OD PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ A ZPÁTKY K PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVĚ Doc. PhDr. Eva Opravilová, CSc., PhDr. Jana Kropáčková,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Advertisements

MY JSME MŠ VYHLÍDKA J.K.Tyla
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Pedagogická psychologie. Názory na vymezení předmětu pedagogické psychologie Předmětem pedagogické psychologie je aplikace poznatků z obecné psychologie.
Vzdělávací program v oboru dětské lékařství MUDr. Jana Mathonová, prim. dětského oddělení Kroměřížské nemocnice a.s.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Asistent pedagoga jako nástroj pro inkluzivní vzdělávání Mgr. Lucie Macků.
9. Mateřská škola, Písek, Alšova Identifikační údaje o škole Právní subjekt:Základní škola Josefa Kajetána Tyla a Mateřská škola Písek, Tylova 2391.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Pedagogika a psychologie 3. ročník ŠKOLNÍ ZRALOST Mgr. Irena Kudláčková.
Doprava PROSTOROVÁ ORIENTACE 2 PRVNÍ Které auto jede první?
Dobrovolnické centrum 1. Základní údaje Dobrovolnické centrum Oblastní nemocnice Příbram, a.s., vzniklo 1. prosince V centru máme v průměru kolem.
Jsou venkovské školy horší než městské?
VZDĚLÁVACÍ SYSTÉM Vzdělávání v ČR a EU.
Ing. Kateřina Lichtenberková
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tatínkovo nářadí pro předškoláky.
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Správa sociálního zabezpečení
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
Plánování ve školní tělesné výchově
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
KOMÍNY, KOMINÍK A DALŠÍ PROFESE
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Základní informace o poskytovateli
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Popisný (popis reality, jevu) Vztahový (vztah jevů, faktorů, činitelů)
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Název projektu: Moderní škola
Příspěvek na konferenci
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Metody práce s dětmi Zora Syslová.
Gymnasium Jižní Město Praha
2. ROČNÍK KONFERENCE K RODINNÉ POLITICE MĚSTA OLOMOUCE,
Právo sociálního zabezpečení
Andragogika Vzdělávání.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Synergie manažerského týmu
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
ASISTENT PEDAGOGA V MALOTŘÍDNÍ ŠKOLE
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Práva a povinnosti členů rodiny
Co si vezmu na….
Kontakt dětí v PP s původní rodinou
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
Předškolní období - 3 až(6 – 7) let
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Život bez střeva , Praha.
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí
Struktura pedagogiky.
Diagnostika dítěte předškolního věku
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

OD PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ A ZPÁTKY K PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVĚ Doc. PhDr. Eva Opravilová, CSc., PhDr. Jana Kropáčková, Ph.D. E-mail: eva.opravilova@pedf.cuni.cz, jana.kropackova@pedf.cuni.cz

Vznik veřejné předškolní výchovy jako výzva k hlubšímu poznání a porozumění dítěti K současnému pojetí dítěte jako autonomního jedince s právem na svobodný rozvoj vedla dlouhá cesta, na níž mimo jiné sehrál významnou roli vznik veřejné předškolní výchovy.

Předškolní výchova a vzdělávání optikou současnosti ISCED (International Standard Classification on Education)

Důsledky změny přístupu k předškolnímu vzdělávání Předškolní vzdělávání je ale proces nezávislý, který musí směřovat především k nejlepšímu prospěchu dítěte…

Předškolní vzdělávání neznamená školsky pojaté vyučování a výcvik, ale přirozený proces, který rovnoměrně naplňuje všechny potřeby dítěte a vytváří vhodné podmínky, podnětné pro jeho učení v nejširším slova smyslu

Realita naplňování edukačních záměrů předškolního vzdělávání z pozice dítěte

Nejzávažnější pozorované změny Celkový prostor pro hru se zmenšil ( i díky počtu dětí v herní skupině). Omezila se příležitost k získávání rozmanitých zkušeností v přirozeném přírodním i sociálním prostředí světa dětí. Proměnilo se rodinné prostředí. Do obsahu, forem a podmínek herní činnosti razantně vstupují aktivní vzdělávací strategie. Poznávací realitu nahrazují důmyslně vykalkulované hračky a pomůcky, media, virtuální svět. Obsah hry usměrňuje permanentní nadměrná stimulace a „duševní překrmování“. Místo přirozené socializace v neformální skupině nastupuje sofistikovaná sociální integrace v rámci formálně utvářených skupin.

Dospělý je dítěti neustále k dispozici, snadno si požadavek dítěte domyslí nebo dokonce předjímá, zatímco asertivního vrstevníka dítě potřebuje přesvědčovat

Děti putují mezi izolovanými ostrůvky a není jasné, zda jsou v roli dobrodružných dobyvatelů nebo trosečníků, kteří vyhlížejí záchranný člun…

Dítě se nemusí rozhodovat, vymýšlet si a hledat prostředky k naplnění svých představ, protože poučený a tvořivý dospělý to už předem vymyslel za ně…

Hledáme řešení Ani sebelépe vybavená školní třída či zahrada nejsou v pravém slova smyslu ideálním prostorem, kde se děti mohou zcela přirozeně a spontánně projevit…

Předškolní dětství je příprava na život a dokonalé lidství, to znamená, že dítěti poskytuje nejen lásku, péči a poznatky, ale především prostor pro samostatné a odpovědné jednání, podpořené mravním vedením

Závěr

Děkuji za pozornost