OCHRANA PŘÍRODY V ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.
Advertisements

OCHRANA PŘÍRODY V ČR.  velkoplošnánárodní park NP (4) chráněná krajinná oblast CHKO (26)  maloplošnánárodní přírodní rezervace NPR (110) národní přírodní.
Jihočeský kraj Sídlo Jihočeského kraje je v Českých Budějovicích Počet obyvatel je asi Nejvyšší bod je Plechý 1378 m Tento kraj má 7 okresů Do.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_ZEMĚPIS Téma: Jihočeský kraj Ročník: 9. Číslo.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ZEMĚPIS Téma: Liberecký kraj Ročník: 9. Číslo.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_62_19 Název materiáluOchrana.
Chráněná území ČR Vypracoval Mgr. Pavel Daněk. Chráněná území Chráněná území jsou místa, kde jsou přírodní složky uchovávány v co nejpřirozenějším stavu.
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Pravda NÁZEV: VY_32_INOVACE_02C_04_ Ochrana přírody České republiky TEMA:Česká.
UNESCO UNESCO je Organizace pro výchovu, vědu a kulturu založená při OSN v roce 1946 v roce 1972 přijalo UNESCO Úmluvu o ochraně nejvýznamnějšího světového.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Zvláště chráněná území ČR Číslo: EU DUM 6_15 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
KRKONOŠSKÝ NÁRODNÍ PARK Linda Kotounová Šárka Háková.
18 ORGÁNY OCHRANY PŘÍRODY. Orgány ochrany přírody Ministerstvo životního prostředí – MŽP Krajský úřad – KÚ Obec s rozšířenou působností – ORP Obecní úřad.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_13_Estonsko Téma:
Právní úprava územní ochrany přírody a krajiny v ČR
II. TÉMA Platné právní předpisy na ochranu dřevin rostoucích mimo les a povolování kácení (metodiky, ČSN, dohody)
Proč chránit přírodu? Pro uchování biodiverzity (rozmanitosti počtu druhů, počtu jedinců každého druhu i genetických informací). Z produkčních důvodů (každý.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ŽDÁNICKÝ LES Vypracovala Blanka Všetulová 9.B.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
VY_32_INOVACE_36_Jihoceske_rybniky Vlastivěda - 4.,5. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV
Co je to NATURA 2000? NATURA 2000 je soustavou chráněných území evropského významu. Jejím prostřednictvím se chrání nejvzácnější a nejvíce ohrožené druhy.
Přírodní památky Plzeňského kraje VY_32_INOVACE_C02
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Středočeský kraj Název školy: ZŠ Salvátor
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Moravská Sahara.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
LEDNICKO-VALTICKÝ AREÁL
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Ochrana přírody v okolí Nesovic
Název projektu: Moderní škola
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_NASE_HORY.
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Huslenky V obci se nachází evangelický kotel, který byl nedávno rekonstruován a je postavem i ve skanzenu v Rožnově. Historie obce začíná v roce 1949.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
TÉMA: Národní parky a chráněné krajinné oblasti
19 NATURA 2000 Ochrana přírody a EU.
JIHOČESKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_18_VLASTIVĚDA
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
ZŠ Brána Nová Paka, Přírodopis 6. – 9. třída
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Česká republika - Třeboňsko
KRAJINA VYSOKÝCH HOR. KRAJINA VYSOKÝCH HOR Ve vysokých horách mrzne a sníh zde padá po celý rok. Sněžná čára je hranice, nad níž v horách již sníh.
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_EKOLOGIE_18.
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
Ochrana přírody a krajiny v ČR
Ochrana přírody a krajiny v ČR
Přírodní podmínky na území Slovácka
STÁTNÍ SYMBOLY 1) 2) 3).
Kůrovcová situace v NPŠ v roce 2009
Předpověď živelních pohrom
Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - druhé největší sdružení v ČR ( ) členů - založeno 1990 Základní poslání a cíle Sdružení:
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Cestovní ruch České republiky
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_STREDOCESKY_KRAJ.
Transkript prezentace:

