, 16. dubna Mgr. Jakub Dvořáček, AIFP.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
ZAJIŠTĚNÍ DLOUHODOBÉ DOSTUPNOSTI ÚČINNÝCH LÉČIV Postup a výsledky práce kategorizační komise k Praha,
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Tisková konference Státního ústavu pro kontrolu léčiv a Ministerstva zdravotnictví České republiky Snížení cen léků – ušetří pacienti i pojišťovny ,
PRVNÍ ROK působení Tomáše Julínka a jeho týmu na ministerstvu zdravotnictví Praha 26. září 2007 Ministerstvo zdravotnictví České republiky.
VZP ČR A ÚHRADY ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ EXISTUJE RECEPT NA NASTAVENÍ STEJNÉ ÚHRADY ZP ZA STEJNÝ EFEKT U PACIENTA? ING. MARTIN JELÍNEK, PHD MUDR. TAŤÁNA.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
MUDr. JUDr. Petr Honěk náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči
Novela seznamu zdravotních výkonů
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Přínosy inovativní léčby seminář
Ministerstva zdravotnictví ČR
Je nutné za očkování platit ?
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Legislativní rámec Regulace cen a úhrad LP – novela 48/1997 Sb., součást 261/2007 Sb. Prováděcí předpisy Správní řízení – 500/2004 Sb. správní řád.
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
HOSPITAL MANAGEMENT 2017 PharmDr. Lenka Vostalová, Ph.D.
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Dosavadní stav Cenová regulace Stanovení úhrady MF ČR
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Transkript prezentace:

ODVRÁCENÍ SOUDNÍCH SPORŮ S EU Zakotvení transparentního stanovení cen a úhrad léků do legislativy a do praxe Praha, 26. 10. 2006

Co je to „Transparenční“ směrnice Směrnice 89/105/EHS, která zakotvuje procesní pravidla pro stanovení cen a úhrad léčivých přípravků, nutné k zajištění průhlednosti. Státy EU mají povinnost transponovat směrnice do vnitrostátního práva a nesou odpovědnost za škody způsobené neprovedením nebo nesprávným provedením. Na nesoulad vnitrostátního práva se směrnicemi je možno si stěžovat mimo jiné u Evropské komise, která situaci přezkoumá a při ověření nesouladu vyzve daný stát k nápravě. Pokud k nápravě nedojde, zažaluje daný stát u Evropského soudního dvora.

Stručná historie Požadavky „transparenční“ směrnice se pro ČR stávají aktuální již v období přípravy vstupu do EU. Pokračující nesoulad českého práva s „transparenční“ směrnicí a neochota tehdejšího vedení MZ situaci účinně řešit vedla MAFS v únoru 2005 k podání stížnosti k Evropské komisi. V lednu 2006 ČR dopisem ministra zahraničí slíbila nápravu. Novela zákona č. 48 předložená za minulého ministra ale nesplňovala požadavky směrnice a nadto nebyla v parlamentu přijata. Stejně tak nebyla řešena otázka stanovení cen. V minulém týdnu ČR postoupila do 2. fáze řízení, po které bude následovat žaloba u Evropského soudního dvora. V případě jejího úspěchu hrozí ČR žaloby o náhradu škody ze strany zahraničních i domácích farmaceutických firem.

Současný stav Stížnost na netransparentnost je oprávněná. Dosavadní legislativa ani reálná činnost ministerstva financí (stanovení maximálních cen) a kategorizační komise při ministerstvu zdravotnictví (stanovení výše úhrad) nevyhovuje požadavkům transparenční směrnice. Navíc, současný systém stanovení maximálních cen neprospívá ani dostupnosti potřebné péče ani efektivitě a stabilitě systému veřejného zdravotního pojištění.

Příklady neúčinnosti cenové regulace V srpnu 2006 mělo celkem 1.898 přípravků s VZP ČR sjednanou cenu (DNC), která byla nižší než limit prodejní ceny (maximální cena MF ČR+přirážky+DPH), průměrná DNC byla o 30,90 % nižší než limit prodejní ceny.

