Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučená pestrost Regionální úkol Odboru hygieny dětí a mladistvých Krajská hygienická stanice Libereckého kraje MUDr. Jana Pilnáčková Bc. Monika Němcová.
Advertisements

Školní stravování v základních a mateřských školách v městské části Praha 12.
Kalkulace S tudent. Osnova výkladu 1.Kalkulace nákladů a způsoby jejího rozlišení 2.Kalkulační vzorec nákladů 3.Stanovení nákladů na kalkulační jednici.
ZAČNEME NETRADIČNĚ…ZAČNEME ÚKOLEM…  5-denní jídelníček.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_46_Člověk a společnost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Trvanlivost potravin Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů.
TRANSFORMÁTOR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_ Potraviny, výživa.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Přepočty surovinových norem
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Lenka Dolanová NÁZEV: VY_32_Inovace_7A_04 TÉMA: Násobení ČÍSLO.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Základy nabídky a poptávky TNH 1 – 3. seminář Pavel Seknička.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Doporučená pestrost Regionální úkol Odboru hygieny dětí a mladistvých
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.06_Zdravá_a_nezdravá_výživa.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
STATISTIKA Starší bratr snědl svůj oběd i oběd mladšího bratra. Oba snědli v průměru jeden oběd.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_17 Výkon Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Diferencované stravování
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Kategorie odbytových středisek
Daň z příjmů právnických osob
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Financování přímých NIV
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Alena Dohnalová Číslo
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_07_ Ovoce
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Autor: Mgr. Kateřina Nekvindová
Elektromagnetická slučitelnost
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
Roční zúčtování záloh na daň a daňového zvýhodnění za rok 2017
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
1.
Energetická hodnota dětské výživy
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
KOMBINACE BEZ OPAKOVÁNÍ
Diferencované stravování
Teorie chyb a vyrovnávací počet 2
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Rádce školní jídelny 3 – Normování potravin v souladu s „NutriČNÍM DOPORUČENÍM KE SPOTŘEBNÍMU KOŠI“

Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek návod, jak plnit SK a přitom nabízet pestrý a vyvážený jídelníček uvádí nejčastější chyby při normování bere v úvahu nezávaznost používaných receptur pro každou věkovou kategorii uvádí samostatnou tabulku optimální pomůcka pro nově nastupující pracovníky ve školním stravování

Jak s ním pracovat? str. 17 – 23 – tabulky - doplňují ND o velikost porcí v souladu se SK (± 25%), „jak nakoupeno“ MŠ a 7-leté děti (příloha č. 1 Rádce ŠJ 3) – oproti věkové kategorii 3-6 let doporučení zvýšit o 10% hodnoty u masa, ryb, zeleniny, cukru, tuku a MV. Brambory, luštěniny zvýšit o 20%, ponechat původní hodnotu pro mléko a ovoce. souhrnné tabulky (č. 3 – 5) – zvlášť pro polévky a zvlášť pro hlavní chod, přesnídávky a svačinky – popisují celkovou porci sledované skupiny potravin pro 20 stravovacích dní tabulky č.6 – 8 – uvádějí velikost porce v g pro strávníka dané věkové kategorie zvlášť pro polévky, hlavní chod, přílohy, zeleninu, ovoce, sůl, tuk, dezert, přesnídávky a svačiny tabulka č. 9 - % plnění SK při normování dle Rádce č. 3

Věková skupina strávníků, hlavní a doplňková jídla Normování (str. 42) strávník musí dostat takovou porci jídla, na kterou má nárok Nesprávné normování může negativně ovlivnit objektivitu SK! zohledňuje se požadavek vyhlášky č. 107/2005 Sb., v platném znění   Druh a množství vybraných potravin v gramech na strávníka a den (jak nakoupeno) Věková skupina strávníků, hlavní a doplňková jídla Maso Ryby Mléko tekuté Mléčné výrobky Tuky volné Cukr volný Zelenina celkem Ovoce celkem Brambory Luště- niny 3 – 6 r. přesnídávka, oběd, svačina 55 10 300 31 17 20 110 90 7 – 10 r. oběd 64 19 12 13 85 65 140 11 – 14 r. oběd 70 15 16 80 160 15 –18 r. oběd 75 100 9 170 Celodenní stravování 3 – 6 r. 114 450 60 25 40 190 180 150 7 – 10 r. 149 30 250 35 215 11 – 14 r. 159 36 210 350 15 – 18 r. 163 50 240

