Jak ovlivňuje Energiewende českou energetiku?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Ústav jaderné fyziky AVČR a Nezávislá energetická komise II
Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
Výstavba a provoz solárních zdrojů elektřiny
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Využití solární energie A5M13VSO soubor přednášek
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetická bezpečnost ČR závěry NEK – aktualizace Václav Pačes Hynek Beran.
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Chytré sítě Smart grids.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Energetika.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Společenské a hospodářské prostředí
Názory průmyslových odběratelů na situaci v české energetice Roman Blažíček Lasselsberger a.s. © LASSELSBERGER, a.s.
Aktualizace Státní energetické koncepce
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Česká elektřina pro CE region Jak zapadá výroba elektřiny v ČR do energetické politiky EU Ladislav.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Zdroje energie v ČR a koncepce energetiky do budoucnosti Vypracoval: Michal Zelenský.
Jaderné elektrárny.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Odvětví průmyslu Česka
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Chytré sítě Smart grids.
Temelín.
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Dlouhodobá koncepce lokality JE Dukovany Petr Štulc 25.listopadu 2014 Seminář na téma: „MOŽNÉ SOCIOEKONOMICKÉ DOPADY V PŘÍPADĚ UKONČENÍ PROVOZU JE DUKOVANY,
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Martin Sedlák, ředitel AliES 29. února Zvonečník, Praha.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen G r o w t h f r o m K n o w l e d g eG r o w t h f r o m K n o w l e d g.
ZEMNÍ PLYN – SOUČÁST ENERGETICKÉHO MIXU ING. PAVEL JANEČEK.
Obnovitelné zdroje energie Mýtus nebo záchrana? Petr Jeník OHK Most, odborná sekce životního prostředí, Jednatel sekce Regionální energetické fórum, Ústí.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Jaderná zařízení a jejich dopad na okolní prostředí
Problematika přenosových linek, cesty dalšího rozvoje
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Energetická (ne)bezpečnost
Problematika přenosových linek, cesty dalšího rozvoje
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Jak ovlivňuje Energiewende českou energetiku? Vladimír Wagner Ústav jaderné fyziky AVČR a FJFI ČVUT Podmínky pro energetiku (srovnání – Česko, Německo) Energetické koncepce Postavené priority Energiewende – k čemu vedou K čemu Energiewende v regionu vede Bavorsko – test Energiewende pro české podmínky Blok AP 1000 aspiruje na Temelín Německá sluneční elektrárna Neuhardenber má 148 MW

Různé podmínky pro energetické zdroje Německo – 1) Dostatek uhlí a možnost jeho využívání ještě dlouhou dobu. Přístavy 2) Severské přímořské oblasti s ideálním dlouhodobým pravidelným větrem. 3) Ekonomicky velmi silný stát s relativně bohatým obyvatelstvem, které snese i relativně vysoké zdražení elektřiny. Česko – 1) Zásoby uhlí docházejí a pokud se nemají překročit těžební limity, tak je třeba poměrně velice rychle omezit jeho využívání pro produkci elektřiny. 2) Větrná mapa Česka je relativně velmi chudá. 3) Nejde o tak ekonomicky silný stát, velmi silná závislost na průmyslu a exportu, větší sociální citlivost obyvatel ke zvyšování cen elektřiny. Situace v okolí – 1) Ač se stále zvyšuje přebytek výkonu (důsledek Energiewende), i v budoucnu se dá počítat spíše s nedostatkem stabilních a spolehlivých (ne náhodně fluktuujících) zdrojů. 2) Vývozní potenciál Německa se snížil, takže třeba v Rakousku za něj zaskakuje Česko (zase nejde o náhodné fluktuující zdroje). 3) Často podobné povětrností podmínky v rozsáhlé oblasti – inverze 4) Z důvodů škodlivých emisí polétavého prachu a chemických škodlivin by bylo dobré omezit využívání uhlí (hlavně v Polsku).

