Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Web of Science - Web of ScienceTM Core Collection

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Web of Science - Web of ScienceTM Core Collection"— Transkript prezentace:

1 Web of Science - Web of ScienceTM Core Collection
Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu

2

3 Spuštění, informace Vstup do báze a k informacím o bázi Web of Science - Web of ScienceTM Core Collection.

4 Web of ScienceTM Core Collection
Citační databáze - citační rejstříky: základem je citační analýza zjistíme počty citací, citační vazby, citační síť obsahuje 6 citačních rejstříků (indexů) - databází - bibliografické záznamy včetně abstraktů, citace prací autorů z celého světa a i plné texty, pokud jsou zdrojová periodika předplacena u vydavatele.  

5 volba citačních rejstříků
Hledání tématu Vstupní strana databáze Web of ScienceTM Core Collection. Vpravo nahoře je Help – rady pro vyhledávání v bázi. Vyhledávací modul - funkce Basic Search - vyhledávací (rešeršní) pole s možností roletového (rozbalovacího) menu specifikovat typ pole, kde má být termín (klíčové slovo) vyhledáván – např.  Topic - předmět, Title - název článku , Publication Name - název časopisu, Author - jméno autora, atd. a také např. Funding Agency - grantová agentura, Grant Number - číslo grantu. K dispozici jsou selekční rejstříky, tj. pomocné rešeršní nástroje (odkaz pod roletovým menu, nebo pod vyhledávacím poli, nebo menu přímo ve vyhledávacím poli) – autorský, názvů časopisů, korporativního autorství, plných názvů zdrojového dokumentu, adresových zkratek, jazyka, typu dokumentu. Zvolíme booleovské operátory, jimiž vyhledávané termíny spojíme. V případě potřeby lze odkazem Add Another Field přidat další vyhledávací pole. V části TIMESPAN vyhledávání upřesníme dle časového vymezení – roků, v němž byly hledané dokumenty vydány. Jako rešeršní dotaz jsme zvolili téma Competitive intelligence. Zadáme klíčová slova ve formulaci : „competitive intelligence“ – pro přesné vyhledání termínu dáme klíčová slova do uvozovek. V roletovém menu zvolíme pole Topic. Časově omezíme v TIMESPAN na dokumenty vydané v letech časově aktuálně relevantní jsou záznamy maximálně 5 let zpátky. Rozklikneme MORE SETTINGS a zvolíme oborové moduly databáze – citační rejstřík/y (index/y), tzn. vyhledávání zúžíme na báze z oblasti společenských věd – tzn. Social Sciences Citation Index (SSCI) a Conference Proceedings Citation Index- Social Science & Humanities (CPCI-SSH), Emerging Sources Citation Index (ESCI), ostatní báze odklikneme. Klikneme na tlačítko Search – zadáme vyhledávání rešeršní dotazu - rešerši. časové vymezení volba citačních rejstříků

6 Výsledky hledání tématu
změna řazení záznamů upřesnit vyhledávání záznam má plný text Zobrazení vyhledaných záznamů rešerše. Např. záznam č. 2 má tlačítko Full Text - po kliknutí na tlačítko jsme propojeni do databáze vydavatele zdrojového periodika kde je přístup k plnému textu pokud máme časopis předplacen u vydavatele . Vyhledávání lze dodatečně upřesnit v levém sloupci Refine Results podle oboru (WoS kategorie), typu dokumentu, názvu časopisu, roku vydání, atd. Je-li v dané sekci možnost volby z více položek, zobrazíme je všechny kliknutím na odkaz more options/values Každý záznam obsahuje základní citační údaje o publikaci - název, jména autorů (max. první tři), název časopisu, atd. Jelikož se jedná o citační databázi, u každého záznamu je uveden počet publikací evidovaných ve Web of Science, které citovaly daný článek (kliknutím na číslo se zobrazí jejich seznam). Řazení vyhledaných záznamů na stránce můžeme změnit ve funkci Sort by:. Nejvýhodnější pro rešerše je třídit dle relevance nebo dle nejvyšší citovanosti.

7 Výsledky – počty citací
Řazení vyhledaných záznamů jsme změnili dle nejvyšší citovanosti. Kliknutím na název dokumentu zobrazíme detailní informace – plný záznam.

