Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Velké planety Plynní obři
Advertisements

 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zapojení a činnosti ledky, schematická značka ledky a obrázky.
VESMÍR Štěpán Rakovič 5.A. SLUNEČNÍ SOUSTAVA Sluneční soustava se skládá z 8 planet, 5 trpasličích planet a přes 150 měsíců hlavně u Jupitera, Saturnu,
Vznik, kosmické objekty ve sluneční soustavě.  před 4,8 miliardami let společně se Sluncem  spojováním částeček hmoty  prachová zrna  krystalky zmrzlých.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Práce a výkon Název školy:
VENUŠE. Umístění ve sluneční soustavě Jak je Venuše veliká? Venuše je planeta, co do velikosti a hrubé skladby velmi podobná Zemi; někdy se proto nazývá.
ZEMĚPIS. - Slunce (1 hvězda) - 8 planet: - Merkur - Venuše - Země - Mars - Jupiter - Saturn - Uran - Neptun SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co všechno najdeme ve vesmíru? HVĚZDY GALAXIE SLUNCE PLANETY MLHOVINU.
PLYNNÉ PLANETY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_32.
Aturn. Obecně Je pojmenován po římském bohu Saturnovi, který byl obdobou řeckého Krona Při pozorování ze Země je žlutý – to je způsobeno různobarevnými.
 Základní informace  Saturnovy prstence  Saturn Měsíce  Konec.
Země ve vesmíru Vesmír – galaxie – sluneční soustava - Země.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na znalosti ze zeměpisu. Žák porovnává poznatky získané v zeměpise a ve fyzice s podrobnějšími.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
Neptun Neptun je osmá a od slunce nejvzdálenější planeta sluneční soustavy řadí se mezi plynné obry. Neptun má pravděpodobně modrou barvu.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žáci navazují na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubují. Žák zná základní typy čoček, umí je.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Vznik střídavého proudu
Změny skupenství látky
Elektromotor a jeho využití
Pohyb těles-fyzika hrou
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Barva světla, šíření světla a stín
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Další součástky s jedním přechodem PN
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pohybová (kinetická) energie tělesa
Teplota – souhrnná cvičení II.
Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Saturn Sluneční soustava Název školy
Těžiště a stabilita těles
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
SLUNEČNÍ SOUSTAVA = planetární systém kolem Slunce.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Karel Jahodík
Souhrnné opakování-VESMÍR
PRV 3 – Neživá příroda Název školy Plavská škola Autor
EU_32_sada 2_04_PV_Sluneční soustava_Duch
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Země ve vesmíru.
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_03_ZEMĚPIS
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Období: září – prosinec 2011
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 2_11
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VI. ročník ZŠ (praktická)
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Štěpán Hájek KAB Tadeáš Rach KAB
Venuše Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Jupiter Sluneční soustava Název školy
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika_Závěrečný přehled Datum: 03/2012 Název materiálu: VY_32_INOVACE_ FY.ZP.9.A.07_velke_planety Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Velké planety Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na znalosti ze zeměpisu. Žák porovnává poznatky získané v zeměpise a ve fyzice s podrobnějšími informacemi o jednotlivých planetách v literatuře nebo na internetu. Žák se zaměří na velké planety. Žák odpovídá na otázky, vytváří vlastní odpověď nebo vybírá s možností odpovědí.

Poměr velikostí planet (planetky) vzhledem k Slunci

Velké planety: Jupiter Saturn Uran Neptun

Charakteristika velkých planet: Větší rozměry i hmotnost, ale poměrně malé průměrné hustoty. Zvláštností je rychlá rotace kolem vlastní osy (zploštělé). Svým chemickým složením se podobají Slunci. Mohutné atmosféry, složené převážně z methanu a čpavku.

Jupiter na Jupiter připadá 70% z celkové hmotnosti všech planet , atmosféra 8krát silnější než pozemská, nejrychlejší planeta, otočí se kolem své osy za méně než 10 hodin, kolem planety krouží pásy mračen, má vlastní silné magnetické pole, je 10 000 krát intenzivnější v porovnání se zemskou magnetosférou

Stavba Jupiteru helium Jádro =kámen, Vnitřní plášť =kovový vodík, Vnější plášť = tekutý vodík, Atmosféra = vodík 90%/ helium

Jupiterovy měsíce Jupiter má prstenec a 63 měsíců, čtyřem největším se podle objevitele říká galileiovské: Io, Europa, Ganymedes, Callisto, Io je zabarven červenožlutě (sopky vyvrhující síru), Io vyvíjí největší sopečnou aktivitu ve sluneční soustavě, Europa má oceán, na kterém plavou ledovce, Ganymedes je největší měsíc ve Sluneční soustavě

Jupiterovy (galileovské) měsíce Odshora: Io Europa Ganymedes Callisto

Jupiterovy prstence

Jupiter je 2,5 krát hmotnější než ostatní planety dohromady.

