Areny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Advertisements

Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
UHLOVODÍKY.
Další uhlovodíky VY_32_INOVACE_G2 - 13
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ ALKOHOLY A FENOLY.
VY_32_INOVACE_1CH.9.05 Autor: Mgr. Petra Skalická Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Chemie, 9. třída ZŠ Leden 2012 Základní škola Kutná Hora,
Uhlovodíky s dvojnou vazbou
Ethery obecný vzorec R1-O-R2.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Alkeny.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH26/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
Aromatické uhlovodíky (Areny)
Nela Martínková Anetta Jáňová VIII. B
CZ.1.07/1.1.10/
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ARENY.
Alkany.
Areny cyklické uhlovodíky s benzenovým jádrem = 6 atomů uhlíku uspořádaných do šestiúhelníku, spojených konjugovanou vazbou (ani jednoduchá, ani dvojná!)
Ftaláty Hampejsová Zuzana 4.B.
CZ.1.07/1.1.10/
Uhlovodíky - shrnutí Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Vlastnosti látek Opakovací otázky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Benzín Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
ARENY= aromatické uhlovodíky
Významné areny 1.
Aromatické uhlovodíky
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Karbonylové sloučeniny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_16_2_7 Ing. Jan Voříšek  Z cyklických uhlovodíků mají největší význam areny neboli aromatické uhlovodíky.  Ví někdo proč tyto látky nazýváme.
Alkany.
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
Aromatické uhlovodíky
Otázky na opakování Aromatické uhlovodíky VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
ALKOHOLYFENOLY. DEFINICE Karboxylové sločeniny jsou deriváty uhlovodíků, které obsahují karboxylovou skupinu - COOH.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
ALKYNY. DEFINICE ● Alkyny jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku jednu trojnou vazbu.
ARENY = AROMATICKÉ UHLOVODÍKY. Areny Jsou to uhlovodíky, které jsou odvozené od základního aromatického uhlovodíku – BENZENU KEKULEHO VZORCE (nejsou přesné)
Ch_030_Areny Ch_030_Uhlovodíky_Areny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_02_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Cykloalkany, dieny, areny.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_05_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
ARENY. DEFINICE * Areny jsou uhlovodíky, které obsahují v molekule alespoň jedno benzenové jádro. * Starší název aromatické uhlovodíky.
Areny uzavřený řetězec obsahují alespoň jedno benzenové jádro používají se triviální názvy.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ALKENY Chemie 9. třída.
Areny cyklické uhlovodíky s benzenovým jádrem = 6 atomů uhlíku uspořádaných do šestiúhelníku, spojených konjugovanou vazbou (ani jednoduchá, ani dvojná!)
Areny cyklické uhlovodíky s benzenovým jádrem = 6 atomů uhlíku uspořádaných do šestiúhelníku, spojených konjugovanou vazbou (ani jednoduchá, ani dvojná!)
HYDROXYDERIVÁTY VY_32_INOVACE_24_477
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
Aromatické uhlovodíky
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-15
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Areny – aromatické uhlovodíky
VY_32_INOVACE_Slo_III_13 Areny ppt.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - hydroxyderiváty
Areny.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.9.We.6_Uhlovodíky_s_benzenovym_kruhem_areny.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Areny – aromatické uhlovodíky
2. Dusíkaté deriváty uhlovodíků
Transkript prezentace:

Areny

Uveďte, kterou skupinu uhlovodíků označujeme jako tzv. ARENY: Aromatické uhlovodíky (Areny) jsou cyklické uhlovodíky, jejichž vzorec je vždy odvozen od vzorce základního aromatického uhlovodíku  BENZENU. Obr. 1.: Struktura molekuly benzenu

Uveďte charakteristiku molekuly benzenu: Molekula benzenu je tvořena šesti atomy uhlíku spojenými chemickými vazbami do tzv. cyklu (kruhu). Vazby mezi jednotlivými uhlíkovými atomy jsou však v něčem zvláštní: každá vazba mezi dvěma atomy uhlíku jak by byla 1,5násobná (což se vyjadřuje kroužkem uvnitř vzorce). Tento typ chemických vazeb se vyskytuje u všech aromatických sloučenin a dává jim specifické vlastnosti oproti ostatním organickým sloučeninám. Benzenové jádro je velmi stabilní a je součástí řady dalších organických sloučenin, jako jsou např. polycyklické uhlovodíky (naftalen, anthracen, fenanthren…).

? Jaké jsou chemické vlastnosti aromatických sloučenin ? Všechny aromatické uhlovodíky jsou jedovaté. Většina arenů patří mezi látky zdraví nebezpečné. Většina arenů jsou hořlaviny. ! Mnohé areny patří mezi látky nebezpečné pro životní prostředí. Charakteristickým typem chemických reakcí jsou u arenů substituce:

? Jaké jsou fyzikální vlastnosti aromatických sloučenin ? Aromatické uhlovodíky s jedním benzenovým jádrem jsou kapalné látky charakteristického zápachu (odtud název aromatické). Hořlavé areny hoří čadivým plamenem, při hoření uvolňují velké množství sazí. Aromatiké uhlovodíky mají menší hustotu než voda a ve vodě jsou nerozpustné. Uveďte hlavní zdroje aromatických uhlovodíků: Nejdůležitějšími zdroji aromatických uhlovodíků jsou ropa a černouhelný dehet – získávají se z nich: benzen, toluen a naftelen, ze kterých se následně vyrábějí ostatní aromatické uhlovodíky.

ZÁSTUPCI ARENŮ BENZEN (C6H6 ) Je to bezbarvá, těkavá kapalina, charakteristického zápachu. Je hořlavý a se vzduchem vytváří výbušnou směs . Je jedovatý a má karcinogenní účinky. Používá se jako rozpouštědlo organických látek a jako výchozí látka na výrobu dalších organických sloučenin (léčiv, barviv, plastů). Obr. 2.: Zásobní láhev benzenu.

NAFTALEN Je to bílá, krystalická látka, charakteristického zápachu. Používá se jako insekticid k hubení molů a na výrobu barviv, léčiv a rozpouštědel. Má schopnost sublimovat – při zahřívání přechází přímo z pevného na plynné skupenství. Obr. 3.: Molekula naftalenu. Obr. 4.: Sublimace naftalenu.

TOLUEN (C6H5 CH3 ) Je to bezbarvá, těkavá, vysoce hořlavá látka. Obr. 5.: Obchodní balení toluenu. Je to bezbarvá, těkavá, vysoce hořlavá látka. Používá se jako rozpouštědlo (ředidlo), při výrobě barev, lepidel, ale také na výrobu výbušniny trinitrotoluenu (TNT). Používá se rovněž v potravinářském průmyslu na výrobu umělého sladidla sacharinu. Bývá zneužíván k inhalaci jako droga. Způsobuje nevratná poškození mozku a vniřních orgánů, především jater.