ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Makroekonomie I ( Cvičení 2 – Úvod do studia ekonomické teorie )
Advertisements

Mikroekonomie I Domácí produkt
Trh a jeho zákonitosti.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je koloběh hospodářských činností. Zahrnuje fáze: Výroba Rozdělování Směna Spotřeba Zdroj obr. Wikimedia Commons.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
- Úvod do ekonomie 4. Domácí produkt.
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
Makroekonomické agregáty
Agregátní poptávka a nabídka
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
Základy ekonomie Seminář Hrubý domácí produkt - celková peněžní hodnota toku zboží a služeb vytvořená za určité období (většinou za rok) výrobními.
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
Základy ekonomie Seminář Tržby firmy Tetra jsou Kč, firma nakoupila produkci od jiných firem v hodnotě Kč a vyplatila na mzdách.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A2 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základní makroekonomické ukazatele
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Makroekonomie.
Národní hospodářství Ukazatelé výkonnosti.
Makroekonomie A.
Co se má vyrábět, v jakém množství a kdy?
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A12 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořenílistopad.
Určení rovnovážné produkce
HDP= hrubý domácí produkt
Investiční multiplikátor
Ukazatele ekonomické efektivnosti
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. St ř ední škola hotelnictví a slu ž eb.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Makroekonomické výstupy
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Základy ekonomie Seminář 2/2.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
1. HDP.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Mojmír Sabolovič Katedra finančního práva a národního hospodářství
MĚŘENÍ VÝKONU EKONOMIKY
Národní hospodářství. Obsah výkladu Charakteristika národního hospodářství a jeho struktura Hodnocení národního hospodářství HDP a jeho výpočet Problematika.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ALENA KERLINOVÁ
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Náklady podniky 2.Výnosy podniku 3.Hospodářský výsledek podniku 4.Použití zisku z hlediska podniku 5.Použití.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY Ekonomika, ekonomie, ekonomické systémy.
Hrubý domácí produkt HDP. Hrubý domácí produkt (HDP) je celková peněžní hodnota statků a služeb vytvořená za dané období na určitém území je celková peněžní.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_11 Název materiáluInflace.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Název školy:Střední škola dopravy, obchodu a služeb Autor: Lenka Komárková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo projektu:CZ /
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomie 1 Bakaláři Sedmá přednáška Hrubý domácí produkt (HDP)
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Základy ekonomie Seminář 11..
Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ing. Stanislav Heczko, Ph.D. Praha 2018.
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE 11-3-05 Měření HDP Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace Prezentace podporuje výuku středoškolského ekonomického vzdělávání v učení a rozšiřuje poznání hrubého domácího produktu o metody měření HDP. Tabulky nám ukazují jednoduchý výpočet přidané hodnoty.

METODY MĚŘENÍ HDP ZBOŽOVÁ (produkční) METODA DŮCHODOVÁ METODA

ZBOŽOVÁ (produkční) METODA METODA PŘIDANÉ HODNOTY Vychází z výroby a sčítá všechny vyrobené finální statky, které firmy za dané období prodaly domácnostem, vládě, jiným firmám a čisté vývozy (export mínus import) HDP = spotřeba domácnosti + investice soukromých domácích firem + vládní nákupy + čistý vývoz

Spotřeba domácnosti Výdaje za konečné produkty (zboží) uskutečněné za daný rok Krátkodobé i dlouhodobé spotřeby (ne koupě nových bytů – investice) Jsou největší položkou a tvoří zpravidla 2/3 HDP Transferové platby ( přerozdělování státního rozpočtu pro obyvatelstvo ve formě důchodu, nemocenských dávek, podpory v nezaměstnanosti)

Investice soukromých domácích firem Výdaje na stroje, budovy, technologie, změny stavu zásob Firmy vyrábějí nejen pro konečné spotřebitele, ale i pro potřeby jiných firem

Vládní nákupy Výdaje na infrastrukturu, obranu státu, školství, zdravotnictví, ochranu životního prostředí

Výpočet přidané hodnoty Spotřebované meziprodukty Přidaná hodnota Tržní cena při prodeji Těžba rudy 50 Železárny 70 Automobilka 180 Obchodník s auty 200 Celkem Σ 300 500

Spotřebované meziprodukty Přidaná hodnota Tržní cena při prodeji Těžba rudy 50 Železárny 20 70 Automobilka 110 180 Obchodník s auty 200 Celkem Σ 300 500

DŮCHODOVÁ METODA Vychází z fáze rozdělování Každý účastník výroby získává svůj podíl na vyrobených statcích a službách jako odměnu za vynaložení výrobních faktorů Zaměstnanci dostávají mzdy a platy Majitelé půdy dostávají rentu Majitelé kapitálu dostávají čistý úrok a zisky Přičítají se odpisy a nepřímé daně

VZORCE HDP = mzdy + renty + zisky + opotřebení investic + nepřímé daně = NÁRODNÍ DŮCHOD HDP = národní důchod + opotřebení investic + nepřímé daně

HDP NOMINÁLNÍ HDP Při výpočtech se využívají tzv. běžné ceny (ceny aktuálního roku) REÁLNÉ HDP Při výpočtech se využívají tzv. stálé ceny (zde si volíme některý rok jako výchozí a všechny ostatní roky musíme cenově přepočítat podle cen roku vybraného)

ČISTÉ EKONOMICKÉ BOHATSTVÍ NEW – Net Economic Welfare = čisté ekonomické bohatství Vychází z HDP, který je zvýšen o nelegálně produkované výrobky a služby (černá a šedá ekonomika) a výrobky produkované ve volném čase pro svoji potřebu a je snížen o negativní dopady hospodářské činnosti na kvalitu našeho života (např. ŽP) NEW = HNP + šedá a černá ekonomika pro vlastní potřebu apod. – negativní dopady hospodářské činnosti

POUŽITÁ LITERATURA ŠVARCOVÁ, Jena a kol. Ekonomie – stručný přehled, 2010/2011. Zlín: CEED, 2010, 32. ISBN 978-80-87301-00-5