Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rakousko-Uhersko Do teď jsme se vždy bavili o Habsburské monarchii.
Advertisements

VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.13 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici satiry a ironie a jejich hlavní znaky s příklady. Vzdělávací oblast: český jazyk.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ Autor:Mgr.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
JOSEF JUNGMANN Mgr. Ludmila Růžičková
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Karel Havlí č ek Borovský 8. ročník Karel Havlí č ek Borovský Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
;; Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou K. H. Borovského Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Habsburská monarchie za Metternicha
VY_32_INOVACE_51_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_07 Tematická.
Karel Havlíček Borovský
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
Karel Havlíček Borovský
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Karel Havlíček Borovský
Karel Havlíček Borovský PaedDr. Hana Vítová
Karel Havlíček Borovský
Májovci, ruchovci a lumírovci léta 19. století
František Ladislav Čelakovský Mgr. Ludmila Růžičková
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_20_CJ_NP1 Ročník: I. Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Téma: Dualismus Číslo projektu: 02.  Materiál je ur č en pro ž áky 5. ro č níku 1. st. ZŠ  Téma: Dualismus  Vyu ž ití na interaktivní tabuli  Materiál.
konec romantismu,začátek realismu narozen r v Borové novinář,básník,spisovatel a politik zakladatel české žurnalistiky,satiry a literární kritiky.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení S. Čecha a jeho díla Ročník /
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
  Karel Havlíček Borovský -novinář, politik, kritika (objektivní nezaujaté hodnocení) -Tyrolské elegie, Křest svatého Vladimíra, Král Lávra -epigramy.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
České noviny Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 36.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_17_LITERATURA.
Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 8.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Realismus v české literatuře: Karel Havlíček Borovský Tematická oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Karel Havlíček Borovský Satira v české literatuře
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
František Ladislav Čelakovský
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Karel Havlíček Borovský
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
3. Fáze Národního obrození
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Karel Havlíček Borovský
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
Karel Havlíček Borovský
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
AUTOR: Kateřina Křížová
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
NÁRODNÍ OBROZENÍ ČTVRTÁ FÁZE
Karel Havlíček Borovský
Střední škola obchodně technická s. r. o.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_271_ČJ8
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Kód: ICT 4/3 Název: Karel Havlíček Borovský Autor: Mgr. Jana Brátová Staňková Datum ověření: 10.10. 2012 Ročník: V3 Stručná anotace: Prezentace slouží jako doplněk k výkladu se zaměřením na život a dílo K. Havlíčka Borovského. Obsahuje jak literárně historická data, tak úkoly, které ověřují znalosti předchozích kapitol dějin literatury, Součástí prezentace jsou dále odkazy na Havlíčkovu tvorbu.

Karel Havlíček Borovský 31.10.1821 - 29.7.1856

Národní obrození 50. léta 19. století 1848 - Zjistěte, co se v tomto roce odehrávalo v Evropě a u nás? Více informací ZDE V českých zemích byla revoluce poražena, jejím jediným úspěchem bylo zrušení poddanství, ale absolutismus v českých zemích vládl dál. Literatura byla porážkou revoluce postižena – došlo ke zlomu v pronikání realismu do české literatury – v literatuře se objevují prvky realismu – literáti se snaží vidět a zobrazit svět reálně a vyjadřovat se kriticky k nedostatkům ve společnosti.

Život Karla Havlíčka Borovského novinář (Pražské noviny, Národní noviny) básník (satirik) překladatel (Voltaira, Gogola) literární kritik – Kapitola o kritice – literární kritika by měla být objektivní

Mládí a činnost před rokem 1848 narodil se v Borové u Přib-slav- Vystudoval německé gymnázium v Německém brodě (jak se jmenuje město dnes?), následně filozofii v Praze Studium kněžského semináře - vyloučen (1841) – celoživotní kritik římskokatolické církve

odchod do Ruska jako vychovatel – nesouhlasil s carským režimem v Rusku – 1844 odjíždí (?Které dílo bylo inspirováno pobytem v Rusku? Pokud nevíte, zahrajte si šibenici: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _) v Čechách se po návratu věnuje novinářské činnosti (Pražské noviny – tehdy jediné české noviny, příloha Česká včela ) a politické kariéře – liberál (zastánce austroslavismu – stejně jako Palacký) Co je to austroslavismus? Odpověď ZDE