8 Konkrétní výsledek počet citací tohoto článku
počet zdrojů v tomto článku V plném záznamu nalezneme jména všech autorů, jejich kontakty, citované reference, abstrakt článku, prolinkovaná klíčová slova, grantová agentura, impakt faktor časopisu a další informace jako jsou informace o časopisu, vydavatel, kategorie, typ dokumentu, jazyk dokumentu, apod. Po kliknutí na číslo uvedené u Times Cited zobrazíme seznam článků, které citovaly zobrazený záznam – viz další snímek. Kliknutím na číslo u Cited References zobrazíme seznam článků, které byly citovány v článku u zobrazeného záznamu. Po kliknutí na odkaz view related records vyhledáme články, které byly citovány mnohými dokumenty citovanými v článku, k němuž máme zobrazený záznam. Tato funkce umožňuje vyhledání dalších dokumentů s podobnou tématikou. Po kliknutí na tlačítko Create Citation Alert vygenerujeme možnost zadat (po registraci) zasílání em Alert, tzn. průběžné informace (SDI) na nové citace k vybranému dokumentu. Pokud je zdrojové periodikum impaktováno, pak se dole v části Journal Information zobrazí odkaz Impact Factor: Journal Citation Reports® – kliknutím jsme propojeni do databáze Journal Citation Reports na záznam zdrojového periodika - na záznamu zdrojového periodika nalezneme jeho impakt faktor a další metrické údaje - viz informace k databázi Journal Citation Reports

9 Citace vybraného článku
Citující články – citační ohlasy vybraného článku.

10 hledání dle fráze (v uvozovkách)
Změna výsledků hledání : při zadání klíčových slov v dotazu bez uvozovek – competitive intelligence – je počet záznamů ve výsledku vyšší, jelikož je vyhledávání rozšířeno na obě slova – výsledky ale nejsou tak relevantní. Při zadání klíčových slov v dotazu do uvozovek (jako frázi) – „Competitive intelligence“ – je počet záznamů ve výsledku nižší, jelikož je vyhledávání zúženo (zpřesněno) na celou frázi – výsledky jsou ale relevantnější.

11 Hledání autorů – jméno Ve funkci Author Search vyhledáváme dle jména autora. V rešeršním dotazu hledáme dokumenty autora Alesina, A (Alberto Alesina) – významného světového ekonoma. Dále klikneme na tlačítko Select Research Domain.

12 Hledání autorů – výběr oboru
Po zadání jména autora zvolíme oblast oborové působnosti. Poté klikneme na tlačítko Finish Search.

13 Hledání autorů - výsledek
rozdělení článků podle působiště autora Dokumenty Alberta Alesiny. Kliknutím na odkaz funkce Create Citation Report vygenerujeme statistickou analýzu citací výsledků rešerše (včetně h-indexu). Kliknutím na záložku funkce Record Sets můžeme dále vyhledávat dle varianty autorova jména, organizace, oboru, roku vydání. analýza citací (h-index)

14 Analýza citací Statistická analýza citací výsledků rešerše - včetně h-indexu - Hirschův index - index ke kvalifikaci vědeckovýzkumného výkonu jednotlivce. Jedná se o kvantitativní ohodnocení kvality vědeckých článků publikovaných jedním vědeckým pracovníkem.

15 Přehled počtů citací autora
Statistická analýza citací výsledků rešerše – přehled výsledků.

16 Upřesnění při hledání autora
Dále je možno zpřesnit vyhledávání ve funkci Record Sets dle varianty autorova jména, organizace, oboru, roku vydání.

17 Hledání dle citací Ve funkci Cited Reference Search vyhledáváme dle citací - citovaného autora, citovaného dokumentu, citovaného roku, ročníku, čísla a stránky (viz rolovací menu). K dispozici jsou též selekční rejstříky, tj. pomocné rešeršní nástroje, autorů a zkratek názvů periodik (viz odkaz pod roletovým menu. V rešeršním dotazu hledáme citace autora Alesina, A (Alberto Alesina) bez časového omezení, které byly citovány v letech

18 Přístup do databáze: www. vse
Přístup do databáze: Konzultace a poradenství: Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE


Stáhnout ppt "Web of Science - Web of ScienceTM Core Collection"

Podobné prezentace


Reklamy Google