Projekty mezinárodní spolupráce po roce 2014

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Advertisements

1 Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
FINANCOVÁNÍ ŠKOLSTVÍ Z KOMUNITÁRNÍCH PROGRAMŮ EU Autor: Michala Hrbová Obor: Účetnictví a finanční řízení podniku Ročník: 3 Soutěžní sekce: Rozvoj regionů.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Právní subjektivita – s.r.o. Výhoda spočívá v omezeném ručení za závazky společnosti. Relativně nízké hodnotě min. základního jmění. Malé administrativní.
ECVET v projektech KA1 odborné vzdělávání a příprava v programu Erasmus+ žádostí o grant.
Prezentace ke schvalovacímu mechanismu na MV a Koordinačního mechanismu mezi OPZ a IROP 24. únor 2015 Mgr. Jana Menšíková vedoucí samostatného oddělení.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Mgr. Inka Vaverková Praha, 8. února 2016.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Výzva č. 29 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání Mgr. Zuzana Plecitá PhDr. Eva Chvalinová,
Projekt střední školy stavební Jihlava Partneři: Vysočina Education Romsdal Videregående skole Godalen Videregående skole.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
1 Koordinace dávek v nezaměstnanosti. Nezaměstnanost jako sociální událost Podle MOP je nezaměstnaná osoba, která se nachází v situaci, kdy práci hledá.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Praktické zkušenosti a doporuční Praktické zkušenosti a doporuční Program Cíle 3/Ziel3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným.
1 Seminář pro žadatele Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 2. výzva – oblasti podpory 1.1 a 1.2 a a 8. dubna 2009KrÚ JMK.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Dopracování projektu etapa změny, hlavní problémy, rizika Kroměříž
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Jak na projekt? Ing. Iva Gavendová Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Interreg V-A Česká republika – PolskoSpolečný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc Kontrola přijatelnosti Nejčastější chyby.
Kulatý stůl se koná za podpory programu Evropské unie Hercule III ( ). Tento program je realizován Evropskou komisí. Byl vytvořen na podporu aktivit.
Proč je dobré požádat o prostředky ze šablon. Je to jednoduché Není to souboj o peníze – vyjdou na každou školu Žádost o podporu i zprávy o realizaci.
Projekt „PURE COSMOS – Úloha veřejné správy při podpoře konkurenceschopnosti malých a středních podniků“
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
PŘÍPRAVA PROJEKTŮ NA ZŠ Autor: Jana Bartoňová.  Fondy EU  Programové období  Zkušenosti s projekty v OPVK +dokumenty  Benefit7  Programové období.
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Dokument KAP MSK - obsah
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
Program meziregionální spolupráce INTERREG EUROPE
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství
Řízení rizik podvodů v Evropských fondech: Zkušenosti a nejlepší praxe
Fond mikroprojektů v Euroregionu Glacensis v období
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů
SEMINÁŘ AKTIVNĚ S BESIPEM
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Integrace VISION a VIS Mail do NS-VIS – VIS Mail fáze II projekt spolufinancovaný z ročního programu Fond pro vnější hranice (FVH)
Hlavní město praha a integrace cizinců
Veřejná správa, Regionální rozvoj Litoměřice Jan Jůna 2012
Seminář pro příjemce OPVK
Cíle Pardubického kraje v oblasti cestovního ruchu
Příspěvek na konferenci
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Setkání zaměstnanců FHS
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Příprava programového období 2014–2020
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území MČ Praha 10, CZ
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Program rozvoje venkova 2014 – 2020 LEADER
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
KNIHOVNA UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI
Klíčové aktivity projektu
Úvodní informace o Fondu malých projektů
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Seminář pro žadatele pro výzvu 082
Transkript prezentace:

Projekty mezinárodní spolupráce po roce 2014 Jak do projektů úspěšně vstoupit a efektivně je implementovat PhDr. Jan Hauser, Evropská rozvojová agentura

Co jsou projekty mezinárodní spolupráce? Mezinárodní dotační programy nejsou Strukturální fondy

Komunitární programy tematicky téměř neomezené programy mezinárodní spolupráce zaměřené na výměnu zkušeností komunikační jazyk většinou Aj nutno vytvořit partnerské konsorcium vedoucí partner a vícero řadových partnerů jejich role v projektu se výrazně liší

Komunitární programy EU financování přímo z rozpočtu Evropské Komise hodnocení a výběr projektů přímo v Bruselu výjimečně národní agentury větší (mezinárodní) konkurence záleží pouze na aktivitě a šikovnosti českých žadatelů, kolik peněz v rámci těchto programů do ČR připlyne (zatím je to příliš málo)

Mezinárodní programy EU

ERASMUS+ (2014 – 2020)