zohledňují se receptury, např zohledňují se receptury, např. „Receptury pro školní stravování“ – dávkování potravin je uvedeno pro 10 osob nejvyšší věkové kategorie (15 – 18 let)… není problém vypočítat hmotnost 1 porce zohledňuje se věková kategorie strávníků – předškolák či žák 1. stupně ZŠ nemůže mít stejně velkou porci jako žák 2. stupně ZŠ proto se používají tzv. přepočtové koeficienty – z porce pro dospělého strávníka se spočítá adekvátní část pro strávníka dané věkové kategorie v každé receptuře se přepočítá hmotnost každé suroviny na danou věkovou kategorii

Základní přepočtové koeficienty obvykle mají všichni žáci nad 15 let přepočtový koeficient 1 Strávníci Věková skupina Přepočet MŠ 3-6 let 0,5 Žáci ZŠ 7-10 let 0,7 11-14 let 0,8 Žáci (studenti) 15 a více let 1,25 chlapci 1,00 dívky Dospělí nad 18 let 1,00

Příklad normování pro více věkových kategorií strávníků: Celkem je přihlášeno 740 strávníků, z toho:  30 dětí MŠ 30 x 0,5 15 250 žáků ZŠ 1. stupeň 250 x 0,7 175 280 žáků ZŠ 2. stupeň 280 x 0,8 224 150 žáků 15 let 150 x 1,25 187 30 dospělých 30 x 1 30 Celkem se bude normovat pro 631 strávníků Z původních 740 strávníků se po přepočtu dle věkových kategorií bude normovat pokrm z receptury jen pro 631 dospělých strávníků.

Předškolní zařízení (str. 44) děti odebírají kromě oběda i přesnídávku a svačinu často se stává, že některé děti neodeberou všechny pokrmy toto se musí projevit při stanovení počtu strávníků pro výpočet spotřebního koše počet strávníků ve spotřebním koši se snižuje pro správný výpočet strávníků se proto používají přepočty: u celodenního stravování v mateřské škole se používá přepočet 1, tzn., že pokud dítě odebere obě svačiny a oběd, je hodnota 1 (= 1 dítě ve spotřebním koši) přesnídávka 0,250 + oběd 0,583 + odpolední svačina 0,167 = 1,00

Když dítě část stravy neodebere, pak se o tuto část přepočet ve spotřebním koši snižuje: např. dítě odebere jen přesnídávku + oběd = 0,833 (0,250+0,583) to znamená, že místo 1 strávníka (1 dítěte mateřské školy) se bude ve spotřebním koši počítat pouze 0,833 strávníka stejně bychom mohli kombinovat např. oběd a odpolední svačinu = 0,75 ( 0,586 + 0,167)

Příklad v MŠ Celkem je v mateřské škole 120 dětí: 80 dětí odebere přesnídávku, oběd a svačinu (1x80 = 80) 40 dětí odebere pouze přesnídávku a oběd (0,833 x 40 = 35)   Celodenní stravování (přesnídávka, oběd, svačina) 1 x počet dětí 1x 80=80 Přesnídávka + oběd 0,833 x počet dětí 0.833x 40= 35 Pouze oběd 0,583 x počet dětí Přesnídávka 0,250 x počet dětí Svačina 0,167 x počet dětí Celkem 80 + 35 = 115 dětí

počet strávníků do spotřebního koše bude tedy 115 z původních 120 strávníků se po přepočtu s použitím koeficientů snížil počet strávníků na 115 ALE! školní jídelna bude z receptur normovat: přesnídávku pro 120 dětí (80 dětí z celodenního stravování + 40 dětí z přesnídávky a oběda) oběd pro 120 dětí (80 dětí z celodenního stravování + 40 dětí z přesnídávky a oběda) odpolední svačinu pro 80 dětí (z celodenního stravování)

Normování masa (str. 45) ŠJ si samy upravují velikosti porce masa může mít vliv na výsledek SK množství vybraných potravin na strávníka a den je upraveno ve vyhlášce č. 107/2005 Sb., příloha č. 1: 3 – 6 r. ……………………. 55 g 7 – 10 r. ……….……………64 g 11 – 14 r. ………………….70 g 15 – 18 r. .…………………..75 g  