Neúčinnost cenové regulace (top 5 „úspor“) Maximální cena je významně vyšší než cena, kterou bylo schopna vyjednat VZP ČR s výrobcem maximální cena MF ČR limit prodejní ceny* DNC snížení limitu prodejní ceny Novonorm 2 mg (90x2 mg) 3 417,94 Kč 4 401,25 Kč 546,08 Kč 87,59% Lindaxa 15 (90x15 mg) 6 493,50 Kč 8 086,41 Kč 1 680,00 Kč 79,22% Mirtazapine-TEVA 15 mg (30x15 mg) 585,05 Kč 797,80 Kč 167,08 Kč 79,06% Velaxin 75 mg (56x75 mg) 2 446,06 Kč 3 194,82 Kč 701,82 Kč 78,03% Simvacard 40 (28x40 mg) 1 024,80 Kč 1 374,19 Kč 309,57 Kč 77,73% * cena pro konečného spotřebitele včetně přirážek a DPH

Nedostupnost léků díky cenové regulaci Výrobce velmi nákladného přípravku Tracleer, určeného k terapii vzácného onemocnění plicní hypertenze, předložil MF ČR žádost o cenu na přípravky: Tracleer 56x62,5 mg a Tracleer 56x125 mg formou tzv. flat price, tj. shodné ceny obou přípravků (výrobce bez problémů shodně ve všech zemích EU), terapie se totiž zahajuje nižší dávkou podávanou pouze po dobu prvních 4 týdnů a potahované tablety nelze půlit MF ČR stanovilo ceny následovně: Tracleer 56x62,5 mg 54.886,51 Kč Tracleer 56x125 mg 87.274,50 Kč Důsledkem rozhodnutí MF je, že výrobce přípravek Tracleer 56x62,5 mg do ČR z cenových důvodů nedováží a s MF vede soudní spor.

Řešení Legislativní naplnění požadavků „transparenční“ směrnice cestou: Změny pravidel pro stanovení maximální ceny a převedení této agendy z MF na MZ za účelem koordinace stanovení ceny a úhrady Zakotvením jasných pravidel pro stanovení úhrady léků do zákona č. 48 (novela je již připravována na ministerstvu zdravotnictví) Zvýšení transparentnosti, efektivity a ochrany pacienta již při probíhající kategorizaci (stanovení úhrad léků)

Legislativní řešení Stanovení maximální ceny léků na základě cenového srovnání s vybranými zeměmi EU Zakotvení pravidel činnosti a složení „kategorizační komise“ do zákona, včetně lhůt k projednání jednotlivých žádostí Nastavení transparentního určení výše úhrady založeného na skutečném přínosu léku Omezení činnosti kategorizační komise na nová léčiva a využití konkurence ke snížení ceny zastupitelných léčiv Přednostní hrazení účinných drahých život zachraňujících léků Jasné stanovení doplatku pacienta a zároveň ochrana dlouhodobě nemocných pomocí celkového limitu na doplatky Řádné legislativní řešení zabere několik měsíců Během legislativního řešení bude probíhat intenzívní komunikace s Evropskou komisí

Opatření v rámci probíhající kategorizace Posílení role a zodpovědnosti zdravotních pojišťoven Umožnění přítomnosti všech komor, zástupců pacientů a zástupců průmyslu Stanovení jasných zásad činnosti komise na základě návrhů odsouhlasených jejími členy Analýza dopadu předchozích rozhodnutí komise na pacienty a na finanční bilanci systému Zveřejnění vstupních stanovisek jednotlivých stran a výsledků kategorizace Definice technického řešení limitu na doplatky a projednání s pojišťovnami a zástupci lékáren – pozor, zavedení limitu vyžaduje legislativní změny

Cesta k transparentnosti TRANSPARENCE Směrnice EU Změna zákona č. 48 Max. ceny Na MZ Probíhající kategorizace Až dosud… čas