Různé energetické koncepce Německo – 1) Politický zákaz využívání jaderné energetiky. 2) Spoléhání dominantně na fosilní zdroje a vítr (míra využití větru závisí na postavení dálkového propojení sever jih). 3) Velmi intenzivní budování fotovoltaických zdrojů (velké výkony ale i tak relativně malé zastoupení v celkové výrobě elektřiny) s masivním využitím dotovaných výkupních cen. 4) Hlavně v pozdějším období spoléhání na dovoz elektřiny ze zahraničí (projekt DESERTEC, napojení na severské hydroelektrárny). Elektrárna Neurath se po dostavbě dvou nejmodernějších bloků stala druhou největší uhelnou elektrárnou v Evropě Mořská větrná farma Baltik I

Jaderná elektrárna Dukovany patří k těm nejlépe provozovaným Česko – 1) Rozmanitý mix s využíváním všech zdrojů. 2) Postupné nahrazení uhlí jádrem, plynem a obnovitelnými zdroji. 3) Zrušení dotací do výkupních cen a podpora zjednodušením investic do decentralizovaných malých obnovitelných zdrojů (FV na střechách). 4) Mít vždy alespoň mírný přebytek výkonu i výroby (náhrada uhelné elektřiny u našich sousedů v Polsku a Německu českou jadernou elektřinou zlepší ekologickou situaci i v Česku). Jaderná elektrárna Dukovany patří k těm nejlépe provozovaným Výstavba nového paroplynového zdroje v Počeradech (v současnosti se zakonzervoval)

Vývoj spotřeby a jeho budoucnost Spotřeba elektřiny stále roste, jen v období ekonomických krizí stagnace Přechod k elektromobilitě → možný i silný růst Energii nelze zatím masivněji skladovat Radikální zlom nelze úplně vyloučit, ale není příliš pravděpodobný → → nelze na něj spoléhat Ekonomické zlomy a krize

Německá „Energiewende“ (poučení) Hlavní priorita – odstavení jaderných zdrojů Další požadavek – maximalizovat podíl obnovitelných zdrojů Nehledá se sociálně ekologické optimum: Sociálně dostupná energie (efektivita její výroby) Ekologicky šetrná produkce energie Výsledek: Intenzivní deformace trhu dotacemi OZE (nevyplatí se stavba žádných nedotovaných zdrojů) – obrovský přebytek nevyužitého výkonu Růst produkce z fosilních zdrojů, poslední dva roky hlavně z uhlí Růst cen elektřiny pro spotřebitele (neefektivní využití i velmi drahých zdrojů) Masivní přetoky elektřiny přes hranice ohrožující sousedy Německá uhelná elektrárna Neurath je druhá největší v Evropě

Základní problém Energiewende v praxi I když v určité době dokáží solární a/či větrné zdroje všechen potřebný výkon, velkou část elektřiny musí dodat stabilní regulovatelné zdroje (fosilní, jaderné, vodní, biomasové)

Sociální dopady Cena elektřiny je důležitým aspektem sociální stability společnosti Významnou částí se stávají poplatky OZE (dominuje fotovoltaika) Německo: 511 miliard Kč 82 milionů obyvatel 6230 Kč/obyvatele 35 GW FV Česko: 44 miliard Kč 10,5 milionů obyvatel 4190 Kč/obyvatele 2 GW FV v Německu mnohem větší problémy s OZE dotacemi Poplatek OZE v Německu v ceně elektřiny: 2013 - 1,33 Kč/kWh, 2014 - 1,60 Kč/kWh v Německu stále roste, u nás se růst zastavil Velké firmy od poplatku osvobozeny (udržení konkurenceschopnosti) Cena silové elektřiny 1 Kč/kWh Rozdíl mezi Německem a Českem: Němci jsou bohatší, proto snesou větší zdražení (ale na chudé už dopadá i tam tvrdě – nemají domy, na které umístí fotovoltaiku, neinvestují do dotovaných OZE Německá veřejnost si Energiewende vynutila a souhlasila se zdražením elektřiny jako cenou za odstoupení od jádra (nepředpokládala ale, že zdražení bude tak velké) Velké finance do technologického vývoje (přesto přesun produkce panelů do Číny a krachy německých výrobců → nepotvrdila se možnost získání průmyslové výhody a výroby – velká část dotací skončila v Číně)