OCHRANA PŘÍRODY V ČR

Zvláště chráněná území Zvláště chráněné druhy OCHRANA PŘÍRODY V ČR Současná ochrana přírody se řídí dle zákona 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny Druhová ochrana dle zákona jsou všechny druhy chráněny před zničením Územní ochrana dle zákona jsou vymezena tzv. zvláště chráněná území územní druhová Zvláště chráněná území Zvláště chráněné druhy velkoplošná národní park NP (4) chráněná krajinná oblast CHKO (26) maloplošná národní přírodní rezervace NPR (110) národní přírodní památka NPP (113) přírodní rezervace PR (807) přírodní památka PP (1324) kriticky ohrožený druh silně ohrožený druh ohrožený druh

Označení zvláště chráněných území v terénu NP, CHKO, NPR, NPP tabule s velkým státním znakem PR a PP tabule s malým státním znakem Pruhové značení hranic

VELKOPLOŠNÁ ZVLÁŠTĚ CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ Který národní park je nejstarší, nejmladší, největší a nejmenší? Zapiš alespoň 5 příkladů chráněných krajinných oblastí. národní parky 4 chráněné krajinné oblasti 26

NP KRKONOŠE NP ŠUMAVA NP ČESKÉ ŠVÝCARSKO NP PODYJÍ http://www.krnap.cz/ Nejstarší národní park vyhlášený v roce1963, od roku 1992 je zároveň biosférickou rezervací UNESCO. NP ŠUMAVA http://www.npsumava.cz/cz/ Největší NP s rozlohou 680 km2, vyhlášený v roce 1991. V roce 1990 byla Šumava vyhlášena biosférickou rezervací UNESCO. NP ČESKÉ ŠVÝCARSKO http://www.npcs.cz/ Nejmladší národní park vyhlášený v roce 2000 http://www.nppodyji.cz/ NP PODYJÍ Nejmenší národní park s rozlohou 63 km2, vyhlášený v roce 1991. Na rakouské straně na něj navazuje Nationalpark Thayatal.

Která CHKO je nejmladší. Byla vyhlášena 1. 1 Která CHKO je nejmladší? Byla vyhlášena 1. 1. 2016 na území bývalého vojenského újezdu.

MALOPLOŠNÁ ZVLÁŠTĚ CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ národní přírodní rezervace 109 (Boubínský prales, Žofínský prales) národní přírodní památky 113 (Pravčická brána) přírodní rezervace 807 (Hrbáčkovy tůně) přírodní památky 1324 (Barrandovské skály) Připrav charakteristiku libovolného maloplošného chráněného území v ČR (název, kategorie ochrany, poloha a informace o tom, co je předmětem ochrany).

NPR ŽOFÍNSKÝ PRALES Nejstarší chráněné území v Česku a pevninské Evropě. Rezervaci založil hrabě Jiří František August Buquoy na části svého panství 28. srpna 1838. ... rozhodl jsem se zachovat zmíněnou lesní část jako památník dávno minulých dob názornému požitku přátel přírody a vzdáti se v ní veškerého hospodářského těžení..." Bukosmrkojedlový prales se od poloviny 18. století vyvíjí zcela bez zásahu člověka a je nepřístupný veřejnosti. Prohlídka je možná z cyklostezky vedoucí okolo. Nejstarší stromy jsou až 400 let staré. http://www.novohradky.info http://www.spolecnahistorie.eu/

NPR BOUBÍNSKÝ PRALES Třetí nejstarší chráněné území v Česku, které leží v CHKO Šumava na jihovýchodním svahu hory Boubín. Rezervace byla zřízena na popud lesníka Josefa Johna na panství Karla II. Schwarzenberga 1. 1. 1858. Jedná se o smrkobukojedlový prales s až 400 let starými jedinci, kterým prochází naučná stezka.

EVROPSKÁ UNIE NATURA 2000 síť chráněných území v rámci členských zemí EU Evropsky významné lokality EVL (1075) Ptačí oblasti PO (41) Libické luhy, Šumava, Soos, Hora Říp, České Švýcarsko, Krkonoše … Třeboňsko, Krkonoše, Šumava, Podyjí……

Evropsky významná lokalita Oškobrh byla vyhlášena v roce 2004. Opukový svědecký vrch (285 m n. m.) porostlý doubravami a teplomilnými trávníky. Výskyt roháče obecného. PP Oškobrh cs.wikipedia.org http://krajina.kr-stredocesky.cz/

Ptačí oblasti Žehuňský rybník-Obora Kněžičky a Rožďalovické rybníky Česká ornitologická společnost http://www.cso.cz/

Ptačí oblast Žehuňský rybník – Obora Kněžičky byla vyhlášena v roce 2004. NPR Žehuňský rybník, NPR Kněžičky, NPR Kopičácký rybník, PP Báň cestypamatky.cz Bukáček malý Orel mořský Chřástal kropenatý cs.wikipedia.org

Ptačí oblast Rožďalovické rybníky byla vyhlášena v roce 2004 pro ochranu dvou ptačích druhů, moták pochop a jeřáb popelavý (hnízdilo zde 136 druhů ptáků).

