WEB OF SCIENCE Stručný průvodce Mgr. Jarmila Potomková, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CITATION CONNECTION od Thomson Reuters Bibliotheca academica – 31. října 2013, VFU Brno Ing. David Horký Country Manager pro střední a východní.
Advertisements

Řešení Thomson Reuters pro hodnocení vědy
SCOPUS Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Web of Science – Journal Citation Reports Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu.
Bibliografická a citační databáze Scopus. Krátce o databázi Scopus Je to světově největší placená abstraktová, citační a referenční databáze. Na vzniku.
Databáze citačních rejstříků Web of Science.  Online akademická služba provozovaná společností Thomson Reuters.Thomson Reuters  Databáze citačních rejstříků,
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK SciVerse - plnotextové vyhledávání.
D ATABÁZE N VID D ATABÁZE N VID N OVÁ SPECIALIZOVANÁ ONLINE SLUŽBA SPOLEČNOSTI O VID PRO OŠETŘOVATELSTVÍ A DALŠÍ NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ.
Analýza zastoupení českých a slovenských časopisů z oblasti přírodních věd v databázi Web of Science (1998 – 2006) Věra Kroftová, Agrotest fyto, s.r.o.
Upgrady a další databáze na platformě ISI Web of Knowledge David Horký Country Manager – Střední a východní Evropa
VYUŽITÍ ANALYTICKÝCH NÁSTROJŮ THOMSON REUTERS V HODNOCENÍ VĚDY A VÝZKUMU DAVID HORKÝ ŘÍJEN 2014, BIBLIOTHECA ACADEMICA ÚSTÍ NAD LABEM.
Vyhledávání a orientace ve vědeckých informacích z pohledu citační analýzy Mgr. Jakub Szarzec Národní technická knihovna.
NOVÁ WEB OF SCIENCE David Horký Country Manager pro střední a východní Evropu
Scientometrické metriky ICUK – Informační centrum a Ústřední knihovna MENDELU Lukáš Plch
Hodnocení vědy a výzkumu za využití InCites
Nová platforma WEB OF KNOWLEDGE 5 Ing. David Horký Country Manager, Central and Eastern Europe.
Praktické dovednosti při psaní bakalářské práce
Vzdělávání pracovníků VaV MU a VFU Brno v endoskopických
Bibliografická a rešeršní činnost Web of Science + Journal Citation Reports Scopus Science Direct.
bibliometrie a scientometrie
Scientometrie. Účel scientometrie Hodnocení kvantity a kvality vědecké práce jedinců, vědeckých týmů, národní vědy Rozpoznávání trendů ve vědeckém výzkumu.
Citační databáze Mgr. Zdeňka FIRSTOVÁ Univerzitní knihovna Seminář pro doktorandy FST
Evaluation of Performance Based on Information in Documents‘ Databases Hana Pessrová Tomáš Cahlík.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK iHOP - plnotextové vyhledávání Pubmed.
Publikace a hodnocení Publikace a vládní hodnocení vědy 2007.
Scientometrie. Účel scientometrie Hodnocení kvantity a kvality vědecké práce jedinců, vědeckých týmů, národní vědy Rozpoznávání trendů ve vědeckém výzkumu.
1 Základní informační zdroje pro zubní lékařství Cvičení – týden 4 Mgr. Jarmila Potomková Knihovna Lékařské fakulty Ústav lékařské.
Miroslav Bartošek ÚVT MU x KIC MU
Návod pro vkládání výsledků vědy a výzkumu do IS.MUNI Mgr. Michal Petr Oddělení pro výzkum, rozvoj a projektovou podporu LF MU Platné pro rok 2011.
Název akce: Seminář softskills pro oblast VaV a spolupráce (inovační management) Datum a místo konání: Prezentující: Daniela Tkačíková
JAK SE MĚŘÍ KVALITA VĚDY ? Jaroslav Flegr: Pozor, Toxo. Box 28 Jak se měří kvalita vědy, str. 100.
