VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Rádi bychom Vám představili jedinečnou novinku na trhu s krmivem pro psy. Rádi bychom Vám představili jedinečnou novinku na trhu s krmivem pro psy.
PREZENTACE ZNAČEK KLASA A REGIONÁLNÍ POTRAVINA Seminář „Kvalitní a bezpečné potraviny“ , Země živitelka, České.
TUKY (LIPIDY).
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Škola: Praktická škola dvouletá
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Výživa 2.S Zakysané výrobky.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Franchise Days Prague 2012, , Corinthia Hotel Prague Farmářské potraviny v kamenných prodejnách.
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
133. Žofínské fórum České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Jindřich Pokora.
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
Mezinárodní den mléka? Cože? Kdy?.
Luštěniny Ing. Alena Říhová
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
VÝZNAM & PŘÍNOSY VÝVOJE V POTRAVINÁŘSKÉM PRŮMYSLU Doc. Ing. Michal Voldřich, CSc. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D. Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV55 Název školy.
Vliv Improvacu na kvalitu vepřového masa Cesty vedoucí k dosažení rentabilního chovu prasat Národní výstava hospodářských zvířat a hospodářské techniky.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_568_ Výroba sýrů a jogurtů 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Má české potravinářství ještě nějakou budoucnost? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin
TUKY (LIPIDY).
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Dentální hygiena A Výživa HAPLOVÁ MAGDALÉNA MACKOVÁ MÁRIA DEHY 2. ROČ.
Potravinářské zbožíznalství
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Buňka  organismy Látkové složení.
Vratislav Janda ředitel pro korporátní záležitosti Nestlé ČR
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin říjen 2017
? LABORATOŘ ANALÝZY POTRAVIN A PŘÍRODNÍCH PRODUKTŮ (N323003)
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Úvod do předmětu a organizace výuky
Maso a masné výrobky Dodatky.
Vejce Vejce – pouze slepičí
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
POZVEDNĚTE SVÉ PODNIKÁNÍ
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin Testování kvality výrobků stejných obchodních značek prodávaných v ČR a okolních státech EU VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin

Realizace projektu porovnat kvalitativní znaky vybraných potravin původem z CZ, SK, AT, SRN a HU za účelem zhodnocení jejich shodnosti resp. rozdílnosti zadavatel: Ministerstvo zemědělství České republiky zpracovatel: Ústav konzervace potravin, VŠCHT Praha vedoucí projektu: doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D. koordinátor: Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. administrátor: Ing. Magdaléna Hrubá Komisionální výběr výrobků, zasedání komise Laboratoře VŠCHT Praha a Laboratoře EUROFINS CZ, s.r.o. Senzorický panel VŠCHT Praha, preferenční pořadová zkouška Komisionální posouzení výrobků, zasedání komise

Výběr výrobků a výsledky na 1. jednání komise 27. 04. 2017  30 výrobků po 1. jednání komise 27. 04. 2017  21 výrobků se stejným marketingovým záměrem 2. jednání komise 29. 05. 2017 13 výrobků označeno za odlišné 5 výrobků označeno za mírně odlišné 3 výrobky označeny za stejné 5 výrobků  odlišné plnění do rozměrově zcela stejného balení

Nutella obsah kofeinu a theobrominu  vyšší v SRN použití odlišného kakaového prášku anebo odlišné dávkování kakaového prášku deklarovaný vyšší obsah bílkovin o 10 % v SRN senzorika: tmavší barva výrobku v SRN CZ SRN

M&M's Čokoládové dražé výrobky se lišily složením (použitím jednotlivých tuků)  rozdíl neměl vliv na profil mastných kyselin výrobky CZ, AT, HU  palmojádrový tuk, palmový tuk, bambucký tuk výrobky SK, SRN  kokosový olej senzorika: lišil se výrobek z Německa, méně preferovaný CZ SRN

Nesquik výrobek ze SRN se liší obsahem kakaového prášku a přidanými vitamíny (potvrzeno analyticky) obsah kakaové sušiny v SRN  nižší ve srovnání s ostatními  rozpor s deklarací, deklarováno o 0,6 % víc než v ostatních zemí Vitamin D3 (Cholekalalciferol) [μg/100 g] Vitamin C [mg/100 g] Vitamin B9 (folate) [μg/100 g] CZ 21,1 181,0 137,0 SK 23,8 187,0 123,0 AT 20,9 188,0 190,0 SRN 9,5 88,5 305,0 HU 20,2 189,0 150,0 CZ SRN

