Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/11306-231 ze dne 14.března 2014)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kariérové poradenství
Advertisements

Systém včasné intervence ve Svitavách
SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ
Farní charita Litomyšl
Terénní sociální práce
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociálně právní ochrana dětí
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
Individuální výchovný plán
Sociálně právní ochrana dětí
Sociální patologie SCPT SCPA
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
Prezentace OSPOD Městského úřadu Jilemnice 26. listopadu 2014
Rodinné právo II Milana Reichlová.
Minimální preventivní program školy
Prezentace OSPOD Městského úřadu Jilemnice 28. srpna 2014
PÉČE SOUDU O NEZLETILÉ VE VĚCECH ZDRAVOTNÍ PÉČE © Anna Hořínová, 2012.
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Andrea Brožová Doubková
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Problematika zneužívání návykových látek z pohledu OSPOD PhDr. Linda Nováková Palatá OSPOD při ÚMOb Ostrava-Mar. Hory Mgr. Věra Králová OSPOD.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Registrační číslo: CZ.1.07/2.4.00/ SOCIÁLN Ě -PRÁVNÍ OCHRANA D Ě TÍ POHLEDEM OLOMOUCKÉHO KRAJE.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
ZÁŠKOLÁCTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Úvod do problematiky domácího násilí v kontextu činnosti OSPOD Brno, 7. dubna 2016.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Sociálně právní ochrana dětí Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová.
Opatrovnictví dítěte © Radovan Dávid, OBSAH Obecný úvod Poručenství a opatrovnictví Odlišnosti Opatrovnictví Vymezení pojmu Důvody.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Prevence jako strategie přístupu k ohroženým dětem a rodinám z pohledu novely zákona o sociálně-právní ochraně Praha Říjen 2011 Verze: _FV Mgr.
Tým pro mládež Plzeň-město v rámci projektu „Na správnou cestu!“
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
MULTIDISCIPLINÁRNÍ SPOLUPRÁCE V SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANĚ DĚTÍ Jihlava,
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Práva a povinnosti mezi manželi
Informovaný souhlas Pracovní setkání pracovníků školních poradenských pracovišť a Zpracovala: PhDr. Hana Plucarová.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Kvalita v sociálních službách jako proces
Minimální standard sociální práce orgánu pomoci v hmotné nouzi
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Jak zacházet s Doporučením ve škole
Sociálně-právní ochrana dětí 25. listopadu 2009
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Případová konference jako pracovní nástroj ve školství
Rodinná politika Sociální politika II.
Novinky v předškolním vzdělávání
PhDr. Ondřej Andrys, MAE, MBA, náměstek ústředního školního inspektora
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Andrea Brožová Doubková
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Záškoláctví.
Transkript prezentace:

Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/11306-231 ze dne 14.března 2014)

PREVENCE ZÁŠKOLÁCTVÍ ZE STRANY ŠKOLY Stanovení plánu a koordinace poskytování poradenských služeb ve škole Zmapování a navázání spolupráce se školskými poradenskými zařízeními preventivně výchovné péče, s poskytovateli sociálních služeb v regionu Informování rodičů a žáků na začátku každého školního roku Kontakt učitele s žáky a rodiči Semináře, aktivity, přednášky zaměřené na prevenci

Včasné odhalení záškoláctví je úkolem školy, zejména třídního učitele dotyčného žáka. Záškoláctví spadá mezi sociálně patologické jevy děti a mládeže, kterým je škola ze zákona povinna předcházet. (§29 odst.1 školského zákona)

ČINNOSTI V RÁMCI SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ Preventivní a poradenská činnost v rámci sociálně-právní ochrany dětí Péče o děti vyžadující zvýšenou pozornost ( děti ohrožené ve smyslu § 6 zákona č.359/1999 Sb. o sociálně-právní ochraně dětí /dále jen ZSPOD/ )

ÚLOHA OSPOD V KONTEXTU ZÁŠKOLÁCTVÍ Sociálně-právní ochrana se zaměřuje na děti ohrožené, ( § 6 ZSPOD), tedy zejména i na děti, jejichž rodiče neplní povinnosti plynoucí z rodičovské odpovědnosti které vedou zahálčivý nebo nemravný život spočívající zejména v tom, že zanedbávají školní docházku.

