AUTOR: Světlana Havránková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hrajeme si mezi knížkami
Advertisements

Křížovky s VS po M I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Zdeněk Smetana.
Václav Čtvrtek narozen – v Praze zemřel v Praze
VY_32_INOVACE_17_ Rozvoj jazykových schopností 2 (SADA ČÍSLO 1)
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_11 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Co je pohádka Anotace.
1. třída. – 2.kolo Názvy knih 10 Názvy knih 20 Názvy knih 30
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
A E B C E D A Zábavná abeceda Když se řekne abeceda,
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
VY_III/2_INOVACE_91_Václav Čtvrtek
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ rajhrad
VY_32_INOVACE_ČJ.6.05_ F.Nepil, prezentace Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM – Jazyk a jazyková komunikace_Český.
Ilustrace oblíbené knihy
PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk
Jede vláček pohádka, veze samá zvířátka…
Vzdělávací oblast: Český jazyk – literatura Autor: Vlasta Lindovská
1 třída – 1 kolo Názvy knih 10 Názvy knih 20 Názvy knih 30 Názvy knih
Rozfoukané pohádky Určeno pro MŠ a 1.tř. ZŠ Beseda s převážně praktickou částí (celkově tvořena ze 2 částí) Zpracovala: Bc. Jarmila Havelková.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_17.
ČEŠTÍ ILUSTRÁTOŘI.
Spisovatelé dětské literatury
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury
LITERÁRNÍ VÝCHOVA 1. ročník
Eduard Petiška Český spisovatel.
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Urči autora 2 Český jazyk 6. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci.
Spisovatelé dětské literatury
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_209_ČJ 2 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Vlastní jména NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 007 ING. JANA POLIAČÍKOVÁ.
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor VY_32_Inovace_21C_popis uměleckého díla.
ČESKÉ MODERNÍ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_07_LITERATURA PRO DĚTI_ILUSTRÁTOŘI ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR:Světlana Havránková NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_ČJ_SPISOVATELÉ A ILUSTRÁTOŘI.
STAVBA SLOVA Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Zdeňka Smetany Anotace: Seznámení s ilustracemi Zdeňka Smetany Autor: Mgr.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Ondřeje Sekory Anotace: Seznámení s ilustracemi Ondřeje Sekory Autor: Mgr.
VY_12_INOVACE_C6.01 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_15_CJI_POHÁDKA.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_10_ZDENEK_SMETANA Název materiálu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
AUTOR: Světlana Havránková
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_30.
BRÁNA, základní škola a mateřská škola Kollárova 456, Nová Paka
AUTOR:Světlana Havránková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
AUTOR: Světlana Havránková
AUTOR: Světlana Havránková
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 1_35
DEN ČTENÍ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
Autor: Mgr. Irena Nádvorníková
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jana Němcová
VY_32_INOVACE_ČJ.3.19 Anotace
Spisovatelé a ilustrátoři
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_JOSEF_LADA Název materiálu: Josef Lada
VÁCLAV ČTVRTEK Název školy:
Spisovatelé a ilustrátoři
JOSEF LADA Životopis a díla
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Transkript prezentace:

AUTOR: Světlana Havránková NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Světlana Havránková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČJ_SPISOVATELÉ A ILUSTRÁTOŘI TÉMA: Bohumil Říha ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3551 ANOTACE Prezentace je určena pro žáky 2. - 3. ročníku. Žáci se seznamují se životem a dílem Václava Čtvrtka. Obsahuje 2 videa pohádek z Večerníčků, slova k písničce „Večerníček“.

Václav Čtvrtek jeho pravé jméno je Václav Cafourek Václav Čtvrtek je jeho pseudonym je to spisovatel pro děti a mládež tatínek mu každý večer vyprávěl tajuplné příběhy pokračovatel klasiků českých pohádek Co je to pseudonym? Umělecká přezdívka.