Teekanne Zelený čaj výrobky se významně lišily při senzorickém posouzení  volně sypaný obsah sáčků obsah kofeinu a extraktu v čajích se liší variabilita vstupní suroviny CZ AT

Jacobs original 3v1 výrobky ze SRN a AT  odlišný obsah cukrů, nasycených mastných kyselin a množství použité kávy rozměrově stejná balení  odlišné plnění (CZ, SK, HU: 15,2 g; AT, SRN: 18 g) senzorika: patrný rozdíl v barvě prášku CZ [15,2 g] SK [15,2 g] AT [18 g] SRN [18 g] HU [15,2 g] Obsah kofeinu na sáček výrobku [mg] 73,4 75,8 47,5 50,4 60,4 Obsah cukrů na sáček výrobku [g] 9,7 10,1 10,9 10,2 AT CZ

Nestea Citronový čaj ve výrobku ze SRN nebylo použito sladidlo  steviol-glykosidy a obsahuje více cukrů výrobek ze SRN je odlišný od výrobků z ostatních zemí CZ SRN

Tulip Luncheon meat ve výrobku ze SRN  vepřové maso ve výrobku z CZ  drůbeží maso strojně oddělené podíly masa a dalších složek  odlišné, stejně jako deklarované výživové hodnoty senzorika: zcela odlišné výrobky CZ SRN

Kiri z tvarohu a smetany základní složka (tvaroh vs. čerstvý sýr)  zvyklost v použití pojmů AT a SRN  mírně zvýšený obsah bílkovin a tuků a nižší obsah cukrů rozměrově stejná balení odlišné plnění (CZ, SK, HU: 100 g; AT, SRN: 120 g) senzorika: lépe hodnocené výrobky ze SRN a AT CZ SRN

Danone Activia jahoda deklarované složení výrobků  odlišné výrobky z HU a ze SRN  odlišné – balené ve stejném výrobním závodu DE BY 601 EG senzorika: nejlépe hodnocen výrobek ze SRN a statisticky se odlišovaly výrobky ze SRN a CZ od výrobku z HU HU SRN

Lay's solené výrobek z SRN se liší od ostatních výrobků deklarovaným složením (ve výrobku ze SRN není použitý palmový olej) vyšší peroxidové číslo u výrobku ze SRN senzorika: jako odlišný hodnocen výrobek z SRN, s nejnižší preferencí CZ SRN

Kaufland Bílý jogurt mikrobiologickým zkoušením  rozdíl v zastoupení jednotlivých mikroorganismů výrobky  rozdíl v deklarovaných výživových hodnotách Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus [KTJ∙g-1] Streptococcus thermophilus [KTJ∙g-1] r. Bifidobacterium [KTJ∙g-1] Celkový počet jogurtových mikroorganismů [KTJ∙g-1] CZ 3,8∙106 7,6∙108 1,2∙106 SRN 4,9∙103 3,5∙108 <1∙102 CZ SRN

Iglo Rybí prsty výrobky z AT a SRN  odlišný deklarovaný obsah masa 65 % (o 7 % více než CZ, SK, HU  58 % masa) i výživové hodnoty obsah masa zjištěný analyticky  CZ: 50,2 % SRN: 63,8 % baleny ve stejném výrobním závodě DE HB 00145 EG senzorika: významně nižší preference pro výrobky z HU a AT CZ SRN

Dr. Oetker Pizza Ristorante výrobky z AT  odlišné deklarované složení i množstvím vyobrazených a přítomných složek na výrobku (především Mozzarelly) od ostatních výrobků rozměrově zcela stejná balení  odlišné plnění (CZ, SK, HU: 330 g; AT: 335 g) CZ AT

Lenor rozměrově zcela stejná balení  odlišné plnění (CZ, SK, HU 930 ml; AT, SRN, 990 ml) senzorika: odlišnost CZ a SK výrobku CZ AT

Persil výrobky se liší v celkovém obsahu i zastoupení těkavých látek výrobky ze SRN a AT se liší od výrobků z SK, CZ, HU v obsahu aktivních látek senzorika: rozdíly mezi výrobky Středně tvrdá voda, střední znečištění, pračka 4-5 kg Aktivní látky na dávku praní podle deklarace / aktivní látky absolutně CZ 108 ml ~ ± 70 g 9,7 g / 13,8 % SK 9,5 g / 13,6 % AT 11,3 g / 16,2 % SRN 115 ml ~ 65 g 11,4 g / 17,5 % HU 9,4 g / 13,4 % CZ SRN