Pouhá skutečnost, že rodiče neplní své povinnosti nebo že dítě zanedbává školní docházku, bez dalšího neznamená, že se jedná o ohrožené dítě, k jehož ochraně je třeba zásahu OSPOD. Před podniknutím kroků sociálně-právní ochrany musí předcházet důvodné podezření, že tato skutečnost nepříznivě ovlivňuje vývoj dítěte nebo je či může být příčinou nepříznivého vývoje.

V kontextu záškoláctví je proto nutno vnímat sociálně-právní ochranu dítěte jako nejzazší prostředek, k němuž lze přistoupit až tehdy, když komunikace a práce školy s dítětem a jeho rodinou, školou doporučená či zprostředkovaná pomoc ani nabízené služby nepřinesly zlepšení, a současně se jedná o problém takové intenzity, že nepříznivě ovlivňuje vývoj dítěte.

Pokud existují skutečnosti, které nasvědčují tomu, že „dítě či žák vede zahálčivý nebo nemravný život spočívající zejména v tom, že zanedbává školní docházku“, které nabyly takového trvání nebo intenzity, že mohou nepříznivě ovlivnit vývoj dítěte, má škola vůči OSPOD oznamovací povinnost. Podání podnětu OSPOD ale musí předcházet jednak náležitě zdokumentovaná a důkladná práce školy s žákem a jeho rodinou, případně i s jinými osobami, a rovněž ( nelze-li problém vyřešit na půdě školy) zvážení, zda se v daném případě jedná o skutečnost ohrožující vývoj dítěte.

Sociálně-právní ochrana dětí neslouží k vymáhání povinností uložených školským zákonem či školním řádem. Poskytuje se k ochraně práv a oprávněných zájmů dětí a k obnovení narušených funkcí rodiny, je prostředkem ochrany a pomoci dítěti a rodině, nikoliv sankčním nástrojem.

INFORMACE ŠKOLÁM ZE STRANY OSPOD OSPOD nejsou oprávněny informovat školy a školská zařízení o opatřeních, která byla k řešení záškoláctví v konkrétních případech přijata, vyjma informace, zda bylo dítě vyhodnoceno jako dítě ohrožené dle § 6 ZSPOD. Bližší informace k danému případu může škola získat, bude – li se na řešení aktivně podílet. ( školní výchovná komise, případová konference)

OPATŘENÍ SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANY Obecní úřad je povinen působit na rodiče, aby plnili povinnosti plynoucí z rodičovské odpovědnosti může rodičům uložit rodičům povinnost využít pomoc odborného poradenského zařízení, popř. 1. setkání s mediátorem (§ 12 a13 ZSPOD) Nevede-li projednání nedostatků k nápravě, obecní úřad s rozšířenou působností (OÚRP) nebo soud rozhoduje o uložení některého z výchovných opatření ( § 13 ZSPOD a § 925 občanského zákoníku.) napomenutí dohled nad nezletilým ( i za součinnosti školy) uložení omezení nezletilému, která zabrání škodlivým vlivům na jeho výchovu.

POSTIH RODIČŮ, ZÁKONNÝCH ZÁSTUPCŮ DÍTĚTE Přestupek na úseku školství a výchovy mládeže ( § 182a z.č. 561/2004 Sb..) Vyloučení z hmotné nouze (§ 3 odst.1 písm. e) zák. č. 111/2006 Sb.) Soudní trestání – ohrožení výchovy dítěte (§ 201 zák.č.40/2009Sb. trestní zákoník)

KONTAKTY Magistrát města Olomouce Odbor sociálních věcí OSPOD Štursova Olomouc Odd. péče o děti a rodinu Mgr. Iva Elznerová tel. 585 562 219 Odd. sociální prevence Mgr. Květoslav Richter, tel. 585 562 215

Děkujeme za pozornost