Vliv Energiewende na region Německo je největší hráč v regionu – dominantní vliv Vnucení přebytku výkonu (potřebný výkon zároveň ve větru, soláru i zálohách) Pro udržení sítě musí i ve vhodných povětrnostních podmínkách část zálohovacích fosilních elektráren Potřeba Německa 50 – 80 GW, vítr i FV nyní každý téměř 40 GW (plán přes 60 GW) – Německo se stává velkým exportérem i fosilní elektřiny v době větrné a sluneční V době bezvětří a bez slunečního svitu v regionu (třeba inverze) nedostatek elektřiny Německá Energiewende vyčerpala kapacity sítě v regionu pro obnovitelné zdroje Německo těžko prosazuje stavbu HV vedení – klíčová budou chybět – stálý růst přetoků Vysoká deformace cen silové energie intenzivními dotacemi do OZE a nastavení přednostního výkupu z těchto zdrojů vede k tomu, že se nevyplatí investice do žádných nedotovaných zdrojů – nutnost hledání řešení (dotace fosilních zdrojů ??, kapacitní platby ??)

Situace v regionu v současnosti Stát celková produkce fosilní jádro obnovitelné vítr slunce [TWh] [%] [%] [%] [%] [%] Polsko 148 90 0 10 3 Německo 594 55 15,5 26 8,4 4,7 Česko 80,8 52 35,9 11,6 0,5 2,2 Maďarsko 28,6 44 50,7 6 1 Slovensko 28,2 26 51,7 20 Rakousko 70,4 25 0 66 4 Česko, těžba uhlí klesla mezi lety 1993 a 2013 o 43 % Rok 2000: Česko uhlí: 70,5 % Fosilní celkem: 72 % Němci uhlí: 50,5 % Fosilní celkem 59 % Rok 2013: Česko uhlí 49 % a fosilní celkem 52 % Němci uhlí 45,2 % Fosilní zhruba 55 % Pořád 15,5 % jádro Jaderná elektrárna Isar bude poslední v Bavorsku

Vhodná reakce Česka na „Energiewende“ a poučení Nejméně vhodné je kopírování Často je stejné počasí v celé oblasti – pokud vhodné obrovské přebytky elektřiny z FV a větru z Německa i k nám (nulová cena elektřiny v té době) Naše větrné elektrárny nemohou efektivitou konkurovat německým na severu Určitě nestavět velké větrné či solární zdroje (pouze decentralizované pro místní spotřebu) Stavět zdroje, které budou chybět – stabilní nezávislé na počasí Jaderné zdroje Vodní (nejlépe přečerpávací) – velmi omezené možnosti Paroplynové – drahý plyn Biomasa – omezené možnosti Velmi důležité Úspory Posílení vedení – ochrana před fluktuacemi a pomoc v transportu elektřiny ze severu na jih. Posilování mezinárodní spolupráce a pomoci v širokém regionu (ČEZ – Slovenské elektrárne ?!) Modernizace a podpora nových technologii produkce a skladování energie (v podobě výzkumu)

Bavorsko – modelový příklad pro Česko Bavorsko polohou, velikostí, průmyslovým zaměřením odpovídá Česku, má téměř 50 % elektřiny z jádra, výhoda – Alpy a vodní zdroje, zatím vývozce elektřiny Odstavení jádra má nahradit dovoz, plyn a místní FV a vítr Chybí vedení 800 km ze severu na jih – silné protesty (termín až 10 let) Snížení dotací do větru a FV – odstavení Bavorska (menší efektivita větrných zdrojů tam), „10H“ pravidlo – těžko nové větrníky Opravdu se jaderné bloky odstaví? Jestli ano – nutnost dovozu elektřiny, i z Temelína Fotovoltaika opravdu jádro nenahradí Po odstavení Jaderné elektrárny Grafenrheinfeld příští rok začnou Bavorsku problémy Zatím se odstavování jádra Bavorska moc netýkalo

V čem může česká energetika pomoci regionu Ještě dlouho nebude v Německu trasa ze severu na jih, možnost při řešení obrovských přetoků větrné energie – stabilní zdroje na cestě z větrného severu na jih za rakouskými vodními elektrárnami Řešení krizových povětrnostních podmínek – nedostatek vody v rakouských vodních zdrojích. Bezvětří na velké části regionu spojené s inverzí a nedostatkem svitu a zároveň s vysokými požadavky na spotřebu elektřiny Alespoň trochu zmenšení deformace trhu s elektřinou dotacemi do OZE (i když zde je díky velkému rozdílu v ekonomické váze Česka a Německa potenciál malý) Omezení využívání uhlí a s tím spojených ekologických dopadů nejen v Česku ale i v Německu a Polsku. Pomoc při řešení nedostatku elektřiny u sousedů, vyváží se elektřina do Rakouska, Německa i na Slovensko.

