Nutriční rizika chudoby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DĚLENÍ ZELENINY Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Šárka Vašinová Datum:
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
ZAČNEME NETRADIČNĚ…ZAČNEME ÚKOLEM…  5-denní jídelníček.
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_Luk_II_04 Alternativní výživa Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_ Potraviny, výživa.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Energetická hodnota potravin (EH)
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník - hotelnictví
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Rožnovské jídelny vaří podle stejného jídelníčku
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.06_Zdravá_a_nezdravá_výživa.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Diferencované stravování
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_01_Vylučovací
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_PLODY
Cukry (sacharidy).
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Prezentace – výklad učiva
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Vitamíny rozpustné ve vodě
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Užitkové rostliny Opakování učiva Foto archiv autorky.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
Výstupy školního vzdělávacího programu Škola neomezených možností
Energetická hodnota dětské výživy
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_33_ ZDRAVÁ VÝŽIVA
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Diferencované stravování
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
MATEŘSKÁ ŠKOLA Pardubice - Dubina, Erno Košťála 991
Transkript prezentace:

Nutriční rizika chudoby PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D.

Termíny Pozor, změna oproti IS! 5.4. 19.4. 26.4. 3.5. 17.5. Vždy 14.30 – 17.30

Struktura setkání Teoretická část – přednáška a seminář k tématu Praktická část – příprava a ochutnávka vybraných jídel, úklid kuchyně.

Podmínky získání atestace Účast na 4 z 5 setkání Příprava jídelníčku dle zadání Seminární práce na zadané téma a její prezentace Aktivní účast v praktické části kurzu – příprava jídla podle vybraného receptu ve skupině 17.5. si přineste index!

Jídelníček Každá skupina připraví jídelníček pro rodinu na 1 týden (Po – Ne), snídaně, svačina, oběd, svačina a večeře Jídelníček bude vyvážený a úsporný U každého jídla bude rozpočet, u vařených a složitějších jídel recept (suroviny, postup práce) Snažte se nacházet levná, zajímavá a netradiční jídla! Výstupem bude úsporný a vyvážený jídelníček na měsíc a možná i „kuchařka“.

Seminární práce Skupinová práce na téma stravování při různých zdravotních problémech. 3-5 stran praktických doporučení ke složení stravy v případě následujících zdravotních obtíží. Text bude dán k dispozici všem účastníkům. 1. skupina – cukrovka, vysoký krevní tlak 2. skupina – bezlepková dieta, dieta při vysokém cholesterolu 3. skupina – dieta při dětském průjmu, dieta při zácpě 4. skupina – dieta při ekzému a lupénce, dieta při onemocnění žlučníku

Příprava jídla Každá skupina připraví na je jedno ze setkání praktickou ukázku ze svého jídelníčku. Promyslí a nakoupí suroviny na jídlo pro rodinu na jeden den (počítejte 6-7 porcí) za max. 300 Kč (= 100 Kč/studenta) – oběd, večeře, polévka, svačina/desert Účty si schovejte, budeme o nich diskutovat. Na vaření se budou podílet všichni, jedna skupina vždy organizuje a řídí práci. Daná skupina je následně zodpovědná za úklid po vaření. Každá skupina dostane od ostatních zpětnou vazbu, jak hodnotí vyváženost, úspornost a chuť připravených jídel.

Témata setkání Vyvážená strava, její složení – bílkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny, minerály, stopové prvky, vláknina, tekutiny Rizika nevyvážené stravy způsobené chudobou Možnosti podpory klientů v oblasti výživy a stravování, alternativní možnosti obohacení jídelníčku, nákup a zpracování potravin Strava v různých obdobích života Výživa při zdravotních omezeních

Kolik utratíme za jídlo? Nejčastěji 2000,-Kč os./měs. (39 % obyv.) 12 % utratí více než 3500,-Kč 27 % utratí méně než 1500,- (= 50 Kč/den) Zdroj: Finexpert.e15.cz

„Novákovi“ Matka Otec Dcera, 5 let Syn, 10 let Životní minimum – 9850,- Kč Náklady na jídlo – 6000,- Kč = 200 Kč/den Děda Novák Životní minimum – 3410,- kč Náklady na jídlo 1500,- = 50 Kč/den

Základní složky stravy Bílkoviny Sacharidy Tuky Co je co? - cvičení

Doporučené složení Bílkoviny – 10-15 % Sacharidy – 55-60 % Tuky – 25-30 % U osob, které chtějí snižovat váhu Bílkoviny – 30 % Sacharidy – 40 % Tuky – 30 %

Složení potravin Většina potravin je složena z více složek (výjimečně nikoliv např. olej = 100% tuku) Z hlediska vyváženosti je důležité znát složení potravin Např. sýr eidam je tvořen ze 45 % bílkovinami, z 50 % tuky a jen z 5 % sacharidy. Naopak na energetické hodnotě jablka se podílejí sacharidy 90ti %, bílkoviny a tuky po 5 %.

Další důležité složky potravy Vitamíny Minerály Stopové prvky Vláknina

Vitamíny rozpustné v tucích

Vitamíny rozpustné ve vodě

Stopové prvky a minerály

Nejčastější deficit Železo – anémie – zdroj – maso, vnitřnosti, luštěniny, listová zelenina, houby, jahody Fluor – ochrana před zubním kazem – zdroj – zubní pasty Jód – součást hormonů vylučovaných štítnou žlázou – vliv na nervovou soustavu, kretenismus, struma – zdroj – mořské ryby a plody moře, řasy, některé minerální vody a uměle přidáván do některých mléčných výrobků Zinek – významný pro správný vývoj a růst organizmu a pohlavní vývoj – zdroj - játra, tmavé maso, mléko, vaječné žloutky a mořští živočichové, fazole, ořechy a dýňová semena

Vláknina významná složka potravy, která je sama obtížně stravitelná. existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná. Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu, bobtnat. To vede k pocitu nasycení. Z větší části je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu, působí tedy jako prebiotikum.  Nerozpustná vláknina v trávicím traktu nefermentuje, není zdrojem energie. Zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Zejména příznivě se uplatní v tlustém střevě, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky, které vznikly při trávení.

Rozpustná vláknina luštěniny (hrách, sójové boby, fazole) tobolky a semínka lnu (zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny) oves, žito, ječmen některé ovoce (především jablka a banány) a bobule některá zelenina jako brokolice a mrkev kořenová zelenina brambory (jejich slupka obsahuje nerozpustnou vlákninu) semena psyllia (jen asi ⅔ rozpustné vlákniny).

Nerozpustná vláknina celozrnná jídla s obsahem zejména slupek tobolky a semínka lnu (zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny) obilné slupky, otruby ořechy a semena zelenina jako zelené fazole, květák, cuketa, celer slupky některých druhů ovoce a rajčat

Na příště 19.4. Každá skupina přinese rozpis jídel (bez receptů, cen apod.) na týden.