Strategie ochrany a podpory zdraví u dětí a mladistvých MUDr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hygienická problematika ve školním stravování
Advertisements

MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D.
Ekocentrum Paleta – Zdraví na talíři. Vazba na strategické dokumenty města – Akční plán strategie města – opatření „Rozvoj programů péče o zdraví obyvatel“
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Doplňkové stravování ve školách a jeho vliv na zdraví dětí a žáků
Koncepce péče o staré občany
Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Podpora pohybové aktivity, podpora cyklistiky & veřejné zdraví Bike konference, Brno, 5. října 2012.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Minimální preventivní program školy
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Studium pro školní metodiky prevence
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE (2012 – 2016)
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014.
MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav Praha
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Nutriční poradenství.
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
PREZENTUJÍCÍ Olga Johanidesová Vyhodnocení úkolu hlavního hygienika ČR „Monitoring nabídky stravování v základních školách“ (podklady MZ ČR)
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Škola podporující zdraví Komunitní program WHO pro MŠ, ZŠ a SŠ v ČR od r Národní koordinační centrála v SZÚ Poslanecká sněmovna, Konírna
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Vyhodnocení akce ALKOHOL. Prevence v rámci akce proběhlo na území celé ČR více jak 140 besed ve školách a školských zařízeních na téma užívání.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Informace o speciálním vzdělávání Liberec, 24. srpna 2015.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
MAP – Místní akční plán ORP RK
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Spotřební koš ve školním stravování
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Operační program potravinové a materiální pomoci
Transkript prezentace:

Strategie ochrany a podpory zdraví u dětí a mladistvých MUDr Strategie ochrany a podpory zdraví u dětí a mladistvých MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D. ředitelka odboru ochrany veřejného zdraví a zástupkyně hlavního hygienika ČR

Vliv na zdraví V ČR dochází k nárůstu nadváhy a obezity u školních dětí - základní příčiny: nerovnováha mezi příjmem a výdejem energie, globální posun v konzumaci potravin ke stravě bohaté na energii vysoký obsah cukru a tuků nevhodné složení tuků nízké množství vitamínů, minerálních látek a vlákniny nedostatečný příjem ovoce a zeleniny stravovací zvyklosti (HBSC, 2010): každý všední den snídá 50% dětí ve škole obědvá teplé jídlo - 73,4% dětí ujídá „něco“ mezi hlavními jídly – 50% dětí. snížená pohybová aktivita způsobená nárůstem „sedavých“ zájmů dětí.

Vlivy, které se podílí na rozvoji dětské obezity Vliv společnosti a demografické faktory Etnikum Školní stravování Styl výchovy rodiči a charakter rodiny Socio- ekonomický status Hmotnost rodičů Dostupnost potravin v rodině Chování dětí Poptávka po práci Dětská obezita Energetický příjem Sedavý styl života Kontrola času stráveného před TV Znalosti o výživě Školní vzdělávací programy Pohybová aktivita Dostupnost rekreačních aktivit Zdravé stravování = dlouhodobý vklad pro zdraví, neboť stravovací návyky vytvořené v dětství a dospívání přetrvávají do dospělosti a patří mezi faktory vzniku hlavních chronických neinfekčních onemocnění. Zásadní roli při vytváření stravovacích návyků a výživových zvyklostí dětí hraje rodina. Pravidelná strava v rodině je spojována se zdravějšími stravovacími návyky dětí a dospívajících a přispívá k vytváření běžných stravovacích návyků a také k psychosociálnímu rozvoji. V předškolním a mladším školním věku vstupuje do tohoto procesu stravování poskytované dětem v zařízeních předškolního a školního vzdělávání. Stravování a stravovací návyky dospívajících jsou ovlivňovány více faktory a více prostředími: - stravováním v rodině, - stravováním ve škole, - chuťovými preferencemi, - dostupností potravin, - reklamou - obavami o postavu a hmotnost. S nástupem dospívání získávají děti větší samostatnost ve stravování, mají více příležitostí k výběru a koupi potravin a nápojů bez vlivu rodiny. Energetický příjem rodičů Vzor rodičů – pohybová aktivita Podpora aktivity Dostupnost „convenience food“ a restaurací Bezpečnost okolí Zdroj: Davison & Birch (2001), Obesity Reviews 2, 159 - 171

Regionální výbor WHO pro Evropu, 62. zasedání IX/2012 - Zdraví 2020 - strategický rámec pro přístupy ke zlepšování zdraví V ČR NS – Zdraví 2020 8. 1. 2014 schválena vládou 20. 3. 2014 poslaneckou sněmovnou. 20. 8. 2015 vládou vzaty na vědomí AP (UV č. 671/2015) Cíl: nastartování účinných a dlouhodobě udržitelných mechanismů ke zlepšení zdravotního stavu populace. Akční plány: AP pro správnou výživu a stravovací zvyklosti AP bezpečnosti potravin AP pro pohybovou aktivitu AP pro zdravotní gramotnost