CITAČNÍ DATABÁZE Poprvé publikováno v roce 1963, do roku 1987 citováno více než 800x.
Informační zdroje pro molekulární biologii M. Jurajda.
Základní informační zdroje pro zubní lékařství
ISI Web of Knowledge Produkt a platforma firmy Thomson Reuters. Zahrnuje báze: - Web of Science (převážně bibliografické záznamy odborných článků, lze.
Web of Science - Web of Science TM Core Collection Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a.
1 Základní informační zdroje pro zubní lékařství Cvičení – týden3 Mgr. Jarmila Potomková Knihovna Lékařské fakulty Ústav lékařské.
Web of Knowledge Web of Science. Web of Knowledge
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Rešerše. Bibliografické databáze Web of Science ISI Web of Knowledge – WoS + Journal Citation Report Placené – PřF MU je uživatelem Bibliografická citace.
1 Jak získat nejlepší důkaz: Multizdrojové vyhledávání a kritické hodnocení Merck Manual of Diagnosis and Therapy Scholar Google Medline (PubMed) Cochrane.
Informační zdroje nejen pro vědu a výzkum FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 14. října 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Hodnocení efektivity výzkumu na LF UP Martin Modrianský.
Elektronické informační zdroje k hodnocení VaV Mgr. Věra Pilecká, Mgr. Lenka Němečková, Mgr. Zdeňka Civínová Ústřední knihovna ČVUT.
ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE K HODNOCENÍ VĚDY A VÝZKUMU Mgr. Zdeňka Civínová Ústřední knihovna ČVUT v Praze Březen 2010.
Vyhledávání v citační databázi Scopus Česká zemědělská univerzita v Praze Studijní a informační centrum 2015.
Elektronické informační zdroje k hodnocení VaV Fakulta strojní, Mgr. Věra Pilecká, Mgr. Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Základní pravidla pro hodnocení vědeckých výsledků 2015 Marek Skovajsa OVV, FHS UK.
Integrační trendy při tvorbě multimediálních výukových portálů pro medicínu a zdravotnictví V. Mihál, J. Potomková Lékařská fakulta Univerzity Palackého.
Články uznávané do RIVu (rejstřík informací o výsledcích)
Karel Roubík, Jakub Ráfl, Thomas Bachman ČVUT FBMI
Bibliometrie v praxi Lucie Vavříková
Bibliometrie v praxi Lucie Vavříková
Citační databáze Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Ústřední knihovna FSS MU Závěrečné práce – část II. - Jak citovat
TIPY A RADY PRO PRÁCI S DATABÁZÍ WEB OF SCIENCE
Vyhledávání v citační databázi Web of Science (WoS) Česká zemědělská univerzita v Praze Studijní a informační centrum 2014.
Vyhledávání v citační databázi Web of Science (WoS) Česká zemědělská univerzita v Praze Studijní a informační centrum 2014.
Web of Science - Web of ScienceTM Core Collection
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Citační a bibliografické databáze:
Podpora Vědy a Výzkumu Služby Knihovny PhDr. Ondřej Fabián.
ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
Web of Science – Journal Citation Reports
SCOPUS Mgr. Libuše Simandlová
Doktorské studijní programy v biomedicíně
Dětská klinika LF UP v Olomouci Akademický rok JOURNAL CLUB časopisecký klub Termín: 4. října 2017, 13,30- 15,00 hod. Seminární místnost,
Praktické dovednosti při psaní bakalářské práce
ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
Transkript prezentace:

