Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference Asociace aktivních škol
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Personální řízení a jeho úloha v podniku
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Autoevaluace z pohledu České školní inspekce
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Hodnocení škol a školských zařízení
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOL A HODNOCENÍ ČŠI
Školní stravování Souhrnné informace ze zjištění České školní inspekce v oblasti školního stravování.
PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ r.1964 – r r
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
ČŠI a vlastní hodnocení školy
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Zdravá škola.
Spotřební koš - zařazování potravin do spotřebního koše,
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Personální funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 6 JUDr. Martin Landa.
vlastní hodnocení školy
Komunitní a otevřená škola
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Individuální vzdělávací plán
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách „Kvalitní škola“ Základní škola M. Choceňského,
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Porada ředitelů škol a školských zařízení Mgr. Ivana Přichystalová zástupkyně ředitelky Jihomoravského inspektorátu ČŠI Brno, 26. a 27. srpna 2015.
Mgr. Karel Bárta ředitel Libereckého inspektorátu ČŠI Masarykova 28, Liberec tel.:
Novinky ze světa školního stravování…….. Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Mezinárodní šetření a jejich místo v činnostech České školní inspekce Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Závěrečná konference projektu Kompetence.
Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Rožnov pod Radhoštěm
ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Fráni Šrámka Praha 5 Jak přistupují školy k autoevaluaci PhDr. Mgr. Milan Matějů Jak přistupují školy k autoevaluaci PhDr.
Školní stravování v dietním režimu Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Vyhláška o školním stravování Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
KVALITA STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY BUDKOV A JÍDELNĚ DĚTSKÉHO DOMOVA BUDKOV DAGMAR VEVERKOVÁ VEDOUCÍ PRÁCE – RNDR. JANA KREJSOVÁ
Školní stravování Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje tel.:
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Porada pro vedoucí školních jídelen říjen 2011 Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Kvalita a efektivita počátečního vzdělávání ve školním roce 2015/2016
PhDr. Ondřej Andrys, MAE náměstek ústředního školního inspektora
9. Tvorba individuálního plánu
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
Spotřební koš ve školním stravování
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Liberecký inspektorát ČŠI
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
9. Tvorba individuálního plánu
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB
Komplexní systém hodnocení
Normativní financování vztahy a souvislosti
Klíčová role zástupce ředitele při zkvalitňování pedagogického vedení školy Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Praha,
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
PaedDr. Dagmar Kuzníková
Transkript prezentace:

Hodnocení a kontrola školního stravování a jejich místo v činnostech České školní inspekce Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Mezinárodní konference k 70. výroční školních jídelen Praha 12. 10. 2015

kromě hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání ve školách vykonává ČŠI jako správní úřad s celostátní působností inspekční činnost také ve školských zařízeních, mezi něž patří i zařízení školního stravování inspekční činnost se řídí zejména příslušnými ustanoveními školského zákona a na něj navazující prováděcí vyhláškou o školním stravování

ČŠI se zaměřuje na kontrolu dodržování právních předpisů vztahujících se k poskytování školských služeb ČŠI se zaměřuje na získání komplexního pohledu na oblast školního stravování, podpory výchovy ke zdraví a rozvoje zdravých stravovacích návyků metodika ČŠI pro inspekční činnost ve školních jídelnách - nástroj pro naplnění požadavku standardizace a maximálního zefektivnění průběhu inspekční činnosti v zařízeních školního stravování

hodnocení a kontrola školního stravování jsou prováděny zejména při komplexní inspekční činnosti a přiměřeně při inspekční činnosti na základě podnětů a stížností inspekční činnost probíhá jako šetření na místě za účelem získání informací o skutečném stavu realizace školního stravování některá témata mohou být šetřena formou inspekčního elektronického zjišťování

ČŠI se zaměřuje na všechny stěžejní oblasti poskytování stravovacích služeb řízení činnosti školního stravování a s ním související plnění odpovědnosti za poskytování stravovacích služeb včetně řádné evidence a výkaznictví nabídka stravovacích služeb, jejich rozsah včetně poskytování dietního stravování a doplňkových služeb nutriční vyváženost a plnění výživových norem personální zajištění poskytování školního stravování věková struktura a kvalifikace personálu

školení a další vzdělávání kuchařek a kuchařů odměňování jednotlivých skupin pracovníků vybavenost zařízení školního stravování a jejich materiální a prostorové podmínky využívání informačních a komunikačních technologií činnosti realizované v období prázdnin bariéry, které omezují pracovníky zařízení školního stravování ve zlepšování kvality jejich práce a poskytovaných služeb veřejnosprávní kontrola nakládání s finančními prostředky státu stížnosti