Příklady receptur (str. 46) receptury vybrány způsobem, aby byla dodržena doporučená četnost v nabídce masa na 20 stravovacích dní (12 masových dní z 20) receptury uvedeny pro 10 dospělých použity přepočtové koeficienty nutno zohlednit ztráty hmotnosti masa v průběhu úpravy a druh použitého masa (příloha č. 4) celkový součet všech použitých druhů mas (vepřové + drůbeží + ostatní maso) = 595 g + započítáme ještě maso na polévky cca 100g celkem 695 g masa, tj. plnění SK na 63% u věkové kategorie 3-6 let

Jak postupovat správně? (str.54) Norma masa pro věkovou kategorii 3 - 6 r. je 55 g na strávníka a den. Budeme počítat s tím, že stravovacích dní je 20. Potom je celková spotřeba na stravovací měsíc na jednoho strávníka 20 x 55 g = 1100 g, což představuje plnění masa ve spotřebním koši na 100%.  Množství 1100 g masa musí tedy školní jídelna rozdělit do 20 stravovacích dní pro strávníka ve věku 3 - 6 let.   Nutriční doporučení ovšem počítá pouze s 12 masovými dny. Uvedené množství 1100 g musí tedy školní jídelna rozdělit jen do 12 dní. Číselně to vyjádříme ve spotřebě na jeden den: 1100 : 12 = 91,6 g masa na každý den z 12 masových dní. 91,6 g masa je porce při 100% plnění spotřebního koše. Tuto porci je možné snížit tak, aby plnění bylo minimálně 75 % (68,7 g). 

pokud bude školní jídelna plánovat jídelní lístek dle zásad ND, je nutné, aby navýšila gramáž masa na strávníka a den, resp. na 12 masových dnů. Návod, jak na to, poskytne tabulka č. 7 (str. 20)   v případě normování masa je podstatné uvědomit si, že množství masa na strávníka a den v příloze č. 1 vyhlášky č. 107/2005 Sb. se vztahuje na počet stravovacích dní v měsíci. Nevztahuje se pouze na 12 masových dní daných v ND

Jak je důležité vybrat si správnou normu (str. 55) hlavní a doplňková jídla celodenní stravování   Druh a množství vybraných potravin v gramech na strávníka a den (jak nakoupeno) Věková skupina strávníků, hlavní a doplňková jídla Maso Ryby Mléko tekuté Mléčné výrobky Tuky volné Cukr volný Zelenina celkem Ovoce celkem Brambory Luště- niny 3 – 6 r. přesnídávka, oběd, svačina 55 10 300 31 17 20 110 90 7 – 10 r. oběd 64 19 12 13 85 65 140 11 – 14 r. oběd 70 15 16 80 160 15 –18 r. oběd 75 100 9 170 Celodenní stravování 3 – 6 r. 114 450 60 25 40 190 180 150 7 – 10 r. 149 30 250 35 215 11 – 14 r. 159 36 210 350 15 – 18 r. 163 50 240

Jak je důležité vybrat si správnou normu (str. 55) při normování je důležité si uvědomit, z které části tabulky vybíráme normu pro své strávníky každá obsahuje jiné hodnoty a nesmí docházet k jejich záměně

Příklad nesprávného výběru žáci střední školy (1 397 strávníků) odebírali ve školní jídelně pouze obědy, nestravovali se celodenně přesto školní jídelna použila při normování druhou část tabulky, tj. celodenní stravování pro kategorii 15 – 18 r. a z této normy použila 35 % pro obědy žáků

hodnoty u hlavních a doplňkových jídel jsou jiné než hodnoty u celodenního stravování je zákonité, že výsledek spotřebního koše nebude objektivní, rovněž nebude správné normování pro danou věkovou kategorii strávníků

Rozdíly – ryby, luštěniny, maso norma obědy 15 – 18 r. celodenní norma 15 – 18 r. 35% z celodenní normy ryby 10 g 20 g 7 g luštěniny maso 75 g 163 g 57,1 g

Rozdíly u 1397 strávníků norma obědy 15 – 18 r. celodenní norma 15 – 18 r. 35% z celodenní normy ryby 13 970 g 9 779 g 4 191 g = (-) 30% luštěniny maso 104 775 g 79 768 g 25 007 g = (-) 24 %

Výpočet SK

Závěr Rádce ŠJ 3 – pomocník na cestě k tomu, aby školní jídelna minimalizovala veškeré chyby spojené s plánováním jídelníčků, objektivizací spotřebního koše, velikostí porcí a normováním pokrmů

Děkuji za pozornost