Pracovní skupina pro AP správná výživa a stravovací návyky Zástupci MZ, MŠMT, MZe, SZU, KHS, univerzit, FN, PK Novák František, MUDr., PhD. Papežová Klára, Mgr. Pelikánová Terezie, Prof. MUDr. DrSc. Rážová Jarmila, MUDr., Ph.D. Adámková Věra, Prof. MUDr., CSc. Salavcová Miroslava, PaedDr. Anděl Michal, Prof. MUDr., CSc. Slavíková Miroslava, Mgr. Chýlková Markéta, Mgr. Svačina Štěpán, Prof. MUDr., DrSc., Derflerová Brázdová Zuzana, Prof. MUDr., Bc., DrSc. MBA Šteflová Alena, MUDr., Ph.D., MPH Dlouhý Pavel, doc.MUDr., Ph.D Tláskal Petr, MUDr., CSc. Fried Martin, Prof. MUDr.,CSc. Třísková Dana, MVDr., Ing. Haluzík Martin, Prof. MUDr. PhD. Hejdová Jana, Ing. Janatová Hana, MUDr., CSc. Kliková Alena DNT Košťálová Alexandra, Mgr. Kreuzbergová Jaroslava, DIS Kunešová Marie, Prof. MUDr., CSc. Garant: Müllerová Dana, doc. MUDr. PhD.

Klíčové priority podpory správné výživy Podpora prostředí s nutričně vhodnými potravinami a nápoji Podpora získávání a osvojování si správné výživy a zdravého životního stylu v průběhu celého života již od útlého věku, zejména u nejvíce zranitelných skupin obyvatelstva Posilování zdravotního systému směrem k podpoře správné výživy a zdravého životního stylu včetně institucionálního stravování Podpora systematického sledování, hodnocení a výzkumu správné výživy a nutričního stavu Posílení role veřejné správy v oblasti správné výživy a přizvání k řízení a rozhodování všech složek společnosti i sociálních skupin, tvorba komunit a aliancí

Školní stravování - legislativa Regulováno evropským potravinovým právem Zákon č. 258/2000 SB, o ochraně veřejného zdraví v platném znění: Stravovací služba (výroba, příprava, rozvoz, přeprava, značení, skladování a uvádění pokrmů do oběhu) = činnost epidemiologicky závažná (§ 23 , § 19 ) Osoba provozující stravovací službu (§ 24, § 21) musí zajistit: aby podávané pokrmy splňovaly výživové požadavky podle skupiny spotřebitelů, pro které jsou určeny; aby nedošlo k ohrožení nebo poškození zdraví fyzických osob infekčním nebo jiným onemocněním. Kontrola (státní zdravotní dozor) je prováděna orgány ochrany veřejného zdraví (Krajské hygienické stanice, Hygienická stanice hl. m. Prahy) a konkrétně odbory hygieny dětí a mladistvých (HDM).

Opatření OOVZ k ozdravení školního stravování 1 Nutriční doporučení MZ ke spotřebnímu koši - upravuje frekvenci podávaných pokrmů v souladu se zásadami zdravé výživy - SPP pro obor HDM. Objektivizace výživových ukazatelů spotřebního koše - metodika realizována v Královéhradeckém kraji, bude rozšířena do všech krajů. Monitoring nabídky potravin a pokrmů ve školním a doplňkovém stravování ve školách – úkol HHČR v roce 2011 a 2014. MŠMT a MZ - společné celostátní školící akce v roce 2014 určené pro personál školních jídelen se zúčastnilo přes 6500 zaměstnanců školního stravování - zaměřeno na hygienickou problematiku a problematiku výživových ukazatelů školního stravování.

Opatření OOVZ k ozdravení školního stravování 2 2014 MZ připravilo pro MŠMT seznam doporučených potravin určených pro doplňkový prodej potravin ve školách a školských zařízeních. 2014 MZ a MŠMT zahájilo diskusi o regulaci sortimentu automatů a bufetů. MŠMT a MZ připravilo návrh vyhlášku o regulaci reklamy a prodeje potravin v prostorách škol – využito cesty nutričních profilů WHO adaptovaných na české podmínky

Další podpora MZ spolupráce resortů při realizaci Zdraví 2020 - Národní strategie ochrany a podpory zdraví a primární prevence - jednou z priorit programu je zdraví dětské populace, Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2014-2020. projekty podpory zdraví zaměřené na optimalizaci pohybové aktivity a ozdravění výživy projekt Škola podporující zdraví projekty vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti životního stylu (výživa, kouření, prevence HIV/AIDS) zvyšování zdravotní gramotnosti rodičů, učitelů, dětí a mladistvých.

Zdravé stravování = dlouhodobý vklad pro zdraví, Stravovací návyky vytvořené v dětství a dospívání přetrvávají do dospělosti a patří mezi faktory vzniku hlavních chronických neinfekčních onemocnění. Prostřednictvím školního stravování má ČR jedinečnou možnost pozitivního ovlivňování výživy dětské a dorostové populace. Děkuji za pozornost.