ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/34.0891 ČÍSLO MATERIÁLU VYS_32_INOVACE_492_Mýdla NÁZEV ŠKOLY Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední odborná řemesel a služeb, Strakonice, Zvolenská 934 AUTOR Bc. Petra Turková TEMATICKÝ CELEK Kadeřnické materiály ROČNÍK 1.ročník DATUM TVORBY 5. 9. 2013 ANOTACE Tento výukový materiál je určen žákům prvního ročníku oboru Kadeřník na 25 – 30 min. Prostřednictvím interaktivní formy mohou žáci lépe pochopit učivo týkající se mýdel, jejich historie, výroby, druhů, výhod a nevýhod při jejich používání. METODICKÝ POKYN Prezentace obsahuje celkem 11 snímků, které řeší výše zmíněnou problematiku. Některé jsou výkladové a shrnují nejdůležitější informace pro pochopení učiva týkajícího se mýdel. V závěru je vytvořené doplňovací cvičení. Správným zodpovězením otázek si žáci ověří, zda toto učivo zvládli.
Mýdla
Historie Původní primitivní mýdlo – starý Egypt, Řím Rozvoj výroby – 18. století Francie Mýdlo – chemická sloučenina, směs alkalických solí vyšších mastných kyselin Patří mezi DETERGENTY – přípravky určené k mytí, čištění a praní
Výroba mýdla = rozklad tuků na mastné kyseliny a glycerín 1. Základní surovina – směs tuků a olejů ( sádlo, lůj, tuk z kostí, palmový, ricínový, olivový olej…) 2. Hydrolýza, Zmýdelnění – přidání hydroxidu sodného nebo draselného = rozklad tuků na mastné kyseliny a glycerín 3. Praní mýdla – provádí se přidáním chloridu
Druhy mýdel – základní rozdělení Podle použitých alkálií Sodná mýdla – tvrdá Draselná mýdla – mazlavá (technické účely, úklid) 2. Podle kvality použitých surovin Jádrová mýdla – laciné tuky ( např. praní) Základní mýdla – přidání dalších surovin, více druhý mýdel
Další druhy mýdel – po úpravě Toaletní mýdla – různá kvalita ( luxusní, výběrová, 1. jakost …) Medicinální mýdla – obsah léčivé nebo dezinfekční složky Dětská mýdla Kosmetická mýdla Mýdla na praní Přírodní mýdla
Vlastnosti mýdel Konzistence ( tuhá, mazlavá, tekutá, krémová ) Rozpustnost Pěnivost ( vyšší obsah kyseliny laurové, myristové )
Nevýhody mýdel Nerozpustnost – způsobená obsahem hořečnatých a vápenatých solí ve vodě Snížení pěnivosti a čistícího účinku – způsobuje obsah kyselin ve vodě Kožní podráždění – způsobuje obsah kyselin a alkalické pH mýdla
Odpovězte na otázky: Mezi jaké prostředky patří mýdla? Jaké účinné látky obsahují mýdla? Jak se nazývají chemické reakce, které probíhají při výrobě mýdla? Jaká je základní surovina pro výrobu mýdel? Jak se nazývají mýdla, která obsahují dezinfekční nebo léčebnou složku? Co patří mezi výhody mýdel?
Správné odpovědi: Detergenty. Tenzidy. Zmýdelnění (hydrolýza) a praní. Tuky ( např. sádlo, lůj, oleje…) Medicinální mýdla. Dobrá rozpustnost, pěnivost, čistící účinek.
Použitá literatura: Peterka, Kocourek, Podzimek. Materiály pro 1. – 3. ročník učebního oboru Kadeřník. 3. vydání, Praha: Informatorium, 1999. ISBN 80 – 86073 – 38 – 6. Krs Václav. Materiály I pro 1. a 2. ročník oboru Kosmetička. První vydání, Praha: Informatorium, 2001. ISBN 80 – 86073 – 73 – 4.