WEB OF SCIENCE Stručný průvodce Mgr. Jarmila Potomková, Ph.D. Lékařská fakulta UP v Olomouci jarmila.potomkova@upol.cz

CITACE VE VĚDECKÉ KOMUNIKACI Garfield, E. “Citation indexes for science: A new dimension in documentation through association of ideas.” Science, 122 (3159), p.108-111, July 1955. Citované záznamy vztahy mezi vědeckými publikacemi Citační rejstříky nový přístup k věcné kontrole vědecké literatury

WEB OF SCIENCE POLITIKA VÝBĚRU ČASOPISŮ ISI – Institute for Scientific Information, Philadelphia, Každoročně je hodnoceno cca 2000 časopisů akceptováno 10-12% Editoři společnosti Thomson Reuters Informační profesionálové Knihovníci Odborníci na publikace ve svém vědním oboru Kvalita časopisů Web of Science Analyzované časopisy

FILOZOFIE VÝBĚRU ČASOPISŮ DO WOS Kvalita Rozmanitost Hloubka Od počátku existence Institute for Scientific Information (nyní Scientific Business of Thomson Reuters), bylo zakladatelem, Dr. Eugenem Garfieldem , stanoveno, že obsah se bude skládat z časopisů z celého světa, které představují kvalitu a vliv ve svém oboru. Po desetiletí se hodnocením a výběrem časopisů zabývají odborníci z oddělení Editorial Development.

ZÁKLADNÍ PUBLIKAČNÍ STANDARDY Včasnost vydávání časopisu Schopnost vydávat časopis v předem stanovených termínech. Velice důležitá podmínka, kvůli které většinou se hodnotí minimálně tři po sobě jdoucí vydání. Mezinárodní publikační standardy Kompletní bibliografická informace na všech úrovních – pro časopis, články, autory a citované odkazy. Názvy článků, abstrakta a klíčová slova v anglickém jazyce Velice vhodné, aby časopis mohl oslovit co nejširší cílovou skupinu. Peer review - recenzování Zcela zásadní

Porovnávání výsledků a provádění výběru Hodnocené časopisy jsou porovnávány s časopisy, které již jsou obsaženy ve Web of Science a s dalšími hodnocenými časopisy – a to v rámci daného vědeckého oboru. Snaha vybrat ty časopisy, které nejvíce obohatí a rozšíří současnou kolekci indexovaných zdrojů. Filozofií ThomsonReuters není indexování veškerých časopisů. „Objemový” přístup není pokládán za prospěšný. Cílem je poskytnout uživateli přístup k hlubokému, multidisciplinárnímu obsahu, jehož hodnota je průkazná – Web of Science obsahuje kvalitu.

„UDRŽENÍ“ ČASOPISU VE WOS Redaktoři průběžně monitorují kvalitu časopisu dle kritérií výběru. Chtějí vidět konzistenci, v některých případech zlepšení. Pokud dojde k viditelnému poklesu kvality časopisu, jeho publikačních standardů (např. pozdní vydávání), nebo k něčemu jinému, co může signalizovat nějaké problémy, časopis je monitorován a pokud se nezlepší, může dojít k vyřazení z Web of Science. 7 7

Počet časopisů z regionu ve WoS CELKOVÉ POKRYTÍ WEB OF SCIENCE Region Počet časopisů z regionu ve WoS Evropa 5,573 49% Severní amerika 4,251 38% Asie a pacifická oblast 965 9% Latinská amerika 272 2% Střední východ/Afrika 200 1% Jazyk Počet časopisů ve WoS Angličtina 9114 81% Jiný 2147 19%

RŮST POKRYTÍ REGIONÁLNÍCH A ČESKÝCH ČASOPISŮ Web of Science 2005 2010 Nárůst Procentní změna Celkový počet indexovaných časopisů 8,834 11,423 2,589 + 29% Regionální časopisy 1,716 3,605 1,889 + 110% České časopisy 30 56 26 + 87% 9 9

SCIENTIMETRICKÉ HODNOCENÍ A JEHO VYUŽITÍ Součást požadavků pro Habilitační řízení Grantové soutěže Profesní hodnocení Web of Science http://isiknowledge.com je jediným standardním nástrojem pro získání požadovaných údajů Citační ohlasy na články v časopisech Impakt faktor časopisů H-index autora resp. instituce Scopus http://www.scopus.com se používá jako doplňkový zdroj.