Kteří autoři psali české pohádky? Nevíš? Poradím ti. Josef Lada K.J.Erben Božena Němcová

Václav Čtvrtek také spolupracoval s dětskými časopisy jako je:

Nejznámější jsou jeho knížky, které byly zfilmovány pro televizi (večerníčky). http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=n_o3 i5H-fLc

Dokážeš pojmenovat pohádkové postavy podle nápovědy? Napiš je. Jsme dva kamarádi a bydlíme v pařezové chaloupce. Jsem loupežník a bydlím v lese, který se jmenuje Řáholec. Dokážeš pojmenovat pohádkové postavy podle nápovědy? Napiš je. Křemílek a Vochomůrka Rumcajs

Bydlím v rybníce a moje jméno začíná písmenem Č Bydlím v rybníce a moje jméno začíná písmenem Č. Moje suknička je z lístků vlčího máku. Starám se o les, bydlím v hájovně. Bydlím s Rumcajsem a jsem jeho žena. vodník Česílko Maková panenka hajný Robátko Manka

Přečti si text a přiřaď správný název. Další knihy, které napsal V. Čtvrtek: Příběhy kocoura a jeho kočičích přátel. Přečti si text a přiřaď správný název. Kocour Mikeš Kočičiny kocourka Damiána

O víle Amálce a žabce Márince Příběhy z lesa a tůňky, kde si navzájem pomáhají zvířátka. Dobrodružství jednoho formana, které prožívá na cestě se svými kamarády. O víle Amálce a žabce Márince Rákosníček Krakonošovy pohádky Cesty formana Šejtročka

Za odměnu si můžeš vybrat jednu z pohádek. http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=hRZG6FGzIgQ O víle Amálce http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&list=PL6599A3BDAD9326C8&v=SlKxNWdf6eE O hajném Robátkovi

Text k písničce Večerníček: Dříve, než nám klesnou víčka těsně před spaním, uvidíme Večerníčka, jak se uklání, pokud vám není moc, dobrý večer, dobrou noc, zamává čepičkou, z kouzelných hromádek hází lístky pohádek maličkou ručičkou. Nežli Brouček složí krovky, aniž řekl smím?, z televizní obrazovky krokem rumcajzím loupežník vykročí, s každým pánem zatočí, Manku má copatou, zahvízdá, zapíská, vždycky najde Cipíska bradu má vousatou. Červená se muchomůrka, letí motýlek, v trávě sedí Vochomůrka, vedle Křemílek, zkoumají pravidla, jak se vaří povidla, vařečkou míchají, kdopak dřív uteče, než jim hrnec přeteče, to se nás neptají.

Méďa Béďa honí v lese vlka-zloděje, Míček Flíček rozbil okno, nic se neděje, opičák Hup a Hop řídí loď a barví strop, najedou na útes, všechno zná, všechno ví, všechno zdárně vyřeší chytrý pes maxipes Fík. {sbor} Táto pojď se taky dívat s námi, mámo pojď se taky smát, dokud krásná paní neoznámí: Tak a teď už děti spát. Dříve, než nám klesnou víčka těsně před spaním, uvidíte Večerníčka, jak se uklání, pokud vám není moc, dobrý večer, dobrou noc, zamává čepičkou, z kouzelných hromádek hází lístky pohádek maličkou ručičkou. La la la la

Seznam pohádek z písničky „Večerníček“ Seznam pohádek z písničky „Večerníček“. Štaflík a Špagetka Víla Amálka Edudant a Francimor Spejbl a Hurvínek O Človíčkovi Broučci Krakonošovy pohádky Rumcajs, Manka a Cipísek Kubula a Kuba Kubikula Robátko a Větrník Křemílek a Vochomůrka Jája a Pája Káťa a Škubánek Červík Pepík a vosa Žofie Kosí bratři Maxipes Fík Čmelda a Brumda Vydrýsek Mach a Šebestová Bob a Bobek Rákosníček Kluk z plakátu Maková panenka a motýl Emanuel Kocour Mikeš Pat a Mat Racochejl

Citace: http://upit.cc/i/896ecd68.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/2/29/Vaclav_Ctvrtek.jpg http://www.cojeco.cz/Attach//photos/pers3945e4bc1ac1d.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9f/Bozena_Nemcova_black.jpg http://static.iqsys.biz/prevs/free/materidouska.jpg http://upit.cc/i/896ecd68.jpg http://img.mf.cz/157/490/slunicko-9-2007.jpg http://www.fragment.cz/picture/shop/cz/zbozi/big/v_kociciny-kocourka-damiana-201337- 01.gif http://www.arara.cz/i/imgs/799/128799.jpg http://www.knihy-pro-deti.cz/pictures/a182.jpg http://data.bux.cz/book/007/146/0071460/large.jpg http://knihy.abz.cz/imgs/products/img_247150_orig.jpg http://www.antikopava.cz/upload/8c976akol.jpg http://data.bux.cz/book/017/650/0176507/large.jpg http://www.merchandising.cz/images/vecernicek01_i.jpg http://nd01.jxs.cz/101/854/0db7581b02_14489034_o2.jpg