Co děláme v MASce … aneb drobné krůčky k soběstačnému regionu Brdy-Vltava NÁŠ SEN a CÍL 

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Advertisements

Spolupráce na venkově a další rozvoj metody LEADER v JMK výstupy setkání zástupců MAS JMK Milotice
2.komunitní plán sociálních a navazujících služeb v Zábřehu na období
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
. PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE PROJEKT SVAZU MĚST A OBCÍ ZBRASLAVICE 4. PROSINCE 2014.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Školení: vhodné fungování a zapojení nástrojů územních politik Ostrava,Hotel Brioni
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
MAS Nad Prahou Iva Cucová, starostka Baště
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Pracovní setkání na téma: Čerpání prostředků realizace SCLLD MAS Sokolovsko v rámci OP Zaměstnanost Datum a místo: , Královské Poříčí.
Úspěchy MAS Brdy OD ZALOŽENÍ PO SOUČASNOST Mgr. Helena Kosová , Jince.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Co chceme (dělat) v letech Rožmberk jako součást území Místní akční skupiny Sdružení Růže Jiří Guth, Martina Langová a Magdalena Chytrová.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Komunitní plánování péče a podpora zaměstnanosti na Vsetínsku.
Strategie spolupráce obcí MAS Královská stezka Výstup projektu „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ Mgr. Lucie Růžičková, Královská.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro oblast obcí Brzánky, Hoštka, Račice, Štětí a Záluží.
OPZ a příklady dobré praxe v regionu Brdy - Vltava Místo: Kateřinice Dne: Komunitní plánování a podpora zaměstnanosti na Vsetínsku.
MAP Místní akční plány rozvoje vzdělávání MAS Říčansko a Město Říčany
MAS Brdy – Vltava Komunitně vedený místní rozvoj.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Ctiněves, Černouček, Horní Beřkovice, Jeviněves a Ledčice.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Sopop.cz Městská knihovna a komunitní plánování Web SOciální POmoci Písecka.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Černěves, Dobříň, Dušníky, Krabčice, Kyškovice, Libkovice.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Principy KPSS Zlín Co KPSS přineslo do procesu plánování důraz na aktivní roli uživatelů sociálních služeb a zastoupení jejich zájmů v procesu.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Ministerstvo financí ČR
Strategie regionu, obce
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Moje práce na Broumovsku
SmoČR a senioři v obcích
Výsledky dotazníkového šetření všech CSS
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Klíčové aktivity projektu
Sociální fond regionu MAS Brdy-Vltava.
Transkript prezentace:

Co děláme v MASce … aneb drobné krůčky k soběstačnému regionu Brdy-Vltava NÁŠ SEN a CÍL 

1) Komunitně plánujeme sociální služby pro celé území MAS dlouhodobá spolupráce především s poskytovateli soc. služeb, aktuální KPSS do 2017 – dnes realizace projektů vzešlých z KPSS vytvořena aktivní a soudržná komunita v této oblasti resp. v tuto chvíli už realizujeme projekty na základě výstupů z KPSS – konkrétně naše MAS - Sociální fond regionu Brdy-Vltava a Sdílená pracovní četa (více viz dále)

Komunitně plánujeme sociální služby pro celé území MAS Úvahy čeho bychom v této oblasti mohli dosáhnout: Vytvoření lokální sítě poskytovatelů sociálních služeb. Nyní není možné lokální sítě financovat, o všem rozhoduje příslušný kraj. Podpora alternativních pečovatelů – podpora k svépomoci a vzájemné solidaritě obyvatel regionu. Snížení závislosti na externích formách pomoci. Klíčový projekt MAS z OPZ.

