Elektrický proud, elektrické napětí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v látkách
Advertisements

Elektřina.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Elektrický proud Podmínky používání prezentace
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Elektrický proud, elektrické napětí
Elektrický proud.
Elektrický proud.
Elektrický proud Kdy vzniká elektrické napětí
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ELEKTRICKÝ PROUD.
Nauka o elektrických vlastnostech těles
Elektrický náboj Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Elektrický proud Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Elektrodynamika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Elektrický obvod I..
Tato prezentace byla vytvořena
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
9. ročník Polovodiče Polovodiče typu P a N.
26. Kapacita, kondenzátor, elektrický proud
Elektrické jevy I. Elektrický proud Elektrické napětí
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Schémat. značky Poznej fyzika Fyzik.
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
Elektrické pole Elektrický náboj, Elektrické pole
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_194_ Elektrický proud a napětí AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav.
Vodivost látek.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_05  Název materiálu: Proud v pevných látkách.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
ELEKTRICKÉ JEVY ELEKTRICKÝ OBVOD.
Základní elektrické veličiny
Výpisky z fyziky − 6. ročník
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
ELEKTRICKÝ PROUD V LÁTKÁCH
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 01.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Elektrický proud.
Elektrický proud VY_30_INOVACE_ELE_ Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád.
Elektrický proud a elektrické napětí
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Jan HruškaTV-FYZ. Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách.
Elektrický proud, elektrické napětí Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
VY_32_INOVACE_05-23 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Elektřina Téma:Elektrický obvod Jméno autora:Jaroslava.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Sestavení elektrického obvodu a jeho součásti
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Co je to elektrický proud
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
AZ kvíz.
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
Elektrický proud v kapalinách
Stavba atomu.
Elektrické vlastnosti látek
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Elektrický proud Elektrické napětí Vodiče a izolanty
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Transkript prezentace:

Elektrický proud, elektrické napětí

Proud Kdy mluvíme o proudu? Proud velkého počtu lidí Proud vody, světla, vzduchu VE FYZICE – PROUD NABITÝCH ČÁSTIC (JEDNÍM SMĚREM)

Zopakujme si Jaké částice v atomu mají elektrický náboj? 2 druhy nabitých částic – protony a elektrony Protony – pevně vázané v jádře Elektrony – v některých látkách jsou volné – za určitých podmínek se mohou pohybovat

Které částice se podílejí na vedení elektrického proudu? Nabité částice, které se mohou volně pohybovat v pevných látkách v kapalných látkách v plynných látkách volné elektrony kladné a záporné ionty kladné a záporné ionty

V kapalných a plynných látkách V některých látkách jsou molekuly neutrální – nemůže vzniknout elektrický proud Např destilovaná voda, olej, vzduch,..) V jiných látkách (roztoky) – jsou přítomny kladné a záporné ionty (ty se mohou volně pohybovat – jejich uspořádaným pohybem vznikne elektrický proud)

Elektrický proud Základní fyzikální veličina Značka I Jednotka Ampér (A) Měříme jej ampérmetrem André Marie Ampér

Velikost proudu Podobně jako u vody – proud je větší, když proteče více vody v daném čase Elektrický proud je tím větší, čím větší množství nabitých částic projde vodičem za stejný čas Čím více svítí žárovka – tím větší proud jí prochází

Napětí Co je příčinou toku vody v korytu řeky? Teče z míst s větší nadmořskou výškou Příčinou je rozdíl výšek VE FYZICE – PŘÍČINOU ELEKTRICKÉHO PROUDU JE ROZDÍL ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ NA DVOU MÍSTECH

Elektrické napětí Fyzikální veličina odvozená Značka U Jednotka Volt (V) Měříme voltmetrem Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta

Elektrické napětí Vztahuje se ke dvěma bodům vodiče SOUVISÍ S PŘEBYTKEM ČI NEDOSTATKEM ELEKTRONŮ V DANÝCH BODECH Velkých hodnot dosahuje elektrické napětí mezi mrakem a bleskosvodem při bouřce

Elektrické výboje v přírodě Asi 5000 druhů ryb využívá elektrických výbojů k obraně či k omráčení kořisti Rejnok elektrický (severní Atlantik) vydává výboje o velikosti 50A a 60V

Elektrické výboje v přírodě Sumec elektrický (Afrika) může vyvinout napětí 350 V Úhoř elektrický (Jižní Amerika) může vyvinout napětí až 886 V

Zajímavosti Antický svět znal pravděpodobně afrického sumce elektrického, který se objevuje i v Nilu. Zachovaly se zprávy o využívání jejich elektrických "šoků" k léčbě nervových onemocnění. Na hlavu se přikládal elektrický rejnok nebo úhoř. Zdá se, že v tomto případě měli antičtí lékaři velmi moderní přístup.

Shrnutí a zápis Jeho jednotkou je ampér (A). Elektrický proud je uspořádaný pohyb nabitých částic. Elektrický proud se označuje písmenem I. Jeho jednotkou je ampér (A). Elektrické napětí se označuje písmenem U. Jednotkou elektrického napětí je volt (V).