Plány v energetice států regionu Využití jádra Česko – plánované nové bloky v Temelíně a Dukovanech Slovensko – dostavba Mochovce 3 a 4, nové bloky v Jaslovských Bohunicích Maďarsko – Paks 5 a 6 (VVER1200) – start stavby 2015 Polsko – plánuje první bloky Bulharsko – Kozloduj (nový blok) Stavba bloků VVER1200 v Novovoroněžské elektrárně České potrubí primáru pro Mochovce 3 a 4 (2016)

I zde se budou stavět EPR reaktory (stavba v čínském Taishan) K čemu vede zaměření na potlačení emisí Velká Británie – velmi přísný zákon na potlačení emisí – snížení emisí o 80 % do roku 2050 oproti roku 1990 Důsledek: Nutnost téměř bezfosilní elektroenergetiky – nelze stavět žádné nové fosilní zdroje Velmi dobré podmínky pro větrné elektrárny, přesto se nelze obejít bez značného podílu klasických zdrojů – bez fosilních zdrojů zůstávají jaderné Nutnost pro Velkou Británii garantovat cenu nejen obnovitelných zdrojů („contract for difference“): jaderné 92,5 GBP/MWh větrné na pevnině 95 GBP/MWh vodní 5 – 50 MW 100 GBP/MWh fotovoltaika 120 GBP/MWh biomasa 125 GBP/MWh geotermální 145 GBP/MWh mořské větrné 155 GBP/MWh slapové 305 GBP/MWh současná cena v našem regionu: 20 GBP/MWh I zde se budou stavět EPR reaktory (stavba v čínském Taishan)

Velké versus malé firmy? Centralizace versus decentralizace? Velké firmy – širší sortiment zdrojů – nutnost tvorby energetické strategie, řada existujících klasických zdrojů, pomalejší reakce na rychlé změny → případné propady ustojí Malé firmy – zaměření na jednu oblast, není tolik zakotvená v oboru, rychlá reakce na rychlé změny podmínek Specifická současné situace při intenzivních dotacích a garantovaném vysokém zisku → do energetiky přišlo spousta investoru za zisky a ne s předpokladem zůstat v oboru → zisky odplynou z energetiky pryč Nastavení trhu – jiné než dotované zdroje se nevyplatí (u plynových i provoz) – kdo bude udržovat stabilitu sítě, když dotované jsou dominantně fluktuující zdroje? Velké firmy odchází od klasických zdrojů a zaměří se pouze na dotované OZE a „zákaznické aplikace“ – EON, ČEZ … Inteligentní sítě a regulace decentralizovaných malých zdrojů a spotřebičů: Jakou spotřebu lze odložit? – pračka, sušička, … ? Jakou spotřebu asi ne – zábava, vaření, svícení, opravy, úklid, … ? Ohřev vody a vytápění lze odložit, ale tam se plánují dramatické úspory

Závěr Různé geografické, geologické i podnebné podmínky vyžadují různé energetické koncepce a strukturu zdrojů. Česká republika se s docházejícím uhlím a neexistenci oblastí s pravidelným stabilním prouděním nemůže spolehnout na uhlí a vítr . Těžko se obejde bez jádra v případě, že má pomáhat k udržení stability sítě v středoevropském regionu. Nutnost reakce na Energiewende, která dost negativně ovlivňuje celý region Stabilními zdroji, kterými jsou její jaderné elektrárny, a podporou budování odolné a dostatečně kapacitní sítě může Česká republika pomoci řešit problémy, které vznikají nedostatkem zdrojů elektřiny, hlavně stabilních zdrojů, které udržují síť v provozu. Může zajistit důležitý prvek boje se silnými fluktuacemi větrné elektřiny a řešení kritických situací vznikajících při souběhu nepříznivých povětrnostních podmínek. Například nedostatek vody pro rakouské vodní zdroje (viz nedávné události) nebo inverze v rozsáhlých oblastech vedoucí k bezvětří a nedostatku slunečního svitu. Velký prostor pro spolupráci a respektování výběru energetického mixu u souseda, snaha o společné řešení přeshraničních dopadů, které výběr mixu má. Při výběru mixu je třeba přihlížet k sociálním a ekologickým aspektům