2) Podporujeme zaměstnanost osob sociálně vyloučených nebo sociálním vyloučením ohrožených sdílená pracovní četa, která jezdí po obcích regionu a stará se o údržbu veřejných prostranství koncept čety je prostupný, kdo má zájem si zaměstnání udržet, tomu je nabízena veškerá podpora (i když nyní hodně omezeně) 15.8.2016 podán navazující projekt z OP Z – nově zahrnuta aktivita umisťování zplnomocněných zaměstnanců čety k zaměstnavatelům z území MAS Náš cíl: posílit důvěru aktérů v regionu k cílové skupině v souvislosti s dobře odvedenou prací a zároveň pomoci lidem, kt. chtějí pracovat a práci si držet

2) Podporujeme zaměstnanost osob sociálně vyloučených nebo sociálním vyloučením ohrožených Úvahy čeho bychom v této oblasti mohli dosáhnout: Po mnoha váháních jsme se nakonec rozhodli směřovat četu do formy sociálního podniku. Není možné efektivně provozovat pracovní jednotku složenou pouze z vyloučených osob. Nižší míra nezaměstnanosti v důsledku vede k tomu, že v evidenci zůstávají v podstatě ti, kdo pracovat opravdu nechtějí. Je třeba mít část pracovníků stabilních (již mimo cílovou skupinu) a část z řad vyloučených osob.

3) Zřídili jsme Sociální fond regionu Brdy-Vltava 2. výzva, objem prostředků k rozdělení – 396 141 Kč Poskytovatelé si do sociálního fondu zažádali o 558 258 Kč Výběrová komise – zástupci donátorů a poskytovatelé z území Vybíráme 57 Kč/obyv. (jak jsme stanovili?) Výběr kopíruje princip výzvy MAS X ale… Všechny podklady k výzvě jsou zveřejněny na webu MAS: http://brdy-vltava.cz/hlavni-oblasti/vyzvy/#!8 NÁŠ CÍL: zapojit všechny obce do systému sociálního fondu a vysvětlit jim význam udržení regionální sítě služeb od kolébky po hrob

Zřídili jsme Sociální fond regionu Brdy-Vltava Úvahy čeho bychom v této oblasti mohli dosáhnout: V případě uzákonění příspěvku na sociální služby z RUD efektivní distribuce prostředků v rámci regionu. Jedna smlouva obec – fond a jedna smlouva fond – poskytovatel. Zapojit veřejnost a podnikatelské subjekty do lokální filantropie a podpořit solidaritu v rámci regionu.

2) Koordinujeme cestovní ruch v regionu Od Brdy k Vltavě vydáváme Kalendáře akcí Od Brdy k Vltavě (od roku 2012) propagujeme region na veletrzích cestovního ruchu (Holiday World, Region tour) a na regionálních akcích vydáváme Turistické novinky Náš cíl: podporovat turismus v regionu, ale také, aby místní věděli, co se u nás děje

5) Komunitně plánujeme rozvoj obcí V území nemá většina obcí zpracovanou rozvojovou koncepci Trváme na zapojování obyvatel při zpracování dokumentu a tak dokumenty připravujeme při zapojení obyvatel (od dotazníkových šetření, po schůzky s obyvateli obcí nad možnostmi rozvoje až k možnosti v průběhu celého procesu tvorby dokumentu připomínkovat) Náš cíl: všechny obce zapojují do plánování a rozhodování své obyvatele a obyvatelé jsou aktivní ve veřejném dění („využít místní odborníky na různá témata ve smyslu, ten umí tohle, ten tohle, tak to spojíme a uděláme toho víc“)

6) A pomáháme školám V rámci MAP a v rámci šablon. Ale my už jsme začali na začátku roku 2015, protože máme problém s kapacitami 2. stupňů (jen 4 úplné školy), nyní už i problém s 1. ročníky. Společně plánujeme kde potřebné kapacity vybudovat, nicméně narážíme na neochotu největší obce, která vždy byla spádová.

7) A CO DO BUDOUCNA??? Určitě budeme pokračovat v tom, co už děláme a chceme otevřít v území „nové“ téma: Víc se zaměřit na problematiku „SUCHO vs. LOKÁLNÍ POVODNĚ“, tyto problémy náš region sužují stále častěji 1. krok – podporovat obce při realizaci pozemkových úprav (u nás má totiž minimum obcí) – proto seminář o pozemkových úpravách (v tuto chvíli šíříme osvětu mezi starosty) do budoucna plánujeme osvětu mezi zemědělci o zásadách správného hospodaření