ERASMUS+ (2014 – 2020) Celkový rozpočet 14,7 mld Financování pomocí paušálů

Projektový cyklus Hledání plánovaných výzev Vyhledávání projektů (vedoucího partnera) Navázání komunikace se zahraničním partnerem Projektový záměr Komunikace s partnerem a kompletace projektu Podání projektu Administrace projektu

Sestavení partnerského konsorcia Příprava projektu Podání projektu Tvorba projektového záměru Vedoucí partner má svou vizi ohledně budoucího projektu. Má představu o cílech projektu a zhruba rovněž o jeho aktivitách a potřebném rozpočtu. Vedoucí partner by chtěl do svého projektu zapojit nějaké partnerské organizace a má zhruba představu, co by to mělo být za organizace. Řadový partner má představu o cílech své organizace a ví, že by mu mohla pomoci mezinárodní spolupráce. V této fázi se zatím nezapojuje. Vyhledání vhodného dotačního programu Vedoucí partner najde vhodný program, který financuje projekty v dané tematické oblasti, a prostuduje jeho podmínky. Řadový partner najde vhodný program, který financuje projekty v dané tematické oblasti, a začne hledat nabídky na zapojení do projektů. Sestavení partnerského konsorcia Vedoucí partner začne vyhledávat partnery podle svých představ. Používá k tomu většinou osobní kontakty, databáze partnerů na internetu, zprostředkování různých institucí a sociální sítě. Řadový partner najde nabídky na zapojení do projektů a kontaktuje vedoucí partnery. Musí získat všechny potřebné informace o projektu, aby věděl, zda je projekt pro něj vhodný. Příprava projektu Vedoucí partner je zodpovědný za přípravu projektové žádosti jak po obsahové, tak po formální stránce. Řadový partner může projekt ovlivňovat po obsahové stránce. S vedoucím partnerem se musí domluvit na rozpočtu, rozdělení zodpovědnosti za jednotlivé aktivity apod. Podání projektu Vedoucí partner je většinou zodpovědný za podnání projektu. Řadový partner musí dodat všechny potřebné dokumenty, aby mohl být do projetku zahrnut (liší se program od programu). Schva-lovací proces Informace o schválení projektu přijde většinou pouze vedoucímu partnerovi, který informuje ostatní. Řadový partner čeká na informace od vedoucího partnera, zda byl projekt schválen. Implementace a administrace projektu Vedoucí partner je zdopovědný za hladký průběh projektu, za koordinaci projektového konsorcia a většinou rovněž za monitoring projektu a komunikaci s řídícím orgánem. Řadový partner je zodpovědný za ty aktivity, k jejichž provedení se zavázal.

Jak začít? Zkontrolovat aktuální výzvy Hledat vedoucího partnera… Erasmus+ - www.naerasmusplus.cz Evropa pro občany - http://eacea.ec.europa.eu/europe-for-citizens_en Horizont 2020 – www.h2020.cz Hledat vedoucího partnera… osobní kontakty Burzy projektů na stránkách zprostředkujících institucí Sociální sítě: Facebook, LinkedIn Google – např. Erasmus+ Partner Search … nebo začít psát žádost (pro pokročilé)

Tvorba projektového záměru vedoucí partner přichází s projektovým záměrem specifikuje téma, cíle a aktivity projektu má představu o projektovém konsorciu řadový partner nemusí psát celý projekt najde vedoucího partnera a snaží se ovlivnit jeho představy k obrazu svému

Finanční řízení Rozpočet odpovídající výstupům pozor na stanovení monitorovacích indikátorů nechávat si rezervy financování pomocí paušálních plateb jaké výstupy jsem schopen zajistit za pomoci přidělených peněz? (tzn. kolik lidí vyškolím za tyto peníze?) rozpočtovaný projekt kolik peněz potřebuji, abych byl schopen zajistit požadované výstupy? (tzn. za kolik vyškolím tyto lidi?)

Finanční řízení Kontrola cash-flow projektu financování pomocí zálohových plateb spíše výjimkou často až půlroční zpoždění financování je třeba mít rezervy a zajistit plynulý chod projektu!

Finanční řízení Vztah s vedoucím partnerem někdy vedoucí partner obdrží dotaci a tu pak přerozděluje většinou vedoucí partner má vyšší obnos, protože dostane peníze na koordinaci projektu řadový partner by měl mít možnost ovlivnit rozpočet mzdy v projektu se liší podle země partnerů odpovědnost za rozpočet nese hlavně vedoucí partner, ostatní partneři podle partnerské smlouvy

Děkuji za pozornost PhDr. Jan Hauser e-mail: jan. hauser@eracr Děkuji za pozornost PhDr. Jan Hauser e-mail: jan.hauser@eracr.cz web: www.eracr.cz