SCIENTOMETRICKÉ HODNOCENÍ PŘÍPADOVÁ STUDIE Autor publikací: Prof. MUDr. Vladimír Mihál, CSc. Přednosta Dětské kliniky LF UP v Olomouci Zdroje: Web of Science, http://isiknowledge.com Core Collection Author Search Cited Reference Search Journal Citation Reports

WEB OF SCIENCE http://isiknowledge.com CITATION REPORT Results found: 72 Sum of the Times Cited [?] : 393 Sum of Times Cited without self-citations [?] : 383 Citing Articles [?] : 367 Citing Articles without self-citations [?] : 359 Average Citations per Item [?] : 5.46 h-index [?] : 12 WEB OF SCIENCE Core Collection Basic Search Author Select from Index MIHAL V OK Search Results Sort by: Times Cited -- highest to lowest Create Citation Report

WEB OF SCIENCE http://isiknowledge.com WEB OF SCIENCE Core Collection Cited Reference Search Cited Author MIHAL VLADIMIR OR MIHAL V* Search Výsledkem je přehled publikací, které byly citovány SROVNÁNÍ Podle Citation Report = 393 Podle Cited Ref Search = 477

KVALITA ČASOPISŮ PODLE IMPAKT FAKTORU http://isiknowledge KVALITA ČASOPISŮ PODLE IMPAKT FAKTORU http://isiknowledge.com – Journal Citation Reports Go to Journal Profile – Biomedical Papers-Olomouc Impact factor 2014 = 1.200 IF without self-citations = 1.160 Rank 2014 Q4

Journal Citation Reports Scientometrické ukazatele (1) IMPAKT FAKTOR faktor vlivu časopisu počítaný na základě databáze Web of Science; určuje počet obdržených citací : počet článků za předchozí 2 roky. 5LETÝ IMPAKT FAKTOR faktor vlivu časopisu; počet obdržených citací : počet článků za předchozích 5 let IMMEDIACY INDEX citovanost (aktuálních) článků v roce vydání; udává průměrný počet citací na články časopisu v roce, ve kterém byly publikovány.

Journal Citation Reports Scientometrické ukazatele (2) H-INDEX určuje počet vysoce citovaných publikací autora nebo instituce, poukazuje na produktivitu a vliv (počet publikací a počet citací). H-index je číslo h, které udává počet publikací, které byly alespoň h-krát citovány CITED HALF-LIFE poločas citovanosti udává, po kolika letech (ve vztahu k aktuálnímu roku) se objeví 50 % všech citací na články daného časopisu v citačních rejstřících. Uvádí se pouze u časopisů, které byly alespoň 100 a vícekrát citovány. Ukazuje, jak dlouho jsou články citovány; např. když je článek citován celkem 100krát, half-life udává, za jak dlouhou dobu dosáhl 50. citace

Journal Citation Reports Scientometrické ukazatele (3) EIGENFACTOR SCORE míra důležitosti časopisu pro vědeckou komunitu vyjádřená jako odhad procenta času, který stráví uživatelé s daným časopisem. Skóre se zvětšuje s velikostí časopisu, je přímo závislé na počtu článků, větší časopisy mají také větší ES. Součet všech ES všech časopisů je roven 100, každému časopisu je přisouzena poměrná část ze 100. RANK Celkový počet časopisů v oborové kategorii (časopis může figurovat ve více kategoriích) se rovnoměrně rozdělí na 4 kvartily podle velikosti impakt faktoru: Q1 – nejvyšší kvalita, Q4 – nejnižší kvalita.  

Poděkování Dr. Davidu Horkému, zástupci Thomson Reuters v ČR, za inspiraci a faktografické údaje pro přípravu této prezentace.