ČŠI se zaměřuje také na formální rámec poskytovaných služeb nastavení podmínek pro poskytování školního stravování a jejich dodržování organizace školního stravování s důrazem na BOZ při poskytování školního stravování a zajištění jiných stravovacích služeb kontrola stanovení a dodržování finančních normativů na nákup potravin kontrola rozsahu poskytovaných stravovacích služeb kontrola plnění výživových norem podle přílohy č. 1 vyhlášky o školním stravování u vybraných druhů potravin

ČŠI se zaměřuje také na oblast spolupráce a vytváření praktických dovedností v rámci zdravých stravovacích návyků přetváření poznatků získaných ve výuce v tématech Člověk a zdraví v praktické dovednosti v oblasti vytváření zdravých stravovacích návyků, spolupráce školní jídelny s pedagogy školy a se školami, pro něž je zajišťováno školní stravování spolupráce se strávníky školního stravování (stravovací komise, možnosti připomínek a jejich případně řešení apod.)

spolupráce s rodiči – možnosti vyjádření připomínek a podnětů a jejich řešení, informace o školním stravování např. formou webových stránek (jídelní lístek, alergeny, informace o novinkách apod.) spolupráce s regionálními producenty potravin zapojení v projektech vztahujících se ke zdraví a zdravému životnímu stylu

Dílčí výstupy z hodnocení a kontroly školního stravování ve školním roce 2014/2015 hodnocením a kontrolou školního stravování se zabývají všichni kontrolní pracovníci (70) ČŠI uskutečnila ve školním roce 2014/2015 kontrolu školního stravování v 862 školních jídelnách (3 x více než v minulých letech) 157 859 přihlášených strávníků v hodnocených subjektech, celkem přihlášených ke školnímu stravování 1 355 851

inspekční činnost byla ve školním roce 2014/2015 provedena v subjektech, v nichž bylo 11,64 % všech přihlášených strávníků školní jídelny připravily jídlo pro 29 268 ostatních strávníků, z toho 17 607 pro zaměstnance škol a školských zařízení 21,1 % zařízení nabízelo strávníkům v rámci zlepšení služeb školního stravování výběr z více druhů jídel, ve většině případů byla nabídka jídel nutričně vyrovnaná

9,2 % jídelen nabízelo dietní stravování, v 12,5 % školních jídelen bylo žákům umožněno individuální stravování (uchování a ohřev vlastního jídla) v 68,3 % případů školní jídelny nevycházejí vstříc strávníkům s chronickým onemocněním a dietní stravování nepřipravují nejčastější dietou je stravování s omezením lepku sledování spotřebního koše z dlouhodobého hlediska ukazuje na přetrvávající dílčí problémy v jeho naplňování, a tím zajištění nutričně hodnotné stravy pro příslušné věkové kategorie strávníků

ve školním roce 2014/2015 se projevilo nejnižší plnění spotřeby potravin na strávníka a den v komoditách mléko, luštěniny, ovoce a ryby, v komoditách tuky a cukry byla naopak zjištěna spotřeba vyšší ve snaze o zlepšení hodnoty nabízených stravovacích služeb nabízejí školy a školská zařízení rozšiřující sortiment v rámci jiné alternativní nabídky ke zlepšení stravovacích návyků (ovoce, mléko a mléčné výrobky apod.)

nabídku stravovacích služeb ve školách doplňují prodejní automaty, které však neobsahují vždy potraviny a nápoje odpovídající nutričně vyvážené stravě cca 52 % automatů obsahovalo převážně slazené nápoje, 16 % i energetické nápoje a 43 % převážně nevhodné potraviny (sladké tyčinky, trvanlivé oplatky, slané brambůrky apod.)

Závěry věnovat pozornost většímu propojování teoretických poznatků s praxí, v případě integrovaných subjektů se tato spolupráce sama nabízí podporovat ředitele k odpovědnosti za školu jako celek, tedy za všechny činnosti, které škola provozuje (včetně školního stravování) školní stravování je velmi důležitou součástí vzdělávací soustavy, neboť smyslem zařízení školního stravování není jenom zajistit stravování dětí, žáků a studentů, ale také naplňovat výživovou politiku státu

školní stravování má také socializační a edukační efekt v podobě základů stolování a společenského chování Česká školní inspekce bude školnímu stravování věnovat i nadále adekvátní pozornost

Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Fráni Šrámka 37, 150 21 Praha 5 Tel.: +420 251 023 106ǀ Fax: +420 251 566 789 Email: tomas.zatloukal@csicr.cz ǀ www.csicr.cz