UNESCO Odborná organizace OSN Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization)

Síť biosférických rezervací vyhlašovaných UNESCO v rámci programu Man and Biosphere (669) od roku 1971 tak, aby zahrnovala všechny světové biomy. Které znáte biomy?

BIOSFÉRICKÉ REZERVACE V ČR Biosférické rezervace jsou velkoplošná chráněná území vyhlašovaná v rámci mezinárodního programu UNESCO, Man and Biosphere (Člověk a biosféra). V ČR je v současnosti 6 biosferických rezervací UNESCO. Třeboňsko Křivoklátsko Šumava Krkonoše Bílé Karpaty Dolní Morava http://www.czechtourism.cz/

Světové dědictví, t j. kulturní a přírodní památky vybrané organizací UNESCO dle Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví z roku 1972. V roce 2016 je na seznamu 814 kulturních a 203 přírodních památek.

Červené seznamy IUCN Seznamy ohrožených druhů rostlin a živočichů vydávané každé dva roky IUCN (Mezinárodní unie pro ochranu přírody a přírodních zdrojů) Podle stupně ohrožení se druhy zařazují do různých kategorií (vyhubený, vyhubený ve volné přírodě, kriticky ohrožený, ohrožený, zranitelný) Extinct Extinct in the Wild Critically endangered Endangered Vulnerable Seznam vyhubených druhů se označuje jako černý seznam. Které druhy živočichů jsou aktuálně zařazeny v jednotlivých kategoriích?

kriticky ohrožený druh silně ohrožený druh ohrožený druh Červené seznamy ohrožených druhů ČR Na http://cs.wikipedia.org/ kriticky ohrožený druh silně ohrožený druh ohrožený druh ještěrka zelená rak říční http://www.novinky.cz/ Kriticky ohrožení vlk obecný

ZOO Zařízení určené k chovu ohrožených druhů živočichů v zajetí, v podmínkách co nejbližších jejich přirozenému prostředí. Nejstarší zoologická zahrada na českém území je ZOO Liberec založená v roce 1919. Největší z českých ZOO rozlohou je Podkrušnohorský zoopark Chomutov. V počtu ohrožených živočichů  je na prvním místě malá ZOO Ohrada u Hluboké nad Vltavou, která má přes 50 těchto druhů. V počtu celosvětově chráněných druhů jsou na prvním místě ZOO Praha a ZOO Plzeň, z nichž každá chová téměř 250 druhů. Jednou z nejmenších a také nejmladších ZOO v Česku je ZOO Chleby založená v roce 1997.

Zdroj: cs.wikipedia.org

ZOO Praha Kůň Převalského Ve volné přírodě byl vyhuben v 60. letech 20. století. Zásluhou ZOO Praha je od roku 1988 navracen zpět do rezervací střední Asie, kde dnes žije ve volné přírodě cca 450 kusů. V ZOO Praha se narodilo již 216 hříbat. V roce 2005 byl z kategorie Vyhubení ve volné přírodě přeřazen do kategorie Ohrožení.

DRUHOVÁ OCHRANA PŘÍRODY V ČR Záchranné stanice pro handicapované živočichy ČSOP Národní síť záchranných stanic sdružuje subjekty pečující o zraněné nebo jinak hendikepované volně žijící živočichy. Jejich cílem je zajistit pomoc takovýmto živočichům a umožnit jejich plnohodnotný návrat do přírody. http://www.csop.cz Huslík u Poděbrad Záchranná stanice pro zraněné živočichy Telefon: 603 864 822 E-mail: vanek.l@.seznam.cz Web: http://www.zachranazivocichu.cz

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR AOPK Agentura ochrany přírody a krajiny ČR http://www.ochranaprirody.cz/ Státní organizace, která zajišťuje péči o přírodu v ČR, spravuje chráněná území, dokumentuje stav přírody a krajiny. Byla zřízena 1. 1. 2015 zákonem 114/1992 Sb. O ochraně přírody a krajiny.