Animace pořízená sondou Voyager 1 ukazuje pohyb atmosférických pásů:

Saturn „Pán prstenců“, nejzajímavější jsou na něm právě prstence tvořené miliardami částeček ledu a prachu, má nejvíc přirozených družic (Měsíců) ze všech planet, popsáno jich je přes 60, největší měsíc Titan (jako jediný měsíc má hustou atmosféru), nejvíce zploštělá planeta, skládá se ze 75% vodíku a 25% hélia se stopami metanu, vody a amoniaku

Porovnání velikosti Saturnu se Zemí

Vnitřní stavba Saturnu kolem jádra je tekutý kovový vodík

Pohled na prstence Saturnu

Porovnání velikostí některých Saturnových měsíců

Uran vzhledem k vzdálenosti od Slunce na něj dopadá už jen zlomek slunečního světla, neobyčejný mráz (- 215 °C), atmosféra je tvořena vodíkem (83%), heliem (15%) a metanem (2%), dlouho známo pět měsíců, až sondou Voyager 2 a teleskopy byly objeveny další (známo 27) 84 let= 1 rok na Uranu, má slabé prstence,

Jádro žhavé kamenné, nad ním vrstva směsi vody, metanu a amoniaku, atmosféra tvořená vodíkem, heliem a metanem.

Uran na snímku sondy Voyager 2(1986)

Porovnání velikosti Země a Uranu

Neptun oběh kolem Slunce trvá 165,5 pozemských let, stavbou se podobá Uranu, při menší velikosti (oproti Uranu) má větší hustotu, proto má jeho rozžhavené jádro větší mocnost, díky metanu modré zabarvení planety,

Neptun vyfotografovaný sondou Voyager 2 v roce 1990

Stavba Neptunu 1-horní vrstva atmosféry, vrcholky mraků 2-atmosféra složená z vodíku, hélia a metanu 3-plášť tvořený vodou, čpavkem a ledem metanu 4-kamenoledové jádro

Velká tmavá skvrna - Scooter leží jižně od rovníku, jedná se o obrovskou vířící bouři, nejvyšší naměřená rychlost větru zde činí 2200 km/h,

Měsíce Neptunu 13 přirozených družic, ve vzdálenosti zhruba 335 000 km kolem Neptunu krouží Triton-je to jediný velký měsíc, který obíhá planetu v obráceném směru, nejdelší oběžnou dráhu má měsíc Neso, vzdálený od Neptunu zhruba 48 milionů km

Triton – Neptunův měsíc zajímavým ho činí jeho neobyčejně nízká teplota (-235°C), s kterou se nejvíce přibližuje absolutní nule (-273°C = 0 K), jeho severní pól září modře, jeho jižní pól září červeně, na jižní polokouli jsou ledové sopky chrlící kouř dusíku a prachu

Triton a Neptun

Tento nepoměr mohl nastat, když Triton při zachycení Neptunem zničil značnou část Neptunových původních měsíců. Ostatní měsíce tvoří 0,3 %.

Odpověz na otázky: 1) Vyjmenuj velké planety Odpověď na otázku č. 1: Jupiter, Saturn, Uran, Neptun

2) Která z planet zaujímá 70% celkové hmotnosti všech planet 2) Která z planet zaujímá 70% celkové hmotnosti všech planet? Vyber správnou odpověď: SATURN VENUŠE JUPITER NEPTUN

3) Která z planet má nejvíc přirozených družic? Vyber správnou odpověď: A) JUPITER (popsáno přes 50 měsíců) B) URAN (popsáno přes 40 měsíců) C) SATURN (popsáno přes 60 měsíců)

4) Na které planetě byla naměřená nejvyšší rychlost větru (2200 km/h) 4) Na které planetě byla naměřená nejvyšší rychlost větru (2200 km/h)? Vyber správnou odpověď: NEPTUN JUPITER SATURN URAN

