Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hotel Tatra, Velké Karlovice 23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Osobní management Tomáš Procházka.
Advertisements

Použití počítačů NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2.
Petr Krčmář Virtualizace (především linuxová) InstallFest 2011.
Téma: Viry, antivirová ochrana,spamy – 1. část Vypracoval/a: Ing. Jana Wasserbauerová.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_224 AutorMgr. Romana Rybiařová.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Počítačová grafika Úvod do základů počítačové grafiky.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
VY_32_inovace_01_infpojmynet1_01 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: leden 2013 Předmět:Informační technologie Ročník:7. ročník Škola - adresa:Základní.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc POČÍTAČOVÉ VIRY Co jsou počítačové viry a jak se proti nim bránit?
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Virtuální kolega Attavena, o.p.s. Prezentace projektu a návrh implementace jeho nabídky: do systému vzdělávání.
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_15. DEFINICE  Informační bezpečnost chápeme jako zodpovědnost za ochranu informací během jejich vzniku, zpracování,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Notebook, tablet Číslo DUM: III/2/VT/2/1/20 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT3 Vytvořeno:3. 7.
Licence - povolení, oprávnění, svolení k užití programu - hranice mezi legálním užíváním, krádeží, přestupky z nedbalosti - za jejich použití (případně.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kancelářské balíčky Číslo DUM: III/2/VT/2/2/29 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Počitačová bezpečnost - je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených s používáním počítače).
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
16.1 Dokument v digitální podobě
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Architektura operačních systémů
PŘIHLÁŠENÍ K ELEKTRONICKÉ EVIDENCI TRŽEB
Microsoft Excel verze 2010 Mgr. Přemysl Kejzlar.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Internet.
Informace a informační zdroje
Proudové chrániče.
ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
INFORMATIKA – použití počítačů
Software počítače – opakování
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Disk Google Číslo DUM: III/2/VT/2/2/36 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Druhy sítí podle rozlehlosti
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Operační systémy a jejich funkce
Správa paměti - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
OPERAČNÍ SYSTÉM WINDOWS
INTERNET Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optická mechanika
Software počítače 1 - opakování
SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE
Inf Ovládání operačního systému
Databáze MS ACCESS 2010.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Správa fotografií v Adobe Lightroom II.
Paměti počítače, rozdělení
Informační a komunikační technologie Informatika
GPRS, EDGE, CDMA, WiFi, vytáčené připojení, linka euro ISDN, ADSL
Opakování učiva pro 9. ročník
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Software Mgr. Václav Chvál.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Hromadné dokumenty opakující se pro kolekci osob
Digitální učební materiál
Informatika Počítačové viry.
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 9. ročník
Transkript prezentace:

Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru, který zahrnuje všechny fyzické součásti počítače (elektronické obvody, skříň…).

Software a data Software můžeme definovat i tak, že to je v počítači vše, co není hardware Avšak v tomto případě zahrnujeme mezi software i data, která typicky není možné vykonat procesorem, protože neobsahují strojové instrukce pro procesor počítače, ale data popisují obrázek, textový dokument a podobně.

Škodlivý software Software může provádět i nezamýšlenou činnost a v takovém případě hovoříme buď o programátorské chybě nebo o počítačových virech, malware, spyware, trojských koních a podobném nežádoucím software. Důvodem existence nežádoucího software jsou zlé nebo nečestné úmysly jejích tvůrců, kteří zneužívají chyb ostatních software. Proto existují antivirové programy, antispyware a další programy, které leží na pomezí aplikačního a systémového software a pokouší se činnost nežádoucího software eliminovat.

Rozdělení softwaru systémový software – umožňuje efektivní používání počítače - Firmware, operační systém, jádro operačního systému ,pomocné systémové nástroje aplikační software – umožňuje uživateli vykonávat nějakou užitečnou činnost, například: - kancelářské balíky, grafické programy, vývojové nástroje, zábavní software

Firmware = označení pro software, který slouží pro řízení nějakého vestavěného systému. Firmware řídí například semafory, kalkulačky, počítačové díly (pevný disk, Wi-Fi čip, vypalovačka…), mobilní telefon, digitální fotoaparát, syntezátor atd. Operační systém = základní programové vybavení počítače. Skládá se z jádra a pomocných systémových nástrojů. Hlavním úkolem operačního systému je zajistit uživateli možnost ovládat počítač, vytvořit pro procesy stabilní aplikační rozhraní a přidělovat jim systémové zdroje.

Jádro operačního systému = část operačního systému Jádro operačního systému = část operačního systému.U pokročilých operačních systémů jádro nikdy neztrácí kontrolu nad počítačem a po celou dobu jeho běhu koordinuje činnost všech spuštěných procesů. Pomocné systémové nástroje = pro správu operačního systému (formátování disků, nastavení oprávnění, …)

Kancelářský balík = označení pro skupinu kancelářského software prodávaného jako celek, který nabízí určitý stupeň propojení jednotlivých aplikací v balíku. Jeho součástí obvykle bývá textový procesor, tabulkový procesor, nástroj na tvorbu prezentací či databázový systém. grafické programy: vektorový grafický editor, bitmapový grafický editor… vývojové nástroje: vývojové prostředí, překladač… zábavní software: počítačové hry, přehrávače digitálního zvuku a videa apod.

Podle finanční dostupnosti můžeme software rozdělit na: Freeware =je proprietární software, který je distribuován bezplatně (či za symbolickou odměnu typu poslání pohlednice, mnohdy autor umožňuje (ale nevyžaduje) v případě spokojenosti zaslání finančního daru) Shareware = je označení pro software chráněný autorským právem, který je možné volně distribuovat (typicky na internetu nebo na CD nebo DVD, jež jsou přílohami časopisů). komerční software = software, který je šířen za úplatu. To znamená, že pokud produkt chcete používat, musíte za to tvůrci zaplatit.

Děkuju za pozornost! :) Vypracovala: Kateřina Hasmanová/1.L Zdroje: wikipedie, google