Revoluční rok 1848 Zakládá Národní noviny – 1.deník v Čechách, satirická příloha Šotek Po r. 1848 pronásledován, protože veřejně vystupoval proti vídeňské vládě, policejně odvezen do Tyrolských rakouských Alp (Brixenu), kde ve vyhnanství strávil téměř 4 roky, které daly vzniknout jeho největším dílům. Po návratu do Čech umírá na tuberkulózu. Jeho pohřeb se stal národní manifestací – účastnila se ho řada známých osobností, které nesouhlasili s podmínkami tehdejšího režimu

Tvorba Nechoď, Vašku, s pány na led, mnohý příklad máme, že pán sklouzne a sedlák si za něj nohu zláme. „Co sám nerad, nečiň jinému!" žáku pravil kantor kdesi, třepaje ho za pačesy. ?Co konkrétně K.Havlíček Borovský kritizuje v této básni? Epigramy (1845): - krátké útočné satirické básně, ve kterých Havlíček kritizuje tehdejší společnost – kritika politiky, společenského dění, církve,…(200 epigramů)

cestopis, 1.česká objektivní studie o životě v Rusku Obrazy z Rus (1843 – 1846) cestopis, 1.česká objektivní studie o životě v Rusku Satiry: - literární druh odsuzující výsměchem, ironií, sarkasmem a vtipem záporné vlastnosti a jevy ve společnosti Tyrolské elegie (1852) inspirace vlastním zážitkem – policejní odvoz do vyhnanství, život ve vyhnanství kritika absolutismu, policejního systému, opovrhuje rakouskou vládou

kdo odhalí „oslí uši“ je stíhán Král Lávra (1854) inspirace pohádkou irského původu O králi Midasovi Kritika dobové situace - omezenosti a hlouposti habsburského panovníka, v podtextu úděl pronásledovaného novináře: kdo odhalí „oslí uši“ je stíhán Křest sv. Vladimíra (1855): inspiroval se ruskou tvorbou – pouze zdánlivě popisuje ruskou historii pro oklamání cenzury car Vladimír – sobecký, krutý panovník, hloupý, vypočítavý,…bůh Perun – pouze sluhou absolutistického panovníka, který má ohlupovat lidi, aby zůstali v poslušnosti.

Všechna Havlíčkova díla jsou myšlenkově zaměřena proti omezení osobní svobody jedince a absolutistické vládě, jejímž nástrojem je církev, armáda a soudy.

Odkazy na ukázky z tvorby SUŠ ČJL: Král Lávra Křest svatého Vladimíra Obrazy z Rus

TEST 1. Z kterého města pocházel K. Havlíček Borovský? 2. V jakém díle najdeme postavu Peruna? 3. V jakém díle se inspiroval starou pověstí o králi Midasovi? 4. Co je to epigram? 5. Na závěr se pokuste ve skupinách napsat sami epigram, v němž byste chtěli poukázat na ”neduhy” současné společnosti

Použité zdroje informací Internetové zdroje: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Karel Havlíček Borovský [online]. c2012 [citováno 8. 10. 2012]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Karel_Havl%C3% AD%C4%8Dek_Borovsk%C3%BD&oldid=10830685> Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Austroslavismus [online]. c2012 [citováno 8. 10. 2012]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Austroslavismus&o ldid=9864550>

Wikipedie: Otevřená encyklopedie: 1848 [online]. c2013 [citováno 8. 12 Wikipedie: Otevřená encyklopedie: 1848 [online]. c2013 [citováno 8. 12. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=1848&oldid=10866 162> Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Epigram [online]. c2013 [citováno 8. 12. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Epigram&oldid=10 455031> http://media.rozhlas.cz/_audio/00786628.mp3 web2.mlp.cz/koweb/00/03/37/00/38/krest_sv_vladimira.pdf‎

Literární zdroje: HÁNOVÁ, Eva. Odmaturuj! z literatury. Vyd. 2. Brno: Didaktis, c2002, 184 s. ISBN 80-862-8537-5 SLANAŘ, Otakar. Obsahy a rozbory děl: k Literatuře - přehledu SŠ učiva. 1. vyd. Třebíč: Petra Velanová, 2006, 255 s. Maturita (Petra Velanová). ISBN 80-902-5717-8. KOSTKOVÁ, Markéta. Čítanka 2: k Literatuře - přehledu SŠ učiva. 1. vyd. Třebíč: Petra Velanová, 2006, 207 s. Maturita (Petra Velanová). ISBN 80-902-5719-4.