5) Které planetě by se mohlo říkat „Pán prstenců“ 5) Které planetě by se mohlo říkat „Pán prstenců“? Vyber správnou odpověď: JUPITER SATURN URAN NEPTUN

6) Vyjmenuj čtyři největší Jupiterovy (galileiovské) měsíce. Callisto, Ganymedes, Europa, Io

7) Na kterém měsíci (které planety) se teplota přibližuje absolutní nule (-273 °C = 0 K)? Vyber správnou odpověď: Triton (Neptun) Europa (Jupiter) Titan (Saturn)

8) Která planeta se nejrychleji otočí kolem své osy? Odpověď na otázku č. 8: JUPITER: nejrychlejší planeta, otočí se kolem své osy za méně než 10 hodin

9) Z čeho je složena atmosféra planet Uran a Neptun? Odpověď na otázku č.9: Atmosféra je z VODÍKU, HELIA A METANU

10) Vyhledej, do kdy bylo Pluto pokládáno za devátou a nejvzdálenější planetu naší sluneční soustavy. Odpověď na otázku č. 10: do 24. srpna 2006 porovnání velikosti Pluta se Zemí

Použité zdroje: doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 9. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2008, ISBN 978-80-7196-193-2. http://files.planeta-jupiter.webnode.cz/200000104-72236731df/nitro.gif [cit.: 2012-03-07] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e2/Jupiter-Earth- Spot_comparison.jpg/220px-Jupiter-Earth-Spot_comparison.jpg [cit.: 2012-03-07] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ed/PIA01627_Ringe-cs.jpg [cit.: 2012-03-07] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a8/Satelliti_galileiani_e_Giove.jpg [cit.: 2012-03-07] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7c/Interior_of_Saturn-cs.jpg [cit.: 2012-03-07] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/39/Saturn_Rings_PIA06175_cs.jpg [cit.: 2012-03-07] http://nd04.jxs.cz/316/253/efe6f514ab_75984737_o2.gif [cit.: 2012-03-07] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/31/Vnitrni_stavba_Uranu_cs.png [cit.: 2012-03-07] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bb/Uranus.jpg [cit.: 2012-03-07] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2a/Uranus%2C_Earth_size_comparison.jpg [cit.: 2012-03-07] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fd/Neptune_diagram.svg [cit.: 2012-03-07] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/Neptune_Full_Disk_View_-_GPN-2000- 000443.jpg [cit.: 2012-03-07] http://nd01.jxs.cz/475/862/17393d776b_15199387_o2.jpg [cit.: 2012-03-07] http://www.aldebaran.cz/bulletin/2006_32/skvrna.jpg [cit.: 2012-03-07] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/ff/Masa_de_triton_cs.png [cit.: 2012-03-07]

Použité zdroje: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a6/Triton_moon_mosaic_Voyager_2_%28large%29.jpg [cit.: 2012-03-07] http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/sunsystem/images/slun_sou/jovian.jpg [cit.: 2012-03-07] http://files.kosmetikaradka.webnode.cz/200000102-def7bdff17/ATT00235.jpg [cit.: 2012-03-07] http://www.astro.cz/_data/images/news/2005/04/21/planeta_Jupiter.jpg [cit.: 2012-03-07] http://www.planetarium.cz/kalendar/Cassini-Huygens/IMG/Saturnovy_mesice.jpg [cit.: 2012-03-07] http://fyzweb.cuni.cz/zajimavosti/novinky/planety/neptun.jpg [cit.: 2012-03-07] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/39/Saturn,_Earth_size_comparison.jpg/220px -Saturn,_Earth_size_comparison.jpg http://planets.cz/wp-content/galerie/mesice-jupiteru/all.jpg [cit.: 2012-03-07] http://www.planetary.cz/wp-content/uploads/triton-voyager-PIA02246.jpg [cit.: 2012-03-07] http://www.planetarium.cz/skoly/IMG_porady/Vesmir_kolem_nas_ik.jpg [cit.: 2012-03-07] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d1/Pluto%2C_Earth_size_comparison.jpg [cit.: 2012- 03-07]

Metodika prezentace: Žák porovnává poznatky získané v zeměpise a ve fyzice s podrobnějšími informacemi o jednotlivých planetách v literatuře nebo na internetu Žák se zaměří na velké planety. Žák popíše hlavní charakteristiky velkých planet. Žák odpovídá na otázky, které slouží k zopakování probraného učiva.